Isolatieplaten dak: prijs, aanbod materialen en toepassingen

Wil je isolatieplaten op het dak van jouw woning plaatsen? Dit artikel geeft je een overzicht van de kosten, de geschikte materialen en de toepassingen van isolatieplaten. Bovendien geven we een handig overzicht met de voor- en nadelen. Ontvang advies op maat en prijsvoorstellen van specialisten via ons offerteformulier.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere deskundigen

Wat kosten isolatieplaten voor een dak? [Prijs]

De prijs van isolatieplaten voor een dak is van een aantal factoren afhankelijk: 

 • De totale oppervlakte. 
 • Het gekozen materiaal. 
 • De gekozen isolatiespecialist. 
 • De plaatsingswijze: isolatie langs binnen of buiten installeren.

Om je toch een idee te geven van het budget dat je voor deze investering nodig hebt, geven we je hieronder een aantal richtprijzen:

 • Hellend dak met isolatieplaten langs de binnenzijde: 25 euro per vierkante meter.
 • Verwijderen oude dakbedekking + plaatsing isolatieplaten langs buitenzijde + vernieuwen van dakbedekking: 75 euro per vierkante meter.
 • Zoldervloer met isolatieplaten: 30 euro per vierkante meter.

Tip: Schakel een isolatiespecialist in om deze werken uit te voeren. Zo kan je in aanmerking komen voor premies en een verlaagd btw-tarief (6% in plaats van 21%). Hou er rekening mee dat je bij deze premies aan enkele voorwaarden moet voldoen. 

isolatieplaten dak

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Aanbod materialen dakisolatieplaten: hoe dik moeten de dakplaten zijn? 

Uit welke verschillende materialen kunnen isolatieplaten voor een plat dak bestaan? Het assortiment aan dakisolatieplaten is groot. Jouw materiaalkeuze is belangrijk: het bepaalt namelijk de prijs en de isolerende eigenschappen van de plaat.

De samenstelling van het materiaal kan het isolerend vermogen van de isolatieplaat doen variëren. In onderstaande tabel geven we een overzicht van de verschillende soorten isolatieplaat materialen, samen met het isolerend vermogen en de richtprijs (afhankelijk van de dikte van de plaat).

MateriaalIsolerend vermogenPrijs per m²Prijs geldt voor een dikte van:
EPSMatig tot goedVanaf € 1515 cm
XPSGoed tot zeer goed Vanaf € 1914 cm
PURZeer goedVanaf € 20 12 cm 
PIRZeer goed tot uitstekendVanaf € 2510 cm
ResolUitstekendVanaf € 359 cm 

Hieronder bespreken we alle isolatiematerialen in meer detail. 

1. EPS

EPS-isolatieplaten bestaan uit geëxpandeerd polystyreen, ook wel bekend als piepschuim. Het is een heel licht materiaal, waardoor je het gemakkelijk kunt hanteren en verwerken.

De platen zijn goed tegen vocht bestand. Daarom kan je ze meestal ook zonder problemen belopen. Bovendien kan je deze EPS platen voor een goedkope prijs aankopen.

2. XPS

XPS-isolatieplaten worden gemaakt van geëxtrudeerd polystyreen. Deze XPS platen hebben eigenlijk dezelfde voordelen als EPS platen:

 • Bestand tegen vocht. 
 • Makkelijk te hanteren. 
 • Beloopbaar.

Bovendien isoleren XPS-isolatieplaten vaak iets beter dan EPS-isolatieplaten.

3. PUR

Isolatieplaten uit PUR of polyurethaan hebben een goede isolatie- of lambda-waarde. Daarom hebben ze maar een beperkte dikte nodig.

Indien je last hebt van naden of kieren kan je deze opvullen met PUR-schuim. Gespoten PUR kan je ook als dakisolatie gebruiken. Het is dan een goed alternatief voor harde isolatieplaten.

4. PIR

PIR of polyisocyanuraat isolatieplaten zijn brandveiliger dan PUR. De lambda-waarde van PIR isolatieplaten is vaak net iets beter dan die van PUR-platen. Ze kunnen daarom ook net iets dunner geplaatst worden.

5. Resol

Resol isolatieplaten hebben het hoogste isolerende vermogen van alle isolatieplaten. De lambda-waarde is 0,020 W/mK. Daarom kunnen deze platen heel dun geplaatst worden om hetzelfde isolerende vermogen te bereiken.

Resol isolatieplaten zijn een ideale dakisolatie voor hellende daken, zowel wanneer je ze langs binnen of buiten plaatst.

6. Minerale wol

Rotswol, glaswol of houtwol zijn isolatieplaten die uit minerale wol bestaan. Ze zijn niet zo hard als isolatieplaten uit PUR of PIR. Deze zachtere platen zijn beter samendrukbaar en brandveiliger.

Ze hebben echter wel een dikkere isolatielaag nodig om hetzelfde isolerende resultaat te krijgen als stijve PIR of PUR platen.

Let op: Bescherm jezelf voldoende bij het plaatsen van glaswol. Dit materiaal kan namelijk voor irritatie aan de huid en ogen zorgen. Draag beschermende kledij en een mondmasker

minerale wol isolatieplaten

7. Kant-en-klaar geïsoleerde isolatieplaat (metaal)

Deze kant-en-klaar geïsoleerde isolatieplaten bestaan uit metalen platen met thermisch isolatiemateriaal aan de binnenkant. Deze panelen hebben een aantal voordelen:

 • Licht van gewicht.
 • Makkelijk te plaatsen.
 • Lange levensduur.
 • Goede thermische isolatie.
 • Goed bestand tegen schimmels.

