Kruipruimte isoleren: waarom? [materiaalkeuze & kosten]

Wil je genieten van een comfortabeler en energiezuiniger huis? Het isoleren van je kruipruimte kan hierbij helpen. In dit artikel ontdek je de redenen waarom het isoleren van een kruipruimte belangrijk is en hoe het kan bijdragen aan een aangenamer binnenklimaat. We bespreken ook de verschillende opties voor het isoleren van een kruipruimte en de bijbehorende materialen. Daarnaast geven we inzicht in de kosten en mogelijke subsidies of premies die beschikbaar zijn. Lees verder om te leren hoe je jouw kruipruimte kunt isoleren en vraag gratis offertes aan om prijzen te vergelijken en kosten te besparen.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Redenen om een kruipruimte te isoleren

Het isoleren van je kruipruimte biedt tal van voordelen die jouw wooncomfort aanzienlijk kunnen verbeteren. Hieronder sommen we de voornaamste redenen op voor het isoleren van een kruipruimte, zo kan je de beste beslissing voor jouw situatie maken!

Allereerst bespaar je op je energiekosten. Door het isoleren van de kelder of kruipruimte blijft jouw woning langer warm en heb je minder energie nodig om de gewenste temperatuur te behouden. Dit resulteert in een aanzienlijke besparing van gemiddeld 10 tot 15% op jouw energierekening!

Ook geniet je van een beter warmtecomfort. Stel je voor dat de vloer van jouw woning altijd heerlijk warm aanvoelt, zelfs tijdens koude winterdagen. Door de isolatie van de kruipruimte geniet je van een merkbaar verhoogd warmtecomfort, waardoor koude voeten voorgoed verleden tijd zijn.

Het is natuurlijk ook handig om te weten dat je vochtproblemen vermijdt door het isoleren van je kruipruimte. Muffe luchtjes en vochtproblemen in de kruipkelder kunnen jouw woongenot verstoren. Door de kruipruimte te isoleren en speciale dampschermen te gebruiken, voorkom je niet alleen deze hinderlijke geuren, maar houd je de vloer ook droger en verminder je de kans op schimmelvorming. Zo blijft jouw woning fris en gezond.

Als laatste behoud je ook je originele vloer. Het isoleren van de kruipkelder is een slimme keuze, omdat je de bestaande vloer niet hoeft uit te breken. In tegenstelling tot andere isolatiemethoden waarbij de vloer van de benedenverdieping moet worden aangepast, is kruipruimte-isolatie een minder ingrijpende oplossing.

kruipruimte voorbeeld

Hoeveel graden scheelt het in jouw woning na kruipruimte isolatie?

Na het isoleren van de kruipruimte kun je een merkbaar temperatuurverschil ervaren in je woning. Hoewel de exacte temperatuurwinst afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de isolatiematerialen en de staat van de kruipruimte, kan het isoleren van de kruipruimte resulteren in een significante verhoging van het warmtecomfort.

Gemiddeld genomen kan het isoleren van de kruipruimte een verschil maken van enkele graden Celsius in de temperatuur van de vloer en de ruimte erboven. Dit betekent dat de vloer merkbaar warmer zal aanvoelen en dat de warmte langer behouden blijft in de woning. Dit is vooral merkbaar tijdens koude wintermaanden.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Hoe begin je met het isoleren van een kruipruimte? Stappenplan

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er meerdere methoden zijn om je kruipruimte te isoleren. De eerste stap is dus om na te gaan wat voor soort kruipruimte je eigenlijk hebt, en welke methode je het beste kunt gebruiken. Je vraagt je waarschijnlijk af wat die methoden dan zijn. Hieronder leggen we de 3 verschillende opties uit!

