Koud dak: een goede dakconstructie of beter vermijden?

Een koud dak is een van de mogelijke dakconstructies voor platte daken. Maar deze isolatiemethode komt vandaag eigenlijk zo goed als niet meer voor. In dit artikel bespreken we de nadelen, risico’s en alternatieven voor koude daken. Is er bij jouw plat dak technisch niets anders mogelijk dan een koude dakconstructie? Dan vind je hieronder ook de kostprijs en geschikte materialen. Meer info en advies op maat ontvang je via ons offerteformulier

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat is de dakopbouw van een koud dak?

Een koud dak is een plat dak dat aan de binnenzijde geïsoleerd is. Dit betekent dat de houten draagstructuur niet in de isolatieschil zit: het isolatiemateriaal bevindt zich namelijk onder het dakbeschot binnen het gebouw zelf.

Dit maakt de dakconstructie gevoelig voor temperatuurschommelingen. Het krimpen en uitzetten van het dak zorgt na verloop van tijd onvermijdelijk voor schade en vochtproblemen.

Omdat er aan de koude kant van het dak geen thermische isolatie is, spreken we over een koud dak. De opbouw van deze dakconstructie (van binnen naar buiten) ziet er als volgt uit:

  • Plafondafwerking. 
  • Dampremmende laag of dampscherm. 
  • Balklaag met dakisolatie. 
  • Dakbeschot. 
  • Dakbedekking. 

Snel en gratis offertes vergelijken?

Koud dak versus warm dak: wat is beter?

Het voornaamste verschil tussen een warm en koud dak is de plaats van de isolatie. Bij een koud dak ligt het isolerende materiaal onder het dakbeschot. Een warm dak heeft isolatie dat bovenop de draagstructuur ligt. Op deze isolatielaag komt vervolgens de dakbedekking.

Het grote voordeel aan een warm dak is dat de dakconstructie zelf ook door het isolatiemateriaal bedekt wordt. Hierdoor is het dak minder kwetsbaar voor temperatuurschommelingen: de dakconstructie zit in de isolatieschil en warmt mee op met de rest van je woning. Het is daarom dat we de term ‘warm dak’ gebruiken.

Het risico op schade is bij een warm dak veel kleiner dan bij een koud dak. De dakconstructie is bovendien een warmtebuffer: overdag houdt het de warmte vast om het vervolgens ‘s avonds langzaam af te geven.

De opbouw van een warm dak verschilt met die van een koud dak:

  • Plafondafwerking. 
  • Balklaag. 
  • Dakbeschot.  
  • Dampremmende laag of dampscherm. 
  • Dakisolatie. 
  • Dakbedekking. 

Kortom: Al deze redenen zorgen ervoor dat over het algemeen de voorkeur uitgaat naar een warm dak in plaats van een koud dak. Een koude dakconstructie komt vandaag bijna enkel nog voor bij oudere woningen.

Specialist plaatst isolatie warm dak

Koud dak versus omgekeerd dak/omkeerdak

Tot slot bestaan er ook nog omgekeerde daken of omkeerdaken. Dit type dakconstructie komt vooral voor bij appartementsgebouwen of platte daken die beloopbaar moeten zijn. Het isolerende materiaal ligt bovenop de dakbedekking. Hierdoor verlopen de isolatiewerken vlot en ligt de prijs bijgevolg lager dan bij de constructie van een warm dak.

Na de isolatie brengt de specialist een ballastlaag aan die bijvoorbeeld uit grind of tegels bestaat. Dit zorgt ervoor dat de isolatie goed op zijn plaats blijft liggen. Het dak moet dus stevig en sterk genoeg zijn om deze extra druk te kunnen verdragen.

Zowel omkeerdaken als warme daken hebben een dakconstructie die in de isolatieschil zit. Dit is niet het geval bij een koud dak.

Omkeerdak of omgekeerd dak

Wat kost een koude dakconstructie?

De kosten voor een koud dak (plat dak langs binnen isoleren) hangen van meerdere factoren af zoals het gekozen materiaal, de moeilijkheidsgraad van de werken, de totale oppervlakte… Gemiddeld kan je uitgaan van een prijs die tussen de 20 en 40 euro per vierkante meter ligt (exclusief btw en inclusief plaatsing). Hou er rekening mee dat in deze prijs de afwerking van je plafond nog niet inbegrepen zit.

De prijzen voor een warm dak liggen hoger: tussen de 70 en 100 euro per vierkante meter (exclusief btw, inclusief plaatsing en afwerking van je dak).

