Dak dubbel isoleren: wat zijn de mogelijkheden voor een hellend en plat dak?

Benieuwd naar de meest effectieve isolatiemethoden voor jouw dak? Leer over verschillende technieken en materialen voor het dubbel isoleren van zowel hellende als platte daken. Ontdek hoe je energie kunt besparen en het comfort in je huis kunt verbeteren.

Vind dakwerkers en ontvang gratis offertes

Wat kost een dak dubbel isoleren?

De kosten voor het dubbel isoleren van je dak kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Is het een plat dak of een hellend dak? Kies je voor isolatie langs binnen of langs buiten? Welk isolatiemateriaal wordt door de vakman gebruikt?

Over het algemeen kun je een gemiddelde kostprijs verwachten van 20 tot 100 euro per vierkante meter, exclusief btw en inclusief plaatsing. Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per isolatiemethode:

IsolatiemethodePrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Hellend dak dubbel isoleren langs binnen€ 20 à 50
Hellend dak dubbel isoleren langs buiten€ 40 à 60
Plat dak dubbel isoleren langs buiten€ 45 à 100
Plat dak dubbel isoleren langs binnen€ 25 à 40

Let op: Dit zijn indicatieve prijzen. Voor een exacte prijs voor jouw project raden we aan om gratis offertes aan te vragen bij vakmannen die actief zijn in jouw regio.

Dak dubbel isoleren

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Dubbele isolatie plaatsen bij hellende daken

Je hebt de mogelijkheid om je hellend dak op twee manieren dubbel te isoleren, afhankelijk van je specifieke situatie, persoonlijke voorkeuren en budget. Hieronder vind je een overzicht van beide opties:

1. Schuin dak van binnenuit dubbel isoleren

Bij deze methode voegt een isolatiespecialist een extra isolatielaag toe onder je dakconstructie. Deze isolatie wordt aan de binnenkant van je hellend dak geplaatst, zodat je bestaande dakbedekking onaangeroerd blijft.

Dit is een praktische en kosteneffectieve manier om extra isolatie aan je hellend dak toe te voegen. Deze optie is geschikt als:

 • De houten draagbalken en dakbedekking in goede staat verkeren.
 • Er al een onderdak aanwezig is (wind- en waterdichte folie of platen ter bescherming van je dak tegen weersinvloeden).
 • De huidige isolatielaag droog is.
 • Je geen volledige dakrenovatie wilt uitvoeren.
 • De ruimte onder het dak (nog) niet is afgewerkt en er voldoende ruimte beschikbaar is.

2. Schuin dak langs buiten dubbel isoleren

Bij deze aanpak voegt een dakwerker een extra isolatielaag toe bovenop je dakconstructie. Dit gebeurt vanaf de buitenkant, wat betekent dat de dakwerker eerst je bestaande dakbedekking moet verwijderen.

Het extra isoleren van je hellend dak langs buiten is daardoor een meer arbeidsintensieve en kostbare optie dan het aanbrengen van isolatie aan de binnenkant. Deze methode is geschikt wanneer:

 • Je huidige dakbedekking aan vervanging toe is.
 • Er geen onderdak aanwezig is of als deze laag beschadigd is (dit verwijst naar de wind- en waterdichte folie of platen die je dak beschermen tegen weersinvloeden).
 • De huidige isolatielaag niet meer in goede staat verkeert.
 • Je een complete dakrenovatie wilt laten uitvoeren.
 • De binnenruimte onder het dak al volledig is afgewerkt.

Vraag advies op maat en vergelijk gratis offertes

Platte daken dubbel isoleren

Net als bij hellende daken, kun je ook bij een plat dak kiezen voor dubbele isolatie langs binnen of langs buiten. Toch wordt extra isolatie langs buiten over het algemeen het sterkst aanbevolen. Hieronder een overzicht van beide opties:

1. Plat dak aan de buitenkant dubbel isoleren

Bij deze methode plaatst een dakwerker een extra laag dakisolatie bovenop je dakconstructie. Hierdoor maakt de dakconstructie deel uit van de isolatieschil en warmt deze op samen met je woning. Hierdoor wordt je dak optimaal beschermd tegen temperatuurschommelingen en vocht. Je platte dak dubbel isoleren langs buiten kan op twee manieren:

Warm dak

Is je huidige dakbedekking (bijvoorbeeld roofing of EPDM) niet meer in goede staat? Dan kan een dakwerker de bestaande daklaag verwijderen om vervolgens een nieuwe isolatielaag (bijvoorbeeld kunststof isolatieplaten of minerale wol in plaatvorm) én een nieuwe dakbedekking te plaatsen.

Hij kan ook de eventuele bestaande isolatielaag inspecteren en indien nodig verwijderen. Een alternatief is het plaatsen van een nieuw warm dak bovenop je bestaande dakbedekking. De oude daklaag fungeert dan als dampscherm om vocht tegen te houden.

