Plat dak isoleren: kosten, isolatiemethoden en aandachtspunten

Wil je jouw plat dak isoleren? Dit artikel geeft een handig overzicht van de kosten, mogelijke isolatiemethoden en geschikte materialen. Bovendien bespreken we enkele aandachtspunten die je best in overweging neemt. Wil je graag meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten

Wat kost een plat dak laten isoleren?

Het isoleren van een plat dak kost gemiddeld tussen de 25 en 100 euro per vierkante meter (inclusief plaatsing en exclusief btw). De exacte prijs is afhankelijk van heel wat factoren:

 • De moeilijkheidsgraad van de werken.
 • Het materiaal.
 • De isolatiemethode.
 • De oppervlakte van jouw plat dak.

Om je toch een beter idee te geven van de kosten per gekozen isolatiemethode, vermelden we de richtprijzen in onderstaande tabel:

IsolatiemethodeGemiddelde prijs per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
Warm dak (isoleren langs buiten)€ 70 tot € 100 (inclusief afwerking)
Omgekeerd dak (isoleren langs buiten)€ 45 tot € 50 (inclusief afwerking)
Koud dak (isoleren langs binnen)€ 25 tot € 40 (exclusief afwerking) 

Let wel op: De bovenstaande prijzen zijn enkel richtprijzen. Je houdt best nog rekening met extra kosten voor bijkomende werken zoals bijvoorbeeld:

 • Verhogen van dakranden.
 • Verwijderen van de dakbedekking.
 • Opnieuw afwerken van de binnenkant van het dak.
 • Herstellen van schade aan de bestaande dakconstructie.

Heb je een woning die ouder is dan 10 jaar en laat je de isolatiewerken uitvoeren door een specialist? Dan kom je ook in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 6% in de plaats van 21%.

Plat dak isoleren

Prijs dakbedekkingsmaterialen

Er zijn bovendien verschillende materialen die geschikt zijn als dakbedekking voor de isolatie van een plat dak. De meest gebruikte zijn: 

 • Bitumen. 
 • EPDM (rubber). 
 • PVC. 
 • Groendak. 

We zetten de gemiddelde kostprijs en de levensduur van deze verschillende soorten dakbedekkingsmaterialen in onderstaande tabel even op een rijtje.

Dakbedekking plat dakGemiddelde prijs per m² (incl. btw & plaatsing)Gemiddelde levensduur
Bitumen (roofing)€ 40 tot € 60 20 tot 40 jaar
EPDM€ 60 tot € 80 30 tot 50 jaar
PVC€ 50 tot € 7015 tot 40 jaar 
Groendak€ 40 tot € 20050 tot 70 jaar 

Let op: De effectieve levensduur van de materialen hangt af van het merk, het onderhoud, de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing.

Wil je weten welk dakbedekkingmateriaal het meest geschikt is voor jouw plat dak? Neem dan contact op met specialisten in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Opbouw plat dak bepaalt de isolatiemethode

De opbouw van een plat dak bepaalt de isolatiemethode. Je kunt een plat dak op drie verschillende manieren isoleren: 

 1. Warm dak: plat dak isoleren langs de buitenkant. 
 2. Omgekeerd dak: plat dak aan de buitenzijde isoleren.
 3. Koud dak: plat dak isoleren langs binnen. 

Elk van deze drie methoden heeft zijn voor- en nadelen. Welke je het beste kiest, hangt onder andere af van de aanwezige constructie en de vrije ruimte die je hebt. 

We bespreken de drie mogelijkheden hieronder meer in detail. 

1. Warm dak (langs de buitenkant isoleren)

Een warm dak betekent dat je de draagconstructie mee isoleert. De isolatie wordt namelijk aan de buitenzijde geplaatst waardoor ook het constructiemateriaal in de isolatieschil zit. Onder de isolatie van jouw plat dak komt nog een dampscherm.

Deze dampremmende folie voorkomt dat het condensatievocht van de warme binnenlucht in het isolatiemateriaal binnendringt. Bovenop de dakisolatie wordt een waterwerende laag of afdekking aangebracht zoals EPDM, roofing of rubber.

