Steenwol: werking, eigenschappen en prijs

Nieuwsgierig naar steenwol isolatie? Ontdek de eigenschappen, voordelen en toepassingen van dit isolatiemateriaal. Leer ook hoe het zich verhoudt tot andere materialen. Lees snel verder voor een goed geïnformeerde keuze bij jouw isolatieproject.

Vind isolatie-experts en vergelijk gratis offertes

Wat is steenwol?

Kiezen voor steenwol, ook bekend als rotswol, betekent kiezen voor een isolatiemateriaal vervaardigd uit vulkanisch gesteente (basalt). Dit garandeert een brandwerende en geluidsisolerende oplossing.

Net zoals glaswol is steenwol verkrijgbaar in diverse vormen, waaronder platen, deltaplaten en spijkerflensdekens. Dit maakt het geschikt voor uiteenlopende isolatieprojecten, inclusief technische isolatie voor leidingen en luchtkanalen.

Hoewel de investering iets hoger ligt dan bij glaswol, biedt steenwol optimale isolatie voor je woning.

Wat is het verschil tussen steenwol en glaswol isolatie?

Glaswol is uitermate licht en flexibel, waardoor het eenvoudig te verwerken is. Rotswol, daarentegen, is iets steviger in verwerking maar biedt voordelen zoals vochtbestendigheid en brandwerendheid die glaswol overtreffen. Hierdoor worden glaswol en rotswol vaak in verschillende isolatietoepassingen gebruikt.

Het flexibele karakter van glaswol maakt het ideaal voor het isoleren tussen dakgebintes, terwijl rotswol uitstekend geschikt is voor spouwisolatie. Rotswol heeft vanwege het intensievere productieproces wel een hogere prijs dan glaswol. Niettemin kan het werken met glaswol soms hinder veroorzaken zoals huid- en oogirritatie.

Wat is het verschil tussen steenwol en rotswol?

Steenwol en rotswol zijn feitelijk twee termen die naar hetzelfde isolatiemateriaal verwijzen. Het wordt vervaardigd uit gesmolten basaltgesteente, dat vervolgens wordt verwerkt tot matten. Het materiaal staat bekend om zijn uitstekende isolerende eigenschappen en wordt veelvuldig gebruikt in de bouwsector.

Hoe lang gaat steenwol mee?

Steenwol is buitengewoon duurzaam en heeft een levensduur van gemiddeld zo’n 75 jaar. Gedurende deze lange periode behoudt het materiaal zijn uitstekende isolerende eigenschappen volledig. Deze duurzaamheid maakt steenwol isolatie tot een waardevolle investering op de lange termijn voor elk gebouw of huis.

steenwol isolatie

Snel en gratis offertes vergelijken?

Waarom kiezen voor steenwol?

Brandveilig

Rotswol (of steenwol) is een uitstekende keuze als het aankomt op brandveiligheid. Door zijn samenstelling op basis van gesmolten gesteente vat het materiaal niet snel vlam. Dit maakt het een uitermate geschikte optie voor situaties waar brandveiligheid een cruciale rol speelt.

Sterke akoestische eigenschappen

Rotswol is steviger en dikker dan glaswol, waardoor het beter presteert als akoestische isolatie. Het scheurt ook minder snel, wat resulteert in een betere geluidsabsorptie. Als geluidsisolatie een belangrijke overweging is, kan rotswol een zeer effectieve keuze zijn.

Duurzaam

Dankzij de samenstelling op basis van natuurlijk gesteente heeft rotswol een bijzonder lange levensduur van gemiddeld 75 jaar, waarbij de isolerende werking niet afneemt. Dit maakt het een duurzame keuze voor isolatie.

Waterafstotend

Rotswol is vochtbestendig en heeft een damp-open structuur, waardoor opgenomen vocht kan circuleren en het materiaal snel kan uitdrogen. Hierdoor behoudt rotswol zijn isolerende eigenschappen, zelfs in vochtige omstandigheden.

Recycleerbaar

Rotswol is volledig recyclebaar. Het materiaal kan na gebruik worden gerecycled tot nieuwe isolatieproducten of andere toepassingen, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is.

Vind isolatiedeskundigen bij jou in de buurt

Wat is de isolatiewaarde van steenwol?

Steenwol heeft een respectabele isolatiewaarde in vergelijking met andere isolatiematerialen. Met een lambdawaarde tussen 0,032 en 0,040 W/mK, presteert het op hetzelfde niveau als glaswol.

