Dakpanplaten met isolatie: prijs, voordelen en aandachtspunten

Dakpanplaten met isolatie bieden een uitstekende combinatie van duurzaamheid, isolatie en prijs. Toch zijn er ook een aantal aandachtspunten. In dit artikel gaan we dieper in op de kosten, de voordelen en de uitvoeringen van dakpanplaten met isolatie. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat zijn geïsoleerde dakpanplaten?

Dakpanplaten lijken heel erg op dakpannen. Elke plaat is gemaakt uit aluminium of staal en bevat meerdere dakpannen. Je kunt kiezen uit geïsoleerde dakpanplaten of dakpanplaten zonder isolatie.

Dakpanplaten met isolatie zijn populair door hun lichte gewicht, voordelige prijs en snelle plaatsing. De platen zijn zowel voor renovaties als nieuwbouw geschikt.

De meeste geïsoleerde dakpanplaten zijn ook voorzien van een coating. Daardoor hebben ze weinig of zelfs nooit onderhoud nodig. De binnenkant van de panelen is bekleed met thermisch isolatiemateriaal zoals kunststof hardschuim (PIR of PUR). 

Dakpanplaten versus dakpannen

Dakpanplaten zijn vaak het alternatief voor dakpannen. Maar wat is nu de beste optie? We vergelijken beide keuzes op vlak van: 

  • Look: vroeger zag je een opmerkelijk verschil tussen dakpanplaten en dakpannen. Dakpanplaten kon je namelijk herkennen aan de vlakke dakranden. Nu hebben beide dezelfde look.
  • Plaatsing: dakpanplaten zijn veel lichter dan traditionele dakpannen. Dit maakt dat dakpanplaten geschikt zijn voor alle dakconstructies. Bovendien hebben ze een groter formaat dan dakpannen. Hierdoor gebeurt de plaatsing veel sneller en makkelijker.

Twijfel je nog? Aarzel dan zeker niet om specialisten te contacteren. Zij bieden je prijsvoorstellen en advies op maat aan. Zo ben je zeker dat je de juiste keuze maakt.

dakpanplaten

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Wat kosten geïsoleerde dakplaten? [Prijs]

Over het algemeen zijn geïsoleerde dakpanplaten niet zo duur in aanschaf. De prijzen schommelen tussen de 50 en 200 euro per vierkante meter (incl. btw en plaatsing).

De prijs is sterk afhankelijk van enkele factoren zoals de ouderdom van je woning, het formaat van de panelen, de fabrikant, de afwerking, de dikte van het isolatiemateriaal…

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de richtprijzen per soort dakpanplaat.

Soort dakpanplatenGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Standaard dakpanplatenTussen de 20 en 60 euro
Geïsoleerde dakpanplatenTussen de 50 en 200 euro

Let op: Dit zijn allemaal richtprijzen. Wil je exacte prijzen op maat ontvangen? Door ons offerteformulier in te vullen, ontvang je meerdere prijsvoorstellen op maat van specialisten.

Wat is goedkoper: dakpannen of dakpanplaten? 

Dakpanplaten zijn over het algemeen goedkoper dan de traditionele dakpannen. Door de relatief lange levensduur hoef je een geïsoleerde dakpanplaat bovendien niet snel te vervangen. Een stalen dakpanplaat gaat nog langer mee. Daarom is het op lange termijn nog goedkoper.

Voordelen en nadelen van een dakpanplaat met isolatie

Overweeg je dakpanplaten op je dak te laten plaatsen? Dan is het belangrijk om op voorhand de voor- en nadelen te checken. We geven hieronder een handig overzicht:

Voordelen

Dakpanplaten met isolatie hebben de volgende voordelen:

  • Snelle plaatsing. De platen zijn licht in gewicht en hebben daarom een makkelijke en snelle plaatsing.
  • Uitstraling van een traditioneel pannendak. Je ziet bijna geen verschil tussen dakpanplaten en dakpannen.
  • Geïsoleerde dakpanplaten. Dakbedekking en dakisolatie zijn verwerkt in een plaat.
  • Geschikt voor bijna elk type dak.
  • Goedkoper dan traditionele dakpannen.
  • Licht gewicht. Het lichte gewicht zorgt voor een snelle plaatsing.
  • Lange levensduur. Ze gaan 20 tot 50 jaar mee.