De meest gebruikte materialen voor het isoleren van een plat dak langs de buitenkant zijn:

 • XPS-platen. Deze harde geëxtrudeerde polystyreenplaten bestaan uit restproducten van aardolie. Ze zijn heel drukvast waardoor ze veel gewicht kunnen dragen. Bovendien hebben ze goede vochtwerende eigenschappen. De isolatiewaarde is gelijkaardig met PUR- en EPS-platen. 
 • PUR-platen. Ze worden ook wel polyurethaanplaten genoemd. Ze isoleren iets beter dan EPS-platen, maar minder goed dan PIR-platen.
 • PIR-platen. Polyisocyanaatplaten hebben goede brandwerende eigenschappen en kunnen omwille van hun goede lambda-waarde in een dunne laag worden aangebracht. Vaak zijn deze dakisolatieplaten al met een dampdichte folie bekleed. Enkel de naden of kieren moeten nog afgesloten worden. 
 • EPS-platen. EPS of geëxpandeerde polystyreen platen zijn goed bestand tegen vocht en zijn beloopbaar. Ze hebben de laagste lambda-waarde van alle isolatieplaten. Ze isoleren wel beter dan minerale wol. Een bijkomend voordeel van deze platen is dat ze licht zijn. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijk te verwerken zijn. 

Hoe ziet de opbouw van een warm dak er nu uit? Van binnen naar buiten vind je de volgende onderdelen terug: plafond, balklaag, dakbeschot, dampscherm, isolatie en tot slot de dakbedekking.

Een warm dak heeft een aantal voordelen:

 • Biedt goede dakbescherming.
 • Goede isolerende werking.
 • Hoeken zijn makkelijker te isoleren.

Naast deze voordelen heeft een warm dak ook enkele nadelen

 • Arbeidsintensief.
 • Alleen in goede weersomstandigheden uit te voeren.
 • Risico op beschadiging van de dakbedekking.

Is het nu een goed idee om te kiezen voor een warm dak? Deze methode wordt het meest gebruikt en is zeker aan te raden.

De dakconstructie zit namelijk mee in de isolatieschil, wat ervoor zorgt dat het minder onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Zo krimpt de dakconstructie niet en zet het minder uit. Bovendien is het risico op scheuren barsten ook kleiner. 

De dakconstructie fungeert ook als warmtebuffer. Overdag slaat de warmte op en wanneer het ’s avonds afkoelt, wordt de warmte geleidelijk afgegeven aan de buitenlucht.

Let wel op: Bij een bestaand plat dak moet de huidige dakbedekking eerst verwijderd worden alvorens de specialist de isolatie kan plaatsen. 

Krijg vrijblijvend advies op maat voor jouw woning

2. Omgekeerd dak (aan de buitenzijde isoleren)

Bij een omgekeerd dak of omkeerdak komt de isolatie op de bestaande dakbedekking terecht. Zo zit de dakbekleding in de isolatieschil en dient het ook als een waterkerende laag. Een ballastlaag van hout, grind of tegels beschermt de isolatie en houdt het op zijn plek.

Deze methode komt vaak voor bij balkons, dakterassen en platte daken die beloopbaar moeten zijn. De isolatie moet met andere woorden zeker drukvast en weerbestendig zijn. Daarom zijn harde geëxtrudeerde polystyreenplaten (XPS-platen) een ideale keuze. 

De opbouw van een omkeerdak van binnen naar buiten ziet er als volgt uit: plafond, balklaag, dakbeschot, dakbedekking, isolatie en tot slot de ballastlaag.

Deze isolatiemethode heeft heel wat voordelen:

 • Makkelijk uitvoerbaar.
 • Handig bij renovaties.
 • Geen extra dampscherm nodig.
 • Over het algemeen goedkoper dan een warm dak.

Een omkeerdak heeft ook enkele nadelen

 • De ballastlaag zorgt voor extra gewicht. De dakconstructie moet dit aankunnen.
 • In de hoeken is het lastiger om te isoleren.
 • Minder isolerende werking dan een warm dak.

