Isolatiewerken: welke isolatiewerken bestaan er? 

Isolatiewerken zijn een essentieel onderdeel van het energiebesparende bouwproces. Afhankelijk van het type gebouw of de locatie worden verschillende soorten isolatiewerken toegepast. Met isolatiewerken bespaar je enorm op je energiekosten en zorg je bovendien ook voor een beter binnenklimaat in je woning. Ontdek hier welke soorten isolatiewerken er bestaan en wat het beste is voor jouw situatie. 

Wil je advies van een vakman of aannemer? Stel je vragen en ontvang direct meerdere prijsoffertes via onze offertepagina.

Vergelijk isolatiematerialen

Waarom isolatiewerken laten uitvoeren? 

Je woning laten isoleren biedt tal van voordelen. Dit zijn de belangrijkste: 

  • Je moet minder snel je verwarming binnenshuis opzetten. Hierdoor bespaar je heel wat energie.
  • Energie besparen is uiteraard beter voor het milieu. Dus door je woning te isoleren leef je een stuk groener.
  • Isolatie zorgt voor een beter binnenklimaat in je woning. In de winter koelt het veel minder snel af en in de zomer houdt het de warmte buiten.
  • Sommige isolatiematerialen werken niet enkel op thermisch vlak maar ook op het vlak van geluid. Het kan dus ook geluidsoverlast verminderen. Dat kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld in een appartementsgebouw woont of langs een drukke straat.
  • Het is een vrij goedkope investering die je eventueel zelf kan doen. Hoewel je met een specialist meer premies krijgt.
  • Je kan premies krijgen van de overheid. Hoeveel dat er zijn hangt af van een aantal persoonlijke factoren.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Alle soorten isolatiewerken op een rijtje 

Warme lucht kan uit elke hoek van je woning ontsnappen. Daarom is het belangrijk om niet enkel je dak maar ook de muren en vloeren te isoleren. Maar welke verschillende soorten isolatiewerken bestaan er nu eigenlijk? We bespreken ze één voor één. 

1. Dakisolatie 

Beginnen doen we met de dakisolatie. Elke warme lucht stijgt. Daarom is het logisch dat de meeste warme lucht via het dak ontsnapt. Van alle soorten isolaties is de dakisolatie de allerbelangrijkste. Er bestaan twee mogelijke manieren om je dak te isoleren: langs de binnenkant en langs de buitenkant. 

Langs de binnenkant 

Langs de binnenkant je dak isoleren is de eenvoudigste optie. Het is vlot bereikbaar en zo blijft het dak nog steeds intact zonder grote afbraakwerken. Het isolatiemateriaal wordt meestal tussen de kepers of de spanten van het dak geplaatst.

Hierdoor verlies je geen extra ruimte. Het isolatiemateriaal bestaat meestal uit minerale wol. Dat is vrij goedkoop en presteert bovendien ook nog eens goed op vlak van geluidsisolatie

vakman inschakelen

Langs de buitenkant 

Je kan je dak ook langs de buitenkant isoleren. Dat biedt twee grote voordelen

  • Je kan heel makkelijk een ononderbroken isolatielaag aanbrengen. De isolatielaag wordt niet onderbroken door kepers. 
  • Het beschermt ook je kwetsbare dakconstructie. De isolatielaag installeer je boven de dakconstructie, waardoor deze mee geïsoleerd wordt. Daarom krijgt je dak minder kans op schade zoals van weersinvloeden.
dak renoveren

2. Spouwmuurisolatie 

Begin de 20e eeuw werden de meeste woningen gebouwd met spouwmuren. Daarbij worden buitenmuren voorzien van een lege ruimte tussen een buitenste en binnenste spouwblad.

Het doel hiervan was om vocht tegen te gaan. De dag van vandaag zien we in veel woningen de spouwmuren nog. Daarom is spouwmuurisolatie van groot belang.

De spouwmuurisolatie wordt in de muur geblazen via kleine openingen in de voegen van de buitenmuur. Na het hele proces worden de openingen terug gedicht met mortel.

Het hele proces van spouwmuurisolatie neemt ongeveer een dag in beslag.

spouwmuur isoleren

3. Gevelisolatie 

Wanneer de spouwmuurisolatie niet mogelijk is, heb je nog twee andere mogelijkheden voor de isolatie van je woning. De gevels kan je namelijk langs binnen en buiten laten isoleren.