Het nadeel aan deze metalen isolatieplaten is dat ze duurder zijn en een slechtere akoestische isolatie hebben.

Wil je de exacte prijs kennen van een bepaald isolatiemateriaal? Of wil je weten welk materiaal de beste keuze is in jouw situatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten uit jouw regio via onderstaand offerteformulier.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat zijn nu de beste platen voor een schuin en plat dak? 

Een schuin dak isoleer je best met PIR of PUR-isolatieplaten. Een isolatielaag van 9 tot 11 centimeter is al voldoende. 

Voor de isolatie van een plat dak zijn EPS-platen goed geschikt. Omdat ze een lambda-waarde hebben die tussen 0,032 en 0,036 ligt, heb je maar een gemiddelde dikte van 12 centimeter nodig om een degelijke isolatie te bereiken.

EPS-isolatiepanelen dak

Voordelen en nadelen van dakisolatie met platen 

Dakisolatie met platen heeft een aantal voor- en nadelen. Het is belangrijk deze in het achterhoofd te houden zodat je de goede keuze maakt voor jouw situatie. We geven hieronder een handig overzicht.

Voordelen

Isolatieplaten als dakisolatie gebruiken heeft veel voordelen:

 • Eenvoudig te plaatsen. Isolatieplaten hebben vaak een simpel kliksysteem. Hierdoor kunnen de platen makkelijk in elkaar klikken en kan je ze eenvoudig zelf installeren.
 • Dampdicht. Isolatieplaten houden de dampen en condensatie uit de lucht tegen. Het risico op vochtproblemen vermindert zo aanzienlijk.
 • Vervaardigd uit kunststof of synthetische materialen. PUR en PIR bestaan bijvoorbeeld uit kunststof. Deze materialen hebben een lage lambda- of isolatiewaarde en dus een hoog isolatievermogen. Je hebt bijgevolg een minder dikke isolatielaag nodig om dezelfde R-waarde te bekomen. Dunnere isolatie betekent ook dat de isolatieplaten minder ruimte innemen.
 • Geluidsisolatie. Isolatieplaten isoleren niet alleen thermisch goed, maar ook op akoestisch vlak scoren ze goed. Een goede geluidsisolatie is interessant voor zoldervloerioslatie: zo demp je het geluid van de voetstappen. Isolatieplaten uit minerale wol geven het beste resultaat.

Nadelen

Naast deze voordelen hebben isolatieplaten ook een nadeel. Isolatieplaten hebben een redelijk milieuonvriendelijk karakter. De materialen waaruit de platen bestaan, zijn vaak niet recycleerbaar en dus slecht voor het milieu.

Verschillende toepassingen en plaatsingen 

Je kan je dak op verschillende manieren isoleren. Isolatieplaten hebben bijgevolg meerdere mogelijke toepassingen:

 • Langs de binnenzijde isoleren.
 • Langs de buitenzijde isoleren.
 • Zoldervloerisolatie plaatsen.

We bespreken deze isolatiemethodes hieronder in meer detail.

Wat is de beste toepassing voor jouw situatie of constructie? Vraag advies op maat aan specialisten uit jouw buurt via ons offerteformulier.

Ontvang offertes, vergelijk prijzen en bespaar kosten

1. Langs de binnenzijde dak isoleren

Platte of hellende daken langs de binnenzijde isoleren is een klassieke vorm van dakisolatie. Bij hellende daken komen de isolatieplaten tussen de houten balken van de dakstructuur terecht.

Wil je een plat dak langs de binnenkant isoleren? Deze isolatiemethode noemt ook een koud dak. Specialisten passen deze techniek echter niet vaak toe: de dakconstructie zit namelijk niet in de isolatieschil, wat betekent dat het veel last heeft van temperatuurschommelingen.

2. Langs de buitenzijde bevestigen

Wil je isolatieplaten langs de buitenzijde van het dak bevestigen? Om de dakisolatieplaten te kunnen plaatsen, moet eerst de dakbedekking verwijderd worden. Daarna kan je de oude dakbedekking terugplaatsen of kan je een nieuwe bekleding laten installeren.

De techniek komt voornamelijk voor bij nieuwbouw en renovatiewerken. Dan moet je de dakbedekking er namelijk niet eerst afhalen. Zo bespaar je kosten.

3. Zoldervloerisolatie plaatsen

Zoldervloerisolatie is een interessante optie als je zolder niet verwarmd wordt. Het totale volume van je huis dat verwarmd moet worden, is dan heel wat kleiner. Zo bespaar je energiekosten, verwarm je efficiënter en is je huis energiezuiniger.

specialist plaatst XPS panelen zoldervloer

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van specialisten uit jouw regio via ons offerteformulier. Zij geven je adviezen en prijsvoorstellen op maat voor jouw situatie.

Door meerdere offertes te vergelijken, vind je de voordeligste oplossing voor jouw situatie. Een deskundige garandeert bovendien dat de isolatiewerken op een veilige en correcte manier worden uitgevoerd.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.