Welke isolatie voor dak: overzicht van mogelijke isolatiematerialen per type dak

Heb je besloten het dak van je woning te isoleren? Dan zal je al snel merken dat er heel wat isolatiematerialen bestaan. Maar welke isolatie is nu geschikt voor je dak? In dit artikel geven we een handig overzicht van alle mogelijke isolatiematerialen en hun kosten. Tot slot geven we enkele factoren waarmee je best rekening houdt tijdens je beslissing. Heb je nog vragen of wil je advies op maat van isolatiespecialisten? Vul ons offerteformulier in. 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat kost een dak isoleren? [Prijs per soort isolatiemateriaal]

De prijs voor dakisolatie is in de eerste plaats afhankelijk van het isolatiemateriaal. Maar ook de totale oppervlakte, de dikte van de isolatielaag, het type dak en de moeilijkheidsgraad van de werken beïnvloeden de prijs aanzienlijk.

Onderstaande tabel geeft de richtprijs per soort isolatiemateriaal weer. Dakisolatie heeft namelijk een onderverdeling in drie grotere groepen: minerale, kunststof en ecologische isolatie.

Soort isolatiemateriaal Richtprijs per m² (inclusief btw) 
Minerale wol Minerale wol: tussen de 7 en 20 euro per vierkante meter
Dampscherm en afdichtingstape: 3 à 4 euro per vierkante meter
Kunststof isolatie Kunststof isolatie: tussen de 15 en 50 euro per vierkante meter 
De prijs verschilt aanzienlijk afhankelijk van het soort materiaal, dikte en opbouw. Maar ook het merk en type plaat spelen een rol: wil je een tand- en groefsysteem, een nette afwerking, een dampscherm, een extra laag geluidsisolatie… ? De prijs ligt dus ook voor een deel in jouw handen. 
Ecologische isolatie Ecologische isolatie kan tot wel 50 % duurder zijn dan minerale en kunststof isolatie. Veel hangt af van het type ecologische isolatie. 
Gemiddeld ligt de prijs tussen de 30 en 100 euro per vierkante meter. 

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Soorten isolatiemateriaal voor daken

Er bestaan heel wat geschikte materialen voor dakisolatie. Hieronder bespreken we de beste en bekendste materialen uit de drie grote groepen isolatie: minerale, kunststof en ecologische isolatie. Welke isolatie voor jouw dak het beste is, hangt af van de beschikbare ruimte, de dakconstructie en je eigen wensen. Onderstaand overzicht kan je helpen bij je keuze.

1. Minerale isolatiewol (zachte isolatie): voor hellende daken

Minerale isolatiewol zoals glaswol en rotswol heeft een eenvoudig verwerkingsproces en isoleert thermisch uitstekend. Bovendien zijn minerale wolsoorten goedkoper dan de meeste andere dakisolatie.

Dit isolatiemateriaal biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding. Minerale wol wordt niet alleen ingezet als isolatie voor hellende daken, maar ook voor zoldervloeren, voorzetwanden en spouwmuren.

Alle minerale wollen zijn geluiddempend, onbrandbaar en hebben een goede thermische isolatie. Het grote nadeel is dat ze een grotere isolatiedikte vereisen dan kunststofisolatie om dezelfde Rd-waarde te bereiken.

Glaswol dekens

Glaswol is een ideale isolatie voor hellende daken: het kan eenvoudig op maat gesneden worden, past gemakkelijk tussen de kepers van het dak en ook de brandwerendheid en isolatiewaarde zijn uitstekend.

Let op: Als je zelf met glaswol dekens isoleert, draag je best beschermende handschoenen en een stofmasker. Anders zou je last kunnen hebben van irritatie aan de huid en longen.

Specialist plaatst glaswol

Rotswol dekens

Ook rotswol heeft goede isolerende capaciteiten. Het is ideaal als isolatie voor hellende daken, maar ook een zoldervloer kan goed met rotswol dekens geïsoleerd worden. Eigenlijk heeft het dezelfde eigenschappen als glaswol, maar isoleert het akoestisch nog een tikkeltje beter.

Rotswol kan je zowel in dekens als zachte platen aankopen. Rockwool veroorzaakt minder irritatie dan glaswol, maar voor de zekerheid draag je best beschermende handschoenen en een mondmasker.

Steenwol isolatiemateriaal

Gespoten glaswol

Gespoten glaswol heeft een fijne, wolachtige structuur. Het materiaal komt steeds vaker voor als isolatie voor hellende daken en plafonds. Het is namelijk eenvoudig om in bestaande holtes te blazen. Als er nog geen openingen zijn, plaatst de specialist eerst een kunststof dampscherm waarin de glaswol vervolgens geblazen wordt.

Omdat gespoten glaswol het dak efficiënt en optimaal vult, zijn koudebruggen gemakkelijk te vermijden en liggen de energieprestaties bijgevolg een stuk hoger.

