Afschotisolatie: prijs, soorten + hoe plaatsen?

Afschotisolatie is een belangrijk onderdeel van een goed isolerende woning. Afschotisolatie wordt aangebracht in schuine daken, zodat warmteverlies wordt tegengegaan. De prijs van afschotisolatie en de verschillende soorten afschotisolatie worden hieronder behandeld, evenals hoe je afschotisolatie kunt plaatsen.

Vergelijk prijzen en offertes

Wat is afschotisolatie?

Afschotisolatie is een techniek die wordt gebruikt om een helling of afschot te creëren op het dakoppervlak. Het wordt meestal toegepast bij platte daken om waterafvoer te bevorderen en te voorkomen dat water op het dak blijft staan.

Door het creëren van een lichte helling wordt het water effectief afgevoerd naar de afvoerpunten, zoals dakgoten. Dit helpt om wateraccumulatie te voorkomen en verlengt de levensduur van het dak.

Afschotisolatie kan worden gedaan met verschillende isolatiematerialen, waaronder PIR-isolatiepanelen. Het is een effectieve manier om de waterdichtheid en de isolatie van een plat dak te verbeteren.

Afschotisolatie

Wat kost afschotisolatie? [Prijs]

De kosten van afschotisolatie kunnen variëren op basis van verschillende factoren. Deze factoren omvatten de oppervlakte die moet worden geïsoleerd, de complexiteit van het project (bijvoorbeeld of er een legplan nodig is), de gekozen afwerking (het type dakbedekking dat wordt gebruikt), de helling van het afschot en de kenmerken van de isolatieplaten, zoals hun formaat, materiaal en dikte.

Gemiddeld genomen liggen de prijzen voor afschotisolatie tussen € 13 en € 65 per vierkante meter voor een afschot van 10 mm en ongeveer € 15 tot € 70 per vierkante meter voor een afschot van 20 mm.

Deze prijzen zijn exclusief btw, kosten voor plaatsing en eventuele extra werkzaamheden. Het prijsverschil met vlakke isolatieplaten van vergelijkbare dikte is relatief klein, meestal zo’n 2 tot 3,5%.

Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professionele dakwerker om ervoor te zorgen dat de isolatie correct wordt geplaatst. Je kunt ook offertes aanvragen van erkende dakwerkers via onze online offerteservice.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Soorten hellende isolatieplaten: PIR, EPS en cellulair glas

Er zijn verschillende soorten hellende isolatieplaten die kunnen worden gebruikt voor afschotisolatie, waaronder PIR, EPS en cellulair glas. PIR (polyisocyanuraat) is een populair materiaal vanwege zijn hoge isolatiewaarde en goede vochtbestendigheid.

EPS (geëxpandeerd polystyreen) is een lichtgewicht materiaal dat gemakkelijk te installeren is. Cellulair glas is een duurzaam materiaal dat bestand is tegen vocht en hoge temperaturen.

R-waarde van afschotisolatie zelf berekenen

Het berekenen van de R-waarde van afschotisolatie kan een complex proces zijn dat vereist dat je verschillende factoren in overweging neemt. Om de R-waarde van afschotisolatie zelf te berekenen, moet je rekening houden met de volgende stappen:

 1. Bepaal het materiaal van de afschotisolatie: de R-waarde is een maat voor de warmteweerstand van een materiaal. Elk materiaal heeft een andere R-waarde, dus je moet weten welk type isolatiemateriaal je gebruikt.
 2. Meet de dikte van de afschotisolatie: de R-waarde is ook afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal. Meet de dikte van de afschotisolatie in millimeters of centimeters.
 3. Raadpleeg de R-waarde-tabel: elk isolatiemateriaal heeft een specifieke R-waarde per inch (of millimeter) dikte. Raadpleeg de R-waarde-tabel van het isolatiemateriaal dat je gebruikt en zoek de R-waarde op voor de gemeten dikte.
 4. Bereken de R-waarde: nadat je de R-waarde per millimeter of inch heeft gevonden, vermenigvuldig je deze waarde met de dikte van de afschotisolatie. Dit geeft jou de totale R-waarde van het isolatiemateriaal.