Echter, de lambdawaarde ligt hoger dan die van PIR of PUR-isolatie, wat betekent dat PIR en PUR-materialen een betere isolatie bieden. Over het algemeen geldt: hoe lager de lambdawaarde, hoe beter de isolerende eigenschappen van het materiaal zijn.

steenwol gebruiken in de zolder

Prijs steenwol per m2

Steenwol heeft een hoger prijskaartje in vergelijking met glaswol, voornamelijk vanwege het gebruik van meer grondstoffen tijdens de productie. Desondanks blijft steenwol nog steeds voordeliger dan bijvoorbeeld PIR. Dit maakt steenwol een geschikte keuze voor isolatieprojecten met een gemiddeld budget.

Hieronder tref je richtprijzen aan voor verschillende soorten steenwol. Bij steenwolplaten kan de prijs variëren afhankelijk van extra opties, zoals de keuze tussen een al dan niet-verharde voorzijde of een bekleding van aluminium.

Soort steenwol met Rd-waarde 2 – 3 m²K/WPrijs/m²
Steenwolplaten€ 7 – 16
Deltaplaten€ 7
Spijkerflensdekens€ 6 – 9

De prijzen zijn indicatief en kunnen variëren afhankelijk van specifieke merken, afmetingen en eventuele extra opties. Het is altijd aan te raden om bij verschillende leveranciers offertes aan te vragen voor de meest nauwkeurige prijsinformatie.

Ontvang gratis offertes en vergelijk prijzen

Hoeveel en welke soorten steenwol isolatie bestaan er in België?

Steenwol isolatie is beschikbaar in diverse varianten om aan verschillende isolatiebehoeften te voldoen. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten en hun aanbevolen toepassingen:

Steenwolplaten

Steenwolplaten zijn ideaal voor spouwmuurisolatie. Ze zijn eenvoudig te plaatsen en kunnen eventuele onregelmatigheden in het metselwerk opvangen, waardoor je verzekerd bent van een goed geïsoleerde buitenmuur.

Er zijn ook platen beschikbaar met een extra verharde buitenzijde, die nog beter bestand zijn tegen vocht en wind.

Deltaplaten

Deltaplaten zijn herkenbaar aan hun driehoekige vorm. Ze zijn een van de meest bekende en gebruikte vormen van steenwol isolatie, omdat ze vaak geen verdere aanpassing nodig hebben. Deltaplaten zijn bijzonder geschikt voor het isoleren van hellende daken.

Ook bij renovaties zijn deltaplaten handig te verwerken. Dankzij hun hoekige structuur kunnen ze eenvoudig tussen de kepers van schuine daken worden geplaatst.

Spijkerflensdekens

Spijkerflensdekens van steenwol worden veelal gebruikt voor vloer- en dakisolatie. Ze vergen iets meer handigheid, omdat je stukken uit de rol moet snijden.

Ook het passend maken kan soms uitdagender zijn, wat dit type minder geschikt maakt voor renovatieprojecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afstand tussen de houten balken van een hellend dak, die mogelijk niet overeenkomt met de breedte van de rol.

Bij het kiezen van het juiste type steenwol isolatie is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke eisen en kenmerken van het project, evenals het gewenste gebruiksgemak tijdens de installatie.

steenwol plaatsen op muur

Ook interessant voor jou:

Waar is steenwol goed voor?

Steenwol is een veelzijdig isolatiemateriaal dat effectief gebruikt kan worden voor de isolatie van spouwmuren, daken en vloeren.

Wat is beter: glas- of steenwol

Bij de keuze tussen glas- en steenwol, bieden beide materialen vergelijkbare isolerende prestaties. Echter, steenwol vertoont superieure eigenschappen op het gebied van vochtbestendigheid en brandwerendheid.

Hoe goed is de geluidsisolatie van steenwol?

Vanwege de vezelachtige structuur van steenwol, leent dit materiaal zich uitstekend voor geluidsisolatie. Het kan geluidstrillingen absorberen en daarmee zorgen voor een aangename akoestiek in een ruimte.

Steenwol isolatie kopen: vergelijk prijzen en offertes

Steenwol isolatie biedt een uitstekende oplossing voor het isoleren van diverse bouwprojecten. Wil je de beste prijs voor steenwol isolatie vinden? Maak gebruik van ons handige offerteformulier en vergelijk prijzen en diensten van verschillende specialisten bij jou in de buurt.

Zo ben je verzekerd van een efficiënte en kosteneffectieve isolatieoplossing die perfect aansluit bij jouw specifieke behoeften en budget.

Neem vandaag nog contact op met isolatiespecialisten en zet de eerste stap naar een goed geïsoleerde en energiezuinige leefomgeving.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.