Geïsoleerde dakplaten: kosten, voordelen en soorten 

Geïsoleerde dakplaten of sandwichpanelen zijn een perfecte dakbedekking voor uiteenlopende gebouwen en woningen. In dit artikel lees je meer over wat dakpanelen met isolatie zijn, wat ze kosten en de voor- en nadelen. Bovendien zetten we ook de soorten en verschillende mogelijke uitvoeringen uiteen. Wil je extra info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in. 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met een expert

Wat zijn geïsoleerde dakpanelen? 

Geïsoleerde dakplaten of sandwichpanelen zijn enkel- of dubbelzijdige metalen panelen die aan de binnenkant een thermisch isolatiemateriaal bevatten. Vaak is dit kunststof hardschuim zoals PUR (polyurethaanschuim) of PIR (polyisocyanuraat). 

Over het algemeen zijn de platen 1 meter breed. De lengte varieert: sommige geïsoleerde dakplaten kunnen tot wel 20 meter lang zijn. 

De buitenkant van geïsoleerde dakpanelen bestaat uit een plaat van lichtgewicht staal. Deze plaat is beschikbaar in verschillende RAL-kleuren. De binnenkant van de bekleding kan uit meerdere materialen bestaan: polyester, staal of een combinatie van verschillende metalen. 

De binnenzijde kan bovendien met een speciale coating behandeld worden. In bepaalde sectoren of omstandigheden kan dit zeker van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan de agrarische sector: de coating helpt dan tegen ammoniakdampen, agressieve landbouwproducten of schimmels. Maar ook in loodsen, magazijnen, bedrijfshallen en garages komen de dakplaten voor. 

Kortom, geïsoleerde dakpanelen zijn een combinatie van dakbedekking en dakisolatie. Hierdoor vormen ze een gemakkelijke, efficiënte en snelle oplossing om je dak volledig af te werken: isolatie en dakbedekking worden namelijk tegelijk aangebracht. Vandaag worden ze door hun verbeterde kwaliteit en aantrekkelijke uiterlijk ook meer en meer in woningen ingezet. 

geïsoleerde dakplaten

Zelfdragende dakplaat 

Geïsoleerde dakplaten kunnen ook voor een groot deel zelfdragend zijn. Afhankelijk van het soort dakpaneel dat je kiest, kan dit verschillen. 

Een voordeel aan zelfdragende dakplaten is dat je bespaart op de dakconstructie: je hebt namelijk minder steunbalken nodig. De minimale ondersteuning van de gordingen zal over het algemeen al genoeg zijn. 

Wat kost een dakplaat met isolatie? [Prijs]

De prijs van geïsoleerde dakplaten hangt van verschillende factoren af zoals het type afwerking en de dikte van het isolatiemateriaal. Daarom variëren de prijzen tussen de 50 en 200 euro per m² (exclusief btw en inclusief plaatsing). 

De installatiekosten hangen bijkomend af van de bereikbaarheid van het dak, de oppervlakte, het type dakplaat en eventuele voorbereidingswerken. Wil je een exacte prijs kennen? Via ons offerteformulier krijg je meerdere offertes op maat met prijsvoorstellen van specialisten.

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt

Voordelen en nadelen van sandwichpanelen plaatsen 

Sandwichpanelen komen met heel wat interessante voordelen. Toch zijn er ook enkele nadelen waarmee je best rekening houdt. We geven hieronder een handig overzicht. 

Voordelen 

Geïsoleerde dakplaten hebben de volgende voordelen

  • Thermische isolatie. Geïsoleerde dakpanelen zorgen ervoor dat de ruimtes in de winter langer warm zijn en in de zomer langer koel. De energiekosten liggen zo ook een stuk lager. 
  • Snelle plaatsing. Sandwichpanelen zijn sneller en makkelijker te plaatsen dan andere soorten dakbedekkingen. Dit komt doordat ze zowel binnenbekleding, isolatie als buitenbekleding bevatten. Hierdoor bespaar je ook op installatiekosten. 
  • Goedkoop. Geïsoleerde dakplaten zijn duurder dan gewone dakpanelen, maar omdat ze dakbedekking en isolatie combineren, komen ze goedkoper uit. Je betaalt namelijk niet meer voor een aparte isolatie van je dak. 
  • Lange levensduur. Ze gaan door hun hoge duurzaamheid 20 tot 50 jaar mee. 
  • Bestand tegen schimmels. Sandwichpanelen zijn bestand tegen schimmels en zijn gemakkelijk schoon te maken. 
  • Licht materiaal. Door hun licht gewicht kunnen ze op bijna alle dakconstructies gemonteerd worden. 
  • Geen condensvorming. Niet-geïsoleerde dakpannen hebben vaak last van condensproblemen. Dit is niet het geval bij sandwichpanelen. 
  • Beschermende coating. Je kunt deze dakplaten van een beschermende coating voorzien zodat ze tegen verschillende schadelijke stoffen en dampen beschermd zijn. 

