Geluidsisolatie: hoe jouw huis geluidsdicht maken?

In de drukte van het moderne leven wil je thuis tot rust kunnen komen. Niet elke woning is even goed geluidsdicht geïsoleerd en dat kan tot veel frustratie leiden. Luidruchtige buren, drukke straten en zelfs geluid van uit jouw eigen huis kunnen de rust verstoren. Gelukkig bestaat er geluidsisolatie op maat van elke woning. Lees verder en ontdek hoe je jouw huis geluidsdicht maakt en storend geluid buiten kan houden. 

Contacteer een expert en ontvang gratis offertes

Hoe werkt geluidsisolatie om een huis geluidsdicht te maken?

Geluidsisolatie vormt een barrière voor luchtgeluid en contactgeluid. Daarnaast zorgt het dat geluid uit jouw eigen woning minder gaat nagalmen. Hoe goed de akoestische isolatie werkt hangt af van het soort geluid, de dikte van de structuren en het materiaal ervan. 

Luchtgeluid

Luchtgeluid is zoals de naam zegt geluid dat zich voortzet via de lucht. De trillingen die de radio van jouw buren of de auto’s op straat met zich meebrengen vangen we op met onze oren. 

Voorbeelden: De radio van jouw bovenbuur, auto’s op de straat of buren die praten. 

Het geluid kan de muur, de vloer of het plafond aan het trillen brengen. Deze stralen daarna af in jouw kamer wat zorgt voor geluidsoverlast. Om dit soort geluid tegen te houden heb je een isolerende structuur nodig die zich bevindt tussen de geluidsbron en de ruimte waar je het geluid hoort. Hoe zwaarder deze structuur, hoe minder deze zal trillen door de geluiden en hoe beter deze het geluid zal tegenhouden. 

Contactgeluid

Bij contactgeluid wordt niet de lucht aan het trillen gebracht, maar wel de structuren van het gebouw.

Voorbeelden: Stoelen die over de grond schuiven of een deur die dichtslaat.

Contactgeluid laat net als bij luchtgeluid de muur, vloer of plafond trillen. Bij deze vorm van storend geluid wordt gekozen om een elastische, verende laag aan te brengen. Deze zorgen dat er geen contact is tussen de trillingsbron en de contactoppervlakte. Zo zorg je dat de trillingen niet in de ruimte afgestraald kunnen worden.

Contactgeluid is een stuk moeilijker op te lossen dan luchtgeluid omdat het geluid door alle structuren verspreid wordt. Wil je het volledig dempen zal je daarom ieder oppervlak in de ruimte moeten isoleren. 

Nagalm verminderen en akoestiek verbeteren

Nagalm is een soort van geluidsoverlast veroorzaakt in de ruimte waar je er last van zal ondervinden. Het ontstaat door het weerkaatsen van geluid op harde, gladde oppervlakten.

Voorbeeld: Lege wand tegenover de tv weerkaatst het geluid. 

De beste oplossing om dit soort geluiden te dempen is door ze te absorberen. De absorberende isolatiematerialen nemen het geluid op en laten het niet opnieuw los. De weerkaatsing van het geluid neemt hierdoor af en de akoestiek zal verbeteren.

Nagalm in huis kan je al snel verminderen door decoratie te plaatsen, stoffen meubels te kiezen of tapijten en gordijnen te installeren. Dit kan in een woonruimte al snel een betere keuze zijn dan geluidsisolatie.

Geluidsisolatie nodig om geluid tegen te houden

Krijg advies op maat van jouw woning

Toepassingsplaatsen van geluidsisolatie

Afhankelijk van waar de geluidsbron zich bevindt, is het belangrijk om te kiezen waar en hoe je geluidsisolatie toepast. Er zijn verschillende plaatsen in de ruimte die je kan isoleren.

Geluidsisolatie muren

Er zijn twee soorten geluidsisolatie mogelijk wanneer je een muur geluidsdicht wil maken. Als eerste optie heb je de voorzetwand. Er wordt bij deze manier een frame op de muur geplaatst waarop isolatiemateriaal komt. Om af te werken wordt meestal gebruik gemaakt van gipsplaten.

