Kruipruimte zelf isoleren: hoe aanpakken? Stappenplan en aandachtspunten 

Benieuwd of je kruipruimte zelf isoleren de moeite waard is? Ontdek de cruciale overwegingen en handige tips voor een geslaagd project. Leer meer over de kosten, materialen en stappen in ons uitgebreide artikel!

Contacteer specialisten en ontvang gratis offertes

Is een kruipruimte zelf isoleren zinvol? 

Het isoleren van een kruipruimte is een precieze klus en wordt meestal het best overgelaten aan een vakman. Als je echter een ervaren doe-het-zelver bent en beschikt over het juiste gereedschap, kun je zelf de vloer isoleren via de kruipruimte. Hierbij zijn een aantal belangrijke overwegingen:

  1. Afmetingen van de kruipruimte: als de kruipruimte meer dan 45 cm hoog is, is het goed mogelijk om het plafond ervan te isoleren. Bij kleinere ruimtes is bodemisolatie doorgaans de betere keuze, omdat er onvoldoende ruimte is om aan het plafond te werken. Overweeg ook of het mogelijk is om de vloer van bovenaf te isoleren, maar houd er rekening mee dat dit een arbeidsintensieve methode is waarbij fouten snel gemaakt kunnen worden.
  2. Plaatsing van isolatiemateriaal: hoe je het isolatiemateriaal plaatst in een kruipruimte hangt af van het type ondervloer en de afmetingen van de kruipruimte. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een gat te maken in de zijmuur of vloer als er geen kruipluik aanwezig is.
  3. Soort ondervloer: het type materiaal van je ondervloer is cruciaal bij het isoleren van een kruipruimte. Bijvoorbeeld, bij een houten ondervloer is het verstandig om te kiezen voor dampopen isolatiemateriaal zoals minerale wol om problemen zoals houtrot en schimmelvorming te voorkomen. Het type ondervloer is dus iets om rekening mee te houden.
  4. Financiële overwegingen en garantie: als je ervoor kiest om zelf een kruipruimte te isoleren, zijn er geen financiële voordelen zoals een verlaagd btw-tarief op arbeidskosten en materialen. Bovendien kom je mogelijk niet in aanmerking voor premies van instanties zoals Fluvius of je gemeente. In geval van fouten, zijn de extra kosten voor eigen rekening. Het is dus belangrijk om af te wegen of zelf isoleren altijd de meest budgetvriendelijke optie is.

Heeft het isoleren van de kruipruimte nadelen?

Isolatie van je kruipruimte heeft veel voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Hoewel het isoleren van een kruipruimte een van de goedkoopste manieren is om je vloeren te isoleren, is het toch een investering. Voor het isoleren van een kruipruimte kun je al snel tussen de € 2.000 en € 3.000 kwijt zijn.

kruipruimte isoleren

Hoeveel kost een kruipkelder zelf isoleren? 

Wat zijn de kosten voor het zelf isoleren van je kruipruimte? De prijs hangt af van het type isolatiemateriaal dat je kiest en de complexiteit van het werk. Als je zelf aan de slag wilt gaan in je kruipruimte, houd dan rekening met de volgende richtprijzen voor isolatiematerialen:

Veelgebruikte (Isolatie)materialenGemiddelde prijs (incl. 21% btw) per m²
Kunststof isolatieplaten€ 10 – € 20
Minerale wol (dekens of halfstijve platen)€ 10 – € 15
Dampscherm€ 5
EPS-parels of EPS-chips€ 12 – € 21
Kitmateriaal€ 10 – € 30 per koker

Belangrijk: Dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de kosten aanzienlijk oplopen als je ervoor kiest om zelf je kruipruimte te isoleren en een fout maakt. Via ons offerteformulier kun je eenvoudig een vakman inschakelen voor een correcte en vlotte plaatsing. Als je huis ouder is dan 10 jaar, profiteer je overigens van het verlaagde btw-tarief van 6% op de werkuren en materialen, wat alles ineens een stuk goedkoper maakt.