Tip: Wil je een exacte prijs kennen? Vul ons offerteformulier in en krijg meerdere prijsvoorstellen van specialisten uit jouw regio. Zo kan je tarieven en adviezen van deskundigen vergelijken en vervolgens de keuze maken die het beste bij jouw situatie past.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Geschikte materialen

Verschillende isolatiematerialen zijn geschikt om de balklaag onder het dakbeschot met isolatie op te vullen. Doorgaans gebruiken specialisten bij platte koude daken twee soorten isolatie: minerale wol en kunststof isolatieplaten (PUR en PIR). We bespreken deze kort hieronder.

1. Minerale wol: hout-, glas- en rotswol

Minerale wollen zoals houtwol, glaswol en rotswol zijn als isolatiedekens of halfstijve platen ideaal voor de isolatie van koude daken. Ze zijn licht en flexibel waardoor de specialist ze gemakkelijk tussen de balken van je dakconstructie en onder het dakbeschot kan plaatsen. Ze komen bovendien in verschillende diktes voor.

Een bijkomend voordeel aan minerale wolsoorten is dat ze een uitstekende geluidsisolatie hebben in vergelijking met andere isolatiematerialen.

De richtprijs per vierkante meter voor minerale wol ligt tussen de 20 en 30 euro (exclusief btw en inclusief plaatsing). Deze wolsoorten hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding en zijn goedkoper dan kunststof isolatie.

2. Kunststof isolatieplaten: PUR en PIR

Kunststof isolatiepanelen zoals PUR en PIR hebben een betere isolatiewaarde dan minerale wol. Dit betekent dat je minder dik hoeft te isoleren om dezelfde thermische isolatie of Rd-waarde te bereiken.

Een specialist snijdt de isolatieplaten op maat en verlijmt ze tussen de balklaag of hij vijst de platen vast onder de dakconstructie.

Deze kunststof isolatieplaten zijn moeilijker te plaatsen en hebben slechtere akoestisch isolerende eigenschappen dan minerale wol.

De richtprijs per vierkante meter voor kunststof isolatiepanelen uit PUR of PIR ligt tussen de 30 en 40 euro (exclusief btw en inclusief plaatsing).

Graag op maat gemaakt advies? Contacteer hier een isolatiespecialist

Nadelen verbonden aan koude daken

Koude daken vind je vandaag vooral terug bij oudere woningen. Dit komt doordat deze dakconstructie meer nadelen dan voordelen heeft.

Een koud dak is enkel aan te raden wanneer een warm dak vanwege technische redenen echt niet mogelijk is. Een geïsoleerd plat dak is altijd beter dan een dak niet isoleren.

Een koud dak heeft maar twee voordelen:

  • Budgetvriendelijk. Een plat dak langs binnen isoleren is minder arbeidsintensief dan aan de buitenzijde isoleren. Hierdoor ligt de prijs lager. Vergeet echter niet dat na de isolatiewerken je plafond nog afgewerkt moet worden.
  • Geen nieuwe dakbedekking nodig. Als je de isolatiematerialen langs binnen laat aanbrengen, dan blijft je huidige dakbedekking gewoon liggen. Dit is ideaal wanneer je dakbekleding nog in goede staat is. Bij warme platte daken moet de dakbedekking verwijderd worden voor de plaatsing van het isolatiemateriaal.

Maar een koude dakconstructie heeft meer nadelen dan voordelen. We leggen er hieronder vijf uit.

1. Gevoelig voor temperatuurschommelingen

Een koud dak heeft dakisolatie onder de dragende constructie van het platte dak. Dit betekent dat de draagstructuur niet in de isolatieschil zit, met als gevolg dat het dak gevoelig is voor temperatuurschommelingen. Het krimpen en uitzetten van het dak leidt op den duur tot scheuren en barsten in de dakbekleding.

2. Risico op inwendige condensatie

Het risico op inwendige condensatie is groot. Zeker wanneer de dampremmende laag aan de onderkant van de isolatie onderbroken is, tast het condensatievocht uit de woning de isolatie van het dak aan. Omdat het vocht ingesloten zit, begint de dakconstructie na verloop van tijd te rotten en verliest het zijn isolerende eigenschappen.

3. Plafond mag niet afgewerkt zijn

Een specialist moet bij de isolatiewerken van een koud dak eerst het plafond volledig verwijderen. Enkel dan kan het isolatiemateriaal onder het dakbeschot geplaatst worden.

Met andere woorden: er komen breekwerken, stof en extra kosten aan te pas. Dit is een van de vele redenen waarom een koude dakconstructie bij nieuwbouw of een gerenoveerde woning een slecht idee is.

4. Grotere kans op beschadiging dampscherm

Wanneer een dampscherm zich tussen de plafondafwerking en de dakisolatie bevindt, is de kans groter dat het schade en onderbrekingen oploopt (bijvoorbeeld door elektrische leidingen).

