Zoldervloer isoleren: prijs, mogelijkheden en geschikte materialen 

Wil je jouw woning energiezuiniger maken? Ontdek in ons artikel alles over het isoleren van je zoldervloer: van de beste materialen tot prijsadvies en handige tips. Leer hoe je kosten bespaart én geniet van een comfortabelere leefomgeving.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat is beter: zoldervloerisolatie of dakisolatie? 

Als je overweegt om je zolder te isoleren, heb je de keuze tussen twee methoden: dakisolatie en zoldervloerisolatie. De juiste keuze hangt af van hoe je de zolder wilt gebruiken.

Het isoleren van de zoldervloer is een goede optie als je de zolder niet als leefruimte gebruikt. Het is ook kosteneffectiever omdat het om een kleiner oppervlakte gaat en er minder isolatiemateriaal nodig is. Bovendien leidt het tot extra besparingen omdat je minder ruimtes in huis hoeft te verwarmen.

Kies voor dakisolatie als je van plan bent om de zolder als leefruimte te gebruiken. Hierdoor wordt de zolder zelf ook geïsoleerd. Je hebt de keuze tussen isolatie aan de binnen– of buitenzijde van het dak.

Een combinatie van zoldervloer- en dakisolatie is een goede optie als je de zolder als leefruimte wilt gebruiken en ook een goede akoestische isolatie tussen de zolder en de ruimtes eronder wenst.

Het is belangrijk om te weten dat in Vlaanderen isolatie van het dak of de zoldervloer verplicht is voor woningen die vóór 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.

zoldervloer isoleren

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Hoeveel kost een zoldervloer isoleren? 

De exacte kosten voor zolderisolatie worden primair beïnvloed door het gekozen isolatiemateriaal, de gewenste isolatiedikte, de totale oppervlakte van je zolder, en of er al dan niet een extra afwerking van de vloer, zoals OSB- of vezelplaat, nodig is.

Prijs per vierkante meter 

Wanneer je overweegt om de zoldervloer te isoleren, kun je doorgaans rekenen op een gemiddelde prijs variërend tussen 20 en 40 euro per vierkante meter (exclusief btw en inclusief plaatsing). Hieronder vind je een samenvatting van de gemiddelde prijzen voor verschillende methoden van zolderisolatie:

Soort isolatieGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)Totaalprijs voor een gemiddelde rijwoning (excl. btw, incl. plaatsing)
Zoldervloerisolatie€ 20 à € 40€ 1.000 à € 3.000
Dakisolatie langs binnen€ 20 à € 50€ 1.600 à € 4.000
Dakisolatie langs buiten€ 40 à € 100€ 3.200 à € 8.000

zoldervloerisolatie

Prijs per type woning 

Het weergeven van prijzen per vierkante meter geeft mogelijk niet altijd een compleet beeld van de totale kosten. De totaalprijs kan variëren op basis van de totale oppervlakte en het is begrijpelijk dat je wellicht niet meteen weet hoe groot jouw zolder precies is.

Hieronder vind je een tabel die een overzicht geeft van de gemiddelde investering per type woning. Opmerkelijk is dat de terugverdientijd voor zoldervloerisolatie overal gelijk is.

Type woningZoldervloer oppervlakteGemiddelde investeringTerugverdientijd
Appartement45 m²€ 900,-2,5 jaar
Tussenwoning50 m²€ 1.000,-2,5 jaar
2 onder 1 kap55 m²€ 1.100,-2,5 jaar
Vrijstaande woning70 m²€ 1.350,-2,5 jaar

Dit overzicht laat zien dat de investering en de terugverdientijd voor zoldervloerisolatie ongeveer hetzelfde zijn, ongeacht het type woning.

Tip: bespaar op de kosten met premies 

Wanneer je een erkende vakman inschakelt voor het isoleren van je zoldervloer, kun je de kosten drukken met verschillende premies en financiële voordelen.

Denk hierbij aan de Mijn VerbouwPremie, de EPC-labelpremie, gemeentelijke premies en het verlaagde btw-tarief van 6%. Door van deze regelingen gebruik te maken, blijven de kosten voor je zoldervloerisolatie beperkt en kun je de investering nog sneller terugverdienen. Zo maak je niet alleen je woning energiezuiniger, maar profiteer je ook direct van financiële voordelen.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Vloer zolder isoleren: opties en geschikte materialen 

Een goed geïsoleerde zoldervloer draagt bij aan een energiezuiniger en comfortabeler huis. Er zijn verschillende opties en materialen beschikbaar om de vloer van je zolder op een correcte manier te isoleren. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke methoden:

1. Massieve zoldervloer (betonnen vloer) 

Wanneer de zoldervloer is vervaardigd uit beton, is het essentieel om te kiezen voor isolatiematerialen die bestand zijn tegen druk. Een betonnen vloer staat bekend om zijn stevigheid en duurzaamheid, en daarom is het van groot belang om isolatiemateriaal te selecteren dat deze eigenschappen evenaart.

