Premie dakisolatie 2024: waarvoor kom ik in aanmerking?

Wil je werken aan een energiezuinige woning? Dan is een dak isoleren de meest besparende investering. Dankzij de premie voor dakisolatie in 2024 wordt het een haalbaar project voor iedere woningeigenaar. Lees verder en ontdek hoe dakisolatie je niet alleen kan helpen kosten te besparen, maar ook helpt om groener te wonen.

Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren professionals

Hoeveel premies kan je krijgen voor een nieuw dak?

Om het energiezuinig isoleren van woningen aantrekkelijker te maken voor mensen, werden er verschillende voordelen in het leven geroepen.

De Vlaamse overheid werkte voor enkele premies samen met netbeheerder Fluvius. Ben je niet zeker welke premie voor jou is? Dan kan je dit vinden via de Premiezoeker of de Premiezoekrobot voor energiepremies.

Hieronder geven we een volledig overzicht van de beschikbare premies.

Premies isoleren

1. Mijn VerbouwPremie voor dak

Er zijn verschillende verbouwingen aan het dak die in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie. Hieronder valt: 

 • Plaatsen van waterdichte bedekking.
 • Asbestverwijdering.
 • Plaatsen van een onderdak bij hellende daken.
 • Vervangen en plaatsen dakgoten.
 • Houten dakstructuren tegen zwammen beschermen.
 • Dakstructuren vervangen door draagkrachtige elementen.

Elke eigenaar of investeerder, ook de hoogste inkomenscategorie, die een dak- of zolderisolatie laat plaatsen komt ook in aanmerking voor deze premie. De premie voor de andere bovengenoemde werken geldt enkel voor de middelste en laagste inkomenscategorieën.

Aanvragen voor Mijn VerbouwPremie gebeuren allemaal online via het digitaal loket. De nodige documenten om het aanvraagproces te starten staan hier duidelijk omschreven. Dit kan uiterlijk tot 2 jaar na datum van de laatste factuur.

Bij werken aan gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw komt de premie toe aan de investeerder of de vereniging van mede-eigenaars.

Let op: Als jouw zolder en aanliggende ruimtes niet verwarmd worden met een vast verwarmingstoestel, dan kun je de premie niet aanvragen.

Overzicht bedragen

De voorwaarden van de inkomenscategorieën staan in onderstaand overzicht:

InkomensgrenzenLaagste inkomensMiddelste inkomensHoogste inkomens
Alleenstaande≤ 40.730 euro40.730 – 51.840 euro> 51.840 euro
Alleenstaande + 1 persoon ten laste  OF koppel≤ 57.020 euro
+ 4.160 per extra persoon ten laste
57.020 – 74.060 euro + 4.160 per extra persoon ten laste> 74060 euro + 4.160 per extra persoon ten laste

De Mijn VerbouwPremie stelt ook enkele eisen aan de gebouwen. Zo kan elk gebouw dat minstens 15 jaar oud is en in het Vlaamse Gewest ligt, in aanmerking komen voor de premie in het geval van dakisolatie en asbestverwijdering. Daarnaast moet het gaan om een renovatie van een bestaand gebouw of de realisatie van een nieuwe woning in het kader van herbestemming. Herbestemming wil zeggen dat een bestaand gebouw opgewaardeerd zal worden tot woning.

Heb je een investering gedaan van minstens 1.000 euro? Dan kan je een premie krijgen:

 • Tot 50% van de investering, maximaal 5.750 euro bij de laagste inkomenscategorie.
 • Tot 35% van de investering, maximaal 4.025 euro bij de middelste inkomenscategorie.
 • 8 euro per m², maximaal 40% van de investering bij de hoogste inkomenscategorie.

Combineer je de isolatie met asbestverwijdering? Dan krijg je 8 euro per m² extra. Daarnaast komt er 2 euro per m² bij als jouw huishoudelijke toestellen zo gemaakt zijn dat ze uitsluitend op nachttarief werken. Beide premies worden beperkt tot maximaal 50% van het totale factuurbedrag.

Aanvullende Mijn VerbouwPremie voor appartementsgebouw

Vanaf najaar 2023 – voorjaar 2024 zal er een bijkomende premie aangevraagd kunnen worden voor werken in gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. 

De aanvullende verbouwpremie zal er voor eigenaar-bewoners uit de laagste en middelste inkomens komen. Hiermee zullen zij recht hebben op dezelfde premies als eigenaar-bewoners van gezinswoningen

Vraag advies aan een isolatie-expert

2. EPC-labelpremie

Sinds 2021 wordt de EPC-labelpremie toegekend door Fluvius wanneer een woning energiebesparende renovaties heeft ondergaan. Voor je start met de renovaties moet je een EPC-label van de woning of wooneenheid laten opmaken. Het label moet voor de renovatie E of F zijn voor een woning en D, E of F voor een appartement.