Is een omgekeerd dak een goede keuze? Platte daken die vaak belopen worden, zijn vaak volgens deze isolatiemethode opgebouwd. Het lijkt de perfecte techniek wanneer je een bestaand plat dak wil isoleren zonder de huidige dakbedekking te moeten verwijderen.

Let echter wel op: Deze isolatiemethode is enkel aangeraden wanneer de bestaande dakbedekking waterdicht en in goede staat is. Het risico op schade is anders te groot. De herstellingen die dan nodig zijn, hebben een hoge kostprijs.

Omkeerdak

3. Koud dak (langs binnenkant isoleren)

Bij een koud dak zit de draagconstructie niet mee in de isolatieschil. De isolatie wordt namelijk langs de binnenzijde van de dakconstructie aangebracht, meer bepaald onder het dakbeschot.

Heb je een houten roostering? Dan komt het isolatiemateriaal tussen de balken te liggen. De draagconstructie met de waterwerende folie is dus niet mee geïsoleerd.

Er zijn een aantal materialen die bij deze isolatiemethode veel gebruikt worden: 

 • Minerale wol. Minerale wollen zoals glaswol en steenwol worden vooral in de vorm van isolatiedekens gebruikt. Deze dekens zijn heel flexibel en kunnen makkelijk tussen de spanten van het plat dak geklemd worden. Bovendien heeft minerale wol een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Glaswol en rotswol hebben een goede thermische en akoestische isolatie. 
 • Isolatieplaten. Als je een gewelfd plafond hebt, zijn isolatieplaten een goed idee. Je kunt ze omwille van hun hoge isolatiewaarde in een geringe dikte aanbrengen. Isolatieplaten kunnen uit verschillende materialen bestaan zoals PUR, EPS, PIR, XPS

De opbouw van een koud dak ziet er van binnen naar buiten als volgt uit: plafond, dampscherm, balklaag met isolatie, dakbeschot en tot slot de dakbedekking.

Is een warme dakconstructie echt niet mogelijk? Dan is een koud dak beter dan een dak dat niet geïsoleerd is. 

Het nadeel van een koud dak is dat er altijd een risico op condens bestaat. Bovendien is de constructie zelf onbeschermd tegen weersinvloeden omdat het niet door de isolatieschil beschermd wordt. 

Is het dan wel een goed idee om voor een koude dakconstructie te kiezen? De dakconstructie is niet geïsoleerd, waardoor deze onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Hierdoor zal het dak beginnen uitzetten en krimpen, wat  vervolgens het risico op scheuren en barsten in de dakbedekking vergroot. 

Bovendien heeft een koud dak een groter risico op vochtproblemen. Daarom is een correcte plaatsing van het dampscherm aan de warme zijde van de isolatielaag belangrijk. Zo voorkom je dat condensatie vanuit de warme binnenlucht in de isolatielaag kruipt en vervolgens de dakconstructie aantast.

Een plat dak langs binnen isoleren is daarom enkel aan te raden wanneer buitenisolatie niet mogelijk is (door technische redenen zoals een beperkte opbouwhoogte) of wanneer je het in combinatie met buitenisolatie doet. 

Een plat dak kan je langs binnen of buiten isoleren. Wil je weten wat in jouw situatie mogelijk is? Vraag gratis advies op maat aan specialisten in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt

Enkele aandachtspunten bij de isolatie van platte daken

Bij het isoleren van een plat dak let je best op een aantal zaken. Een van de belangrijkste aandachtspunten is het juist plaatsen van de dampremmende laag. Anders is het risico op schade of vochtproblemen groot.

Er zijn echter nog meer aandachtspunten waar je best op let bij het plaatsen van dakisolatie op jouw plat dak:

 • Isolatieplaten dubbel isoleren.
 • RC-waarde.
 • De impact op het milieu.
 • Vergunning.
 • Samenwerking met de buren.

We bespreken ze hieronder in meer detail.