Optie 1: isolatie plafond in kruipruimte

Bij een toegankelijke kruipruimte is vloerisolatie een goede keuze. Vloerisolatie voorkomt direct contact tussen de vloer van de woning en de koude, vochtige lucht in de kruipruimte. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar voor deze aanpak:

  • Isolatieplaten zoals PUR, EPS en XPS: deze isolatieplaten kunnen direct tegen het plafond van de kruipruimte worden bevestigd. Ze bieden een solide isolatielaag die warmteverlies beperkt en vocht buiten houdt.
  • Isolatiedekens zoals glaswol of rotswol: deze dekens kunnen tussen de balken van het plafond worden geplaatst. Ze zijn flexibel en kunnen goed worden afgestemd op de vorm van de kruipruimte.

Toegankelijke kruipruimte

Voor een kruipruimte die goed toegankelijk is, vormt het isoleren van het plafond van de kruipruimte de meest effectieve en aanbevolen methode. Hierdoor creëer je een duurzame barrière die vochtproblemen voorkomt en condensatie minimaliseert.

Door te kiezen voor hoogwaardige isolatiematerialen en zorgvuldige installatie, ben je verzekerd van een comfortabelere leefomgeving en een verhoogde energie-efficiëntie in je woning.

plafond kruipruimte isoleren

Optie 2: bodemisolatie in kruipruimte 

Bodemisolatie is een uitstekende optie voor kruipruimtes met beperkte toegankelijkheid, zoals kruipruimtes met een hoogte lager dan 35 à 40 cm. Bij deze methode wordt de kruipruimte gedeeltelijk opgevuld met licht isolatiemateriaal, zoals isolatieparels, isolatiechips of schelpen-isolatie.

Hierdoor ontstaat er een isolatielaag op de bodem van de kruipruimte die warmteverlies vermindert en vochtproblemen tegengaat.

Lage, niet toegankelijke kruipruimte

Bodemisolatie is bij uitstek geschikt voor kruipruimtes met een lage hoogte en beperkte toegankelijkheid. In situaties waarbij de kruipruimte niet gemakkelijk bereikbaar is en de hoogte ontoereikend is voor andere isolatiemethoden, biedt bodemisolatie een praktische oplossing voor een betere plaatsing.

Door de bodem van de kruipruimte gedeeltelijk op te vullen met een isolatielaag, creëer je een effectieve barrière tegen warmteverlies vanuit de vloer en voorkom je dat opstijgend vocht de woonruimtes binnendringt. Dit maakt bodemisolatie een waardevolle keuze voor kruipruimtes met beperkte mogelijkheden voor isolatie.

lage kruipruimte isoleren

Optie 3: vloer isoleren boven kruipruimte

Voor kruipruimtes zonder of met een lage hoogte bestaan er specifieke alternatieven om de vloer te isoleren. Dit is natuurlijk afhankelijk van het type vloer dat je hebt. We bespreken hieronder betonnen en houten vloeren.

Betonnen vloer

Als je een betonnen vloer hebt en geen of een lage kruipruimte, kun je isolatie bovenop het beton aanbrengen. Kies isolatiemateriaal dat niet te dik is maar toch goed isoleert, bijvoorbeeld 6 cm met een Rc-waarde van 2,3.

Leg daarbovenop 2 cm dik plaatmateriaal zoals underlayment of OSB-platen. Vervolgens kun je je gewenste vloerbedekking aanbrengen, zoals tapijt, parket, houten vloer of tegels.

Houten vloer

Bij een houten vloer en een droge, goed geventileerde kruipruimte, kun je bovenop de vloer isoleren. Haal om de meter een aantal vloerplanken weg, leg folie op de bodem, breng isolatiemateriaal tussen de vloerbalken aan en leg de planken weer terug.

Dit resulteert in een isolatiewaarde vergelijkbaar met isolatie aan de onderkant van de vloer. Als je handig bent, kun je deze klus zelf uitvoeren.

In geval van een vochtige kruipruimte of het ontbreken van een kruipruimte, wordt het niet aanbevolen om bovenop de houten vloer te isoleren. Dit zorgt er namelijk voor dat vocht zich kan ophopen tussen de vloer en de isolatie.

houten vloeren isoleren met platen

Hoeveel kost het isoleren van een kruipkelder?