Na activatie moet je de renovatie binnen een termijn van 5 jaar afwerken. Na het voltooien van de werken vraag je een nieuw EPC-label aan. Is het verbeterd naar ten minste een C voor een woning of een B voor een appartement? Dan kun je een premie ontvangen.

De premies zijn hoger voor beschermde afnemers of iemand die recht heeft op het sociaal tarief voor elektriciteit en gas. Het maximumbedrag dat je kunt ontvangen voor het nieuwe EPC-label staat in het volgende overzicht:

Maximaal bedragMaximaal bedrag voor beschermde afnemers
WoningNaar label C: 2.500 euro Naar label B: 3.750 euro Naar label A: 5.000 euroNaar label C: 3.000 euro Naar label B: 4.500 euro Naar label A: 6.000 euro
AppartementNaar label B: 2.500 euro Naar label A: 3.750 euroNaar label B: 3.000 euro Naar label A: 4.500 euro

Het nieuwe EPC-label mag maximaal 12 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag van de premie. De keuring moet opgesteld worden door een energiedeskundige type A.

De aanvraag kan je online starten op de website van netbeheerder Fluvius. Attesten van de aannemer en facturen van de dakisolatie dienen door de aannemer zelf opgestuurd te worden. Zo ben je zeker dat het dossier volledig in orde is.

EPC-waarde verbeteren door isolatie

3. Huur- en isolatiepremie

Deze extreem hoge isolatiepremie is in het leven geroepen voor huurders in een huis met zeer slechte energieprestaties.

Een projectbegeleider zal de huurder en verhuurder begeleiden. Om in aanmerking te komen voor de premie moet de huurder in een van onderstaande doelgroepen horen:

 • Beschermde afnemer.
 • Huurder werkt met prepaid: betaald aardgas en elektriciteit op voorhand.
 • Verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds.
 • Schuldbemiddeling.
 • OCMW helpt met onbetaalde energiefacturen.
 • Verzoek tot afsluiting gas of elektriciteit ingediend.
 • Gezamenlijk belastbaar inkomen niet hoger dan 37.030 euro.
  • Per persoon ten laste 1.930 euro hoger.
 • Huurovereenkomst van minstens 1 jaar met een maximale huurprijs van 614,56 euro.
  • 664,56 in bepaalde gemeenten of steden.

De enige vereiste voor de verhuurder is dat deze het contract niet vroegtijdig stopt of de huurprijs verhoogt.

Het premiebedrag zou het volledige isolatieproject moeten dekken. Is dit niet het geval? Dan is het restbedrag van de eindfactuur ten koste van de verhuurder.

Het bedrag voor dakisolatie bedraagt 24 euro per m² en er wordt een forfaitaire premie van 200 euro uitgegeven aan de projectpromotor.

Snel en gratis offertes vergelijken?

4. Collectieve renovatiebegeleidingspremie

De collectieve renovatiebegeleidingspremie is een soort burenpremie. Het is ideaal voor mensen die graag willen renoveren, maar geen zin hebben in al het werk dat het met zich meebrengt. Deze eigenaar kan dan samen met 9 andere investeerders uit de buurt deelnemen aan het renovatieproject.

Het project wordt geleid door een zogenoemde BENOvatiecoach. De coach zal een heel groot deel van de taken op zich nemen. Hiervoor krijgt deze projectbegeleider een vergoeding van maximaal 600 euro per woning. Is het project een appartementsgebouw, dan zal het premiebedrag vanaf het zesde appartement dalen naar 100 euro per woning.  

De BENOvatiecoach zorgt dat de renovatiewerken vlotter, goedkoper en kwaliteitsvoller verlopen. 

De eigenaars van de woning krijgen geen extra premie, maar hebben recht op de eerdergenoemde Mijn VerbouwPremie. Toch is deze collectieve renovatie een groot voordeel en zal het de eigenaar kosten en moeite besparen. Daarnaast helpt de projectbegeleider bij de aanvraag van de premie.

Zowel een eigenaar van een woning als een huurder kunnen dit project starten. Online is er een lijst met beschikbare projectbegeleiders per regio te vinden.

5. Btw-verlaging 

Bij renovatiewerken en sloop- en heropbouw van woningen geldt tijdelijk een btw-tarief van 6% in de plaats van 21%. 

Enkele voorwaarden voor deze btw-verlaging zijn onder andere dat de woning ouder moet zijn dan 10 jaar. De kosten van de werken moeten rechtstreeks aan de eindgebruiker van de woning gefactureerd worden.

