R-waarde dakisolatie: wat zegt de R-waarde over dakisolatie?

De R-waarde van dakisolatie geeft aan hoeveel warmte er wordt geïsoleerd. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie. Deze waarde is sterk afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type isolerend materiaal, de dikte van het materiaal, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Met goede dakisolatie kan je snel energie besparen en zo een lagere energierekening ontvangen. Ontdek in dit artikel wat de R-waarde bij dakisolatie nu precies inhoudt.

Ontvang gratis advies van een specialist

Wat is een R-waarde of Rd-waarde voor isolatie?

De R-waarde, ofwel Rd-waarde, geeft weer hoe goed een isolatiemateriaal van een bepaalde dikte thermisch isoleert. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie thermisch isoleert.

Hoe bereken je deze waarde? Je berekent de R-waarde door de dikte van de isolatielaag in meters, te delen door de lambda waarde. Met deze waarde weet je dus hoe dik je een bepaald isolatiemateriaal moet aanbrengen.

Dikte isolatiemateriaal

Rd-waarde versus Rc-waarde

We weten al dat de Rd-waarde iets zegt over de isolatiewaarde van een materiaal bij een bepaalde dikte. Maar wat is nu de Rc-waarde? Deze waarde geeft weer wat de totale isolatiewaarde van een bepaald constructiedeel is.

Je kan de Rc-waarde berekenen door de totale warmteweerstand van het isolatiemateriaal op te tellen bij de warmteweerstand van de constructiematerialen zoals hout, steen en metaal. Heb je een hogere Rc-waarde? Dan wilt dat zeggen dat je een betere thermische isolatie hebt.

Vergelijk gratis offertes

Lambda waarde

De lambda waarde is een van de belangrijkste isolatiewaardes. Deze waarde biedt een antwoord op de vraag: hoeveel warmte geleidt een bepaald product? Hoe lager de lambda waarde van een isolatiemateriaal, hoe minder warmte er verloren gaat.

De waarde wordt uitgedrukt in W/mK. Vocht speelt bij de lambda waarde een zeer belangrijke rol. Is een isolatiemateriaal vochtig? Dan isoleert dat materiaal minder goed. Daarom vermeldt men soms zowel de droge als de natte lambda waarde. 

In onderstaande tabel vind je wat de lambda waarde bedraagt voor elk type isolatiemateriaal.

IsolatiemateriaalLambda waarde (W/mK)
Gespoten glaswol0,045 W/mK bij 12 kg/m³
Gespoten PUR0,026
Glaswol0.032 – 0.040
PIR0,023 – 0,026
PUR0.023 – 0.035
Rotswol0.032 – 0.040
Schapenwol0.035-0.039
XPS0,029 – 0,038

Welke Rd-isolatiewaarde is nodig voor een dak?

De Vlaamse overheid zegt dat dakisolatie verplicht is voor alle zelfstandige woningen in Vlaanderen. Daarom stelt de overheid een minimumnorm voor dakisolatie.

De minimumnorm is een Rd-waarde van 0,75m² K/W. Dat kan je vergelijken met een laag specifiek isolerend materiaal van tussen de 3 en 4 centimeter dik. Het isolatiemateriaal moet bovendien een lambda waarde hebben van hoogstens 0,10 W/mK.

De Vlaamse dakisolatie norm is dus een minimumnorm. Liever slim en goed isoleren op lange termijn? Kies dan meteen voor een beter en dikker isolerend materiaal.

R-waarde per isolatiemethode

Een hogere R-waarde is automatisch beter. Om in aanmerking te kunnen komen voor de Mijn Verbouwpremie is er een minimale waarde vastgelegd per isolatiemethode. Hieronder vind je een overzicht:

IsolatiemethodeMinimale Rd-waarde (m²K/W)
Bodemisolatie2
Dakisolatie4,5
Gevelisolatie3
Spouwmuurisolatie1,5
Vloerisolatie2
Zolderisolatie4,5

Naast de minimale Rd-waarde zijn er nog heel wat andere voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Mijn Verbouwpremie. Benieuwd? Een erkend installateur inschakelen loont en is één van de belangrijkste voorwaarden. Door het offerteformulier in te vullen, kom jij in contact met tal van verschillende experts bij jou in de buurt. 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met ervaren specialisten uit de buurt

Verplichte minimale Rd-waarde per isolatiemateriaal voor premie

De Rd-waarde kan je makkelijk berekenen door de dikte van je isolatiemateriaal te delen door de lambda waarde (W/mK). Hoe lager de lambda waarde, hoe hoger de isolatiewaarde is van het isolatiemateriaal. Om in aanmerking te komen voor de Mijn Verbouwpremie moet je Rd-waarde hoog genoeg zijn. Hieronder vind je een overzicht:

IsolatiemateriaalLambda waarde (W/mK)
EPS0,030 – 0,040
Glaswol0,032 – 0,040
PIR0,023 – 0,026
Steenwol0,032 – 0,040
XPS0,032 – 0,035

R-waarde (warmteweerstand) zelf berekenen

Wil je de R-waarde graag zelf berekenen specifiek voor jouw situatie? Dat is vrij gemakkelijk. Je deelt de dikte van je isolatie door de isolatiewaarde van het materiaal (λ-waarde, ook wel weergegeven als W/mK).

Een voorbeeld

  • Isolatiedikte: 0,20 m; isolatiewaarde: 0,036 W/mK.

Rd = isolatiedikte/ isolatiewaarde = 0,200/0,036 => Rd = 5,56 (m2K/W).

PUR isolatieplaten

Wat is een goede Rd-waarde?

De regel gaat als volgt: hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Een isolatiewaarde van 3,5 of hoger beschouwen we als goed.

Maar heel wat factoren spelen hier een grote rol in mee: het hangt ook sterk af van wat je gaat isoleren en hoe goed je wilt gaan isoleren.

Wil je graag te weten komen wat een goede Rd-waarde is specifiek voor jouw woning? Aarzel dan zeker niet om een specialist te contacteren. Zij bieden je advies op maat.

Ook interessant voor jou:

Overweeg je om je dak te isoleren zonder onderdak? Hoewel sommigen dit overwegen, is het belangrijk om te weten dat het niet de aanbevolen aanpak is. Het kan leiden tot problemen met vocht en schade aan je dak. Het is verstandig om advies in te winnen bij een professionele isolatiespecialist. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste isolatiemethoden en materialen die voldoen aan de bouwvoorschriften en passen bij je dak. Het is altijd slim om voorzichtig te zijn en de juiste stappen te nemen om toekomstige problemen te voorkomen.

Professioneel advies nodig? Vind de juiste specialist in jouw regio voor info en vrijblijvende offertes

Wil je meer informatie over de R-waarde van dakisolatie en de installatie ervan? Wanneer je onderstaand formulier invult, krijg jij gratis en vrijblijvend offertes en advies van verschillende vakmannen bij jou in de buurt.

Zo kan je je nog beter informeren en nog makkelijker prijzen vergelijken om de beste deal te krijgen voor je renovatieproject.

Vind de perfecte oplossing voor jouw situatie en werk samen met een expert. Zo vermijd je onnodige kosten en ontvang jij advies op maat over de R-waarde en de installatie van je dakisolatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.