Dak isoleren: Heeft u een plat of hellend dak?

Er kan warmte verdwijnen langs muren, vloeren, ramen, maar ook… het dak. Hoe doe je dat precies, je dak isoleren?

Er bestaan verschillende soorten isolatiemateriaal. Meestal worden er voor het isoleren van een dak isolatiedekens gebruikt omdat die flexibeler zijn dan isolatieplaten. Bijgevolg zijn ze in een onderdak makkelijker aan te brengen. Een veelgemaakte keuze is het gebruik van glas- of rotswol. Dergelijke soorten minerale wol zijn niet brandbaar en isoleren zowel geluid als temperatuur. Wil je er zeker van zijn dat je alle kieren en gaten opgevuld zijn, dan is spuitisolatie een handige oplossing. Vergeet achteraf geen dampscherm te plaatsen om het isolatiemateriaal te beschermen.

Alle artikels over dakisolatie op Help-ik-isoleer

Dakisolatie hellend dak

Kies de juiste dakisolatie voor jouw hellend dak

De dakisolatie van een hellend dak is een belangrijk aandachtspunt. Je ziet verschillende soorten hellende daken in ons straatbeeld.

Lees artikel
Dakisolatie duurder

Dakisolatie kwart duurder? Zo omzeilt u de prijsstijging!

Vanaf 2020 moet elk huis verplicht dakisolatie hebben. Wacht dus niet langer om uw dak wettelijk in orde te krijgen, maar profiteer nu al van de voordelen.

Lees artikel

Dakisolatie: voordelen, prijzen en premies

Lees artikel

Ben je van plan om je dak te isoleren, dan moet je verplicht een dikte van minstens 10 centimeter voorzien. Is dat niet het geval, dan kan je boetes krijgen. Vanaf 18 centimeter ben je zeker dat je goed zit en amper nog warmte verliest. Isoleer liever te veel dan te weinig, anders zijn al je inspanningen vergeefs geweest. Bij een degelijke dakisolatie kan je tot 30% op je energiefactuur besparen.

Moet er een plat dak geïsoleerd (artikel plat dak isoleren) worden? Dan zijn er drie opties:

  • Warm plat dak: isolatie langs de buitenkant, onder de dakbedekking
  • Koud plat dak: isolatie langs de binnenkant
  • Omgekeerd plat dak: isolatie langs de buitenkant, bovenop de dakbedekking

Het spreekt voor zich dat je met de eerste techniek de minste warmte verliest. Die techniek is echter niet altijd mogelijk. In dat geval zijn de andere mogelijkheden goede alternatieven.
Wordt de zolder niet als leefruimte gebruikt? Dan is het al voldoende om enkel de zoldervloer te isoleren. Geïnteresseerd in een bepaalde vorm van dakisolatie? Vraag nu je offerte aan en vergelijk de prijs van specialisten uit de buurt.

Meer isolatie-info op: