Lambda waarde PUR: hoe goed isoleert PUR?

Benieuwd naar PUR isolatie en hoe het jouw huis energiezuiniger kan maken? Wil je meer informatie over de lambda waarde van isolatiematerialen? Ontdek alles over de kracht van de lambda waarde van PUR en leer waarom dit materiaal zo effectief is in het isoleren van woningen.

Contacteer experts en ontvang gratis offertes

Wat is de lambda waarde van PUR? 

De lambda-waarde geeft aan hoe goed een materiaal warmte geleidt. Metalen hebben over het algemeen een hoge waarde, terwijl gassen goed isoleren en een lage waarde hebben. Isolatiematerialen bevatten vaak veel lucht of ander gas, waardoor ze een lage lambda-waarde hebben.

Polyurethaan (PUR) is een kunststof met een lambda-waarde tussen 0,022 en 0,028 W/mK. Het wordt gemaakt uit isocyanaten met toevoeging van katalysatoren en drijfgassen, resulterend in harde schuimstoffen met gesloten cellen. Helaas komen er giftige stoffen vrij bij de productie.

Lambda waarde PUR

Wat is de Rd waarde (warmteweerstand) van PUR platen?  

De Rd-waarde van PUR platen is 4 bij een dikte van 12 centimeter. De Rd-waarde staat voor de warmteweerstand van de PURschuim laag zelf en niet van de vloer of muur waarin het is aangebracht. Het wordt berekend op basis van de Lambdawaarde van het materiaal. 

PUR isolatie

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Isolatiewaarde van gespoten PUR schuim 

Gespoten PURschuim staat bekend om zijn uitstekende isolerende eigenschappen. Niettemin, direct na het aanbrengen heeft het de hoogste isolatiewaarde. Na ongeveer een week neemt deze waarde licht af om vervolgens stabiel te blijven zodra het volledig is uitgehard.

Bij het beoordelen van isolatiematerialen, waaronder PURschuim, komen twee belangrijke termen naar voren: de Lambdawaarde en de R-waarde.

De Lambdawaarde weerspiegelt hoe effectief een isolatiemateriaal op zichzelf is, onafhankelijk van de dikte waarin het is aangebracht. Het geeft aan hoeveel warmte het doorlaat, waarbij een lagere waarde beter is.

De Rd-waarde daarentegen hangt af van de dikte van het aangebrachte materiaal. Deze wordt berekend aan de hand van de Lambdawaarde en behandelt specifiek de isolerende eigenschappen van de PURschuimlaag zelf, los van de vloer of muur.

De Rc-waarde daarentegen omvat de gehele constructie, inclusief bijvoorbeeld de vloer en dakopbouw.

In het overzicht hieronder wordt de R-waarde vermeld als de Rd-waarde, omdat de Rc-waarde kan variëren afhankelijk van het type woning.

Isolatiewaarden:

  • Lambdawaarde: tussen 0,022 en 0,028 W/mK.
  • Rd-waarde (bij 12 cm dik): 4.

PUR isolatieplaten 

PURschuim biedt uitstekende isolerende eigenschappen en is het geschikt voor moeilijk bereikbare plaatsen, maar het heeft beperkingen met betrekking tot geuren en verwijdering.

Isolatieplaten zijn veelzijdiger in hun toepassingen, kunnen geschikter zijn voor houten constructies en zijn vaak gemakkelijker te verwijderen. De keuze tussen deze materialen hangt af van specifieke isolatiebehoeften en omstandigheden.

PUR isolatieplaten

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Het gebruik van een PUR plaat 

PUR isolatieplaten zijn bijzonder veelzijdige bouwmaterialen die een breed scala aan toepassingen bieden voor het verhogen van de energie-efficiëntie van een woning. Door hun uitstekende thermische isolatiekwaliteiten zijn ze een veelgebruikte keuze in diverse delen van een huis.

De flexibiliteit en effectiviteit van PUR isolatieplaten maken ze tot een waardevolle toevoeging aan moderne bouw- en renovatieprojecten.

1. Dakisolatie 

Dakisolatie met behulp van PUR platen is een buitengewoon doeltreffende methode om warmteverlies aanzienlijk te verminderen. De nauwkeurige plaatsing van de platen zorgt voor een naadloze isolatielaag die uitmunt in thermische bescherming.

Dit zorgt niet alleen voor een aangenamer leefklimaat, maar brengt ook het voordeel van lagere energiekosten op de lange termijn.

2. Vloerisolatie

PUR isolatieplaten vormen een uitstekende barrière tegen kou die vanuit de grond kan opstijgen. Door vloeren te isoleren met deze platen, wordt niet alleen de temperatuur in huis beter gereguleerd, maar wordt ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de energiezuinigheid van de woning.

Dit resulteert in een hoger comfortniveau en een duurzamer energieverbruik.

3. Muurisolatie 

Of het nu gaat om binnen- of buitenmuren, het toepassen van PUR isolatieplaten vermindert aanzienlijk het verlies van warmte. Door deze platen tegen de muur te plaatsen, wordt een solide thermische barrière gecreëerd die het comfort in huis verhoogt.

Hierdoor draagt het bij aan de duurzaamheid en energiezuinigheid van de woning, wat een positieve impact heeft op zowel het leefmilieu als de energierekening.

binnemuur isoleren

Ook interessant voor jou:

Wat is een goede lambda-waarde?

Een goede lambda-waarde is afhankelijk van de context en het specifieke isolatieproject. Over het algemeen geldt dat een lagere lambda-waarde betekent dat een isolatiemateriaal beter isoleert. Hoe lager de lambda-waarde, hoe minder warmte het materiaal geleidt, wat resulteert in een effectievere thermische isolatie.

Welk materiaal heeft de laagste lambda-waarde?

De laagste lambda-waarde wordt bereikt door kokosvezel als isolatiemateriaal. Kokosvezel heeft een zeer lage thermische geleidbaarheid, wat betekent dat het uitstekende isolerende eigenschappen heeft. Hierdoor is het een duurzame en milieuvriendelijke keuze voor isolatieprojecten.

Zit je nog met vragen? Vul het offerteformulier in en ontvang advies op maat van specialisten 

Als je nog onzekerheden hebt over zaken zoals de lambda waarde van PUR isolatie en de juiste installatie ervan, staan wij voor je klaar. Vul eenvoudig het offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend gedetailleerd advies van ervaren specialisten. 

Hiermee krijg je de mogelijkheid om jezelf nog beter te informeren en moeiteloos prijzen te vergelijken. Je kunt zo de beste oplossing voor jouw specifieke situatie vinden.

Daarnaast is het belangrijk om de toegevoegde waarde te benadrukken van het inschakelen van een erkend deskundige. Dit garandeert niet alleen vakmanschap, maar ook een efficiënte en duurzame oplossing.

Het helpt je om weloverwogen beslissingen te nemen en te zorgen voor een optimaal geïsoleerd en energiezuinig huis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.