Het isoleren van een kruipruimte brengt kosten met zich mee die afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder de toegankelijkheid van de kruipruimte, de gekozen isolatiemethode, het type isolatiemateriaal en de oppervlakte die je wilt isoleren.

Gemiddeld kun je rekenen op een prijs van € 15 tot € 50 per vierkante meter, waarbij deze prijs exclusief btw is en inclusief plaatsing door een isolatiespecialist.

Hier is een overzicht van geschatte kosten per isolatiemethode:

Methode kruipruimte isolerenKosten per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Vloerisolatie kruipruimte 
PUR-schuim€ 25 à € 35
Icynene schuim€ 25 à € 35
EPS-isolatieplaten€ 15 à € 25
PUR-isolatieplaten€ 20 à € 40
Glaswol of rotswol€ 15 à € 30
Bodemisolatie kruipruimte 
EPS-parels of -chips€ 20 à € 30
Schelpenisolatie€ 30 à € 50

Subsidie of premie voor isolatie

Gelukkig zijn er verschillende financiële voordelen beschikbaar om de kosten van kruipruimte isolatie te verminderen. Twee belangrijke mogelijkheden zijn premies en verlaagde btw:

  • Premies: afhankelijk van je locatie en de geldende regelgeving, zijn er diverse premies beschikbaar voor isolatieprojecten. Deze premies kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van je totale kosten.
  • Verlaagde btw: voor woningen ouder dan 10 jaar geldt in sommige gevallen een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van het gebruikelijke tarief. Dit kan aanzienlijk schelen in de uiteindelijke kosten.

Vergelijk prijzen en offertes

Beste isolatiemateriaal voor een kruipruimte

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal voor je kruipruimte is cruciaal om optimale isolatieprestaties te bereiken. Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. De beste keuze hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Hieronder sommen we de voornaamste materialen op:

  • PUR-schuim (Polyurethaan): dit isolatiemateriaal heeft uitstekende isolerende eigenschappen en kan naadloos worden aangebracht, waardoor koudebruggen worden geminimaliseerd.
  • EPS-isolatieplaten (Geëxpandeerd polystyreen): deze platen bieden goede isolatie en zijn licht van gewicht, waardoor ze gemakkelijk te hanteren zijn.
  • Glaswol of rotswol: deze materialen zijn vooral geschikt voor vloerisolatie via het plafond van de kruipruimte. Ze zijn flexibel en kunnen goed worden afgestemd op de vorm van de kruipruimte.
  • Bodemisolatie: hierbij wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd met materialen zoals EPS-parels, -chips of schelpenisolatie.

Hoe dik moet je de kruipruimte isoleren?

De juiste isolatiedikte voor de kruipruimte hangt af van het isolatiemateriaal dat je gebruikt en de specifieke isolatiebehoeften van je woning. Over het algemeen geldt dat een isolatiemateriaal met een hogere isolatiewaarde minder dikte nodig heeft om dezelfde prestaties te leveren.

Voor specifieke informatie over de benodigde dikte kan je het best een van onze isolatiespecialisten contacteren. Dit kan je steeds doen door het formulier hieronder in te vullen.

Polyurethaan spuiten

Vul onderstaand offerteformulier gratis in en ontvang 1 of meerdere offertes! Vergelijk de prijs en bespaar kosten

Wil je aan de slag gaan met het isoleren van je kruipkelder en ben je benieuwd naar de kosten, voor- en nadelen en mogelijkheden? Ons artikel heeft je voorzien van waardevolle informatie over verschillende isolatiemethoden, materialen en financiële voordelen. We hopen dat deze inzichten je helpen bij het nemen van de beste beslissing voor het isoleren van je kruipruimte.

Als je nog meer specifieke informatie wilt of als je behoefte hebt aan persoonlijk advies op maat, staan ervaren isolatiespecialisten klaar om je te helpen. Vul het onderstaande formulier in om gratis offertes te ontvangen en om direct in contact te komen met experts die je kunnen bijstaan in dit proces. Bespaar kosten en creëer een comfortabelere en energie-efficiënte leefomgeving!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type isolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.