Dampscherm plaatsen: hoe pak je het aan? Stappenplan en aandachtspunten

Wil je een dampscherm plaatsen bij de dakisolatie op jouw woning? Dit artikel geeft je een overzicht over hoe je dit best doet in de vorm van een stappenplan en de aandachtspunten. Krijg meer inspiratie en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Waarom een dampscherm bij isolatie van de gevel of het dak plaatsen? Is het verplicht?

Lucht bevat altijd een bepaalde hoeveelheid water in de vorm van damp. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer water de lucht kan opnemen.

Bij een daling van de temperatuur kan de lucht, die een te grote hoeveelheid vocht bevat, dit niet meer vasthouden en zet het af in de vorm van waterdruppels.

Dit wordt condensatie genoemd. Het afkoelen van de lucht vindt zeer snel plaats rond koude oppervlakken zoals daken, ramen, deuren, muren en koepels.

Als waterdamp doordringt in het isolatiemateriaal van het dak of de gevel, kan dit na verloop van tijd schade veroorzaken. Deze schade kan bestaan uit vlekken, vochtproblemen, verrotting en een verminderde isolatiewaarde.

Het is daarom noodzakelijk een dampscherm te plaatsen om deze problemen te voorkomen. Een dampscherm is een dampremmende, waterdichte folie die voorkomt dat vocht het isolatiemateriaal aantast. Het is van groot belang dat het dampscherm strak en correct aan de ondergrond wordt bevestigd.

Vraag advies aan 1 of meerdere experten uit jouw buurt

Hoe een dampfolie correct plaatsen op een hellend dak of zoldervloer? [Stappenplan]

Een dampscherm correct aanbrengen is niet zo moeilijk als je aandachtig bent. Een slechte installatie van het dampscherm staat gelijk aan geen dampwerende laag en dus eventuele schade door vocht. Het is belangrijk dat je alle stappen nauwkeurig uitvoert.

We bespreken hieronder in detail waar je rekening mee moet houden en stellen een stappenplan op.

Stap 1: plaats het dampscherm langs de warme kant (van de zolder, vloer, plafond of muur)

De dampfolie moet altijd aangebracht worden aan de warm kant van de ruimte. Isoleer je je dak of muur langs binnen? Breng dan de dampwerende laag als laatste aan. Isoleer je de zoldervloer? Breng dan de dampwerende laag als eerste aan, zo staat de folie in contact met de warmere ruimte eronder.

Op deze manier voorkom je dat de vochtige binnenlucht in het isolatiemateriaal dringt.

Dampscherm afplakken

Stap 2: laat de banen overlappen

Bij het plaatsen van een dampscherm laat je de banen idealiter 10 centimeter overlappen. Hierdoor vermijd je openingen tussen de verschillende banen. De overlappingen moeten daarna goed worden afgeplakt.

Meestal voorzien de fabrikanten hiervoor afdichtingstape of waterdichte strips die aan hun specifieke product zijn aangepast.

Stap 3: werk luchtdicht af

Het kan zijn dat je dampscherm niet mooi aansluit of op bepaalde plekken doorboord is voor elektriciteitsleidingen. Hierdoor heb je gaten in je dampscherm en heeft het scherm dus maar weinig nut. Dit komt echter veel meer voor in de praktijk dan je zou denken.

Een isolatiespecialist zorgt voor een luchtdichte afwerking zonder gaten. Wordt de dampfolie toch geperforeerd door andere werken of zitten er gaten in? Laat dan een vakman het dampscherm opnieuw luchtdicht maken.

Contacteer isolatiespecialisten uit jouw buurt

Enkele aandachtspunten bij de plaatsing van een dampscherm

Een dampscherm plaatsen op zich is niet moeilijk, maar je moet wel op een aantal dingen letten. De isolatie en het dampscherm zullen enkel en alleen optimaal functioneren wanneer de plaatsing perfect is.

Als de plaatsing niet correct is, kan je evengoed geen scherm plaatsen. Je schakelt daarom best een vakman in, zo ben je er zeker van dat de plaatsing juist gebeurt.

We sommen hieronder een aantal belangrijke aandachtspunten op waarmee je rekening moet houden bij het plaatsen:

  • Het dampscherm wordt vastgeniet tegen de kepers of balken van de dakconstructie. Hierbij is het heel belangrijk dat het scherm luchtdicht is. Luchtlekken kunnen echt niet. Let er dus heel goed op dat de folie niet doorboord wordt met leidingen of kabels.
  • De verschillende stroken dampscherm moeten minimaal 10 centimeter overlappen. Zo voorkom je dat er openingen ontstaan tussen de naden waar lucht door kan. Het is aangeraden een grotere hoeveelheid folie aan te schaffen dan de te bekleden oppervlakte. Let op: ook de nietgaatjes moeten afgedicht worden met speciale tape.   
  • Een dampscherm moet gezien worden als de afwerkingslaag op de isolatie. Deze wordt dus bovenop, aan de warmte kant van de isolatie, geplaatst. Na de isolatie wordt het dampscherm vaak als laatste geplaatst. Daarbovenop komt de binnenafwerking met bijvoorbeeld plaatmateriaal of andere materialen. De folie zal hierdoor netjes verstopt zitten.

Als je hier goed op let en je een beetje een handige harry bent, krijg je de klus zelf zonder fouten geklaard. Hou je toch meer van zekerheid en wil je absoluut geen risico’s nemen? Laat dan een vakman uit jouw buurt het dampscherm plaatsen. Zo ben je zeker dat je vochtproblemen in de toekomst vermijdt.

Opening in dampscherm

Wens je extra info over waar je een dampscherm plaatst op een plat dak of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over het plaatsen van een dampscherm aan specialisten in jouw buurt. Krijg meer informatie en doe zo inspiratie op. Vind snel de beste optie voor jouw situatie.

Dakisolatie:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.