Vermiculiet isolatie: uitvoeringen en toepassingen

Vermiculiet isolatie is een veelzijdig materiaal, beschikbaar in allerlei uitvoeringen. Omdat het materiaal niet zo bekend is, heb je het mogelijk nog niet overwogen om te gebruiken als isolatie in jouw woning. Toch heeft het materiaal wel degelijk zijn kwaliteiten en voordelen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over dit isolatiemateriaal en ontdek je ook wat de prijs van vermiculiet is.

Gratis en vrijblijvend advies op maat? Vul het offerteformulier hier in en ontdek de beste opties voor jouw situatie

Wat is vermiculiet isolatie nu precies?

Vermiculiet isolatie is een isolatiemateriaal dat gemaakt is uit een luchtige stof die gebruikt kan worden voor allerlei toepassingen.

Zowel in de tuin- als woningbouw zijn er toepassingen van vermiculiet. Dit materiaal kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor schoorstenen, houten vloeren, open haarden en kachels. Ook binnenmuren zijn geschikt om ermee te isoleren.

Hoewel het materiaal niet zo bekend is, kan het toch van pas komen in jouw isolatieproject. Vermiculiet beschikt over brandwerende, temperatuurbestendige en isolerende eigenschappen, waardoor het bijzonder nuttig is als passieve brandbescherming.

Waar is vermiculiet van gemaakt?

Vermiculiet is een minder bekend materiaal dat bestaat uit gehydrateerd aluminium-magnesium-ijzersilicaat dat vooral ontgonnen wordt in Afrika, Brazilië, India en China.

Afhankelijk van de afkomst, heeft het materiaal een bruin-rode tot geel-grijze kleur. De korrels van het materiaal zijn typisch harmonicavormig en bevat veel luchtbellen, wat zorgt voor uitstekende isolatie-eigenschappen.

Waarom vermiculiet isolatie?

Waarom zou je kiezen voor het materiaal? We sommen hieronder enkele van de belangrijkste voordelen op: 

  • Zeer licht en eenvoudig bewerkbaar.
  • Een goede isolatiewaarde.
  • Absorbeert vocht.
  • Hypoallergeen.
  • Niet toxisch.
  • Niet brandbaar.
  • Volledig ecologisch, vervuilt niet en kan gerecycleerd worden.
  • Wordt niet aangevreten door ongedierte.
Vermiculiet

Krijg advies op maat van jouw woning

Vermiculiet warmte-isolatie kopen in België

Vermiculiet isolatie is in België verkrijgbaar in zakken of als platen via verschillende websites of in winkels met een assortiment aan isolatiematerialen. Het is echter aan te raden advies in te winnen bij een specialist.

Deze kan helpen met het beoordelen van de kwaliteit van het materiaal en kan je adviseren bij de aankoop. Dit vereenvoudigt het proces aanzienlijk en zorgt ervoor dat je de meest geschikte oplossing kiest voor jouw behoeften.

Wat is de prijs van het materiaal?

De prijs van vermiculiet is erg afhankelijk van situatie tot situatie. Belangrijke factoren die de prijs beïnvloeden zijn onder andere: 

  • De oppervlakte die je wil isoleren.
  • Welke uitvoering je kiest.
  • Welk deel van je huis je laat isoleren.

Verder in dit artikel gaan we in op de toepassingen en uitvoeringen van vermiculiet isolatie, zodat je de situatie beter kan inschatten. Hoe dan ook is de richtprijs voor het isoleren met vermiculiet tussen de € 30 en € 40 per vierkante meter.

Om een meer gedetailleerde raming van de kosten te achterhalen, contacteer je best een specialist. Niet alleen om prijsadvies en -inschatting te geven, maar ook om zeker te zijn van een kwalitatieve en betrouwbare plaatsing van de isolatie.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Verschillende uitvoeringen

Er zijn verschillende uitvoeringen van vermiculiet isolatie met elk hun eigen toepassingen en voordelen. We lijsten ze even op: 

  • Vermiculiet korrels: er bestaan korrels vermiculiet die je per zak kan verkrijgen. Ze zijn enorm gepast als opvulmateriaal bij ander isolatiemateriaal. Er bestaan verschillende varianten. Ze verschillen op vlak van grootte en kwaliteit.
  • Vermiculiet platen: naast korrels worden er ook geperste platen vervaardigd uit vermiculiet. De platen zijn eenvoudig te bewerken, licht van gewicht en kunnen eenvoudig gezaagd worden met de hand. Een handige toepassing van deze platen is als isolatie in open haarden en kachels in plaats van vuurvaste platen. Platen zijn iets minder courant dan korrels, maar kunnen met hun isolerende en brandwerende werking eveneens van pas komen op egale oppervlaktes.

Waar is vermiculiet isolatie goed voor? [Toepassingen]

Vermiculiet is een veelzijdig materiaal dat allerlei toepassingen heeft. Hieronder overlopen we de meest gebruikte toepassingen van het materiaal.

Binnenmuur

Vermiculiet kan een geschikte optie zijn voor jouw binnenmuren, mits de ruimte droog en waterdicht is.

Schoorsteen

Vermiculiet kan ook worden gebruikt voor schoorstenen. Het wordt gebruikt om het rookkanaal te verstevigen en de schouw te isoleren. Een specialist brengt korrels aan tussen het gemetselde schoorsteenkanaal en een flexibele voering.

Houten balkvloeren

Houten balkvloeren lenen zich uitstekend voor isolatie met vermiculiet. De korrels worden tussen het houten frame aangebracht en gelijkmatig verdeeld. Vervolgens worden er platen op de houten balken geplaatst, zodat de vloer naar keuze kan worden afgewerkt.

Kachels en open haarden

Bij houtkachels worden de platen gewoonlijk los tegen elkaar geplaatst en met klemmen of hittebestendige lijm op hun plaats gehouden.

De platen zijn uitermate geschikt voor deze toepassing omdat ze hittebestendig zijn, een essentiële eigenschap voor kachels en open haarden waar isolatie bestand moet zijn tegen snelle verwarming.

Perliet

Wat is beter: perliet of vermiculiet en wat zijn de waarden?

Perliet is een andere vorm van minerale isolatie die op veel vlakken lijkt op vermiculiet. Ze hebben een gelijkaardige isolatiewaarde en de lambdawaarde van beide bedraagt ongeveer 0,068.

Het verschil is de oorsprong van het materiaal. Perliet is namelijk een vulkanisch gesteente terwijl vermiculiet een silicaat is. 

Bestaan er nog andere isolatiematerialen?

Er zijn natuurlijk veel andere soorten isolatiematerialen waaruit je kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan vlasisolatie, hennep, houtwol, inblaasisolatie, isolatiechips, isolatieschuim, resolschuim, schapenwol, polyesterwol, PUR-spuitschuim, stro, spuitisolatie en houtvezelisolatie, om er maar een paar te noemen. Weet je niet zeker welke isolatie je moet kiezen, of twijfel je of vermiculiet isolatie een goede optie voor je is? Raadpleeg dan specialisten door ons offerteformulier te gebruiken.

Vergelijk offertes en vind een isolatiespecialist bij jou in de buurt

Denk je aan isoleren met vermiculiet? Een vakman contacteren kan je al een hele stap vooruithelpen. Een specialist kan advies bieden op maat van jouw woning en jouw verwachtingen van isolatie.

In onderstaande form vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten in jouw buurt. Door verschillende offertes aan te vragen, kom je niet alleen meer te weten over je opties, maar vergelijk je eenvoudig en snel de prijzen bij verschillende vakmannen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.