Drukvaste isolatie (PIR of PUR platen) 

Polyisocyanuraat (PIR) en Polyurethaan (PUR) platen zijn uitstekende keuzes voor betonnen zoldervloeren. Deze drukvaste isolatieplaten bieden thermische eigenschappen.

Minerale wol (rots- of glaswol) 

Minerale wol, zoals rotswol en glaswol, kan eveneens gebruikt worden voor de isolatie van een betonnen zoldervloer. Het biedt ook goede thermische eigenschappen.

Gespoten PUR schuim 

Gespoten Polyurethaanschuim (PUR) vormt een naadloze isolatielaag op de zoldervloer. Het past zich goed aan onregelmatige oppervlakten aan en biedt uitstekende isolatie.

2. Niet-massieve zoldervloer (houten vloer) 

In het geval van een zoldervloer die is opgebouwd uit hout, zijn specifieke isolatiemethoden van toepassing die optimaal aansluiten bij dit type ondergrond. Houten vloeren hebben van nature andere eigenschappen dan betonnen vloeren en vragen om een specifieke benadering.

Isolatiedekens van minerale wol (rots- of glaswol) 

Isolatiedekens van rotswol of glaswol zijn geschikte opties voor niet-massieve zoldervloeren. Ze zijn makkelijk te plaatsen en bieden goede thermische isolatie.

Gespoten glaswol 

Gespoten glaswol is een alternatief voor isolatiedekens en kan goed toegepast worden op houten zoldervloeren. Het biedt goede isolerende eigenschappen.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Enkele aandachtspunten 

Een goed geïsoleerde zoldervloer is essentieel voor een energiezuinige en comfortabele woning. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten om in gedachten te houden bij het isoleren van je zoldervloer:

1. Vergeet het dampscherm niet

Bij het isoleren van je zoldervloer is het van cruciaal belang om een dampscherm te plaatsen. Dit voorkomt dat vocht uit de onderliggende verdiepingen in de isolatie kan trekken, wat schade en verminderde isolatiewaarde kan veroorzaken. Een correct geplaatst dampscherm zorgt voor een duurzame en efficiënte isolatielaag.

2. Zorg dat je zolder bestand is tegen lage temperaturen 

Als je de zolder niet actief gebruikt als leefruimte, is het belangrijk ervoor te zorgen dat deze goed geïsoleerd is tegen lage temperaturen. Dit voorkomt warmteverlies naar de zolder en draagt bij aan een gelijkmatige temperatuur in de onderliggende ruimtes.

3. Moet je zoldervloer beloopbaar zijn? 

Overweeg of je de zoldervloer beloopbaar moet houden na isolatie. Als de zolder als opslagruimte wordt gebruikt, is het raadzaam om loopplanken te voorzien bovenop de isolatielaag. Hierdoor blijft de isolatie intact en kan de zolder nog steeds functioneel gebruikt worden.

zolder laten isoleren

Ook interessant voor jou: 

Hoe zoldervloer isoleren met glaswol?

Om je zoldervloer met glaswol te isoleren, begin je met het zorgvuldig meten van de ruimtes tussen de vloerbalken. Snijd de glaswolisolatie op maat en plaats deze tussen de balken, zorg ervoor dat er geen kieren zijn om warmteverlies te voorkomen.

Als er geen dampscherm aanwezig is, overweeg dan om er een te installeren om vochtproblemen te voorkomen. Optioneel kun je houten planken over de balken leggen om de isolatie op zijn plaats te houden. Controleer tot slot op eventuele openingen en vul deze op.

Zorg er altijd voor dat je veiligheidsmaatregelen neemt bij het werken met glaswolisolatie, zoals het dragen van beschermende kleding.

Hoe dik zoldervloer isoleren?

Bij een niet-massieve zoldervloer dien je de ruimtes tussen de vloerbalken op te vullen met geschikt isolatiemateriaal. Een uitstekende keuze hiervoor zijn halfharde of zachte isolatieplaten gemaakt van minerale wol. Het wordt aanbevolen om te kiezen voor een isolatiepakket met een dikte tussen 15 en 23 centimeter voor optimale resultaten.

Vloer van de zolder isoleren

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Bij het isoleren van je zoldervloer is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en te kiezen voor de juiste oplossing. Daarom bieden wij de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend offertes en advies op maat aan te vragen. Dit stelt je in staat om in contact te komen met erkende installateurs en experts op het gebied van zoldervloer isolatie en isolatie-installatie. 

Specialisten beschikken over de juiste kennis en ervaring om de klus volgens de regels van de kunst uit te voeren, en kunnen je tevens adviseren over de meest geschikte isolatieoplossing voor jouw specifieke situatie

Met advies op maat over het isoleren van je zoldervloer en de installatie van isolatie, ben je verzekerd van een oplossing die perfect aansluit bij jouw behoeften en wensen. Vergelijk vrijblijvend offertes en maak op die manier de beste keuze voor jouw woning. Neem dus gerust contact op met de experts en ontvang het advies en de offertes die je nodig hebt voor een optimaal geïsoleerde zoldervloer.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type isolatie wens je?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.