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Twee isolatiemethoden 

Isolatie van de kruipruimte is een belangrijk aspect bij het verduurzamen van je woning. Er zijn verschillende methoden beschikbaar om dit te realiseren. Hieronder worden twee veelgebruikte isolatiemethoden toegelicht:

1. Plafond kruipruimte isoleren 

Het isoleren van het plafond van de kruipruimte is een effectieve methode om warmteverlies tegen te gaan. Deze aanpak is met name geschikt voor woningen met houten vloeren en biedt voordelen voor zowel het comfort als de energie-efficiëntie van het huis.

Houten vloeren 

Bij huizen met houten vloeren vormt het isoleren van het plafond van de kruipruimte een doeltreffende manier om warmte binnen te houden en vochtproblemen te verminderen. Dit is echter een gespecialiseerde klus die zorgvuldige afweging en vaardigheid vereist.

Betonvloer 

Voor woningen met een betonnen vloer kan het isoleren van de kruipruimte via het plafond eveneens aanzienlijke voordelen opleveren. Het draagt bij aan een betere warmtehuishouding en voorkomt mogelijke vochtproblemen die zich anders kunnen voordoen.

2. Vloer kruipruimte isoleren 

Een alternatieve benadering is het isoleren van de vloer van de kruipruimte. Deze methode is vooral geschikt als het plafond van de kruipruimte niet toegankelijk is of als er sprake is van een beperkte ruimte tussen de vloer en de kruipruimte. Het biedt vergelijkbare voordelen in termen van energiebesparing en comfortverbetering.

Let op: Bij het zelf uitvoeren van isolatiewerkzaamheden is het belangrijk om voldoende kennis en ervaring te hebben. Twijfel je over je vaardigheden, dan is het raadzaam om een professional in te schakelen.

vloer isoleren

Geschikte materialen 

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is essentieel voor een effectieve isolatie van de kruipruimte. Hieronder worden enkele veelgebruikte materialen besproken die geschikt zijn voor dit doeleinde:

1. Kunststof isolatieplaten (EPS, XPS, PUR, PIR platen) 

Kunststof isolatieplaten zijn populaire keuzes voor het isoleren van de kruipruimte. Materialen zoals EPS, XPS, PUR en PIR bieden uitstekende thermische isolatie. Ze zijn duurzaam, vochtbestendig en eenvoudig te installeren. Het gebruik van kunststof isolatieplaten zijn vooral populair bij zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

2. Minerale wol (glas-, rots- of steenwol) 

Minerale wol, verkrijgbaar in varianten zoals glaswol, rotswol en steenwol, is een veelgebruikt isolatiemateriaal. Het is flexibel, gemakkelijk te verwerken en biedt goede thermische en geluidsisolatie. Bovendien is het brandwerend en vochtbestendig, waardoor het geschikt is voor verschillende omgevingen.

3. Isolatie met parels, chips of schelpen 

Isolatiematerialen in de vorm van parels, chips of schelpen zijn geschikt voor de isolatie van kruipruimtes. Deze materialen vullen de ruimte goed op en kunnen zich aanpassen aan oneffenheden. Ze bieden goede isolatiewaarden en hebben vaak ook vochtregulerende eigenschappen.

Bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de specifieke eigenschappen van het materiaal, de toepassing en de omstandigheden in de kruipruimte. Daarnaast is een correcte installatie van groot belang voor een optimale isolatieprestatie.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Enkele aandachtspunten 

Bij het isoleren van de kruipruimte zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden om ervoor te zorgen dat de isolatie effectief en duurzaam is. Hieronder vind je enkele essentiële aandachtspunten op een rijtje:

1. Ventilatie 

Een goed werkende ventilatie in de kruipruimte is cruciaal. Het zorgt voor een gezond leefklimaat en voorkomt vochtproblemen. Zorg ervoor dat er voldoende luchtcirculatie is en dat eventuele ventilatieopeningen niet geblokkeerd worden.

2. Isolatielaag moet luchtdicht zijn 

Een luchtdichte isolatielaag is van groot belang om ongewenste luchtstromen te voorkomen. Hierdoor blijft de isolatie effectief en wordt energieverlies geminimaliseerd. Besteed daarom voldoende aandacht aan het correct afsluiten van kieren en naden.

