Dampscherm plat dak: hoe ga je te werk? Opbouw, plaatsing en materiaal

Dakisolatie met behulp van een dampscherm is een uitstekende manier om je energieverbruik te doen dalen en om te genieten van een hoger (lees: warmer) wooncomfort. Maar heb je ook een dampscherm nodig voor een plat dak? En hoe wordt dit geïnstalleerd? Hier vind je een antwoord op al deze vragen en meer!

Graag op maat gemaakt advies? Contacteer hier een isolatiespecialist

Opbouw plat dak bepaalt de plaatsing van het dampscherm

Een dampscherm is essentieel als je dakisolatiewerken uitvoert en het is belangrijk dat deze correct geplaatst wordt.

De plaatsing van het dampscherm hangt af van de opbouw van het plat dak. Er zijn namelijk twee soorten platte daken: een warm dak en een koud dak.

Bij een warm plat dak wordt de isolatie en het dampscherm aan de buitenkant bevestigd. Bij een koud plat dak wordt de isolatie en het dampscherm aan de binnenkant van je woning bevestigd.

Hier geven we nog wat meer informatie over iedere daksoort.

1. Warm plat dak: isolatie aan de buitenkant bevestigen

Warme daken genieten tegenwoordig de voorkeur, omdat ze vaak goedkoper zijn dan binnenisolatie en de woning beter beschermen tegen weersinvloeden.

De installatie voor dit soort dak begint met de isolatie bovenop de dampremmende folie te plaatsen. Deze folie zorgt ervoor dat er geen condensvorming in het isolatiemateriaal kan ontstaan.

Condensatievocht is namelijk schadelijk voor zowel de levensduur van je isolatie als de isolatiewaarde.

Waar moet dampscherm geplaatst worden?

In de opbouw van een warm plat dak, bevindt het dampscherm zich tussen het dakbeschot en de isolatie. De lagen zijn als volgt:

  • Plafond
  • Balklaag
  • Dakbeschot
  • Dampscherm
  • Isolatie
  • Dakbedekking

Krijg advies op maat van jouw woning

2. Koud plat dak: isolatie aan de binnenkant aanbrengen

Bij een koud plat dak wordt het dampscherm binnenshuis geïnstalleerd. Meer specifiek bevindt het dampscherm zich achter het plafond en voor het isolatiemateriaal. Het dak aan de koude kant is in dit geval niet thermisch geïsoleerd en blijft dus koud, vandaar een ‘koud dak.’

Het dampscherm kan zo opnieuw de isolatie tegen vochtproblemen beschermen en zorgt voor extra luchtdichtheid.

Het is belangrijk dat het dampscherm naadloos wordt geïnstalleerd en dat doorvoeren van elektriciteitsleidingen of aansluitingen de folie niet doorboren.

Waar moet dampscherm geplaatst worden?

De verschillende lagen waarin het dampscherm zich bevindt zijn als volgt:

  • Plafond
  • Dampscherm
  • Isolatie
  • Balken
  • Dakbeschot
  • Dakbedekking

Risico op condensatie

Met binnenisolatie heb je meer kans op condensatie en een correcte isolatie van het dampscherm is dan ook uiterst belangrijk.

Als je dampscherm niet goed aansluit, komt de vochtige lucht vanuit het huis voorbij de damprem en begint het te condenseren tegen het koude dak. Dit is voornamelijk het geval in de winter wanneer je de verwarming opzet en de concentratie aan luchtvocht hoger is.

Vocht begint zich vervolgens op te stapelen tegen het isolatiemateriaal en allerlei vochtproblemen van schimmels tot houtrot beginnen zich onder het dak voor te doen.

Om het risico op condensatie te vermijden, schakel je best altijd een vakman in om het dampscherm perfect en luchtdicht aan te sluiten.

3. Omgekeerd plat dak

Een derde mogelijkheid is een omgekeerd plat dak zoals bijvoorbeeld een terras.

Dit soort plat dak heeft in principe geen dampscherm nodig, omdat de dakbedekking al vochtwerend is en het isolatiemateriaal zonder problemen kan worden aangebracht.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Welk materiaal voor dampschermen platte daken gebruiken?