Nadelen

  • Geluid. Dakpanplaten produceren over het algemeen heel wat meer geluid bij een regenbui. Maar, goed nieuws: kies je voor dakpanplaten met isolatie? Dan produceren ze weer iets minder geluid.
  • Condensvorming. Aan de onderzijde van de platen kan condensvorming ontstaan door een slechte ventilatie en/of temperatuurverschillen. Wil je dit voorkomen? Laat dan een speciale anticondensfolie onder de platen aanbrengen.
  • Plaatsing is moeilijker rond dakkoepels, dakkapellen… door het grote formaat van de platen.

Krijg vrijblijvend advies op maat voor jouw woning

Verschillende uitvoeringen

Dakpanplaten zijn verkrijgbaar in heel wat verschillende uitvoeringen. We bespreken hieronder alle mogelijkheden.

1. Materiaal

Wat het materiaal van dakpanplaten betreft, bestaan er twee opties: stalen platen of aluminium platen.

  • Aluminium platen zijn duurder dan de andere variant. Maar ze zijn wel lichter in gewicht, wat betekent dat ze een makkelijke plaatsing hebben. Aluminium platen zijn bovendien onderhoudsvrij en beter bestand tegen roest.
  • Stalen platen ondervinden minder invloed van temperatuurverschillen, maar moeten wel afgewerkt worden met een coating. Deze coating beschermt de plaat tegen roest en andere corrosie.

2. Met of zonder isolatie

Wil je graag geïsoleerde dakpanplaten? Dat zijn enkel- of dubbelwandige platen iets voor jou. Aan de binnenkant vind je namelijk thermische isolatie.

Een geïsoleerd dakpanplaat is wel duurder en moeilijker om te plaatsen. Het is een goede keuze wanneer je de ruimte onder je dak veel gebruikt.

3. Kleur

Dakpanplaten komen ook in allerlei kleuren voor. De populairste kleuren zijn: zwart, antraciet, roodtinten, olijfgroen, terracotta en grijs. Je kunt de dakpanplaten bijgevolg volledig naar jouw smaak afwerken.

4. Afmetingen

Ook komen dakpanplaten in verschillende afmetingen voor. Gemiddeld zijn de platen 1 meter breed en hebben ze variërende lengtes die tot ongeveer 20 meter gaan. Je kan de afmetingen aanpassen naar jouw smaak.

5. Afwerkingen

Dakpanplaten lijken heel erg op traditionele dakpannen omwille van de gladde afwerking. Maar je kunt de platen ook afwerken met bijvoorbeeld steengranulaten. Je kunt de platen ook een matte uitvoering geven.

constructie platen dakpannen

Dakpanplaten met isolatie plaatsen

Over het algemeen is het plaatsen van dakpanplaten zeer eenvoudig. Een specialist schroeft de platen vast op de panlatten. Heb je een overzetdak? Dan worden de panlatten met lange schroeven bovenop de oude dakbedekking aangebracht. Hierop komen dan de platen.

Geïsoleerde dakpanplaten hebben een iets complexere plaatsing. Zorg ervoor dat je geen horizontale overlapping hebt. Gelukkig worden de meeste platen op maat gemaakt. Zo kan je de volledige oppervlakte benutten.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Enkele aandachtspunten tijdens montage

Hoewel de montage van dakpanplaten vrij eenvoudig verloopt, zijn er toch enkele aandachtspunten waar je best rekening mee houdt:

  • Maak gebruik van een onderfolie: deze laag beschermt de dakconstructie tegen condensvocht.
  • Monteer de platen op een dak met de juiste hellingsgraad: de hellingshoek moet minimaal 7 graden zijn.
  • Zorg voor een correcte plaatsing: het is belangrijk dat de platen correct worden vastgeschroefd. Hierdoor vermijd je dat de platen uitzetten of krimpen door bepaalde weersomstandigheden. Het is bovendien belangrijk dat de eerste rij platen mooi recht ligt.

Tip: Door een dakspecialist in te schakelen, ben je steeds zeker van de correcte en kwalitatieve plaatsing van dakpanplaten met isolatie. 

Wat leg je onder de dakpanplaten?

Onder de (geïsoleerde) dakpanplaten leg je best een waterkerende dampopen/dampdoorlatende folie. Zo bescherm je jouw woning tegen allerlei vochtproblemen. Ook traditionele dakpannen krijgen deze folie tijdens de plaatsing.

dakpanplaten-met-isolatie

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan vakmannen

Meer weten over geïsoleerde dakpanplaten? Vul dan onderstaand formulier in en vergelijk meerdere offertes van specialisten uit jouw buurt.

Renovatieprojecten van je dak laat je best aan dakspecialisten over. Door hun ervaring en kennis garanderen ze een correcte en veilige plaatsing. Door samen te werken met een expert vermijd je bovendien fouten tijdens de installatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.