Langs de binnenkant 

Door de isolatie langs de binnenkant te verrichten, verlies je wel wat ruimte. Bovendien dien je opnieuw de binnenmuren af te werken met een voorzetwand. Toch heeft het ook enkele voordelen.

Met de isolatie langs de binnenkant kan je makkelijk nieuwe kabels en dergelijke verwerken in de valse wand. Bovendien blijft de gevel onaangeroerd. 

binnenmuur isolatie

Langs de buitenkant 

Je gevel langs de buitenkant isoleren, is wat interessanter dan langs de binnenkant. Door je gevel langs de buitenkant te isoleren verlies je geen woonruimte. Het nadeel hierbij is wel dat je buiten wat plaats verliest en dat je opnieuw je gevel moet afwerken.

na-isoleren van de gevel

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

4. Vloerisolatie 

Ook de vloer isoleren is zeer nuttig voor je woning. En dat zeker in de winter. Zo voelt de vloer minder koud aan, wat natuurlijk een stuk aangenamer is. Je vloer isoleren kan op twee manieren: met isolatieplaten en met PUR-schuim.

Met isolatieplaten 

In de meeste gevallen wordt een vloer geïsoleerd met isolatieplaten. Het gaat dan meestal over kunststof isolatieplaten die een harder karakter hebben. Deze platen moeten op een propere en perfect egale ondergrond gelegd worden. 

isolatieplaten 

Met PUR-schuim 

Wanneer de vloer te complex is om te isoleren met isolatieplaten, kan de vloer ook geïsoleerd worden met PUR-schuim. Dat schuim heeft een hoge isolatiewaarde en heeft als voordeel dat het makkelijk kleine hoeken en gaten kan vullen. 

PUR-schuim

5. Kruipruimte isolatie 

Er gaat veel warmte verloren via de ruimte onder de vloer. De kruipruimte is vaak ook een vochtige ruimte en daarom kunnen er veel schimmels ontstaan.

Met isolatiewerken kan je beide problemen oplossen of vermijden. Je kan de kruipruimte opvullen met isolatiechips of isolatieparels. Maar het gaat ook simpelweg met de traditionele materialen zoals minerale wol.

kruipkelder isoleren

6. Plafondisolatie 

Je kan ook je plafond laten isoleren. Dat wordt meestal verricht in appartementsgebouwen met de bedoeling om geluidsoverlast van de bovenbuur te vermijden en te verminderen. Hierbij wordt eerst een soort frame aan het plafond geplaatst. Daarin zit het isolatiemateriaal. 

dak na-isoleren

Vraag GRATIS en vrijblijvend advies aan een vakman in jouw buurt

7. Thermische isolatie 

Het doel van thermische isolatie is om de warmte zo lang mogelijk in je woning te houden. Want hoe langer je warmte kan bijhouden, hoe minder snel je de verwarming moet opzetten. Hierdoor bespaar je enorm wat energie. 

Tip: kijk naar de warmtegeleidingscoëfficiënt van een bepaald materiaal. Hoe hoger dat getal, hoe lager het isolerend vermogen. 

thermische isolatie 

8. Geluidsisolatie 

Bij een geluidsisolatie is het de bedoeling om geluidsoverlast van mogelijke buren of drukke straten te verminderen. Minerale wollen en organische isolatiematerialen zullen hierbij goed presteren. 

geluidsisolatie 

9. Akoestische isolatie 

Akoestische isolatie is niet hetzelfde als geluidsisolatie. Bij akoestische isolatie wil je vooral de akoestiek in een bepaalde ruimte willen verbeteren. Dat is vooral interessant bij muziekstudio’s, vergaderzalen, home cinema’s enzovoort. Ook hier zullen minerale wollen en organische isolatiematerialen goed presteren. 

buitenmuur isoleren

Enkele tips voor isolatiewerken 

  • Het combineren van verschillende soorten isolatiewerken, zorgt voor een optimaal rendement. 
  • Kies voor een dikker isolatiemateriaal.
  • Vraag zeker premies aan de Vlaamse overheid. Zo beperk je enkele kosten. 
vloer isoleren

Isolatiewerken door erkende installateurs laten uitvoeren? Vul het offerteformulier in en krijg meerdere offertes op maat van specialisten 

Ben je helemaal klaar voor isolatiewerken in je woning of bedrijf? Door onderstaand formulier in te vullen, ontvang je gratis en vrijblijvend tal van offertes van verschillende installateurs in jouw buurt.

Door deze offertes te vergelijken, scoor je de beste deal voor je isolatiewerken. Bovendien geeft een specialist je steeds advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.