U waarde berekenen: isolatiewaarde zelf berekenen met een formule 

Benieuwd naar de geheimen achter een goed geïsoleerde woning? Wil je zelf graag isolatiewaarden berekenen? Leer hoe je de U-waarde kan berekenen en ontdek praktische tips om jouw huis energiezuiniger te maken. Met onze formule en advies creëer je een comfortabel en duurzaam thuis.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Hoe de U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) isolatie zelf berekenen? 

Bij het beoordelen van de isolerende eigenschappen van bouwmaterialen en constructies, worden verschillende termen en waarden gebruikt om de warmteoverdracht en thermische geleidbaarheid te beschrijven.

Eén van deze cruciale parameters is de U-waarde, ook wel bekend als de warmtedoorgangscoëfficiënt. In de context van glasconstructies wordt vaak de U-waarde gebruikt, terwijl voor dichte scheidingsconstructies de Rc-waarde gangbaarder is. Het begrijpen van deze waarden is essentieel om weloverwogen keuzes te maken bij het isoleren van gebouwen. 

Formule 

Je hoeft de U-waarde zelden zelf te berekenen, omdat de glas- of kozijnfabrikant je meestal voorziet van de juiste U-waarde van het product. De U-waarde wordt berekend aan de hand van de onderstaande formule:

U = 1 / (Rsi + Rc + Rse)

Hierbij staat Rsi voor de warmteovergangsweerstand aan het binnenoppervlak, Rc voor de warmteweerstand van de constructie en Rse voor de warmteovergangsweerstand aan het buitenoppervlak.

De U-waarde is een belangrijke indicator voor de isolerende eigenschappen van een bouwelement en helpt bij het maken van weloverwogen keuzes bij het isoleren van gebouwen.

u waarde berekenen

Hoe de Uw-isolatiewaarde (glas en ramen samen) berekenen? 

Eigenlijk komt het erop neer dat je de afzonderlijke isolatiewaarden van het kozijn, het raam en het glas bij elkaar moet optellen om de totale Uw-waarde te berekenen. Hiermee krijg je een goed beeld van hoe het geheel presteert op het gebied van isolatie.

Dus, naast het kiezen van het juiste type glas en kozijn, is het ook van belang om te kijken naar de samenwerking tussen deze elementen voor een optimale isolatie.

Vraag advies en vergelijk offertes

Vereiste U-waarde om te voldoen aan de EPB eisen 

Om ervoor te zorgen dat huizen in België energiezuiniger worden, zijn er specifieke voorschriften met betrekking tot de U-waarde, in lijn met de EPB-eisen. Een goede EPC-waarde (energiescore) kan helpen om de warmteverliezen in een woning te beperken.

Bij nieuwbouw, renovatie of na-isolatie geldt een maximale U-waarde van 0,24 W/m²K voor de isolatie van daken, muren en vloeren. Als je aan deze norm voldoet, kom je mogelijk in aanmerking voor een premie voor je isolatiewerken bij renovatie.

EPC-dakisolatie

Ook interessant voor jou:

Hoe bereken je de isolatiewaarde van een muur?

Om de isolatiewaarde van een muur te berekenen, maak je gebruik van de formule voor de warmteweerstand (R-waarde). Deze wordt bepaald door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door de warmtegeleidbaarheid van het materiaal (lambda-waarde).

De formule is R = d / λ, waarbij R de warmteweerstand is, d de dikte van het isolatiemateriaal en λ de lambda-waarde.

Hoe lambda waarde berekenen?

De lambda-waarde wordt niet berekend, maar is een materiaalspecifieke eigenschap die aangeeft hoe goed het materiaal warmte geleidt. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Je vindt deze waarde vaak terug in technische specificaties van isolatiematerialen.

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat  

Wil je meer gedetailleerde informatie over het berekenen van de U-waarde en het installeren van isolatie? Aarzel niet en maak gebruik van ons offerteformulier.

Hiermee kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen, evenals advies op maat ontvangen. Op deze manier kun je jezelf nog beter informeren en eenvoudig prijzen vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.