Dak of zoldervloer isoleren: wat is verstandiger om te isoleren?

Twijfel je of je best je dak of zoldervloer moet isoleren? En hoe kan je het beschermd volume van je woning het meest efficiënt benutten? En welke materialen zijn ideaal voor zoldervloerisolatie? Krijg antwoorden op deze vragen en meer in dit informatieve artikel over zolderisolatie.

Krijg advies op maat van jouw woning

Wat is beter: vloer of dak van de zolder isoleren?

Bij het overwegen van de isolatie van je ongebruikte zolderruimte, rijst vaak de vraag: wat is de meest geschikte keuze, het isoleren van de vloer of het dak? Het juiste antwoord is afhankelijk van je plannen voor de ruimte en de specifieke kenmerken van je woning.

Om zo min mogelijk energie te verspillen, is het van cruciaal belang om je beschermd volume zo klein mogelijk te houden.

Dit beschermd volume omvat het deel van de woning dat men moet verwarmen. Hoe kleiner je dit volume houdt, des te meer energie je zal besparen, wat op lange termijn zowel ecologisch als economisch voordelig is.

1. Isolatie hellend zolderdak

Het isoleren van het hellende zolderdak is een belangrijke stap om warmteverlies te verminderen en energie te besparen. Hier zijn de geschikte isolatiematerialen:

Geschikte isolatiematerialen: glaswol, rotswol, PUR-schuim en isolatieplaten

  1. Glaswol: dit isolatiemateriaal bestaat uit gerecycleerd glas en wordt vaak gebruikt vanwege zijn goede isolerende eigenschappen. Het is gemakkelijk te installeren en past zich goed aan onregelmatige oppervlakken aan.
  2. Rotswol: gemaakt van gesmolten gesteente, is rotswol een uitstekend thermisch isolatiemateriaal. Het biedt ook goede geluidsisolatie en is brandwerend.
  3. PUR-schuim: polyurethaanschuim wordt als isolatiemateriaal gebruikt vanwege zijn hoge isolatiewaarde. Het vult eventuele kieren en naden doordat het in vloeibare vorm bestaat en uitzet.
  4. Isolatieplaten: er zijn verschillende soorten isolatieplaten beschikbaar, zoals PIR (polyisocyanuraat) en EPS (geëxpandeerd polystyreen). Ze zijn stevig en gemakkelijk te installeren.

Plaats een dampscherm

Het plaatsen van een dampscherm is essentieel om condensatieproblemen te voorkomen. Een dampscherm plaatst men aan de warme zijde van de isolatie om te voorkomen dat vocht in de isolatie doordringt.

Hellend dak isoleren

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

2. Zoldervloerisolatie

Zoldervloerisolatie kan een goede optie zijn als de zolder niet verwarmd wordt en vooral als opslagruimte wordt gebruikt.

Massieve betonnen zoldervloer

Bij een massieve betonnen zoldervloer kan de isolatie bovenop de vloer worden geplaatst. Dit kan worden gedaan met behulp van isolatieplaten of isolerende chape.

Niet-massieve houten zoldervloer

Bij een niet-massieve houten zoldervloer kan isolatie tussen de balken worden aangebracht. Dit kan worden gerealiseerd met behulp van rollen glaswol of platen rotswol.

Door deze isolatiemaatregelen te treffen, kun je niet alleen de energie-efficiëntie van je woning verbeteren, maar ook genieten van een comfortabelere leefomgeving.

Dak of zoldervloer isoleren

Een derde mogelijkheid: zowel dak als zoldervloer isoleren

Het isoleren van zowel de vloer als het dak is ongetwijfeld de meest veelbelovende aanpak als de zolder een functionele ruimte zal worden. Het is echter ook de meest arbeidsintensieve en kostbare optie.

Deze methode heeft als voordeel dat de warmte die wordt gegenereerd of verspreid op de onderliggende verdieping, niet via de zoldervloer naar de bovenliggende verdieping verloren gaat. Vaak worden de ruimtes op de zolder ingericht als slaapkamers, waar verwarming overbodig is, vooral wanneer de dakvlakken goed geïsoleerd zijn.

Dit principe werkt ook andersom: op warme dagen fungeert de zolder als buffer, waardoor de onderliggende ruimtes minder snel opwarmen via het dak.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Heeft het zin om je zolder te isoleren?

Het achteraf isoleren van een bestaande zolder kan jaarlijks leiden tot een besparing van enkele honderden euro’s. In sommige gevallen kan dit oplopen tot wel 450 euro per jaar.

De exacte energiebesparing hangt af van verschillende factoren zoals het type woning, de algemene staat van de woning, het gebruikte isolatiemateriaal en de isolatiemethode.

Een ander voordeel van zolderisolatie is dat de zolder door het verbeterde binnenklimaat aanzienlijk comfortabeler wordt om in te vertoeven.

Hierdoor kun je de zolder ook gebruiken als extra slaapkamer of hobbyruimte. Dit biedt aanzienlijk meer ruimte die op diverse manieren benut kan worden.

Vraag de premie voor dakisolatie aan

Overweeg je om je dak te isoleren? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Sinds 1 oktober 2022 is het mogelijk om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen voor de isolatie van je woning. Deze premie vervangt en bundelt de vroegere Fluvius energie- en renovatiepremies. De hoogte van de premie hangt af van het specifieke isolatiewerk en je inkomenscategorie.

Isolatiepremie voor doe-het-zelvers

Voor de handige doe-het-zelver heeft de Vlaamse Regering een tijdelijke premie in het leven geroepen. Deze premie is bedoeld voor zelfgeplaatste dak- of zoldervloerisolatie en kan worden aangevraagd bij Fluvius. Enkele belangrijke voorwaarden zijn:

  • De isolatie moet door de aanvrager zelf geplaatst zijn.
  • De premie geldt voor de aankoop van het isolatiemateriaal.
  • Facturen van 1 juli 2022 tot 30 juni 2024 mogen maximaal 2 jaar oud zijn bij de aanvraag.
  • De aanvraag moet binnen 2 jaar na de datum van de laatste factuur worden ingediend.
  • De totale Rd-waarde van de isolatie moet ≥ 4,5m² K/W zijn, waarbij bestaande isolatie niet wordt meegerekend.

Dit biedt een mooie kans voor doe-het-zelvers om zelf hun isolatieproject aan te pakken en daarbij financieel ondersteund te worden.

Plat dak isoleren

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten 

Wil je graag meer informatie, deskundig advies en prijsopgaven voor het isoleren van je dak of zoldervloer en de installatie van isolatie? Hier kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen via onze online offerteservice.

Op deze manier kun je jezelf nog beter informeren en eenvoudig prijzen vergelijken, zodat je de beste oplossing voor jouw situatie vindt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.