Dampscherm: prijs, functie en materialen

Ga je binnenkort je dak isoleren? Vergeet dan zeker niet om ook een dampscherm te laten plaatsen. Het zorgt ervoor dat je isolatie optimaal werkt en dat het vochtvrij blijft. Hier lees je alle toepassingen van een dampscherm, de verschillende soorten en de gemiddelde prijs.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Wat is het nut van een dampscherm?

Een dampscherm bestaat uit een water- en luchtdichte folie die condensvorming van binnenshuis tegenhoudt.

Bij isolatiewerken, waar de overgang van koude en warme temperaturen het sterkste is, loop je een hoger risico op condensvorming. Condensatie is nefast voor je dakisolatie, omdat het de isolatiewaarde vermindert en vochtproblemen zoals schimmels veroorzaakt. 

Als je schade aan de houtstructuur van het dak wil beperken, is het essentieel om je dakisolatie te combineren met een dampremmende folie.

Dampscherm versus open dampfolie plaatsen

Een dampscherm is een luchtdichte laag dat vochtige lucht vanuit de warme binnenkant tegenhoudt. Op die manier voorkomt het scherm condensvorming.

Een open dampfolie wordt aan de buitenzijde van je woning gemonteerd en laat damp door. Dit wil zeggen dat het opgehoopte vocht vanuit het huis kan verdampen zonder de isolatie te beschadigen. 

Bovendien beschermt het nog steeds de constructie van buitenaf tegen weersinvloeden zoals regen, wind en sneeuw.

Dampscherm versus dampremmende en dampdichte folie

Het verschil tussen een dampremmende en dampdichte folie is dat een dampremmende folie lucht doorlaat en een dampdichte folie niet. Een dampscherm is hetzelfde als een dampdichte folie

In tegenstelling tot een open dampfolie worden dampremmende en dampdichte folies aan de binnenzijde geplaatst. 

Dampscherm

Hoeveel kost een luchtdicht dampscherm voor dakisolatie? [Prijs]

Goed nieuws, want een dampscherm is helemaal niet duur! Gemiddeld kan je een dampscherm verkrijgen voor ongeveer € 5 per m2.

Bovendien bespaar je met een dampscherm potentiële kosten als je te kampen hebt met vochtproblemen.

Contacteer een isolatie-expert in jouw buurt

Drie soorten materiaal

Dampschermen zijn verkrijgbaar in drie verschillende materialen: een plasticfolie van polyethyleen, aluminiumpapier en een bitumineuze laag.

In sommige gevallen worden bepaalde isolatiematerialen (bijv. minerale wol) reeds voorzien van een dampremmende aluminiumlaag (bijv. spijkerflensdekens) of worden ze met een dampscherm geleverd (bijv. harde kunststof isolatieplaten). Je moet dan geen bijkomend scherm meer aanschaffen.

Als je wel een dampscherm nodig hebt, kan je hier meer lezen over elk soort materiaal.

1. Polyethyleen kunststof folie

Polyethyleen is een kunststof die als dampscherm kan dienen en de meest voorkomende soort. Het wordt op rol verkocht en is eenvoudig met nietjes te installeren aan de onderkant van de dakspanten. 

Bij het plaatsen van je dampscherm is het van groot belang dat het scherm luchtdicht is. Let op dat leidingen of kabels geen luchtlekken creëren in de folie. 

Het is altijd goed om de verschillende stroken folie minstens 10 cm te doen overlappen. Zo voorkom je dat er openingen tussen de naden komen waar lucht door kan. Tot slot kan je nietgaatjes afdichten met speciale tape.

Je kan kiezen voor de zogenaamde ‘intelligente’ dampschermen. Deze houden niet alleen vocht tegen maar stoten het ook gecontroleerd uit.

Dampscherm afplakken

2. Aluminiumfolie

Aluminium is een goed materiaal voor dampschermen. Het doet alles wat een kunststof folie kan, maar reflecteert ook stralingswarmte.

Hiermee houdt de folie de warmte buiten in de zomer en binnen in de winter!

Aluminium dampscherm

3. Bitumineuze laag

Bitumineuze dampschermen worden gebruikt voor platte daken. De isolatie wordt boven op de dampdichte laag geplaatst.

Bitumen dampscherm

Wanneer is een dampscherm aanbrengen nodig?

In principe is het altijd aangeraden om een dampscherm te gebruiken wanneer je isolatiewerken toepast binnenshuis of bij het isoleren van een hellend dak

Voor platte daken is een folie ook nuttig. De meeste onderdaken van hellende of platte daken laten heel weinig damp door en vocht stapelt zich snel op.

Een dampscherm is essentieel in slecht geventileerde ruimtes binnenshuis zoals de keuken of de badkamer. Door de hoge luchtvochtigheid is er veel vocht aanwezig dat zonder dampscherm vochtproblemen veroorzaakt.

Tot slot wil je misschien bepaalde structuren van een gebouw (extra) beschermen tegen vocht. Denk hierbij aan buitenmuren van bijvoorbeeld gevelstenen die slecht afgewerkt zijn met een dampremmende verf.

Populaire artikelen

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat

Heb je nog andere vragen over dampschermen of wil je graag prijzen vergelijken van verschillende vakmannen in jouw buurt? Dan kan je hier gratis en vrijblijvend advies en offertes aanvragen.

Een vakman kan met zijn expertise jouw specifieke situatie bekijken en een op maat gemaakte oplossing aanbieden. Zo ben je verzekerd van een correcte installatie en de beste isolatie.

Dakisolatie:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.