Binnenmuur isoleren: hoe begin je eraan? Wat kost het?

Binnenmuren isoleren is de ideale manier om energie te besparen en overmatig geluid buiten te houden. Muren isoleren kan op drie manieren: gevel-, spouwmuur- en binnenmuurisolatie. Deze laatste is soms de enige en beste optie. Hoe pak je dit nu precies aan en welke kosten zijn er aan zo’n project verbonden? Lees het artikel verder en kom alles te weten over het isoleren van een binnenmuur.

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt

Hoe isoleer je een binnenmuur?

Er zijn twee binnenmuren die je kan isoleren. Als eerste heb je een muur die twee kamers of twee eigendommen scheidt. Daarnaast heb je een muur die grenst aan de buitenkant van de woning.

Het isoleren van een binnenmuur kan in beide gevallen zowel om thermische als akoestische redenen zijn. De isolatiemethoden en aandachtspunten zijn bij beide soorten binnenmuren ongeveer hetzelfde.

Binnenmuur isoleren

Binnenmuurisolatie grenzend aan een binnenzijde

Een binnenmuur isoleren die grenst aan een andere binnenruimte, zoals een kamer of een buurappartement kan veel voordelen opleveren. Het draagt bij aan zowel thermisch comfort als aan geluidsbeheersing.

Wanneer je een gemeenschappelijk muur deelt met een buur kan er al eens wat warmte verloren gaan als deze niet thuis is.

Geluiden uit het huis van jouw buur kunnen daarnaast makkelijk via de gedeelde muur in jouw leefruimte terechtkomen. Het aanbrengen van isolatiemateriaal, die zowel thermische als akoestische isolatie biedt is hier de ideale oplossing.

Het isoleren van binnenmuren in jouw eigen woning kan op meerdere manieren voordelig zijn. Als je een garage of opslagruimte hebt kan isoleren helpen de warmte in de juiste ruimte te houden en zo energie te besparen.

Akoestisch isoleren in jouw eigen huis kan van pas komen als je ruimtes wilt inrichten met geluid gecontroleerde omstandigheden. Bijvoorbeeld wanneer je een muziekkamer wilt maken of net een rustige studeerkamer.

Binnenmuur isoleren die grenst aan de buitenzijde

De redenen om een binnenmuur te isoleren die grenst aan de buitenzijde van de woning zijn grotendeels vergelijkbaar met deze die grenzen aan een binnenruimte. Er ligt wel een klein verschil in de focus van de isolatiebehoeften. 

Thermische isolatie is bij een binnenmuur die grenst aan de buitenkant nog crucialer dan bij deze die ruimtes scheiden. De muren staan rechtstreeks in contact met de buitenlucht en worden hierdoor blootgesteld aan grotere temperatuurschommelingen. Om de invloed van de koude of warme buitenlucht te verminderen is warmte-isolatie nodig. 

Akoestische isolatie is opnieuw zeer belangrijk voor het comfort in de woning, maar de aard van het storende geluid is een beetje anders dan bij het andere soort muur. Bij een muur naar buren van een rijwoning of appartement kan je veel te maken krijgen met contactgeluid.

Bij een buitenmuur draait de geluidsisolatie meer om luchtgeluid zoals deze van een drukke straat. De isolatietechnieken zullen daarom anders afgestemd moeten worden dan bij de andere binnenmuren.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met een expert

Hoe isoleer je een muur aan de binnenkant?

Wanneer je beslist hebt jouw binnenmuur te isoleren draait het enkel nog om het kiezen van de geschikte materialen en techniek. Begin altijd met het inspecteren van de muur die je wil isoleren.

Een vochtprobleem of schade moet aangepakt worden voor je isolatie gaat aanbrengen. Hierna kan je kiezen welk materiaal en welke techniek past bij jouw situatie. Vergeet de muur niet voor te bereiden alvorens je over gaat tot het isoleren. 

