Zolder isoleren: wat zijn de opties? Hoeveel kost het?

Isolatie van je zolder is een uitstekende manier om energie te besparen. Het isoleren van je zolder kan je helpen je energierekening te verlagen en je huis comfortabeler te maken. Er zijn verschillende opties voor zolderisolatie, afhankelijk van je budget en de omstandigheden. Hieronder worden de opties en de kosten besproken.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Jouw zolder isoleren is een slimme investering

Het isoleren van je zolder kan een slimme investering zijn, omdat het je energierekening kan verlagen door de warmte binnen te houden.

Doordat warmte stijgt ontsnapt er namelijk heel wat warmte langs het dak van het huis. Door je zolder te isoleren, kun je ook de warmteverdeling in je huis verbeteren. Daarnaast maak je van je zolder een bruikbare ruimte wanneer je deze langs het dak isoleert.

De overheid deelt ook premies uit aan wie isoleert, dus de investering is zeker de moeite waard om te overwegen!

zolder isoleren

Wat is het verschil tussen dakisolatie en zolderisolatie plaatsen?

Zowel dak- als zolderisolatie hebben hetzelfde doel: ervoor zorgen dat zo weinig mogelijk warmte ontsnapt via het dak. Bij zolderisolatie wordt de vloer van de zolder geïsoleerd, terwijl bij dakisolatie het dak wordt aangepakt. Dat gebeurt meestal langs binnen, maar er bestaan ook manieren om dit langs buiten te doen. 

Wat is de beste manier om te isoleren: binnenzijde of buitenzijde?

Wat de beste manier is, hangt af van het doel dat je voor ogen hebt met de zolder. Als je deze wil gebruiken als ruimte dan kies je best voor dakisolatie.

Bij dakisolatie is isolatie langs binnen steeds de beste manier. Wie een hellend dak heeft en het volledige dak renoveert kan ook kiezen om isolatie langs buiten te laten plaatsen. Dat is echter een zeer arbeidsintensieve en dure klus en kan enkel wanneer de hele dakbekleding wordt vernieuwd.

Daarom is isoleren langs de binnenkant nog steeds de meest courante en voor de hand liggende manier.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Laat je best jouw zoldervloer of dak isoleren?

Hoe bepaal je nu voor welke optie je moet kiezen? Hieronder overlopen we de opties!

Optie 1: zoldervloerisolatie

Wie de zolderruimte niet wil gebruiken, kiest best voor een zoldervloerisolatie. Daardoor gaat er geen warmte verloren naar een zolderruimte die toch niet gebruikt wordt.

Daarnaast is een vloerisolatie eenvoudig geplaatst en is het goedkoper dan het isoleren van een dak. Hoe die isolatie wordt aangebracht hangt af van je vloer. Bij massieve zoldervloeren wordt de vloer bedekt met een dampfolie waarop platen worden gelegd die stevig genoeg zijn om op te stappen.

Een andere optie is om een houten frame te maken en deze op te spuiten met minerale wol. De plaatsing van dat houten raamwerk brengt natuurlijk ook kosten met zich mee.

Wanneer de zoldervloer reeds bestaat uit een houten raamwerk kan het isolatiemateriaal ertussen worden aangebracht.

Heb je een houten zoldervloer? Dan is het verstandig om je vloer te vervangen door een betonvloer. Een betonnen zoldervloer heeft een betere weerstand tegen vocht en zal de isolatiewaarde verhogen.

Optie 2: plafond van de zolder isoleren

Wanneer je je zolder wil gebruiken als ruimte, is het aangeraden om het dak van de zolder te isoleren. Zo heeft ook de zolder zelf een aangename temperatuur. Om de binnenkant van het dak te isoleren, is minerale wol ideaal, maar ook PIR- of PUR– platen kunnen een goede keuze zijn.

Achteraf wordt er nog een dampscherm geplaatst op het isolatiemateriaal.

zolderisolatie

Wat is de prijs?