2. Kunststof dakisolatie (harde isolatie) plaatsen: voor schuine en platte daken

Kunststof materialen zoals EPS, XPS, PUR, PF en PIR zijn chemische hardschuimen die op basis van aardolie vervaardigd zijn. Deze isolatiematerialen zijn licht, vochtbestendig en isoleren goed.

Daarom zijn kunststof isolatiepanelen een ideale isolatie voor hellende en platte daken. Maar ook in vochtige ruimtes zoals gevels en kelders komen deze materialen goed van pas.

Over het algemeen hebben alle kunststof materialen voor dakisolatie een hogere isolatiewaarde dan minerale wol (dit wil zeggen: de isolatielaag is dunner voor dezelfde isolatiewaarde als minerale wollen) en zijn ze eenvoudig af te dichten als dampscherm.

Nadelen aan kunststof dakisolatie zijn dat ze geluidsisolerend zwakker zijn en ze minder goed tussen de kepers van daken passen.

Hieronder bespreken we de drie beste isolerende kunststof isolatiematerialen voor daken: PUR, PIR en XPS.

Snel en gratis offertes vergelijken?

PUR-isolatieplaten

PUR (polyurethaan) kent de grootste toepassing van alle kunststof dakisolatie materialen. Het is zowel in platen als gespoten schuim verkrijgbaar.

PUR heeft goede isolerende eigenschappen, is vochtbestendig en is bovendien erg duurzaam. Afhankelijk van je dakconstructie en de beschikbare ruimte is schuim of isolatieplaten beter geschikt.

PUR kan je in verschillende diktes en afmetingen aanbrengen. Het heeft een goed thermisch prestatievermogen, maar het is zeker niet het meest milieuvriendelijke of dampopen materiaal.

PIR-isolatieplaten

PIR (polyisocyanuraat) is een uitstekend materiaal voor het isoleren van zowel hellende als platte daken. Ze zijn vochtbestendig, drukvast, brandwerend en zijn bovendien makkelijk te verwerken.

Naast dakisolatie wordt het vanwege de hoge drukvastheid en stevigheid ook voor de isolatie van zoldervloeren gebruikt.

De isolatieplaten zijn in verschillende diktes en afmetingen verkrijgbaar. PIR komt echter niet in de vorm van spuitisolatie voor.

XPS-isolatieplaten

XPS (geëxtrudeerd polystyreen) is ideaal voor het isoleren van platte daken (sarkingdak of omkeerdak). Het materiaal is namelijk erg drukvast, vochtbestendig en heeft een eenvoudig verwerkingsproces. Bij een omkeerdak liggen op deze isolatieplaten een ballast van grind of tegels.

XPS-isolatieplaten dakisolatie

3. Ecologische dakisolatie (natuurlijke materialen): voor hellende daken

Geef je de voorkeur aan materialen die niet schadelijk zijn voor het milieu? Dan kun je ecologisch isoleren door te kiezen voor natuurlijke isolatiematerialen. Bio-ecologische dakisolatie bestaat uit natuurlijke en nagenoeg onuitputbare grondstoffen zoals plantaardige, dierlijke en minerale materialen.

Bovendien bevatten deze natuurlijke materialen weinig tot geen chemische stoffen en belasten ze het milieu en de gezondheid zo min mogelijk.

Ecologische dakisolatie is milieuvriendelijk, doorgaans brandveilig (dit geldt voor de meeste ecologische materialen), en biedt uitstekende geluidsisolatie.

Nadelen zijn dat er momenteel weinig vakmensen gespecialiseerd zijn in deze materialen, dat ze tot wel 50% duurder kunnen zijn dan minerale en kunststof isolatie, en dat ongedierte makkelijker kan binnendringen.

Schapenwol

Schapenwol is een vaak gebruikt ecologisch materiaal voor dakisolatie. Het is vochtregulerend, veroorzaakt geen irritatie tijdens de verwerking en isoleert ook uitstekend.

Bovendien heeft het een goede warmteopslagcapaciteit. Het binnenklimaat van je woning is zo niet gevoelig voor temperatuurschommelingen. Schapenwol is wel een van de duurdere natuurlijke isolatiematerialen.

Interessant weetje: Schapenwol kan schadelijke vluchtige stoffen in de lucht absorberen.

Schapenwol ecologische isolatie

Geblazen papiervlokken (cellulose)

Papiervlokken bestaan uit gerecycleerd krantenpapier. Ze kunnen een hoeveelheid vocht opnemen en het na verloop van tijd vertraagd afgeven. Dit maakt ze vochtregulerend.

Daarnaast heeft cellulose een hoge warmteopslagcapaciteit. Dit zorgt ervoor dat de ruimte onder het dak niet snel oververhit is.