Nadelen 

Geïsoleerde dakpanelen hebben ook enkele nadelen

  • Duurder. In vergelijking met niet-geïsoleerde dakplaten zijn ze duurder. Maar ze beschikken wel al over isolatie en ze hebben een langere levensduur. 
  • Minder goede geluidsisolatie. Sandwichpanelen hebben een slechtere geluidsisolatie dan zachte isolatiematerialen of andere soorten dakbedekkingen zoals dakpannen. 
  • Nauwkeurige montage. De naden tussen de platen moeten een precieze afwerking krijgen. Anders kan er water naar binnen lekken. Ook op de plaatsen waar panelen geschroefd zijn, moet de montage nauwkeurig gebeuren om vochtproblemen te voorkomen. 
  • Krakende geluiden. Geïsoleerde dakpanelen kraken bij temperatuurverschillen. In een magazijn stoort dit niet direct, maar bij woningen kan het wel voor overlast zorgen. Er bestaat echter een simpele oplossing: laat de binnenzijde van je dak afwerken met minerale wol. 

Drie soorten geïsoleerde dakpanelen op een rijtje 

Op basis van de samenstelling en opbouw bestaan er verschillende soorten geïsoleerde dakpanelen: 

  • Aantal metalen wanden op het dakpaneel. Er bestaan zowel enkelzijdige als dubbelzijdige dakplaten. De eerste hebben slecht aan één kant een metalen plaat. Laatste hebben aan beide kanten een metalen bekleding. 
  • Soort isolatiemateriaal. Heel wat isolerende materialen kunnen in dakpanelen voorkomen. Vaak zijn dit de kunststof isolatiematerialen PUR en PIR. Soms wordt ook steenwol of glaswol gebruikt. Deze minerale wollen zijn niet alleen thermisch isolerend, ze hebben bovendien goede geluidsisolerende eigenschappen. Sommige isolerende materialen zoals PIR en wol hebben niet alleen goede isolerende eigenschappen, maar zijn ook brandwerend. De veiligheid speelt dus ook een rol in de keuze van isolatiemateriaal. 
sandwichpanelen RAL-kleuren

Wanneer over soorten geïsoleerde dakpanelen gesproken wordt, komen in de eerste plaats de profielen aan bod. We bespreken deze hieronder. 

1. Trapezium profiel 

Trapezium dakplaten kennen de grootste toepassing. Het profiel heeft een trapeziumvorm, waarbij blokjes uit de metalen zijden komen. De korte wand ligt bovenaan. Ze zijn niet alleen populair bij industriële gebouwen, maar ook bij moderne woningen. 

Dakpanelen met trapeziumprofielen hebben meerdere uitvoeringen met verschillende afstanden tussen de hoge en lage vlakken. Omdat hun vormgeving simpel is, creëren ze een strakke uitstraling en zijn ze goedkoper dan dakpanprofielen.  

2. Golfprofiel 

Deze dakpanelen hebben een bekleding met een golvend profiel (denk aan gewone golfplaten). Dakplaten komen niet in vlakke plaatvormen voor omdat de panelen op een hoger punt (bijvoorbeeld een golf) bevestigd moeten worden. De golvende vorm zorgt er ook voor dat je de platen waterdicht kunt laten overlappen. 

Heel wat mensen kiezen niet meer voor een golfprofiel omdat deze dakpanelen er niet aantrekkelijk uitzien en bovendien moeilijk beloopbaar zijn.

3. Dakpanprofiel 

Als je van het uitzicht van traditionele dakpannen houdt, dan zijn geïsoleerde dakplaten met een dakpanprofiel een perfecte keuze voor jou.