Drie aandachtspunten waar je zeker op moet letten tijdens het isoleren:

  • Pas op voor vochtproblemen: zorg dat je geen nieuwe problemen creëert met behulp van dampremmende materialen en een goede conditie van de gevel en spouw.
  • Risico op koudebruggen: voorkom onnodig warmteverlies door kieren of onvolledige isolatie.
  • Ventilatiesysteem: een woning luchtdicht isoleren kan gezondheidsproblemen geven zonder goede ventilatie.

Binnenmuurisolatie is een delicate techniek waarbij er enige vakkennis vereist is. Het is dus verstandig dit over te laten aan een ervaren professional.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Voorzetwand

Een binnenmuur met voorzetwanden is een van de meest gebruikte technieken om een kamer te isoleren. 

Er wordt een houten of een metalen rooster aangebracht, waarin meestal minerale isolatie gestoken wordt. De meest gekozen zachte isolatie is glaswol of rotswol.

Aangezien dit dampopen isolatiematerialen zijn moet je werken met een dampscherm. Dit dampscherm zal het materiaal beschermen tegen vochtige lucht. Gebruik lijm of tape om deze folie aan te brengen zodat het niet moet worden beschadigd.

Nadat het dampscherm aangebracht is kan de muur afgewerkt worden. Er wordt vaak gekozen om gipskarton te plaatsen. Deze kunnen hierna makkelijk geschilderd of behangen worden.

Isolatie lijmen

Een andere veel voorkomende manier om binnenmuren te isoleren is het verkleven van isolatieplaten. Hiervoor worden meestal kunststofisolatieplaten gebruikt voor hun stevigheid. Het is een makkelijke manier van isolatie, gezien de platen gewoon op maat gesneden en daarna vastgelijmd worden. 

Als afwerking kan je ook hier gipskartonplaten op de isolatie plaatsen. Sommige isolatieplaten komen standaard met een gipskartonlaag. 

Vochtregulerende isolatieplaat zonder dampscherm

Isolatiematerialen op basis van houtwol of cellenbeton zijn poreus en dampopen. De materialen zijn van nature vochtregulerend en ze hebben dan ook geen dampscherm nodig. Ze slaan water op en geven dit later probleemloos weer af. Dit maakt ze ideaal voor vochtgevoelige muren. Het grote voordeel van cellenbeton is dat er zo goed als geen risico is op koudebruggen.

Een nadeel van isolatiemateriaal op basis van cellenbeton of houtwol is dat deze materialen wat minder goede thermische prestaties leveren dan de meer traditionele isolatiematerialen.

Alternatief: akoestisch isoleren 

De beste manier om een woning geluiddicht te isoleren is met behulp van een voorzetwand. Het principe is hier hetzelfde als bij een voorzetwand voor thermische isolatie.

Het verschil met warmte-isolatie zit enkel in de keuze van materialen. De materialen voor geluidsisolatie zijn zo gemaakt dat ze de geluidsgolven absorberen en niet of heel zwak opnieuw afgeven. 

Geluidsisolatie om nagalm in de eigen woning te verminderen is nog een andere techniek. Hierbij worden enkele geluidsabsorberende platen aan de muur bevestigd, of kan er gekozen worden voor muurdecoratie. 

Binnenmuur isoleren met dampscherm

Hoe kies je wat de beste isolatie is voor jouw binnenmuren?

Om te weten wat het beste materiaal is voor jouw project, moet je eerst weten wat je er precies mee wilt bereiken. Wil je voornamelijk focussen op thermische isolatie of op geluidsisolatie?

Voor akoestische isolatie kies je best zachtere materialen zoals een soort van minerale wol. Voor thermische isolatie kies je dan weer beter voor harde materialen. Kunststof isolatieplaten uit PUR of EPS zijn hiervoor een goede keuze.

Zachte materialen bieden soms ook een goede thermische isolatie. Zo is glaswol ideaal voor zowel geluids- als warmte-isolatie.

Krijg vrijblijvend advies op maat van jouw woning

Hoe dik mag de isolatie zijn?

Er is een groot verschil tussen dikte van voorzetwanden of isolatie die rechtstreeks op de muur gelijmd kan worden. Over het algemeen geldt, hoe dikker het isolatiemateriaal geplaatst wordt, hoe beter de isolerende waarde.