Dampschermen voor platte daken bestaan bijna altijd uit polyethyleen. Dit is een relatief goedkope kunststof, maar is desalniettemin sterk en duurzaam.

Er bestaan ook speciale OSB-3 houtvezelplaten die als dampscherm kunnen dienen. Deze hebben een speciale coat en zijn gespecificeerd als dampremmer.

Ongeacht het materiaal is het altijd belangrijk dat de installatie van dampschermen naadloos en luchtdicht is. Een doorboorde folie door aansluitingen en leidingen doet luchtlekken ontstaan en verhoogt het risico op vocht in je dakisolatie.

Dampscherm afplakken

Bestaande roofing of bitumen als dampscherm hanteren

Je kan voor de renovatie van je plat dak ook de bestaande roofing (bitumen) gebruiken als dampscherm

Je roofing moet natuurlijk wel voldoende kunnen afsluiten. Indien je oneffenheden hebt, zoals blazen in de roofing, kun je deze eenvoudig insnijden en opnieuw plakken.

De roofing heeft immers geen waterkerende functie meer.

Het voordeel aan deze methode is dat het prijsvoordelig is. Je moet het bestaande materiaal niet langer verwijderen en betaalt enkel de arbeidskosten voor de isolatie en afwerking van je dak.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Vier klassen dampschermen voor platte daken

Er bestaan vier soorten klassen van dampschermen, afhankelijk van de dikte. Hier leggen we elke soort uit:

1. E1-dampschermen

E1-dampschermen bestaan uit een folie van polyetheen (PE) van 0,2 mm dik en hebben overlappingen van minstens 100 mm.

Deze dampschermen worden in de praktijk amper gebruikt omwille van hun beperkt dampremmende vermogen.

2. E2-dampschermen

E2-dampschermen bestaan ook uit een folie van polyetheen (PE) met een dikte van 0,2 mm of meer en zijn verkrijgbaar als aluminiumplaten, bitumenglasvlies V 50/16 en bitumenpolyestervlies P 150/16.

De voegen in de overlappingen moeten altijd onderling en tegen andere bouwdelen worden gekleefd of gelast.

3. E3-dampschermen

E3-dampschermen zijn gewapend bitumen V3, V4, P3 en P4. Ze zijn onder andere verkrijgbaar als Sopraglass PB V3 en polymeerbitumen APP of SBS. Ze hebben minstens een dikte van 3 mm.

4. E4-dampschermen

E4-dampschermen zijn gewapende bitumineuze dampschermen met metaalfolie en meerlaagse dampschermen van polymeerbitumen. Ze hebben een dikte van 8 mm of meer.

Dampschermen plaatsen bij een plat dak

Wat als je geen dampscherm plaatst?

Een dampscherm functioneert als een luchtdichte laag die vochtige lucht van binnenshuis tegenhoudt en zo condensatievorming op een koudere plaats vermijdt.

Als je beslist om geen dampscherm te laten plaatsen tijdens de dakisolatiewerken, gaat condensatievocht zich met verloop van tijd ophopen tussen het isolatiemateriaal en het dak.

Dit doet niet alleen schimmels ontstaan, maar tast ook de dakconstructie aan. Verder daalt de isolatiewaarde aanzienlijk en heb je geen optimaal warmtecomfort. 

Een simpele luchtdichte laag (dampscherm) aan de warme zijde van de isolatie lost al deze problemen op. Zeker bij koude platte daken, waarbij het risico op condensering hoger ligt dan anders, heeft een isolatie zonder dampscherm amper zin.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio

Als je op zoek bent naar toegepast advies of graag prijsoffertes vergelijkt van vakmannen in jouw buurt, kan je dat hier eenvoudig aanvragen!

Zoals je nu wel weet, is een correcte installatie van je dampscherm noodzakelijk om een optimale isolatie te bekomen en toekomstige vochtproblemen te vermijden. Met je aanvraag kan je een geïnformeerde beslissing nemen en kiezen voor een vakman die aan jouw wensen voldoet.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.