Het verschil tussen gewone dakpannen en deze dakpanplaten is vandaag niet meer zichtbaar: de metalen wanden nemen het profiel van een dakpan aan. Steeds meer mensen kiezen voor dit soort geïsoleerde dakplaten. 

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Verschillende uitvoeringen 

Geïsoleerde dakpanelen of sandwichpanelen hebben verschillende uitvoeringen op vlak van kleuren, afwerkingen, afmetingen en andere eigenschappen zoals brandwerendheid, geluidswering en extra weerstand.

1. Kleuren 

Geïsoleerde dakplaten hebben een groot assortiment aan RAL-kleuren. Zwart, grijs en roodtinten zijn populaire keuzes. Als je een echte doe-het-zelver bent, kan je er ook voor kiezen om de panelen na de plaatsing een verflaag te geven. 

De binnen- en buitenkant van de dakpannen kunnen een beschermende coating krijgen. Woon je bijvoorbeeld aan de kust? Dan kan je jouw sandwichpanelen van een beschermende coating tegen zout voorzien. 

2. Afwerkingen 

Als je de dakranden en de nok wil laten afwerken, kunnen er bijpassende profielen op maat gemaakt worden. Zo ziet je dak er niet alleen volledig afgewerkt uit, bovendien zorgt het voor een goede waterdichting. 

De binnenkant van geïsoleerde dakplaten kan uit verschillende materialen bestaan: staal, polyester of zichtbare isolatie. Een specialist kan je altijd adviseren welke platen het beste zijn voor jouw woning of een ander gebouw.

3. Afmetingen 

Sandwichplaten variëren in lengte (maximum 20 meter). Je kunt de platen in principe horizontaal laten overlappen, maar dit wordt niet aangeraden.

Platen die de volledige lengte dekken, zorgen voor een betere waterdichting en een strakke look. De breedte van de platen is vaak 1 meter. De aansluiting gebeurt met veel precisie zodat er geen overlappingen zijn. 

kraan dakpanelen met isolatie

4. Brandwerendheid 

Veel geïsoleerde dakplaten zijn vandaag ook brandwerend. In geval van brand druipt of valt het isolatiemateriaal dan niet naar beneden. PIR of minerale wol zoals glaswol of rotswol hebben goede brandwerende eigenschappen. 

Het is altijd verstandig om bij ieder soort gebouw (bedrijfsgebouw, appartementen, winkels et cetera) goed te controleren aan welke eisen het moet voldoen van verzekeringsmaatschappijen. Zeker bij nieuwbouw kunnen deze eisen streng zijn.

Naast brandwerende geïsoleerde dakpanelen bestaan er vandaag ook geïsoleerde dakplaten met een extra isolerende kern voor geluidswering. Zo heb je een van de zwakke punten van sandwichpanelen opgelost.

Tot slot bestaan er nu ook geïsoleerde dakpannen met een betere statische, bacteriële of mechanische weerstand. Afhankelijk van het gebouw en de situatie kunnen zo’n panelen zeker van pas komen.

Populaire artikelen

Sandwichpanelen zelf monteren of een specialist inschakelen? 

Geïsoleerde sandwichpanelen zijn moeilijk om zelf te plaatsen. Omdat de platen isolerend materiaal hebben, is het belangrijk dat ze elkaar niet horizontaal overlappen. De panelen moeten dus zeker op maat gemaakt worden. Zo ben je gerust dat je een waterdicht dak hebt. 

Bovendien moeten ze door hun omvang bij voorkeur met een kraan aangebracht worden. Dit zorgt voor een strakke uitstraling en afwerking.

De extra kosten voor het maat- en kraanwerk worden goedgemaakt door de snelle plaatsing (en dus lagere installatiekosten). Je schakelt dus best een ervaren specialist of bedrijf in. 

Vraag en ontvang info, advies en offertes van specialisten 

Via ons offerteformulier kom je in contact met meerdere dakspecialisten uit jouw regio. Zij geven je info en advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op.

Zo kan je meerdere voorstellen met elkaar vergelijken om tot de beste oplossing voor jouw situatie te komen. Een ervaren deskundige kan jouw isolatieproject voordelig, correct en veilig uitvoeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.