Zoldervloer isoleren dampscherm: wanneer heeft een zoldervloer een dampscherm nodig? 

Isolatie in een zoldervloer draagt ​​bij aan een gezond en comfortabel leefklimaat. Een dampscherm is een essentieel onderdeel van het isoleren van een zoldervloer en moet worden toegevoegd om condensatie en schimmel te voorkomen. Maar wanneer heeft een zoldervloer een dampscherm nodig? In dit artikel ontdek je er alles over.

Vergelijk prijzen en offertes

Is een dampscherm noodzakelijk? 

Ja, een dampscherm is noodzakelijk bij het isoleren van de zoldervloer. Het dient om te voorkomen dat vocht vanuit de warmere zijde van de isolatie (bijvoorbeeld de leefruimte) in de isolatie en het koude dak binnendringt. Zonder een dampscherm kunnen zich condensatieproblemen voordoen, zoals schimmelvorming, houtrot en andere schade in de zolder.

Het dampscherm moet zorgvuldig worden aangebracht aan de warme zijde van de draagconstructie van de zoldervloer, meestal bovenop de isolatie. Als het isolatiemateriaal zelf geen ingebouwd dampscherm heeft, is het noodzakelijk om een apart dampscherm te gebruiken, zoals polyethyleen plastic folie.

Het correct installeren en afdichten van het dampscherm is van vitaal belang om vochtproblemen te voorkomen en de duurzaamheid van de isolatie te waarborgen.

Het overslaan van een dampscherm kan op de lange termijn ernstige schade veroorzaken aan de isolatie en de structuur van de zoldervloer.

De prijs voor een dampscherm 

Een dampscherm is financieel toegankelijk, met een gebruikelijke prijs van ongeveer 5 euro per vierkante meter. Dit maakt het een kosteneffectieve toevoeging aan isolatieprojecten.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Heeft een bestaande zoldervloer een dampscherm nodig? 

Het al dan niet nodig hebben van een dampscherm voor een bestaande zoldervloer hangt af van het soort isolatiemateriaal dat je gebruikt en de draagconstructie van de zoldervloer.

1. Soort isolatiemateriaal 

Isolatieplaten (PUR of PIR platen) 

Deze harde isolatieplaten worden vaak gebruikt voor vlakke zoldervloeren waarop weinig of geen leidingen liggen. Ze kunnen in één of twee geschrankte lagen worden geplaatst. Isolatieplaten zijn drukvast en kunnen belopen worden. Als je al dakisolatie hebt, is in principe geen dampscherm nodig bij het gebruik van isolatieplaten voor de zoldervloer.

Minerale wol (glaswol) 

Minerale wol, zoals glaswol, wordt vaak gebruikt voor houten zoldervloeren. Bij betonnen zoldervloeren moet eerst een houten raamwerk worden geplaatst voor het plaatsen van glaswol. Onder het isolatiemateriaal, zoals glaswol, is het noodzakelijk om een dampscherm te plaatsen.

2. Materiaal van de draagstructuur 

Houten draagstructuur met balken 

Als de zoldervloer een houten draagstructuur heeft met balken, dan wordt het isolatiemateriaal geplaatst in de holtes tussen de vloerbalken.

Minerale wol isolatieplaten, die zacht of half stijf zijn, zijn geschikt voor dit scenario. Het ideale isolatiepakket heeft een dikte tussen de 15 en 23 centimeter, wat een goede balans biedt tussen kosten en energiebesparingen.

Het is aan te raden om een dampscherm te gebruiken aan de warme zijde van de draagconstructie, vergelijkbaar met dakisolatie.

Er zijn ook isolatieplaten beschikbaar met ingebouwde dampschermen. Goedkope houten panelen zoals OSB of vezelplaat zijn geschikte afwerkingsmaterialen voor zolders die zelden worden betreden. Als de vloer wel belopen wordt, moet er een beloopbare afwerking worden gekozen.

Zoldervloer isoleren dampscherm

Massieve (betonnen) draagstructuur 

Bij een vloer met een massieve (betonnen) draagstructuur moet het isolatiemateriaal bovenop de bestaande vloer worden aangebracht. Ook hier is het nodig om een dampscherm aan te brengen, bovenop de bestaande vloer. De randen en voegen van de folie moeten zorgvuldig worden afgedicht.

Vervolgens worden drukvaste isolatieplaten bovenop de folie geplaatst, bij voorkeur in twee geschrankte lagen met een totale dikte van 20 centimeter.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Dampscherm plaatsen bij een onverwarmde zolder

Wanneer de zolder niet verwarmd wordt, is het noodzakelijk om aan de warme zijde van de zoldervloerisolatie een dampscherm te installeren.

Dit dampscherm fungeert als een luchtdichte barrière, voorkomt dat de binnenlucht condenseert binnen de isolatie, waar warme en koude luchtlagen elkaar ontmoeten. Als je dit dampscherm niet plaatst, zal vocht zich ophopen en de isolerende eigenschappen van het materiaal verminderen.

Op de lange termijn kan overtollig vocht ook de integriteit van de zoldervloerconstructie aantasten en schimmelvorming bevorderen. De kosten voor het installeren van een dampscherm zijn over het algemeen redelijk, gemiddeld ongeveer 5 euro per vierkante meter.

Bovendien kun je vaak de kosten van het dampscherm opnemen bij de aanvraag van isolatiepremies en subsidies, wat het financieel aantrekkelijker maakt om dit belangrijke onderdeel van de isolatie te installeren.

huis isoleren

Waar moet je een dampscherm plaatsen bij een zoldervloer? 

Het dampscherm moet altijd aan de warme zijde van de ruimte worden geplaatst. Bij het isoleren van het dak wordt het dampscherm daarom als laatste aangebracht. Als je daarentegen de zoldervloer isoleert, moet het dampscherm als eerste worden geïnstalleerd.

Ook interessant voor jou:

Wil je extra informatie of advies op maat van specialisten? Vul onderstaand offerteformulier in 

Via onderstaand formulier kun je gratis en vrijblijvend offertes en advies aanvragen voor zoldervloerisolatie, inclusief informatie over het plaatsen van een dampscherm en de installatie van isolatiemateriaal.

Dit stelt je in staat om op maat gemaakte informatie en prijzen te verkrijgen, zodat je goed geïnformeerd kunt zijn en eenvoudig prijzen kunt vergelijken. Op deze manier kun je de beste oplossing vinden die past bij jouw specifieke situatie en behoeften.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type isolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.