Schelpen isolatie: prijs, voordelen en stappenplan

Op zoek naar een duurzame isolatieoplossing? Ontdek waarom schelpen isolatie een slimme zet is. Hoe effectief is het echt? En wat zijn de kosten? Krijg alle antwoorden in dit artikel.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat is schelpen isolatie nu precies? 

Dit type isolatie is volledig vervaardigd uit zeeschelpen, zoals de naam al doet vermoeden. Het winnen van deze schelpen gebeurt op een milieuvriendelijke manier, zonder schade toe te brengen aan het ecosysteem.

Isolatie schelpen kopen in België

De locaties voor winning worden zorgvuldig geselecteerd in samenwerking met de bevoegde instanties. Bovendien is er wettelijk vastgelegd dat de hoeveelheid gewonnen schelpen de natuurlijke aanwas niet mag overschrijden.

Schelpen isolatie in België

Hoe goed isoleren schelpen?

In een kruipkelder vind je doorgaans een zandlaag op de bodem, die capillaire werking veroorzaakt en op termijn vochtproblemen in je woning kan veroorzaken.

Om dit te voorkomen, zijn er verschillende isolatiematerialen beschikbaar voor de bodem van je kruipruimte. Schelpenisolatie is uniek omdat het volledig natuurlijk is en geen chemische processen ondergaat. Dit maakt het een zeer duurzaam materiaal.

Een belangrijk voordeel van schelpenisolatie is het vermogen om vocht vast te houden. Dankzij de natuurlijke eigenschappen van schelpen, houdt deze isolatie vochtige lucht tegen, net als andere isolatiematerialen. Voor een optimale isolerende werking met een Rc-waarde van 2,5 heb je een laag schelpen van 25 tot 30 cm dik nodig.

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Wat kost schelpenisolatie 

Als je overweegt om te investeren in schelpenisolatie, kun je rekenen op een tarief van ongeveer 25 tot 35 euro per vierkante meter (exclusief btw en plaatsing). Ontvang specifieke prijzen voor jouw isolatieproject van erkende isolatie-experts in je buurt via ons gratis offerteformulier.

Schelpen isolatie: verlaagd btw-tarief

In België geldt een verlaagd btw-tarief van 6% wanneer je de schelpenisolatie laat plaatsen door een aannemer.

Let op: Je woning moet minstens 10 jaar oud zijn en dit tarief geldt enkel voor privéwoningen die maximaal 50% voor professionele doeleinden worden gebruikt.

kosten schelpen isolatie

Alle voordelen en nadelen van schelpen isolatie op een rijtje

Overweeg je een ecologisch verantwoord alternatief voor het isoleren? Bekijk dan zeker de voor- en nadelen van schelpenisolatie.

Voordelen 

  • Duurzaam: bestand tegen scheuren, hecht goed, rot niet en is brandwerend.
  • Milieuvriendelijk: geen nadelige impact op het milieu bij afbraak van de woning of bij de winning van schelpen.
  • Geen onderhoud nodig: vanwege zijn duurzaamheid vereist het weinig tot geen onderhoud.
  • Ventilatie is niet nodig: voorkomt koude vloeren door het voorkomen van luchtcirculatie.
  • Geschikt voor alle soorten bodems: effectief in het weren van vocht, ongeacht het type bodem.

Nadelen

  • Zwaar: minder geschikt voor woningen die gevoelig zijn voor verzakkingen.
  • Zakt naar de bodem: verliest isolerende eigenschappen wanneer de schelpen volledig onder water komen te liggen.
  • Beperkte toegankelijkheid: vormt een solide isolatielaag die niet gemakkelijk verplaatst kan worden.
  • Hogere kosten: vergeleken met andere alternatieven is schelpenisolatie duurder als isolatiemateriaal.
Schelpen

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Bestaan er alternatieven voor schelpen isolatie?

Er zijn echter alternatieven beschikbaar voor het isoleren van je ruimte:

Isolatiechips

Isolatiechips of -parels vormen een uitstekend alternatief met vergelijkbare eigenschappen als schelpenisolatie, maar zonder de mogelijke nadelen.

Deze chips of parels blijven drijven op het wateroppervlak, wat zorgt voor een optimale isolatie, zelfs bij hoge waterstanden. Door het lichte gewicht is er bovendien geen risico op verzakking bij een zwakke bodem.

Wat is de isolatiewaarde van schelpen?

De isolatiewaarde van isolatiemateriaal wordt uitgedrukt in de RC-waarde, wat staat voor Resistance Construction. Voor vloerisolatie is de ideale RC-waarde 2,5. Dit bereik je met een laag schelpen van zo’n 25 tot 30 centimeter in de kruipruimte.

Let goed op de hoogte van je kruipruimte. Bij ruimtes van 80 centimeter en hoger zal de RC-waarde van schelpenisolatie snel afnemen, dus dan is het raadzaam om naar alternatieven te kijken.

Toepassingen van schelpen isolatie

Schelpenisolatie komt veelal van pas bij het reguleren van temperatuur en geluid in woningen en gebouwen. Het is geschikt voor diverse delen van een gebouw, zoals de muren, vloeren en plafonds.

Bovendien kan schelpenisolatie ingezet worden voor het isoleren van leidingen, kanalen en andere constructieve elementen.

Raadpleeg desnoods een professional via onze gratis offertedienst om te bepalen of schelpenisolatie ook voor jouw project de meest geschikte optie is.

Vind isolatiespecialisten bij jou in de buurt

Hoe schelpen isolatie plaatsen? Stappenplan

Je kunt schelpen ook gebruiken om je kruipruimte (extra) te isoleren, maar alleen als deze droog of licht vochtig is. Als je kelder regelmatig onder water staat, zijn schelpen geen geschikte oplossing. Bedenk dat ze in een kruipruimte ook gedeeltelijk of volledig de doorgang kunnen blokkeren.

