Kruipruimte isoleren nadelen: is kruipruimte isolatie een slimme investering? 

De isolatie in je woning is een belangrijke factor in het bijdragen van een lagere energierekening en een hoger wooncomfort. Buiten de muren en het plafond kan je bovendien de kruipruimte isoleren. Maar zijn hier ook nadelen aan verbonden en is deze isolatie een slimme investering op langere termijn? In dit artikel leggen we uit hoe kruipruimte isolatie in zijn werk gaat en waar je rekening mee moet houden.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Wat is een kruipruimte? 

Een kruipruimte is een lege ruimte onder je woning die de vloer beschermt van de grond en het grondwater. Het is net hoog genoeg om er doorheen te ‘kruipen’ met een gemiddelde hoogte van 50 tot 80 cm en het is toegankelijk via een kruipluik dat achter de voordeur ligt.

Kruipruimtes verschillen ook van kelders. Een kelder is vaak dieper gelegen en toegankelijk via een deur. Ook worden kelders regelmatig gebruikt als opslagruimte.

Vroeger waren kruipruimtes dé manier om ervoor te zorgen dat je woning niet in contact kon komen met vocht, maar vandaag worden er meestal andere technieken toegepast, zoals onderkapping of waterkering.

Desalniettemin zijn kruipruimtes ideaal om te isoleren. Dit kan op twee manieren:  

1. Bodemisolatie

Als je kruipruimte lager is dan ongeveer 30 – 50 cm is deze te laag om in te werken. In dat geval wordt er gekozen voor bodemisolatie.

Hierbij wordt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte onder hoge druk binnen gespoten.

Dit maakt de lucht in de kruipruimte warmer en droger om mogelijke vochtproblemen te voorkomen en isoleert enigszins ook je vloeren.

Bodemisolatie kan je laten uitvoeren voor ongeveer € 20 per m2

2. Vloerisolatie 

Indien je kruipruimte wel boven de 30 cm is, kan je ook de onderkant van de vloer isoleren

Het isolatiemateriaal wordt bij deze methode tegen het plafond van de kruipruimte aangebracht. Hierdoor is je vloer uitstekend geïsoleerd.

Vloerisolatie bedraagt ongeveer € 30 per m2.

kruipruimte isoleren

Snel en gratis offertes vergelijken?

Nadelen van een kruipruimte isoleren: heeft het zin?  

Tot nu toe klinkt de isolatie van je kruipruimte als een ideale manier om je huis te beschermen tegen vochtschade. 

Toch is geen enkele isolatiemethode perfect en is het belangrijk om bewust te zijn van enkele potentiële nadelen van deze methode. We zetten ze hier even op een rij:

1. Duur 

Hoewel de isolatie van een kruipruimte een van de goedkoopste manieren is om je vloeren te isoleren, blijft het natuurlijk wel een investering.

Wanneer je bijvoorbeeld 100 m2 aan vloeroppervlak hebt, betaal je al snel tussen de € 2.000 en € 3.000 voor de werkzaamheden.

In vergelijking met de isolatie van de bovenkant van de vloer is dit relatief goedkoop. Echter, als je het vergelijkt met de isolatie van spouwmuren of de zoldervloer, is het niet per se goedkoper.

2. Slechte ventilatie 

Hoe beter de isolatie is van je woning, hoe slechter de ventilatie.

Het is daarom belangrijk dat er ook aandacht wordt besteed aan de ventilatie in de kruipruimte, zodat de lucht onder de vloer gezond en droog blijft.

De ventilatie kan eenvoudig verbeterd worden via roosters, een ventilatiesysteem of door regelmatig de ramen van je woning open te zetten. Hiermee verlaag je de kans op condensvorming op koude oppervlakten en wordt de lucht in je woning ververst. 

3. Overlast 

Hoewel dit niet specifiek is aan kruipruimte isolatie blijven isolatiewerken natuurlijk een storend element. 

De vakmannen moeten regelmatig de kruipruimte in en uit kunnen, of tenminste bij de ingang kunnen komen, om de werkzaamheden uit te voeren. Dit duurt meestal niet al te lang met 1 à 2 dagen.

Gelukkig gebeurt de isolatie van de kruipruimte natuurlijk wel onder de vloer. Hierdoor hoeft de vloerbekleding er niet uit, moet je geen meubels verplaatsen en heb je niet te maken met bouwstof.

lage kruipruimte isoleren

4. Beperkte besparing 

Op het eerste zicht is kruipruimte isolatie minder indrukwekkend dan dak– en vloerisolatie op vlak van besparing.

Maar isolatievormen moeten eigenlijk als een geheel worden beschouwd en worden noodzakelijk gecombineerd. De dakisolatie werkt optimaal als ook de vloer en de kruipruimte goed geïsoleerd zijn en geen warmte doorlaten.

De kruipruimte isolatie is voornamelijk bedoeld om opstijgend vocht en onaangename geur vanuit de ruimte tegen te gaan, terwijl dak- en vloerisolatie een besparing bieden op warmteverlies.

5. Duurt even voor je het effect ziet 

Ongeacht de isolatiemethode is isoleren altijd een investering waar je op langere termijn op terugverdient. 

