Lambda waarde XPS: isolatiewaarden en gebruik van XPS

Ben jij nieuwsgierig naar de lambda waarde van XPS isolatie en hoe dit zich verhoudt tot andere isolatiematerialen? Door verder te lezen, krijg je niet alleen inzicht in de indrukwekkende eigenschappen van geëxtrudeerde polystyreen platen (XPS), maar ook waarom dit materiaal een verstandige keuze kan zijn voor het isoleren van jouw project. Ontdek hoe XPS uitblinkt en waarom het een essentiële bijdrage kan leveren aan het creëren van een energiezuinige en comfortabele leefomgeving.

Vergelijk prijzen en offertes

Wat is de lambda waarde van XPS isolatie? 

XPS, ofwel geëxtrudeerde polystyreen, is een kunststof isolatiemateriaal dat verkrijgbaar is in plaatvorm, al dan niet voorzien van een kliksysteem. In tegenstelling tot het isolatiemateriaal EPS, dat een bolletjesstructuur heeft, heeft XPS een schuimachtige samenstelling.

Wat betreft de eigenschappen, biedt dit isolatiemateriaal een lambda-waarde tussen 0,032 en 0,035 W/mK. Het is waterafstotend, waardoor het zeer geschikt is voor vochtige omgevingen. Daarnaast is het materiaal gemakkelijk te verwerken en heeft het een hoge weerstand tegen dampdiffusie. XPS is tevens bestand tegen druk en bezit vlamvertragende eigenschappen.

XPS isolatieplaten

Wat isoleert beter: XPS, EPS of PUR? 

Bij het vergelijken van isolatiematerialen zoals XPS, EPS en PUR, is het essentieel om te kijken naar hun lambda-waarden. De lambda-waarde is een maatstaf voor hoe goed een materiaal warmte geleidt. Met andere woorden, materialen met lagere lambda-waarden bieden betere isolatie.

Hier zijn de lambda-waarden voor een gedegen vergelijking:

  • XPS (geëxtrudeerde polystyreen): 0,032 – 0,035 W/mK.
  • EPS (geëxpandeerd polystyreen): 0,029 – 0,038 W/mK.
  • PUR (polyurethaan): 0,023 – 0,028 W/mK.

Deze gegevens tonen aan dat PUR-platen over het algemeen de laagste lambda-waarde hebben, wat betekent dat ze uitstekend isoleren. Hierdoor kunnen ze een slimme keuze zijn voor wie streeft naar hoogwaardige isolatie in hun woning.

XPS lambda waarde

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Andere isolatiewaarden van geëxtrudeerde polystyreen platen (XPS) 

XPS isolatie onderscheidt zich door zijn uitstekende isolatiewaarde, met een lambda-waarde variërend van 0.032 tot 0.035 W/mK. Daarnaast heeft XPS isolatie de volgende kenmerken:

  • Warmteopslagcapaciteit (c): 1.500 J/kgK.
  • Lambda-waarde: 0.032 – 0.035 W/mK.
  • Diffusieweerstand: 150 – 300.
  • Brandklasse: E.
  • Volumemassa: 15 – 30 kg/m³.

Dit maakt XPS isolatie niet alleen uiterst effectief in het beperken van warmteverlies, maar het biedt ook extra voordelen op het gebied van warmteopslagcapaciteit en diffusieweerstand.

Toepassingen van XPS isolatieplaten 

XPS-platen zijn veelzijdig en geschikt voor verschillende toepassingen. Hier zijn enkele belangrijke gebieden waarin XPS isolatieplaten uitblinken:

1. Dakisolatie 

XPS isolatieplaten vormen een uitstekende keuze voor dakisolatie. Door hun combinatie van een hoge isolatiewaarde en drukvastheid bieden ze een uiterst effectieve oplossing om warmteverlies door het dakoppervlak tot een minimum te beperken. Of het nu gaat om een plat dak of een hellend dak, XPS isolatieplaten zijn geschikt voor verschillende dakconstructies.

2. Vloerisolatie 

Bij vloerisolatie zijn eigenschappen zoals vochtbestendigheid en drukvastheid van groot belang. XPS-platen voldoen ruimschoots aan deze eisen. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor het isoleren van vloeren in verschillende ruimtes, waaronder kelders, begane grondvloeren en verdiepingsvloeren. De platen zorgen voor een efficiënte thermische afscherming en dragen bij aan een aangenaam en energiezuinig binnenklimaat.

3. Muurisolatie 

Ook bij muurisolatie bewijzen XPS isolatieplaten hun meerwaarde. Met hun uitstekende isolerende eigenschappen dragen ze bij aan het creëren van een duurzame leefomgeving. Of het nu gaat om binnen- of buitenmuurisolatie, XPS isolatieplaten bieden een betrouwbare oplossing voor het minimaliseren van warmteverlies en het verhogen van de energie-efficiëntie van een gebouw.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Ook interessant voor jou:

Wat is een goede lambda waarde?

Een goede lambda waarde duidt op een lage warmtegeleidingscoëfficiënt, wat betekent dat het materiaal efficiënt warmte kan vasthouden. Materialen met lagere lambda waarden bieden betere isolatie.

Welke isolatie heeft de laagste lambda waarde?

De isolatie met de laagste thermische geleidbaarheid (lambda waarde) is aerogel. Aerogel is een extreem licht en poreus materiaal dat uit meer dan 99% lucht bestaat. Hierdoor heeft het een zeer lage thermische geleidbaarheid en wordt het beschouwd als een van de beste isolatiematerialen die momenteel beschikbaar zijn.

Let op dat er verschillende soorten isolatiematerialen zijn en de beste keuze afhangt van verschillende factoren, waaronder de specifieke toepassing, budget, beschikbaarheid en persoonlijke voorkeuren. Andere isolatiematerialen met lage lambda waarden zijn bijvoorbeeld vacuümisolatiepanelen en sommige soorten cellulose-isolatie.

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat 

Meer weten over de lambda waarde van XPS isolatie en de installatie ervan? Stuur vandaag nog je aanvraag en ontvang bijkomende informatie, deskundig advies en offertes op maat. Het is snel, gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.