Om echt effect te zien, moet je je kruipruimte voor minstens 80 procent vullen. Hierdoor kunnen sommige leidingen mogelijk niet meer toegankelijk zijn.

Leuke bijkomstigheid: Een kruipruimte vol schelpen geeft geen muffe geurtjes meer af en houdt muizen en ratten op afstand dankzij de scherpe randjes.

Kruipruimte

  1. Voorbereiding en veiligheid: voordat je begint, zorg ervoor dat de kruipruimte goed toegankelijk is en dat je over de juiste veiligheidsuitrusting beschikt, zoals een stofmasker en werkhandschoenen.
  2. Inspectie van de kruipruimte: controleer de kruipruimte op vochtigheid en eventuele waterplassen. Zorg ervoor dat de kruipruimte droog of licht vochtig is, aangezien schelpenisolatie niet geschikt is voor sterk vochtige omstandigheden.
  3. Bereken de hoeveelheid schelpen: bepaal de benodigde hoeveelheid schelpen op basis van de oppervlakte van de kruipruimte en de gewenste isolatiedikte. Houd rekening met een vulling van minstens 80 procent voor effectieve isolatie.
  4. Aanbrengen van de schelpen: verspreid de schelpen gelijkmatig over de bodem van de kruipruimte. Zorg ervoor dat de laag overal even dik is, bij voorkeur tussen de 25 en 30 centimeter voor een optimale isolatiewaarde.
  5. Vullen van holtes en naden: let op eventuele holtes, kieren of naden in de bodem en vul deze zorgvuldig op met extra schelpen. Zorg voor een gelijkmatige verdeling.
  6. Optioneel: controleer toegankelijkheid. Als er leidingen of andere elementen in de kruipruimte aanwezig zijn, controleer dan of deze nog steeds toegankelijk zijn na het aanbrengen van de schelpen. Pas de laag schelpen indien nodig aan.
  7. Veiligheid en afsluiting: controleer nogmaals of alle veiligheidsmaatregelen zijn genomen en verlaat de kruipruimte veilig.

Waarom schelpen in de kruipruimte?

Schelpen isolatie heeft een eeuwenlange geschiedenis als bodemisolatie onder woningen, en behoort tot een van de oudste isolatiemethoden.

Dankzij hun natuurlijke vorm zorgen schelpen voor een effectieve isolatielaag op de bodem van je kruipruimte. Bovendien staan schelpen bekend om hun uitstekende vochtwerende eigenschappen.

Ontvang offertes en vergelijk eenvoudig prijzen

Hoe schelpenisolatie verwijderen? Tips

In sommige gevallen is het noodzakelijk om de isolatie in de kruipruimte te verwijderen, bijvoorbeeld vanwege reparaties aan leidingen of het riool.

Dit proces wordt uitgevoerd met gespecialiseerde afzuigapparatuur. Zodra de herstelwerkzaamheden zijn afgerond, plaatsen we vaak de isolatiechips of -parels terug in de kruipruimte.

Bestaan er nog andere isolatiematerialen?

Er zijn natuurlijk veel andere soorten isolatiematerialen waaruit je kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan vlasisolatie, vermiculiet, stro, spuitisolatie, hennep, inblaasisolatie, resolschuim en polyesterwol, om er maar een paar te noemen. Weet je niet zeker welke isolatie je moet kiezen, of twijfel je of schelpenisolatie een goede optie voor je is? Raadpleeg dan specialisten door ons offerteformulier te gebruiken.

Ook interessant voor jou: 

Wat zijn de ervaringen met schelpen?

Schelpenisolatie heeft over het algemeen positieve ervaringen. Mensen waarderen het feit dat het een natuurlijk en milieuvriendelijk isolatiemateriaal is. Het draagt bij aan een goed geïsoleerd huis en zorgt voor een aangename temperatuur in de woning.

Bovendien wordt de onkwetsbaarheid van schelpen, die niet scheuren, loskomen, rotten of brandgevaarlijk zijn, vaak als een groot pluspunt genoemd.

Hoe kun je het beste de kruipruimte isoleren?

Om de kruipruimte optimaal te isoleren, is het aan te raden een dikke laag schelpen aan te brengen. Deze laag moet minimaal 25 tot 30 centimeter bedragen om een goede isolatiewaarde (RC-waarde) van 2,5 te bereiken. Hierdoor wordt warmteverlies via de vloer geminimaliseerd en blijft de kruipruimte goed geïsoleerd.

Isolatie schelpen of chips?

De keuze tussen schelpen en chips hangt af van de specifieke situatie. Schelpen zijn drukvaster en daardoor beter geschikt voor situaties waar sprake is van vochtige omstandigheden. Ze zullen niet capillair vocht omhoog trekken en zorgen voor een goede drainage.

Chips daarentegen zijn drijvend, wat betekent dat ze blijven drijven op water. Dit maakt ze geschikt voor situaties met hoge waterstanden.

Het is belangrijk om met een expert te overleggen welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor de specifieke omstandigheden van de kruipruimte.

Benieuwd naar de prijzen van schelpen isolatie? Vul het offerteformulier in en vergelijk offertes op maat

Wil je weten wat schelpen isolatie jou zou kosten? Vul eenvoudigweg het offerteformulier in en ontvang op maat gemaakte offertes van een ervaren specialist in jouw regio.

Vergelijk de prijzen en kies het isolatiebedrijf dat het beste bij jouw wensen en budget past. Zo kun je met vertrouwen beginnen aan jouw isolatieproject. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vandaag nog een offerte aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.