Plat dak isoleren langs binnen of buiten: wat is de beste optie?

Het isoleren van een plat dak is een effectieve manier om energie te besparen en de warmte in je woning te houden. De dakisolatie van een plat dak verschilt met die van een schuin dak. Een plat dak kan je langs binnen of buiten isoleren. Welke optie de beste is voor jouw woning, ontdek je in dit artikel. Bovendien bespreken we de kostprijs, isolatiemethoden en toepassingen. Wil je liever meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in. 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat kost een plat dak langs binnen of buiten isoleren? [Prijs]

Hoeveel het isoleren van een plat dak kost, is afhankelijk van situatie tot situatie. Over het algemeen is het goedkoper om je dak langs binnen te isoleren. Langs buiten zijn er twee opties: onder de dakbedekking of bovenop de dakbedekking.

Kies je voor isolatie onder de dakbedekking? Dan zijn er ingrijpende werken nodig die voor een hogere kostprijs zorgen. Ook het gekozen isolatiemateriaal heeft een grote invloed op het totale kostenplaatje.

Onderstaande tabel geeft een kort overzicht van de richtprijzen per isolatiemethode weer. Zo kan je een gemiddelde inschatting van de kosten maken.

Isolatiemethode Prijs per m² (inclusief btw)
Isolatie dak langs de binnenzijde € 30 tot € 40 (incl. btw)
Isolatie dak langs de buitenzijde € 70 tot € 110 (Incl. btw)

Isolatie is een dure investering, maar het is zeker de moeite waard als je rekening houdt met het feit dat het je energiekosten serieus verlaagt en je woning energiezuiniger maakt. Deze besparing zorgt er bovendien voor dat je binnen enkele jaren je investering al hebt terugverdiend. 

Plat dak isoleren langs binnen of buiten

Isolatie plat dak aan de buitenzijde

Het is beter om je dak langs buiten te isoleren in plaats van langs binnen. Wanneer je een dak aan de buitenzijde laat isoleren, is ook de draagstructuur of houten roostering mee beschermd tegen de vochtigheid en temperatuurverschillen.

Een dak omgekeerd isoleren (isolatie onder de dakbedekking), is een goede optie voor wie graag zijn of haar huidige dakbedekking wil behouden.

1. Warm dak isoleren

Bij de dakopbouw van een nieuwbouw valt de keuze meestal op een warm dak. Dit wil zeggen dat de isolatie tussen de draagconstructie en de dakbedekking ligt.

Deze methode levert de hoogste isolatiewaarde op omdat er weinig naden en randen zichtbaar zijn. Bovendien plaatst de isolatiespecialist ook een dampscherm om vochtproblemen te vermijden.

2. Omgekeerd dak isoleren

Een andere optie is om het plat dak omgekeerd te isoleren. Dan komt het isolatiemateriaal op de dakbedekking te liggen. Vervolgens plaatst de dakwerker een laag ballast die het isolatiemateriaal op zijn plaats houdt.

De werken zijn dus minder ingrijpend: het is eenvoudig uit te voeren bij een bestaand dak. Het is bovendien goedkoper en minder ingrijpend voor je dak. Het is wel minder isolerend dan een warm dak.

Plat dak langs binnen isoleren

Een alternatief is om het plat dak langs de binnenzijde te isoleren. Een dakwerker plaatst de isolatie rechtstreeks op de binnenzijde van de dakconstructie.

1. Koud dak isoleren

We spreken van een koud dak wanneer de isolatie aan de binnenkant wordt aangebracht. Voor deze isolatiemethode zijn materialen zoals minerale wol of kunststof isolatieplaten erg geschikt.

Tussen de draagstructuur en het isolatiemateriaal komt een dampscherm terecht. Deze dampremmende laag zorgt ervoor dat vocht minder gemakkelijk in de isolatie kan binnendringen.

Deze methode is echter zelden de juiste keuze: de dakconstructie is namelijk niet goed beschermd tegen vocht. Het gevolg is vochtproblemen zoals schimmel, koudebruggen en houtrot. Een dampscherm is dan niet voldoende.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Toepassingen van de soorten platte dakisolatie [Voordelen en nadelen]

De verschillende isolatiemethoden hebben natuurlijk elk hun toepassingen en belangrijke aandachtspunten. Hieronder lijsten we op in welke situaties je best voor een bepaald type van dakisolatie kiest. We bespreken zowel warm, koud als omgekeerd dak.