Geblazen papiervlokken isolatie

Krijg advies op maat van jouw woning

Houtwol

Ook houtwol heeft goede vochtregulerende eigenschappen en een hoge warmteopslagcapaciteit. Houtwol dekens kunnen bovendien makkelijk op maat gesneden worden en passen goed tussen de kepers van het dak. Dit type natuurlijke isolatiemateriaal is bovendien niet irriterend voor de huid.

Houtwol is een perfecte na-isolatie voor meerdere soorten hellende of schuine daken. Houtvezelplaten zijn vaak een isolerend onderdak.

Houtwol dakisolatie

Kurk

Kurk is afkomstig van de kurkeik. Deze boom wordt op regelmatige momenten zonder enige beschadigingen ‘geoogst’. Kurk is verkrijgbaar als isolatieplaten met verschillende diktes.

Zowel de thermische als akoestische isolatie is uitstekend. Toch kiezen niet zoveel mensen voor deze isolatieplaten: het is namelijk een van de duurste natuurlijke isolatiematerialen.

Kurk isolatieplaten

Hennep

De sterke vezels van de hennepplant zorgen voor een ideale structuur voor het vervaardigen van zachte isolatie. Hennep dakisolatie is zowel in de vorm van rollen (dekens) als platen beschikbaar. De diktes variëren tussen 30 en 190 mm.

Naast dakisolatie wordt hennep ook gebruikt voor het isoleren van (spouw)muren en vloeren. Het materiaal is echter niet vochtbestendig en is bovendien ook brandbaar.

Hennep isolatie

Welk isolatiemateriaal is het beste voor mijn dak?

Welk isolatiemateriaal het beste is voor jouw dak hangt onder andere af van het type dak (plat of schuin), de locatie van het isolatiemateriaal (binnen of buiten), je budget en je eigen voorkeuren. Hou bij je beslissing rekening met de volgende factoren:

  • Wil je milieuvriendelijk isoleren en ben je bereid (meer) te investeren in de ecologische mogelijkheden? Dan zijn schapenwol, cellulose en andere natuurlijke materialen ideale opties voor de dakisolatie van je schuin dak. De kans is echter groot dat je zelf zult moeten isoleren: er zijn nog maar weinig professionals gespecialiseerd in deze duurzame materialen.
  • Heb je een beperkt budget, maar wil je meer energie besparen? Dan kies je best voor glas- of steenwol. Dit isolatiemateriaal heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding. Minerale wollen hebben bovendien een bijkomend voordeel ten opzichte van vele andere isolatiematerialen: ze bezitten bijzonder goede geluidswerende eigenschappen.
  • Wil je een plat of schuin dak aan de buitenzijde isoleren? Dan kies je best voor kunststof isolatieplaten zoals PIR. Is er niet genoeg ruimte tussen de kepers? Ook dan kunnen isolatieplaten (vaak in combinatie met wol) een goede optie zijn.
  • Heb je een nogal ingewikkelde en onregelmatige dakconstructie? Dan kies je best voor gespoten of geblazen isolatie. Isolatiespecialisten hebben de nodige ervaring en kennis om deze correct en veilig te plaatsen.

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt

Wat is de beste isolatie voor een schuin en plat dak?

Voor een plat dak kies je best voor EPS platen: ze hebben een uitstekende lambda waarde tussen de 0,032 – 0,036 W/mK. Daarom heb je maar een gemiddelde juiste isolatiedikte van 12 centimeter nodig.

PUR of PIR isolatiepanelen zijn de beste keuze voor schuine of hellende daken. Vaak is een laag van 9 tot 11 centimeter al voldoende om een goede Rd-waarde te bereiken.

Welke isolatie is het beste voor de binnenkant van een dak?

Een dak langs binnen isoleren is een van de goedkoopste en snelste manieren om je dak van isolatie te voorzien. Minerale wollen zoals rots- en steenwol zijn hiervoor uitstekend geschikt. Maar in principe zijn ook isolatieplaten een optie.

Welke isolatie voor het dak van een tuinhuis gebruiken?

Niet alleen je woning, maar ook je tuinhuis kan je van dakisolatie voorzien. Verschillende materialen zijn geschikt: dakbedekkingsvilt, bitumen, shingles, EPDM-folie en kunststof platen.

Welke isolatie voor jouw tuinhuis geschikt is, hangt in de eerste plaats af van het materiaal waaruit je tuinhuis bestaat. Een specialist kan je advies op maat geven.

Ook interessant voor jou:

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere isolatiespecialisten uit jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes op met bijkomende info, prijsvoorstellen en advies op maat.

Zo kan je meerdere professionals met elkaar vergelijken en de keuze maken die het beste bij jouw situatie past. Bovendien zorgen deskundigen voor een correcte en veilige uitvoering van jouw isolatieproject.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.