De exacte prijs is afhankelijk van heel wat factoren. De methode, het gekozen materiaal, de afwerkingslaag en de arbeidskost kunnen beïnvloeden hoeveel jij betaalt voor jouw project. Een inschatting van de prijzen kan je in onderstaande tabel vinden:

Methodeprijs (per m² )
Zoldervloer isoleren€ 20 tot € 80
Dak langs binnen isoleren€ 20 tot € 65
Dak langs buiten isoleren€ 35 tot € 80

Dit lijkt een grote kost, maar de investering is snel terugverdiend door de besparingen op je energiefactuur en daarnaast heb je ook nog eens recht op een premie van de overheid!

Subsidie en premie voor isolatie in Vlaanderen

De Vlaamse overheid wil het isoleren van je huis stimuleren en geeft er premies voor. Of je nu het dak of de zoldervloer isoleert en of je het nu zelf laat doen of door een vakman: je hebt recht op een premie.

De premie is wel groter wanneer je de plaatsing overlaat aan een erkende vakman. Daarom kan het interessant zijn om offertes aan te vragen en een vakman in jouw buurt te contacteren.

De bedragen van de premie vind je terug in onderstaande tabel:

Wat isoleren?Premie Doe-het-zelfPremie Aannemer
Zoldervloer isoleren€ 3 / m² € 6 / m²
Dak isoleren€ 3 / m² € 6 / m²

De premie wordt 6 maanden na de aanvraag gestort.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Aandachtspunten bij het isoleren

Wie een hellend dak heeft, kan overwegen om de isolatie zelf te plaatsen. Bij een plat dak of een dak met een dakkoepel is dit eerder afgeraden, omdat er bij zulke daken een groter risico is om opgescheept te zitten met vochtproblemen.

Wanneer je kiest om je dak zelf te isoleren zijn er enkele zaken waarmee je best rekening houdt. We lijsten ze hieronder voor je op: 

  • Ken je dakconstructie en zorg dat je je dak goed geïnspecteerd hebt alvorens je begint met isolatie te plaatsen. Zo vermijd je lastige, onverwachte situaties. 
  • Informeer je goed over de verschillende isolatiematerialen en vergelijk de verschillende opties grondig. Kies voor een kwaliteitsvol isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Een specialist is de ideale persoon om jou hierin bij te staan en het kan lonen om er één te contacteren. Zo ben je zeker van de juiste keuze van isolatie. 
  • Draag beschermende kledij wanneer je werkt met glaswol of steenwol. 
  • Je kan overwegen om een houten raamwerk te plaatsen en dit op te vullen met minerale wol. Dit maakt het isolatiewerk eenvoudiger en sneller, maar brengt ook een hoger prijskaartje met zich mee.
  • Zorg dat het vocht het dak makkelijk kan verlaten. Zo zit je niet opgescheept met een vochtprobleem.
  • Plaats een dampscherm.

De zin van een dampscherm

Een dampscherm is een folie die voorkomt dat vocht condenseert tegen het dak. Wanneer je geen dampscherm of folie zou plaatsen, riskeer je dat er schimmels vormen of het hout rot. De folie is dus een essentieel onderdeel van de isolatie!

vloer van de zolder isoleren

Meer weten over jouw zolder isoleren? Stel je vragen en ontvang advies op maat!

Van plan om je zolder te isoleren en zo warmteverlies tegen te gaan? Het is van belang dat je kiest voor de juiste materialen en dat de isolatie correct geplaatst is, zodat er later geen problemen de kop opsteken.

Daarnaast ontvang je een grotere premie wanneer de isolatie door een vakman wordt geplaatst. Het is dus een goed idee om een vakman te contacteren die met zijn ervaring jou kan adviseren en kan zorgen voor de beste oplossing. 

In onderstaande form vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan. Zo vergelijk je eenvoudig de aanbiedingen van vakmannen in jouw buurt en vind je de isolatiespecialist die bij jou past!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.