Wil je in jouw woning twee ruimtes van elkaar scheiden? Dan kan je een geluidsisolerende scheidingswand plaatsen. Deze wordt opgebouwd uit twee geluidswerende gipsplaten met isolatiemateriaal tussen. Deze constructie kan tot 78 dB tegenhouden, wat luider is dan de gemiddelde stofzuiger.  

Een buitenmuur kan je isoleren met behulp van een voorzetwand die je binnen plaatst. Wil je het risico op een koudebrug weghalen en geen ruimte verliezen, dan kan je beter kiezen om de buitengevel te isoleren

Vloer geluidsisolatie

Geluidsisolatie van de vloer wordt voornamelijk gekozen om contactgeluid tegen te gaan. Bij deze vorm van geluidsisolatie zijn er twee opties voor houten vloeren en één voor een betonvloer.

Houten vloerplanken met daaronder isolatie zoals minerale wol is de beste manier om een houten vloer geluidsdicht te maken. Als tweede optie heb je een zwevende vloer. Deze heeft een geluidsisolerende ruimte tussen de draagstructuur en de bovenlaag van de vloer.

Betonvloer wordt best voorzien van een isolerende mat waarover de vloerbekleding gelegd wordt.

Plafond geluidsisolatie 

Zeker als je in een appartement woont kan je last hebben van geluid door het plafond. De beste oplossing om geluid hierlangs te verminderen is vloerisolatie. Gezien dat in een appartement niet aan de orde is kan je kiezen voor plafondisolatie. De beste optie is hier een verlaagd plafond. Na de installatie van een metalen of houten frame maak je een verlaagd plafond met gipsplaten. Tussen het oude plafond en deze gipsplaten komt geluidsisolatie. 

Leidingen isoleren

Buizen geven enorm veel warmte af en isoleren helpt dit warmteverlies tegen te gaan. Naast het energiebesparende nut van buisisolatie helpt het ook om stromingsgeluiden en contactgeluiden te beperken. Door de leiding te voorzien van een absorberende laag kan je een volledige demping van de storende geluiden bekomen. 

Geluidsisolerende ramen en deur

Bij het weren van geluid buitenaf is het niet enkel aangeraden de muren te isoleren, maar ook ramen en deuren. Investeer in ramen met dubbel- of zelfs driedubbelglas. Zorg dat alle kieren en gaten ook geïsoleerd worden. 

Ontvang offertes, vergelijk prijzen en bespaar kosten

Verschillende materialen voor akoestische isolatie

Om aan goede akoestische isolatie te doen is niet enkel de dikte van de wand belangrijk. Er kan gekozen worden om een extra wand te plaatsen met in de tussenruimte een zacht materiaal.

Het materiaal absorbeert geluid en zorgt ervoor dat het verzwakt wordt doorgegeven aan de tweede massa. Dit kan lucht zijn, maar vaak wordt gekozen voor bijvoorbeeld mineraal wol.

Zachte materialen absorberen beter geluid dan harde isolatieplaten. Hoe hoger het gewicht van het zachte materiaal, hoe beter het de geluidsgolven kan absorberen. 

Glaswol

Glaswol is niet enkel populair als warmte-isolatie, het wordt ook veel gebruikt voor akoestische isolatie. Het werkt daarnaast ook brandwerend en vochtwerend. Er zijn verschillende toepassingen mogelijk.

Zo heb je isolatiedekens, -panelen, -schalen en -inblaaswol. Een groot voordeel van deze minerale wol is dat het makkelijk goed aaneensluitend geplaatst kan worden. 

Rotswol

De open structuur van rotswol of steenwol zorgt ervoor dat geluid goed geabsorbeerd wordt en geluidstrillingen worden verminderd. Het isolatiemateriaal kan gebruikt worden voor vloeren, muren en plafonds.

Polyethyleen

Polyethyleen isolatieplaten zijn een goede keuze als je geluid vanuit een aanliggende ruimte wilt dempen. Het kan ook gebruikt worden als randisolatie dankzij het gebruiksgemak van het materiaal. Groot nadeel is dat het handige product erg milieuvervuilend is. Gelukkig zijn er veel andere opties op de markt.

