Premie vloerisolatie: voorwaarden, aanvraag en prijs

Een goede vloerisolatie verbetert je wooncomfort en doet je heel wat energiekosten besparen. Bovendien is het beter voor het milieu. Daarom biedt de Vlaamse overheid heel wat financiële ondersteuning aan zoals een premie voor vloerisolatie. In dit artikel bespreken we alle mogelijke premies samen met hun bedragen, voorwaarden en aanvraagprocedure. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere isolatiespecialisten

Waarom een premie vloerisolatie aanvragen?

Vloerisolatie aanleggen is een voordelige investering: je bespaart kosten op je energiefactuur, de terugverdientijd is snel en je woning is milieuvriendelijker en energiezuiniger.

Bovendien heb je recht op meerdere soorten financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid. Hieronder bespreken we de mogelijke vloerisolatie premies.

Premie vloerisolatie

Alle beschikbare vloerisolatie premies in Vlaanderen op een rijtje

De Vlaamse overheid stelt vier vloerisolatie subsidies ter beschikking: de Mijn VerbouwPremie, de Totaalrenovatiebonus, de EPC-labelpremie en het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Elk van deze premies bespreken we in meer detail.

1. Mijn VerbouwPremie

Sinds 1 juli 2022 kan je de premie voor vloerisolatie of kelderisolatie niet meer bij Fluvius aanvragen. In de plaats daarvan lanceerde de Vlaamse overheid de Mijn VerbouwPremie: een premie die zowel de oude energiepremies van Fluvius als de overkoepelende renovatiepremie combineert.

Deze overkoepelende premie bevat onder andere de financiële ondersteuning voor vloerisolatie.

Voorwaarden en aanvragen 2024

De algemene regel is: iedere eigenaar en investeerder die in bestaande woongebouwen of niet-woongebouwen in vloerisolatie investeert, komt in aanmerking voor de premie vloerisolatie. Toch zijn er nog enkele bijkomende voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Een erkende isolatiespecialist moet de werken uitvoeren. Als doe-het-zelver kom je niet in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie.
  • De gebouwen moeten minimaal 15 jaar oud zijn. De controle gebeurt aan de hand van de aansluitingsdatum op het elektriciteitsdistributienet. Gebouwen die gesloopt en vervolgens herbouwd werden, maken ook geen aanspraak op deze premie.
  • Wanneer je de premie aanvraagt, mag de laatste factuur niet ouder zijn dan 2 jaar. Bovendien moeten de totale kosten van je investering minstens 1.000 euro zijn.
  • Als je deel uitmaakt van de laagste of middelste inkomenscategorie, kom je eventueel ook in aanspraak voor een premie voor andere werken (bijvoorbeeld de plaatsing van een dekvloer). Ook verhuurders aan sociale verhuurkantoren komen hiervoor in aanmerking, onafhankelijk van hun inkomenscategorie.
  • De Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet minimaal 2 m²K/W bedragen. Als je vloer met verschillende materialen geïsoleerd is die elk hun eigen Rd-waarde hebben, houd je voor de volledige vloer de laagste isolatiewaarde aan.
  • Het is ook belangrijk dat je de vereiste documenten kunt voorleggen: niet alleen alle facturen, maar ook het attest van je aannemer is verplicht. Soms zijn ook een grondplan (dit is het geval bij een niet-woongebouw), een attest van beschermde afnemer en een bewijs van de voormalige isolatie nodig.

Bovenstaande lijst is onvolledig

Als je de eigenaar bent van een appartement, zijn er nog afzonderlijke voorwaarden. Voor meer info kan je terecht bij de website van de Vlaamse overheid. Een specialist kan je ook alle nodige informatie geven en je helpen met de aanvraag. Hij staat je bovendien persoonlijk bij met advies en prijsvoorstellen. Via ons offerteformulier kom je eenvoudig in contact met meerdere deskundigen uit jouw regio. 

De Mijn VerbouwPremie kan je gemakkelijk online aanvragen. Zorg ervoor dat je dit niet later dan twee jaar na de laatste factuur doet. Vergeet bovendien niet alle vereiste documenten toe te voegen. 

Premiebedrag

Afhankelijk van je inkomen en het gebouw zelf, verschilt het uiteindelijke premiebedrag. De premie bedraagt echter nooit meer dan 50% van de totale kosten. Onderstaande tabel geeft het maximale premiebedrag weer per type gebouw en inkomenscategorie.