Het kan verstandig zijn om je te laten bijstaan door een isolatiespecialist. Zo kan je ook de ervaring en kennis van een professional meenemen in je definitieve keuze. Een deskundige geeft namelijk advies op maat over de methode en de isolatiematerialen.

Een dakwerker zorgt bovendien voor een correcte uitvoering en kiest voor kwalitatieve isolatiematerialen.

Omkeerdak

1. Warm dak: waarom het meest gekozen?

Een warm dak is de meest gebruikelijke isolatiemethode. Deze isolatiemethode is vooral ideaal wanneer je een grote renovatie of nieuwbouw plant.

Het is namelijk vereist om de bestaande dakbedekking te laten verwijderen. Aangezien deze werken vaak al in een renovatie of nieuwbouw zijn inbegrepen, levert het geen extra kosten op. In alle andere gevallen is dit wel zo. 

Het grote voordeel aan deze isolatiemethode is dat het niet alleen het beste rendement levert, maar ook een goede warmtebuffer en een minimum aan temperatuurschommelingen. Dit komt omdat de isolatie boven de draagstructuur van het dak zit. 

2. Omgekeerd dak: dakterrassen

Hoewel een omgekeerd dak niet even goed isoleert als een warm dak, heeft het toch enkele nuttige voordelen. Ten eerste moet de dakbedekking niet verwijderd worden. Dit maakt de plaatsing eenvoudiger en goedkoper.

Aan de andere kant is een omgekeerd dak enkel mogelijk wanneer de dakbedekking in een goede staat verkeert. Over het algemeen is een omgekeerd dak een goede keuze bij dakterassen of daken die frequent belopen worden.

3. Koud dak: een goed idee?

Een plat dak langs de binnenzijde isoleren (koud dak) is technisch mogelijk, maar zelden een goed idee. Omdat de dakconstructie niet in de isolatieschil zit, kunnen er allerlei vocht- en schimmelproblemen ontstaan. Er is namelijk een hoger risico op interne condensatie.

Een plat dak langs binnen isoleren, is enkel een goed idee wanneer een dakisolatie langs buiten onmogelijk is. Een combinatie van isoleren aan de binnen- en buitenkant is ook een goed idee.

Wat is beter: je plat dak van binnenuit of buitenuit isoleren?

Het is beter om je plat dak langs buiten te isoleren. Zo verminder je de kans op vocht- en schimmelproblemen. Denk bijvoorbeeld aan rottend hout in je dakconstructie. Door je plat dak langs buiten te isoleren, bescherm je je dak en zorg je voor een langere levensduur.

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt

Is een vergunning verplicht voor de isolatie van een plat dak?

Wanneer je je plat dak langs binnen isoleert, is een vergunning doorgaans niet noodzakelijk. Er zijn echter uitzonderingen. Als je door de isolatiewerken iets aan de draagconstructie van je dak verandert, je bewoonbare oppervlakte uitbreidt of iets wijzigt aan de brandcompartimentering kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. 

Wanneer je je plat dak langs buiten isoleert, is er meestal wel een bouwvergunning nodig. De isolatie zorgt namelijk voor een verhoging van je dak en dus ook voor een uitbreiding van het bouwvolume. Als je een groter woonvolume wil, heb je in de meeste gevallen verplicht een vergunning nodig.

Specialist isoleert plat dak

Professioneel advies nodig? Vind de juiste vakman in jouw regio voor info en vrijblijvende offertes

Wil je graag meer informatie over het isoleren van je plat dak? Of wil je hulp bij je keuze isolatiematerialen en -methoden? Via onderstaand offerteformulier vraag je vrijblijvend offertes aan. Zo kom je in contact met isolatiespecialisten en ontvang je gratis prijzen en advies op maat.

Zo kan je de voordeligste oplossingen vinden voor jouw situatie. Tot slot garandeert een specialist een correcte plaatsing volgens de regels van de kunst.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.