Polylatex

Polylatex wordt gebruikt achter voorzetwanden, verlaagde plafonds en tegen contactgeluid onder een vloer. Het werkt trillingisolerend en geluidsabsorberend.

Melamineschuim en polyesterwol

Melamineschuim is een kunststofschuim op basis van melaminehars. Polyesterwol komt van gerecycleerde PET-flessen. Deze twee structuren hebben een goede geluidsabsorptie en zijn ideaal om nagalm in een ruimte te verminderen

Polyesterwol kan ook gebruikt worden in verlaagde plafonds of achter binnenmuren.

Soorten geluidsisolatie

Hoe muur isoleren tegen geluid van de buren?

Als je in een niet goed geluidsdicht geïsoleerd appartement woont is er een grote kans dat je af en toe te maken krijgt met ongewenste geluiden. Het moeilijkste hieraan is dat je het geluid niet aan de bron kan aanpakken, wat toch altijd het meest effectief is.

De aanliggende muur isoleren tegen geluid van de buren kan gelukkig al veel rust teruggeven, maar niet enkel de tussenmuur zelf moet je isoleren. Het geproduceerde geluid uit de naastliggende kamer kan ook in het plafond, de andere wanden of vloer dringen en afstralen in de kamer die je wil isoleren. 

Meer weten?

Bovenburen

In nieuwe appartementen werd vaak geïnvesteerd in geluiddempende vloeren. In oudere appartementcomplexen is dit vaak nog niet het geval.

Aangezien je jouw bovenburen niet kan verplichten een nieuwe, geluidsvriendelijke vloer te laten installeren, kan je investeren in plafondisolatie.

Het verlaagde plafond dat je zal opvullen maak je best zo laag mogelijk. Hoe dikker, hoe meer geluidsisolatie. Hoe dik de isolatielaag kan worden is afhankelijk van de ruimte. Het hangt ervan af hoeveel lager je het plafond wilt laten komen. 

Onderburen

Het is meer voorkomend dat onderburen last hebben van jou dan jij last van jouw onderburen. Dit kan wel eens gebeuren wanneer er meer geluid is dan normaal.

Om te zorgen dat jullie geen last van elkaar ondervinden investeer je best in een zwevende vloer. Door deze te ontkoppelen van de onderliggende vloer en er isolatie tussen te plaatsen kunnen jullie beiden genieten van de rust en stilte.

Buren

Ondervind je geluidsoverlast van jouw buren? Dan is het beste idee een voorzetwand te installeren. Dit is een goede oplossing bij zowel lucht- als contactgeluid. Vul de ruimte tussen de voorzetwand en de andere muur op met zo veel mogelijk isolatie.

Hoe meer massa, hoe meer geluid het zal tegenhouden. Contactgeluid verplaatst zich jammer genoeg ook door plafond en vloer, dus ook hier kan je best geluidsisolatie plaatsen.

Geluidsisolatie voor luide buren

Wat kost goede geluidsisolatie?

Onderstaande prijzen zijn richtprijzen en kunnen variëren. Ze zijn afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de plaatsing en andere factoren. Het is raadzaam offertes aan te vragen bij een vakman en prijzen te vergelijken. 

MateriaalPrijs per vierkante meter (incl. plaatsing)
Glaswol15 tot 25 euro
Rotswol20 tot 35 euro
Polyethyleen50 tot 70 euro
Polylatex25 tot 35 euro
Melamineschuim Ongeveer 70 euro 
Polyesterwol50 tot 80 euro
dun isoleren

Ontdek welke geluidsisolatie het beste past bij jouw woning! Vul het offerteformulier in en krijg gratis advies van experten

Vul het onderstaande offerteformulier in en kom gratis en vrijblijvend in contact met experten. Zij geven jou advies op maat van jouw woning en geluidsbron. Door de plaatsing aan professionals over te laten, ben je zeker van geluidsisolerende oplossingen zonder zorgen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.