Vocht kan gemakkelijk in de isolatielaag terechtkomen en zo niet alleen het isolatiemateriaal zelf, maar ook de dakconstructie beschadigen.

5. Goede ventilatie is moeilijk

Het is moeilijk om bij een koud dak een goede ventilatie te creëren. Wanneer een dakconstructie te weinig geventileerd wordt, ontstaan er al snel vochtproblemen.

Dit leidt opnieuw tot een aantasting van het isolerende materiaal en de dakconstructie. Houten dakconstructies beginnen dan zelfs te rotten.

Wat zijn de belangrijkste zaken die ik in 2024 moet weten over isolatie van daken?

1

Dak isoleren zonder onderdak

Het isoleren van een dak zonder onderdak kan een uitdaging zijn, maar er zijn oplossingen. Je kunt een onderdak aan de buitenkant plaatsen, wat effectief is voor isolatie. Een andere optie is om het isoleren aan de binnenkant te doen, met isolatiemateriaal en gipsplaten. Je kunt ook vochtwerende isolatieplaten gebruiken om vocht tegen te houden en tegelijkertijd isolatie toe te voegen. Dus, zelfs zonder onderdak, kun je nog steeds je dak isoleren en je huis energiezuiniger maken.

2

Dak dubbel isoleren

Dubbele dakisolatie is ook een goede optie. Als je overweegt om je dak dubbel te isoleren, is het essentieel om de juiste materialen te kiezen. Voor advies en offertes kun je het beste specialisten raadplegen via ons offerteformulier.

3

Dakisolatie plaatsen

Overweeg je om dakisolatie te plaatsen? In Vlaanderen is er mogelijk goed nieuws voor jou. Je zou kunnen profiteren van de Mijn VerbouwPremie voor dakisolatie. Deze premie is speciaal bedoeld om huiseigenaren aan te moedigen om energiezuinige verbeteringen aan hun huis te doen, waaronder dakisolatie plaatsen.
Het mooie is dat deze premie je financiële steun kan bieden om je huis energie-efficiënter te maken door dakisolatie te plaatsen. Dat is niet alleen goed voor jouw comfort, maar ook voor het milieu. Een win-winsituatie dus!

4

Spantendak isoleren

Wil je weten hoe je een spantendak het beste kunt isoleren? Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar met elk hun eigen voordelen. Isolatiedekens van minerale wol, zoals glaswol en rotswol, zijn erg populair voor het isoleren van spantendaken. Ze zijn licht van gewicht, flexibel en bieden uitstekende thermische en akoestische isolatie. Bovendien zijn ze kostenefficiënt en kun je ze eenvoudig tussen de spanten plaatsen.

5

Dakkapel isoleren

Overweeg je om je dakkapel te isoleren? Het isoleren van een dakkapel aan de binnenkant is een veelvoorkomende en snelle oplossing. De materialen die het beste kunnen worden gebruikt voor isolatie aan de binnenkant zijn minerale wol of kunststof isolatieplaten.

6

Dak of zoldervloer isoleren

Twijfel je over wat het beste is voor je zolder: isolatie van het dak of de vloer? Je bent niet de enige die met deze vraag worstelt, vooral als het gaat om een zolder die je momenteel niet gebruikt. Wat je van plan bent met deze ruimte te doen, en de unieke eigenschappen van je huis, spelen een grote rol in deze beslissing. Als je zolder vooral een plek is voor opslag en niet wordt verwarmd, kan het isoleren van de vloer vaak een prima keuze zijn. Deze optie houdt de warmte in de leefruimtes eronder en kan opslagitems op zolder beschermen tegen extreme temperatuurschommelingen. Maar, als je grootse plannen hebt om je zolder om te toveren tot een gezellige en functionele ruimte, dan is het isoleren van zowel de vloer als het dak een slimme zet. Deze aanpak zorgt voor een comfortabele, energie-efficiënte ruimte die je het hele jaar door kunt gebruiken. Het is echter goed om in gedachten te houden dat dit ook de meest intensieve en kostbare route is. Het vergt meer materialen, tijd en mogelijk zelfs professionele hulp. Maar als het eindresultaat een heerlijke, bruikbare zolder is, dan kan het de investering zeker waard zijn.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Door onderstaand offerteformulier in te vullen, krijg je extra info, adviezen en prijsvoorstellen op maat van specialisten uit jouw regio. Zo kan je meerdere offertes gratis en vrijblijvend met elkaar vergelijken.

Zo vind je de beste oplossing voor jouw isolatieproject. Bovendien zorgt een specialist voor een correcte, veilige en kwaliteitsvolle uitvoering van de werken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.