Type gebouw Inkomenscategorie Maximale premie (exclusief btw) 
Woning Laagste inkomenscategorie of verhuurder bij sociaal verhuurkantoorMaximaal 50% van de factuur 1.500 euro  
WoningMiddelste inkomenscategorieMaximaal 35% van de factuur 1.050 euro  
WoningBeschermde afnemer uit middelste inkomenscategorieMaximaal 50% van de factuur 1.500 euro 
WoningHoogste inkomenscategorie of investeerderMaximaal 40% van de factuur 6 euro per vierkante meter 
Woning Beschermde afnemer uit hoogste inkomenscategorieMaximaal 35% van de factuur 1.050 euro 
Andere gebouwen  Maximaal 40% van de factuur 6 euro per vierkante meter 

Opmerking: Heb je alleen nachttarief? Dan heb je recht op een extra 3 euro per vierkante meter voor zowel vloerisolatie als andere werken. Ook hier bedraagt de premie echter nooit meer dan 50% van het factuurbedrag (exclusief btw). Hou er rekening mee dat je de aanvraag tussen 1 januari 2021 en 31 december 2025 in orde moet brengen.

2. Totaalrenovatiebonus

Voer je naast vloerisolatie ook twee of meer andere energiebesparende werkzaamheden uit? Dan kom je bovendien in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus.

Dit betekent dat je zowel het premiebedrag van de Mijn VerbouwPremie, als een som geld van de Totaalrenovatiebonus krijgt. De werken moeten wel binnen de 5 jaar plaatsvinden.

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt

Isolatiewerken

De Totaalrenovatiebonus omvat de volgende werken:

  • Dak- of zoldervloerisolatie. 
  • Spouwmuurisolatie en buitenmuurisolatie (langs binnen of buiten). 
  • Vloerisolatie of kelderisolatie.
  • Nieuwe beglazing.
  • Zonneboiler.
  • Warmtepomp.
  • Ventilatiesysteem.

Het is verplicht om minstens drie van deze werkzaamheden binnen de 5 jaar door een specialist uit te laten voeren. De periode van 5 jaar start op dezelfde datum als de eindfactuur van de eerste investering. Deze datum moet tussen 2017 en 2020 liggen.

Let op: Hou steeds rekening met de aparte voorwaarden die per soort werken gelden. 

Voorwaarden en aanvragen 2024

Aan de volgende voorwaarden moet je voldoen:

  • De woning is voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet aangesloten.
  • De specifieke voorwaarden van de aparte werken onder de Mijn VerbouwPremie blijven van kracht.
  • De eindfactuur van je eerste energiebesparende maatregel moet tussen 2017 en 2020 liggen. Vanaf die datum heb je een periode van 5 jaar om nog minstens 2 andere werkzaamheden te voltooien.
  • De drie of meer werkzaamheden moeten door een erkende aannemer geplaatst worden.

Let op: Als de datum van je laatste factuur van je eerste investering in 2021 ligt of later, heb je geen recht op de Totaalrenovatiebonus, maar wel op de EPC-labelpremie. Behalve als je de offerte nog in 2020 goedkeurde: je kiest dan ofwel voor de Totaalrenovatiebonus ofwel voor de EPC-labelpremie. 

De aanvraag voor de Totaalrenovatiebonus is simpel

Voor minstens drie werkzaamheden vraag je telkens de Mijn VerbouwPremie aan. Zodra je netbeheerder jouw drie aanvragen opmerkt, contacteren ze jou. Voor de Totaalrenovatiebonus hoef je dus zelf geen aanvraag in te dienen. 

Bonusbedrag

Het bedrag hangt af van het aantal energiebesparende werken dat je binnen de 5 jaar laat plaatsvinden: 

Aantal energiebesparende werken Premiebedrag voor appartementenPremiebedrag voor eengezinswoningen 
3625 euro 1.250 euro 
4875 euro 1.750 euro 
51.375 euro 2.750 euro 
61.875 euro 3.750 euro 
72.375 euro 4.750 euro 

3. EPC-labelpremie

Als de datum van je eindfactuur in 2021 ligt, kom je in aanmerking voor de EPC-labelpremie. Het is belangrijk dat het energielabel op je EPC-attest na de renovatie hoger ligt dan ervoor

Energielabel vloerisolatie

Voorwaarden en aanvragen bij Fluvius 2024

Je hebt recht op de EPC-labelpremie als je aan onderstaande voorwaarden voldoet: 