Voor een voorzetmuur reken je best op een minimumdikte van 3 cm voor het isolatiemateriaal. Gemiddeld verlies je met deze techniek tot zo’n 10 cm per muur. 

Isolatieplaten om op de muur te lijmen kan je al vinden vanaf een dikte van 2 cm. Hier geldt ook: hoe dikker het materiaal, hoe beter de isolatie. 

De mogelijkheden zijn heel divers en er is geen één juiste keuze voor iedereen. Afhankelijk van de ruimte die er gemist kan worden is er een interessante optie voor elke woning.

Verschillende soorten isolatie

Heeft het zin om maar 1 muur te laten isoleren?

Het wordt wel eens gezegd dat als je een deel van de woning ongeïsoleerd laat, alle warmte hier toch nog langs zal verdwijnen. Dit klopt maar deels. Hoe meer je isoleert, hoe minder warmte er verloren zal gaan, maar elke muur die isolatie krijgt zal resulteren in een lager energiefactuur

De volledige woning isoleren geniet de voorkeur op slechts een deel ervan. Bij gedeeltelijke isolatie kan er condensatievorming optreden en kunnen er allerlei problemen optreden. Het is dus altijd een goed idee om hulp in te schakelen van een erkend professional.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Is muren langs binnen isoleren even goed als het isoleren van de buitenmuren?

Het isoleren van een gevel of een spouwmuur blijft meestal de voorkeur houden op een binnenmuur isoleren. Met binnenmuurisolatie verlies je al snel heel wat leefruimte. Het is eigenlijk enkel aan te raden wanneer je een totaalrenovatie uitvoert.

De stopcontacten die je moet verplaatsen, de vernieuwde plinten en het opnieuw moeten schilderen maken het een vermoeiend werk. Als derde punt is er bij de isolatie van de binnenmuren een veel lager rendement dan bij de isolatie van de gevel of spouwmuur.

Gevelisolatie of spouwmuurisolatie is echter niet altijd mogelijk. In situaties waarbij het bijvoorbeeld wordt belemmerd door aanpalende gebouwen, de rooilijn of de kostprijs, is isolatie langs de binnenkant de beste optie.

Het rendement van binnenmuurisolatie is lager, maar het is ook een heel stuk goedkoper dan gevelisolatie. Beide methoden van muurisolatie betalen zich na ongeveer 10 tot 15 jaar terug. Bovendien wordt het nog interessanter bij oudere woningen dankzij het verlaagde btw-tarief.

Warmteverlies zonder isolatie

Wat kost binnenmuurisolatie?

Het isoleren van een binnenmuur kost ongeveer tussen 40 euro en 80 euro per vierkante meter, afhankelijk van de methode en het materiaal. De prijs voor een binnenmuur die grenst aan de buitenzijde van de woning ligt ongeveer 5 tot 10 euro hoger

Soort isolatieBinnenmuur – binnenBinnenmuur – buiten
Voorzetwand50 – 70 euro per m²55 – 80 euro per m²
Isolatieplaten lijmen40 – 55 euro per m²45 – 65 euro per m²

Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6% in de plaats van 21%. Om van dit btw-tarief te genieten moet de isolatie geplaatst worden door een aannemer. 

Naast een verlaagd btw-tarief kan je bij isolatie van de buitenmuur langs binnen ook Mijn VerbouwPremie aanvragen. Afhankelijk van jouw inkomenscategorie kan je tot 50% van de investering terugkrijgen. 

Populaire artikelen

Graag meer informatie? Contacteer een expert en ontvang gratis en vrijblijvend advies

Wil je graag jouw binnenmuren laten isoleren, maar weet je niet of je best kiest voor materiaal op basis van glaswol, cellenbeton of nog iets helemaal anders? Contacteer dan ervaren professionals in jouw buurt.

Vul onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend in. Ontvang 1 of meerdere offertes van aannemers, vergelijk de prijzen en bespaar zo kosten. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.