Het is belangrijk op te merken dat deze berekening een benadering is en dat er andere factoren zijn die de totale warmteweerstand van een dak beïnvloeden, zoals luchtlekken en andere isolatiematerialen.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Werkwijze en aandachtspunten bij het plaatsen van afschot

1. Klein en standaard plat dak

Voor een klein en standaard plat dak is de werkwijze als volgt:

 1. Dakinspectie: controleer het dak op eventuele gebreken en zorg ervoor dat het in goede staat verkeert voordat je de isolatie installeert.
 2. Reiniging: maak het dakoppervlak grondig schoon en verwijder alle vuil, bladeren en andere verontreinigingen.
 3. Afschotbepaling: bepaal de gewenste helling voor het afschot en markeer deze op het dakoppervlak.
 4. Plaatsing van isolatiemateriaal: plaats het isolatiemateriaal volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat het correct wordt gelegd en goed aansluit op de randen en hoeken van het dak.
 5. Aanbrengen van de dakbedekking: nadat de isolatie is geplaatst, kan de dakbedekking worden aangebracht volgens de standaardrichtlijnen.

Aandachtspunten:

 • Zorg ervoor dat de isolatie stevig is bevestigd en geen kieren of openingen heeft waar water door kan sijpelen.
 • Controleer regelmatig op eventuele schade of slijtage aan de isolatie en herstel dit indien nodig.
 • Zorg ervoor dat het afschot voldoende helling heeft om het water effectief af te voeren, maar niet te steil is om problemen te veroorzaken bij het plaatsen van de dakbedekking.

2. Groot en complex plat dak

Voor een groot en complex plat dak is de werkwijze iets uitgebreider:

 1. Professionele inspectie: laat het dak inspecteren door een professionele dakdekker om de exacte specificaties en eisen voor de afschotisolatie te bepalen.
 2. Ontwerp en planning: werk samen met een architect of ingenieur om een gedetailleerd plan te maken voor de afschotisolatie, inclusief de benodigde materialen, hellingen en afvoersystemen.
 3. Voorbereiding van het dak: maak het dakoppervlak grondig schoon en verwijder alle bestaande dakbedekking en isolatiematerialen.
 4. Plaatsing van de afschotisolatie: volg het ontwerpplan en plaats de afschotisolatie volgens de specificaties. Zorg ervoor dat alle hellingen correct worden aangelegd en dat de isolatie stevig is bevestigd.
 5. Controle en testen: controleer grondig op eventuele lekken of problemen met de afschotisolatie en test het afvoersysteem om ervoor te zorgen dat het water effectief wordt afgevoerd.
 6. Dakbedekking en afwerking: nadat de afschotisolatie is geïnstalleerd en getest, kan de nieuwe dakbedekking worden aangebracht volgens de standaardrichtlijnen.

Aandachtspunten:

 • Zorg ervoor dat je samenwerkt met ervaren professionals om ervoor te zorgen dat het ontwerp en de installatie van de afschotisolatie correct worden uitgevoerd.
 • Houd rekening met specifieke eisen, zoals het gebruik van vuurvaste materialen bij het plaatsen van afschotisolatie op daken met brandveiligheidsvoorschriften.
 • Besteed extra aandacht aan de afvoersystemen en zorg ervoor dat ze voldoende capaciteit hebben om het water snel en efficiënt af te voeren.

Krijg advies op maat van jouw woning

Voordelen van isolatieplaten met afschot

Isolatieplaten met afschot hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele isolatiemethoden. In dit artikel zullen we enkele van deze voordelen bespreken

1. Zorgt voor een helling op een plat dak

Een van de belangrijkste voordelen van isolatieplaten met afschot is dat ze zorgen voor een helling op een plat dak. Dit is vooral handig bij platte daken, waar waterafvoer een uitdaging kan zijn.

Door het plaatsen van isolatieplaten met afschot wordt er automatisch een helling gecreëerd, waardoor het water gemakkelijk kan weglopen. Dit voorkomt de ophoping van water en vermindert het risico op lekkages en waterschade.

Bovendien zorgt het gebruik van isolatieplaten met afschot ervoor dat je een bouwfase kunt overslaan. In plaats van een extra laag afschotmateriaal te moeten aanbrengen, is het afschot al geïntegreerd in de isolatieplaten zelf. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook kosten.

