Dampscherm muur: hoe zelf dampscherm aanbrengen? Stappenplan en tips

Je huis isoleren is een slimme zet, maar wist je dat een dampscherm een cruciale rol speelt in dit proces? In dit artikel verkennen we hoe je op je eigen muur een dampscherm kunt aanbrengen. We bieden een gedetailleerd stappenplan en handige tips om ervoor te zorgen dat je isolatieproject een succes wordt. Of je nu een ervaren klusser bent of net begint, we begeleiden je door het proces en laten je zien hoe je jouw huis efficiënt kunt isoleren met een dampscherm. Lees verder om te ontdekken waarom een dampscherm essentieel is voor je isolatieproject en hoe je het zelf kunt aanbrengen.

Krijg advies op maat van jouw woning

Moet je een dampscherm plaatsen voor de isolatie van een binnenmuur?

Bij het isoleren van je binnenmuur is het van essentieel belang om een luchtdicht dampscherm te plaatsen. Dit geldt niet alleen voor dakisolatie, maar ook voor binnenmuurisolatie.

Er is echter één uitzondering op deze regel, namelijk bij isolatiemateriaal met een dampwerende afwerking. In dat geval is het cruciaal om alle gaten en naden zorgvuldig af te plakken met speciale tape om te voorkomen dat waterdamp toch het isolatiemateriaal kan binnendringen.

Het is belangrijk op te merken dat het plaatsen van een luchtdicht dampscherm niet betekent dat goede ventilatie overbodig is. Ventilatie blijft een absolute vereiste, zelfs wanneer je een dampscherm van dit type gebruikt.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

De materialen van het dampscherm

Bij het plaatsen van een dampscherm voor binnenmuurisolatie kan je kiezen uit verschillende materialen. Vandaag de dag wordt er vaak gebruikgemaakt van kunststof folie, zoals polytheen.

Deze folie moet een minimale dikte van 0,2 mm hebben. Je kunt de polytheen folie vastnieten onder de spanten of kepers aan de binnenkant van het isolatiemateriaal. Zorg ervoor dat de naden goed zijn afgedicht met plakband en dat de banen elkaar overlappen.

In gespecialiseerde winkels zijn ook vochtregulerende dampschermen verkrijgbaar, die nog beter vocht kunnen beheersen. Deze kunnen praktischer zijn om te gebruiken.

Dampscherm plaatsen door een specialist

Wat kost een dampscherm voor een muur?

Het prijskaartje van een dampscherm voor binnenmuurisolatie varieert afhankelijk van het type dampscherm dat je kiest en de leverancier waar je het aanschaft.

Er zijn namelijk 2 type dampschermen, zoals we hierboven ook al vermeld hebben. Een dampscherm met hoge luchtdichtheid kost je gemiddeld 1,20 euro per vierkante meter. Een vochtregulerend dampscherm daarentegen kan je al snel 3,00 euro per vierkante meter kosten.

Deze prijzen laten zien dat de kostprijs van een dampscherm relatief laag is. Het is dan ook aanbevolen om te investeren in de meest geschikte variant, vooral als deze over uitstekende vochtregulerende eigenschappen beschikt.

Hoewel je initieel iets meer betaalt per vierkante meter, ben je verzekerd van langdurige bescherming van je isolatiemateriaal tegen vocht. Deze extra investering is absoluut de moeite waard voor de lange termijn.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Een muur langs binnen isoleren met een voorzetwand en dampscherm [Stappenplan]

Nu je op de hoogte bent van de kosten en materialen die je nodig hebt, ben je klaar om te beginnen aan je DIY-project voor het isoleren van een binnenmuur. Maar hoe pak je dat precies aan? In dit stappenplan leggen we je gedetailleerd uit hoe je te werk gaat.

Stap 1: bepaal de afmetingen

Begin met het bepalen van de afmetingen. Teken een lijn parallel aan de muur op zowel de vloer als het plafond. Om de totale dikte van de wand te bepalen, tel je de dikte van de isolatie, de breedte van de metalen profielen, en de dikte van de gipsplaten bij elkaar op.

Stap 2: plak akoestische tape op de horizontale profielen

Breng akoestische tape aan op de achterzijde van de horizontale profielen. Zorg ervoor dat de tape hecht aan elk profiel dat contact maakt met de vloer of het plafond.

Stap 3: bevestig horizontale profielen op de vloer

Bevestig de horizontale UW-profielen volgens de getrokken lijn op de vloer. Boor gaten in de vloer en zet de profielen vast met pluggen.

Stap 4: trek een lijn parallel met de muur op het plafond

Teken een lijn parallel aan de muur op het plafond, met dezelfde afmetingen als die op de vloer.

Stap 5: horizontale UW-profielen op het plafond aanbrengen en verticale profielen bevestigen

Bevestig het horizontale UW-profiel aan het plafond en plaats vervolgens de verticale CW-profielen in de horizontale UW-profielen om de 60 cm (voor gipsplaten van 12,5 mm dikte) of elke 40 cm (voor gipsplaten van 9,5 mm dikte).

Meer info en advies nodig?

Stap 6: plaats glaswolisolatie

Snij de glaswolisolatie op maat en plaats deze tussen de profielen en de muur. Steek de isolatie tussen de verticale CW-profielen door de dikte van de profielen te meten.

Stap 7: breng dubbelzijdige kleefband aan

Bevestig dubbelzijdige kleefband in het midden van de verticale CW-profielen.

Stap 8: installeer het dampscherm

Plak het dampscherm op de metalen structuur en laat 100 mm van het dampscherm aan het plafond en de vloer uitsteken. Dicht de voegen tussen de stukken van het dampscherm af met eenzijdige isolatietape.

Stap 9: breng lijm voor waterdichte voegen aan

Kit de voegen rondom de vloer, muur en plafond af met elastische lijm.

 Stap 10: bevestig de gipsplaten

Volg de instructies in een adviesartikel om gipsplaten te versnijden, vast te maken en af te werken voor een perfecte afwerking.

Stap 11: verwijder het overschot van het dampscherm

Snij met een breekmes het overtollige dampscherm bij de vloer, muren en het plafond af.

Dampscherm binnenmuur

Ook interessant voor jou:

Waar moet het dampscherm geplaatst worden?

Het dampscherm moet direct achter de binnenmuurisolatie worden geplaatst. Het vormt een luchtdichte barrière die voorkomt dat vochtige lucht de isolatie bereikt.

Hoe dampscherm aan muur bevestigen?

Het dampscherm moet zorgvuldig worden bevestigd aan de muur met speciale tape en moet alle gaten en naden luchtdicht afsluiten om te voorkomen dat de vochtige lucht doordringt.

Wat is de beste isolatie voor binnenmuren?

De beste isolatie voor binnenmuren hangt af van je specifieke behoeften, maar glaswol en steenwol zijn vaak goede keuzes.

Ze bieden uitstekende thermische isolatie en helpen vochtregulatie, terwijl het dampscherm de luchtcirculatie controleert en de isolatie beschermt tegen vocht in de lucht.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio

Na het lezen van dit artikel heb je wellicht behoefte aan meer informatie, advies op maat, of wil je prijzen vergelijken voor het plaatsen van een dampscherm voor je binnenmuurisolatie. Aarzel niet om contact op te nemen met specialisten in jouw regio.

Zij kunnen je deskundig advies geven en je helpen met je isolatieproject. Via onze service kun je eenvoudig gratis offertes aanvragen, zodat je de beste specialist kunt kiezen die aan jouw specifieke behoeften voldoet. Op die manier kun je met vertrouwen aan de slag gaan met je isolatieproject.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.