Als laatste moet de woning uitsluitend, of ten minste voor het overgrote deel, gebruikt worden als privéwoning. Slechts een klein gedeelte mag dienen om een beroep uit te oefenen.

Het btw-tarief van 6% geldt voor alle werken in de woning en dus ook op het professionele gedeelte. Werk je énkel in het deel dat je voor je beroep gebruikt? Dan betaal je wel 21% btw.

Levering en plaatsing van de materialen moet door dezelfde aannemer gebeuren om recht te hebben op een verlaagd btw-tarief. 

btw-vermindering bij dakisolatie

6. Doe-het-zelf premie voor dakisolatie

Begin juli 2022 kwam er een doe-het-zelfpremie voor dakisolatie. De aanvraagtermijn voor de tijdelijke premie was oorspronkelijk ingesteld tot 30 april 2023, maar werd nu verlengd tot 30 juni 2024.

De premie werd in het leven geroepen om overbelaste vakmensen te ontlasten, en om deze premie te krijgen, moet de dakisolatie dan ook zelf geplaatst worden.

Voor beschermde afnemers liggen de bedragen 50% hoger dan voor andere woningen. Hier even een overzicht van de premiebedragen:

Beschermde afnemerUitsluitend nachttariefBedrag per vierkante meter
NeeNee6 euro
NeeJa8 euro
JaNee9 euro 
JaJa12 euro 

Een beschermde afnemer is iemand die recht heeft op sociale tarieven van gas en elektriciteit. Een contract met het tarief ‘uitsluitend nachttarief‘ is gericht op woningen die huishoudelijke apparaten hebben die enkel tijdens de daluren werken.  

De premie is geldig voor de aankoop van het isolatiemateriaal en de uiteindelijk totale Rd-waarde moet groter dan of gelijk zijn aan 4,5m² K/W. Hoe hoger deze waarde, hoe beter het dak geïsoleerd is en hoe meer je zal besparen.

Om de Rd-waarde te berekenen moet je de lambdawaarde van jouw isolatiemateriaal kennen. Vermenigvuldig de te bereiken Rd-waarde met de lambdawaarde van het materiaal. Het getal dat je uitkomt is de dikte die je minimaal aan isolatie moet leggen.

De lambdawaarde van glaswol is 0,04W/mK en de te bereiken Rd-waarde is 4,5m² K/W.

4,5 x 0,04 = 0,18.

In het geval van glaswol zal je een minimale dikte van 18 cm moeten plaatsen om in aanmerking te komen voor de premie. 

De premie geldt enkel voor gebouwen die voor 2016 aangesloten waren op het elektriciteitsdistributienet.

7. Gemeentelijke of stedelijke premies

In sommige steden, gemeentes of provincies kan je naast de premies van de Vlaamse overheid ook plaatselijke premies krijgen.

Om deze premies te vinden, uitgereikt door jouw gemeente, stad of provincie, maakte het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap een premiezoekrobot.

In deze online databank kan je alle energiepremies in Vlaanderen overzichtelijk terugvinden. 

Krijg advies op maat van jouw woning

Subsidie van de Vlaamse overheid

In 2021 en 2022 konden eigenaars van een woning een renteloos renovatiekrediet aangaan. Dit betekende dat de volledige rente op de lening terugbetaald werd.

Sinds 2023 is deze regeling een beetje aangepast. De subsidie, nu onder de naam renovatiekrediet met rentesubsidie betaalt niet meer de volledige rente terug. Hoe zuiniger de woning gerenoveerd wordt, hoe hoger de terugbetalingen zijn. In sommige gevallen zal het toch nog gaan over een negatieve rente

De voorwaarde om deze subsidie te krijgen is dat er een aankoop van een woning plaatsgevonden heeft met een slechte energieprestatie. De woning met label E of F moet binnen 5 jaar energiezuiniger gemaakt worden.

EPC-label na renovatieRentesubsidie van de Vlaamse overheid
EPC-label D– 2%
EPC-label C– 2,5%
EPC-label B– 3%
EPC-label A– 3,5%

Is de marktrentevoet voor jouw lening 3% en behaal je een label D? Dan zal je 2% terugbetaald krijgen en heb je eigenlijk maar 1% rente op jouw lening betaald. Het kan ook zijn dat de marktrentevoet slechts 2% is en jij een EPC B hebt behaald. Dan krijg je meer geld terug dan je aan rente hebt betaald.

Hoe dik moet isolatie zijn om in aanmerking te komen voor een subsidie?