2. Uitstekende isolatiewaarde

Een ander belangrijk voordeel van isolatieplaten met afschot is hun uitstekende isolatiewaarde. Deze platen zijn meestal gemaakt van hoogwaardige isolatiematerialen, zoals PIR (polyisocyanuraat), die bekend staan om hun hoge isolatiewaarde. Dit betekent dat ze een efficiënte barrière vormen tegen warmteverlies in de winter en warmtewinst in de zomer.

Door te kiezen voor isolatieplaten met afschot kun je dus profiteren van een hoger rendement op het gebied van energiebesparing.

Je zult merken dat je energiekosten aanzienlijk zullen dalen, omdat je minder hoeft te verwarmen of te koelen om een comfortabel binnenklimaat te behouden.

Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren professionals

3. Eenvoudig te plaatsen

Isolatieplaten met afschot zijn ook eenvoudig te plaatsen, mede dankzij hun lichtgewicht. Door hun compacte formaat en lage gewicht zijn ze gemakkelijk te hanteren en te installeren. Dit maakt het proces van isoleren efficiënter en bespaart tijd en moeite.

Bovendien zijn isolatieplaten met afschot vaak voorzien van tand-en-groefverbindingen, waardoor ze naadloos op elkaar aansluiten. Dit zorgt voor een goede isolatie zonder kieren of openingen waar warmte of koude lucht doorheen kan komen.

4. Minder last van bouwvocht

Tot slot verminderen isolatieplaten met afschot de kans op vochtproblemen tijdens de bouw. Doordat het water gemakkelijk kan weglopen van het dakoppervlak, wordt de kans op vochtaccumulatie en schimmelvorming aanzienlijk verminderd. Dit draagt bij aan een gezonder binnenklimaat en verlengt de levensduur van de dakconstructie.

Afschotisolatie prijs

Alternatieven voor het leggen van hellingsisolatie met afschotplaten

1. Houten draagstructuur met afschot

Een van de alternatieven voor hellingsisolatie met afschotplaten is het gebruik van een houten draagstructuur met afschot.

Bij deze methode wordt er een houten frame op het dakoppervlak geplaatst, waarbij het frame zo wordt geconstrueerd dat het een helling creëert voor een goede waterafvoer. Vervolgens kan het dakbedekkingsmateriaal direct op deze houten draagstructuur worden aangebracht.

Deze methode biedt enkele voordelen ten opzichte van het gebruik van afschotplaten. Zo kan het houten frame eenvoudig worden aangepast aan de specifieke vorm en afmetingen van het dak, waardoor het geschikt is voor complexe dakconstructies.

Bovendien biedt het gebruik van een houten draagstructuur met afschot de mogelijkheid om het dakoppervlak extra te isoleren, wat resulteert in een betere thermische prestatie.

2. Hellingschape

Een andere alternatieve methode voor het creëren van een helling op het dakoppervlak is het gebruik van hellingschape.

Hellingschape is een speciaal mengsel van cement, zand en toeslagstoffen dat wordt aangebracht op het dakoppervlak om een helling te vormen.

Dit mengsel wordt zorgvuldig aangebracht en geëgaliseerd, waardoor een perfect vlakke en hellende ondergrond ontstaat voor de dakbedekking.

Hellingschape biedt een aantal voordelen ten opzichte van afschotplaten. Zo kan het gemakkelijk worden aangepast aan de specifieke hellingsvereisten van het dak en is het geschikt voor zowel kleine als grote dakoppervlakken.

Daarnaast is het mogelijk om de thermische isolatie van het dak te verbeteren door isolatiemateriaal toe te voegen aan de hellingschape.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Als je meer gedetailleerde informatie en persoonlijk advies nodig hebt over afschotisolatie en de installatie van isolatie, ben je op de juiste plek.

Wij bieden je de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen bij specialisten in dit vakgebied. Het aanvragen van offertes en advies op maat kan je helpen om beter geïnformeerd te worden over de mogelijkheden en kosten die specifiek zijn voor jouw situatie.

Door verschillende offertes te vergelijken, kun je de beste oplossing vinden die aansluit bij jouw behoeften en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.