Met een goede isolatie bespaar je meteen op warmteverlies, maar het duurt enige tijd vooraleer de vochtregularisatie in je huis stabiliseert. In totaal heb je bodemisolatie binnen tien jaar terugverdient en vloerisolatie binnen zeven jaar

Vergelijk prijzen en offertes

Kruipruimte isoleren met PUR schuim of isolatie chips  

1. PUR schuim 

De kruipruimte kan allereerst geïsoleerd of na-geïsoleerd worden met PUR schuim. Dit is een kunststof dat ook gekend is onder de naam polyurethaan en bestaat uit een samenstelling van isocyanaat en polyol

Wanneer beide componenten met elkaar worden gemengd tijdens het spuiten van PUR schuim, ontstaat er een reactie. De reactie creëert schuim dat met cellen is opgevuld

Afhankelijk van het blaasmiddel en de blaasmethode zijn de cellen dicht (hard schuim) of open (zacht schuim). Hierdoor is het een ideale manier om alle hoeken, kieren en naden te dichten. Ook leidingen worden eenvoudig omringd door het schuim. 

PUR schuim is vochtbestendig en heeft een hoge isolatiewaarde met een lambdawaarde van 0,026 W/m.K 

Tot slot is het eenvoudig om aan te brengen en is de gemiddelde richtprijs € 25 tot € 30 per m2.

Nadelen 

PUR schuim is geen milieuvriendelijk materiaal. Tijdens het aanbrengen veroorzaakt de reactie van de componenten chemische gassen in de vorm van HFO’s en HFK’s

Hierdoor is het belangrijk dat PUR schuim onder strikte (veiligheids)maatregelen wordt toegepast door de hoge aanwezigheid van giftige stoffen.

Ook is PUR schuim moeilijk te verwijderen. Het schuim hecht zich zodanig goed aan al het omliggende materiaal dat je het er amper afkrijgt indien nodig. 

Ook bedraagt de installatie van PUR schuim meerdere uren en moet je de woning verlaten en goed ventileren. Als je ook met bestaande vochtproblemen kampt, kan de installatie van PUR schuim soms mislopen. 

isolatie kruipruimte

2. Isolerende chips 

Isolatiechips zijn vochtbestendige chips van polystyreen of in de volksmond bekend als piepschuim. 

De gerecycleerde polystyreen bestaat 99% uit lucht en en zijn door hun lichte gewicht (minder dan 5 kg/m3) gemakkelijk aan te brengen en te verplaatsen.

Isolatiechips houden de vochtige lucht in de kruipruimte tegen waardoor de condensatie op de bodem blijft. De lucht boven de isolatiechips is droger en warmer zodat je vloer in je woning minder snel afkoelt.

Isolatiechips zijn ook redelijk goedkoop met een gemiddelde prijs van € 12 – € 20 per m2.

Nadelen 

Als eerste hebben isolatiechips een slechte isolatiewaarde in tegenstelling tot materialen zoals minerale wol, PUR en PIR.

Daarnaast verdwijnt het vocht niet helemaal met isolatiechips, waardoor de vochtige bodem van de kruipruimte nog altijd een trekpleister is voor ongedierte.

Hoewel een ventilatiesysteem dit gedeeltelijk verbetert, kan het zijn dat je toch nog met ratten, muizen, spinnen, zilvervisjes of muggen te kampen gaat hebben. Met PUR-schuim heb je dit probleem niet.

Ook dient je kruipruimte een minimale hoogte te hebben van 40 tot 50 cm wat lang niet alle woningen hebben. 

De lichte kwaliteit van isolatiechips is enerzijds handig voor verplaatsing, maar anderzijds ook moeilijk om een egale bodemlaag te verkrijgen.

De chips kunnen gemakkelijk op een hoop komen te liggen en er zo voor zorgen dat bepaalde delen minder goed of niet bedekt zijn. Ook is het moeilijk om ze in hoeken aan te brengen.

Tot slot zijn isolatiechips enkel geschikt voor bodemisolatie. Dit houdt in dat de koude en vocht vanuit de bodem van de kruipruimte zoveel mogelijk wordt tegengehouden door de chips, maar dat de onderkant van de vloer onbeschermd blijft. 

Met isolatiechips geniet je daardoor minder van warmtecomfort in je woning door vloerisolatie.

Is het mogelijk om zelf je kruipruimte te isoleren?

In principe kun je zelf je kruipruimte isoleren, maar het is aan te raden om advies in te winnen bij een vakman. Het isoleren van een kruipruimte vereist precisie, en het is belangrijk dat je beschikt over de juiste kennis, expertise en gereedschap. Bedenk wel dat als je zelf aan de slag gaat met de isolatie van je kruipruimte, je mogelijk financiële voordelen misloopt, zoals een verlaagd btw-tarief op arbeidskosten en materialen. Ook kom je dan waarschijnlijk niet in aanmerking voor eventuele premies.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio  

Als je graag wil weten of het isoleren van je kruipruimte de moeite waard is en je met vakmannen de voor- en nadelen nog eens wil opwegen? Dan kan je hier gratis en vrijblijvend verder advies aanvragen bij vakmannen in jouw buurt. 

Ook kan je zo eerst verschillende offertes vergelijken met elkaar en een geïnformeerde beslissing nemen voor jouw isolatiewerken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.