1. Isolatieplaten dubbel isoleren

Het dubbel isoleren van je plat dak is een goede optie wanneer je extra isolatie wil. Je brengt dan zowel langs de binnen- als buitenkant dakisolatie aan.

Het is belangrijk dat je bij deze methode vochtproblemen voorkomt. Let goed op dat de isolatie op de juiste manier wordt aangebracht.

Heb je een oud dak met een isolatielaag? Let dan extra goed op en bekijk wat er al aanwezig is en of het herstellingen nodig heeft. Zo voorkom je eventuele schade. 

2. RC-waarde

De RC-waarde geeft de warmteweerstand van de dakconstructie aan. Deze waarde is belangrijk bij je keuze isolatiemateriaal. 

Bij nieuwbouw gelden er minimale eisen voor deze RC-waarden. Als je verbouwt of renoveert, is het belangrijk dat je woning aan de volgende eisen voldoet: 

 • Vloeren moeten minimaal een RC-waarde hebben van 3,5.
 • Gevels moeten minimaal een RC-waarde hebben van 4,5.
 • Daken moeten minimaal een RC-waarde hebben van 6,0.
specialist brengt isolatie aan op plat dak

3. Milieu-impact

Door je dak te isoleren, verminder je jouw eigen energieverbruik. Hierdoor vermindert je CO2-uitstoot. Dit alles heeft een positief effect op het milieu. 

Bovendien heeft het meeste isolatiemateriaal een lange levensduur: ze gaan namelijk 75 tot 100 jaar mee. Sommige materialen kunnen daarna nog gedeeltelijk gerecycleerd worden.

4. Vergunning

Heb je voor dakisolatie een vergunning nodig? Het kan zeker zijn dat je een vergunning nodig hebt voor het veranderen van je dak. Vraag dit na bij je gemeente. Zo weet je of je een omgevingsvergunning moet aanvragen. 

5. Samenwerking met buren

De isolatie van een plat dak moet in een geheel gebeuren. Woon je in een complex met meerdere woningen? Dan kan je niet enkel je eigen woonst isoleren. Je combineert de klus best met je buren. Zo wordt het platte dak in een keer volledig van isolatie voorzien.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Is grind op een plat dak noodzakelijk?

Grind werd vroeger vaak gebruikt voor het beschermen van een warm dak. Door de komst van moderne dakbedekkingsmaterialen (PVC, EPDM) is dit echter vaak niet meer nodig.

Grind kan in sommige gevallen zelfs nadelig zijn omdat er onkruid tussen kan groeien. De dakconstructie wordt bovendien zwaarder belast door de kiezellaag. Tot slot kunnen sommige scherpe steentjes zorgen voor schade aan de dakbedekking.

Wanneer is grind dan wel nodig?

 • Bij omgekeerde daken. Grind fungeert dan als ballastlaag voor de onderliggende isolatie.
 • Bij oude bitumineuze dakbedekkingen. Grind is hier ook een ballastlaag. Deze dakbedekkingen liggen namelijk vaak niet goed vast.

Wil je weten of grind in jouw situatie noodzakelijk is? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten in jouw buurt via onderstaand formulier.

Wat is de beste manier om een plat dak bijkomend te isoleren?

De veiligste manier om een plat dak te isoleren is via de buitenzijde. Bovenop de draagstructuur kan je makkelijk een isolatiepakket plaatsen. 

Dit geldt voor allerlei soorten daken: bestaande daken, nieuwe daken, daken met een massieve of houten draagstructuur… 

Het belangrijkste bij elke isolatiemethode is dat het een correcte opbouw heeft.

plaatsing isolatie op plat dak

Extra info, advies op maat en concrete offertes van vakmannen ontvangen? Vul het offerteformulier in

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van specialisten uit jouw regio voor de isolatie van een plat of schuin dak. Zij geven je adviezen en prijsvoorstellen op maat.

Zo kan je meerdere aanbevelingen vergelijken en de voordeligste optie kiezen voor jouw situatie. Een deskundige garandeert bovendien dat de isolatiewerken op een correcte en veilige manier plaatsvinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.