3. Breng zowel vloer- als bodemisolatie aan 

Een combinatie van vloer- en bodemisolatie plaatsing biedt vaak de beste resultaten. Vloerisolatie zorgt voor directe thermische bescherming, terwijl bodemisolatie vocht en kou vanuit de grond tegenhoudt.

4. Toegankelijkheid kruipruimte 

Zorg ervoor dat de kruipruimte goed toegankelijk is. Dit vergemakkelijkt niet alleen de installatie van de isolatie, maar maakt ook toekomstig onderhoud en inspecties eenvoudiger.

5. Plaats ook bodemfolie 

Het aanbrengen van bodemfolie op de bodem van de kruipruimte kan extra bescherming bieden tegen vocht. Het voorkomt dat vocht uit de grond in de kruipruimte trekt en helpt bij het handhaven van een gezond binnenklimaat.

6. Vermijd lijm 

Bij de installatie van isolatiemateriaal is het belangrijk om het gebruik van lijm zoveel mogelijk te vermijden. Sommige lijmen kunnen schadelijke dampen afgeven en zijn niet geschikt voor een kruipruimte-omgeving. Gebruik in plaats daarvan mechanische bevestigingsmethoden.

Het nauwgezet opvolgen van deze aandachtspunten draagt bij aan een efficiënte en duurzame isolatie van de kruipruimte.

isolatie kruipruimte

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Hoe de kruipruimte zelf isoleren? [Stappenplan]

Het zelf isoleren van de kruipruimte kan een waardevolle stap zijn in het verhogen van de energie-efficiëntie van je huis. Hieronder vind je een stappenplan dat specifiek gericht is op doe-het-zelvers die hun kruipruimte willen isoleren met glas- of steenwol onder een houten vloer. Vergeet niet om altijd beschermende kleding te dragen tijdens dit proces.

Stap 1: controleer de houtvochtigheid en de ventilatie 

Controleer of de houten vloer niet vochtig is en zorg voor voldoende ventilatie in de kruipruimte. Een vochtige omgeving kan schade veroorzaken aan de isolatie.

Stap 2: maak gaten dicht 

Dicht eventuele gaten of kieren in de vloer om te voorkomen dat warmte ontsnapt naar de kruipruimte.

Stap 3: isoleer de cv-leidingen

Isoleer de cv-leidingen met speciale isolatiebuizen om warmteverlies te voorkomen.

Stap 4: snijd de isolatieplaten en bevestig ze 

Meet en snijd de glas- of steenwol isolatieplaten op maat. Bevestig ze tegen de onderkant van de vloer.

Stap 5: zorg voor extra steun met spijkers 

Verstevig de isolatie door deze op verschillende plekken met spijkers vast te zetten.

Stap 6: breng dampremmende PE-folie aan 

Breng dampremmende PE-folie aan over de isolatie. Dit helpt eventuele condensvorming te voorkomen.

Stap 7: isoleer de kruipruimte (en kruipluik) 

Isolatie kan ook worden aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Vergeet niet het kruipluik goed af te sluiten.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kun je de kruipruimte op een effectieve manier isoleren en zo bijdragen aan een energiezuiniger huis.

De kruipruimte zelf isoleren of een vakman inschakelen? 

De keuze tussen zelf de kruipruimte isoleren of een professional inschakelen is een belangrijke beslissing bij het verduurzamen van je woning. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je een beslissing neemt.

Vraag en ontvang info, advies en offertes van specialisten 

Wil je meer informatie, advies op maat of een vrijblijvende offerte ontvangen over het zelf isoleren van de kruipruimte of het laten uitvoeren door een professional? Dat kan. Via onderstaand offerteformulier kun je gratis en vrijblijvend in contact komen met erkende specialisten op het gebied van kruipruimte isolatie.

Vergelijk prijzen en ontvang advies op maat om de beste oplossing te vinden die aansluit bij jouw behoeften en budget. Zo ben je verzekerd van een goed geïsoleerde kruipruimte die bijdraagt aan een energiezuinigere woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.