  • Je woning moet een slechtere energieprestatie hebben. Dit kan je aantonen met behulp van het EPC-attest (dat niet ouder mag zijn dan 2019). Huizen moeten voor de renovatie een energielabel E of F hebben terwijl appartementen een label D, E of F moeten bezitten.
  • Vervolgens heb je 5 jaar de tijd om een hoger EPC-label te halen. Aan de hand van bepaalde energiebesparende werkzaamheden zoals muurisolatie, dakisolatie en de plaatsing van een warmtepomp, krik je jouw energiescore op naar energielabel C of hoger bij huizen en energielabel B of hoger bij appartementen.
  • Om in aanmerking te komen voor deze premie is het bovendien zo dat een energiedeskundige type A 2 EPC-keuringen uitvoert. Hij of zij bestudeert je huis, verzamelt de nodige data en steekt die vervolgens in een bepaald computerprogramma. Op basis van de resultaten wordt je EPC-attest opgesteld. Een paar dagen later ontvang je dit attest in je brievenbus.
  • De EPC-labelpremie kan je niet combineren met de Totaalrenovatiebonus.

De EPC-labelpremie vraag je best via de website van Fluvius aan. Je voert twee stappen uit: 

  • Activeer de EPC-labelpremie voor de renovatiewerken op de website van Fluvius. Voer de gegevens van het EPC-attest van je woning in en vink het EPC-label aan.
  • Na de renovatiewerken en de opmaak van je nieuwe EPC-attest kan je overgaan tot de uitbetaling van je EPC-labelpremie. Vul de gegevens van het nieuwe EPC in en vink tot slot het nieuwe EPC-label aan.

Premiebedrag

Onderstaande tabel geeft het premiebedrag weer voor zowel huizen als appartementen:

Behaald EPC-label na renovatie binnen de 5 jaar Premiebedrag voor een woning met label E of FPremiebedrag voor een appartement met label D, E of F 
Energielabel C2.500 euro 
Energielabel B3.750 euro 2.500 euro 
Energielabel A 5.000 euro  3.750 euro 

4. Verlaagd btw-tarief

Voor bepaalde isolatiewerken (zoals vloerisolatie) kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Voorwaarden 2024

Er zijn enkele belangrijke voorwaarden

  • De woning moet ouder zijn dan 10 jaar.
  • Niet meer dan 50% van de woning mag voor beroepsdoeleinden ingezet worden.
  • De isolatiewerken moeten door een erkende specialist gebeuren. Dezelfde deskundige moet instaan voor zowel de levering als de plaatsing van het isolatiemateriaal.

Welke vloerwerken komen in aanmerking?

De vloerwerken die onder de Mijn VerbouwPremie vallen, zijn:

  • Nieuwe vloerisolatie op de volle grond of kelderplafondisolatie.
  • Fundering en behandeling van stabiliteitsproblemen.
  • Draagkrachtige vloerelementen en funderingsplaten op het gelijkvloers afbreken en opbouwen. 
  • Asbestverwijdering van de vloer.
  • Een dekvloer of chape plaatsen.
  • Draagvloer tegen zwammen en insecten behandelen.
  • Ondergrondse muren tegen insijpelend vocht behandelen.

Ook interessant voor jou:

Mag je renovatie- en energiepremies combineren?

Er bestaan twee soorten premies: de renovatiepremies en de energiepremies. Deze twee soorten financiële ondersteuning kun je vrij met elkaar combineren.

Binnen de renovatiepremies mag je er om de 10 jaar slechts twee samennemen. In totaal mogen deze werken niet meer dan 10.000 euro bedragen.

Hoe dik moet je de vloer isoleren voor een premie? [Rd-waarde]

Als je in aanmerking wil komen voor de premie vloerisolatie, moet de Rd-waarde van het isolatiemateriaal minimaal 2 m²K/W bedragen.

Als je vloer met verschillende materialen geïsoleerd is die elk hun eigen Rd-waarde hebben, houd je voor de volledige vloer de laagste isolatiewaarde aan.

Omdat niet ieder isolatiemateriaal dezelfde isolatiewaarde heeft, kan het zijn dat je sommige materialen dikker moet aanbrengen dan andere:

  • Gespoten PUR: vanaf 6 cm.
  • PUR- of PIR-platen: vanaf 5 cm.
  • XPS- of EPS-platen: vanaf 7 cm.
  • Minerale wol: vanaf 8 à 9 cm.
minimale dikte premie vloerisolatie

Op zoek naar premies en subsidies in verband met isolatie? Raadpleeg specialisten in je buurt, ontvang offertes en bespaar kosten

Vul ons offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw buurt. Zij geven je info en advies over de beschikbare vloerisolatie premies. Bovendien begeleiden ze je in de aanvraagprocedure en reiken ze je de wettelijk vereiste documenten aan.

Door meerdere offertes aan te vragen, kan je verschillende specialisten en hun prijsvoorstellen en adviezen vergelijken. Zo vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type isolatie wens je?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.