Er worden geen eisen voor de dikte van isolatiemateriaal gesteld om in aanmerking te kunnen komen voor de subsidie.

De nadruk van de subsidie ligt op het verbeteren van de energieprestaties van jouw nieuwe woning. Hoe beter de isolatie, hoe beter het EPC-label zal worden.

Om de dikte van de isolatiematerialen juist te hebben contacteer je best een isolatie-expert. Zij weten hoe dik de isolatie moet zijn om rendabel te zijn voor jou. 

Subsidie dakisolatie

Vereisten om een premie te kunnen aanvragen

De meeste vereisten om premies aan te vragen hebben te maken met de inkomenscategorie van de aanvrager of de leeftijd van de woning. Een derde, veelvoorkomende voorwaarde is dat de werken uitgevoerd moeten worden door een aannemer. Hierop is tijdelijk een uitzondering gekomen.

Zelf plaatsen dakisolatie

Om de grote vraag aan isolatiewerkers tegemoet te komen kwam er een premie gericht op doe-het-zelvers. Deze premie die je bij Fluvius kan aanvragen stimuleerde al veel mensen om zelf dakisolatie aan te brengen. De premie en de lagere energiefactuur zorgen er samen voor dat dakisolatie zelf plaatsen heel rendabel is. 

Plaats echter enkel isolatie als je enige vakkennis hebt. Isolatie fout plaatsen zorgt voor veel extra kosten.

Laten plaatsen door een aannemer met attest

Om in aanmerking te komen voor alle andere premies is het een vereiste de werken te laten uitvoeren door een aannemer met het correcte attest.

Bij de aanvraag van een premie worden bepaalde documenten gevraagd waar je moet aantonen dat je de dakisolatie niet zelf plaatste.

Hulp inschakelen van een professional zorgt voor advies op maat van jouw woning. Je hebt dankzij een aannemer recht op heel wat premies en daarnaast ben je zeker van een correcte plaatsing. 

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van aannemers in jouw buurt

Ook interessant voor jou:

Hoeveel krijg je terug voor spouwmuurisolatie?

Hoeveel je terugkrijgt voor spouwmuurisolatie via de Mijn VerbouwPremie is afhankelijk van jouw inkomenscategorie.

De laagste inkomens krijgen tot 50% terug en de middelste inkomens tot 35%, met een maximumeindfactuur van 12.000 euro. De hoogste inkomens kunnen 5 euro per m² en tot maximaal 40% van de eindfactuur krijgen.

De combinatie met asbestverwijdering verhoogt het premiebedrag met 8 euro per m², tot een maximum van 50% van het factuurbedrag.

Wat moet je isoleren om de EPC-labelpremie van Fluvius te krijgen?

Om in aanmerking te komen voor de EPC-labelpremie moet je binnen een termijn van 5 jaar jouw EPC-label van een E-label naar zeker een C-label brengen.

Wat je daarvoor laat isoleren doet er eigenlijk niet toe. Je kan zelf kiezen of je het dak, de muren of de vloer isoleert. Spouwmuren zijn het meest rendabel, maar de besparing is hoger met dakisolatie.

Welke premies zijn er voor zoldervloerisolatie en buitenmuurisolatie?

De premies voor zoldervloerisolatie en buitenmuurisolatie zijn ongeveer dezelfde als deze voor dakisolatie. Er zijn bij iedere specifieke soort isolatie wat andere eisen en bedragen.

Waarvan zou ik nog op de hoogte moeten zijn?

Het isoleren van een ouder dak is echt de moeite waard. Wanneer je isolatie aan de binnenkant van je dak toevoegt, helpt dit je huis energiezuiniger te maken en daardoor kan je energierekening flink dalen.

Je hebt ook opties voor verschillende daktypes, zoals gordingendaken, spantendaken, en daken met sandwichpanelen. Elk van deze kan geïsoleerd worden om je huis comfortabeler te maken.

Als je een plat dak hebt, kun je kiezen voor isolatie aan de binnen- of buitenkant. Een andere optie is EPDM, een soort waterdicht rubber dat geweldig is voor dakbedekking. Houd er wel rekening mee dat EPDM een superkeuze is, maar niet de goedkoopste.

En dan is er nog afschotisolatie, wat vooral handig is bij schuine daken. Voor meer gepersonaliseerd advies is het altijd een goed idee om even met een specialist te praten. Zij kunnen je helpen om uit te zoeken wat voor jouw huis de beste optie is.

Contacteer een ervaren aannemer en ontdek voor welke premies jij in aanmerking komt

Wil je graag meer uitleg over de premies voor dakisolatie? Vul onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend in. Kom in contact met een professional in jouw buurt en krijg gratis advies op maat. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.