Omgekeerd dak

Bij een omgekeerd dak plaatst een dakwerker de extra isolatielaag bovenop je bestaande dakbedekking. Op het isolatiemateriaal (vochtbestendige XPS-isolatieplaten) komt dan een ballastlaag van grind of tegels om de extra isolatie te beschermen en op zijn plaats te houden.

Bij zo’n omgekeerd dak blijft je daklaag dus gewoon liggen. Op deze manier bespaar je zowel op arbeids- als materiaalkosten.

Meer info en advies nodig?

2. Plat dak langs binnen dubbel isoleren

Bij het isoleren van een plat dak langs binnen wordt er gesproken van een koud dak. Bij deze methode plaatst een isolatiespecialist een extra laag dakisolatie onder je dakconstructie.

Koud dak

Hoewel deze methode technisch gezien mogelijk is voor het dubbel isoleren van een plat dak, wordt dit sterk afgeraden.

De dakconstructie maakt namelijk geen deel uit van de isolatieschil en is daardoor blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen. Dit kan leiden tot schade door uitzetting en inkrimping.

Bovendien is een plat dak aan de buitenkant dampdicht, waardoor condensatievocht niet kan ontsnappen. Daarnaast zal een vakman ook de binnenafwerking van je platte dak moeten verwijderen om de extra isolatie tussen of onder je dakbeschot aan te brengen.

Dak dubbel isoleren zonder onderdak

Geschikte materialen voor dubbele isolatie

Als je overweegt om je dak dubbel te isoleren, is het belangrijk om de juiste materialen te kiezen. Hieronder vind je een overzicht van geschikte isolatiematerialen en hun toepassingen.

1. Hellende daken

Voor dubbele isolatie van hellende daken langs binnen kiest een specialist vaak uit de volgende materialen:

 1. Isolatiedekens van glaswol of rotswol zijn populair voor na-isolatie. Ze bieden goede isolatie, zijn snel te plaatsen tussen de balken en zijn kostenefficiënt.
 2. Harde, drukvaste isolatieplaten in kunststof (zoals PUR, PIR, EPS, etc.) hebben een hogere isolatiewaarde dan minerale wol. Hierdoor is minder dik isoleren mogelijk voor hetzelfde resultaat. Sommige platen zijn al voorzien van een dampscherm.
 3. Een isolatiespecialist kan ook een extra laag gespoten PUR-schuim aanbrengen op de oude isolatielaag. Hierdoor ontstaat een naadloze isolatielaag die alle kieren en gaten goed afdicht. Omdat PUR-schuim dampdicht is, is een apart dampscherm overbodig.

Bij het dubbel isoleren van je dak langs buiten maakt een dakwerker altijd gebruik van harde, drukvaste isolatieplaten gemaakt van kunststof hardschuim (zoals PUR, PIR, XPS, …).

Deze worden eenvoudig aan elkaar bevestigd door middel van een tand- en groefsysteem, wat resulteert in een naadloze isolatielaag zonder risico op koude- of warmtebruggen.

2. Platte daken

Voor het dubbel isoleren van platte daken kunnen isolatieplaten zoals PIR-platen of EPS isolatieplaten worden gebruikt.

Deze worden over de bestaande isolatie geplaatst en bieden uitstekende isolerende eigenschappen, waardoor warmteverlies via het platte dakoppervlak wordt beperkt.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Waar kan je het beste je dak mee isoleren?

Bij platte daken vormen EPS-platen de meest geschikte optie voor dakisolatie. Met een lambdawaarde van 0,032 – 0,036 is een gemiddelde dikte van 12 centimeter doorgaans voldoende.

Voor schuine daken daarentegen, isoleert men het best met PUR of PIR. Een laag van 9 tot 11 centimeter dikte volstaat voor een effectieve dakisolatie.

Omkeerdak isoleren

Waarom je dak van een dubbele isolatie voorzien?

Bij nieuwe daken wordt standaard isolatie toegepast, waardoor ze meteen aan de huidige dakisolatienorm voldoen. Voor bestaande daken is de aanwezige isolatie vaak niet meer in lijn met de huidige energie-eisen.

Dit kan leiden tot warmteverlies en hogere stookkosten. In zo’n geval is het extra isoleren van je dak een zeer lonende investering. Dit levert namelijk de volgende voordelen op:

 1. Lagere energierekening: extra dakisolatie voorkomt dat warmte onnodig via het dak verloren gaat. Hierdoor kun je tot wel 30% besparen op je energiekosten.
 2. Verhoogd woon- en warmtecomfort: een goed geïsoleerd dak verbetert het binnenklimaat in je huis. In de winter blijft het langer warm en in de zomer langer koel. Deze stabielere binnentemperatuur zorgt voor een aangenamer wooncomfort.
 3. Verhoogde waarde van je woning: als je je huis wilt verkopen, krijgt een goed geïsoleerde woning een hogere score bij de opmaak van een energieprestatiecertificaat (EPC). Een goede score betekent ook een hogere verkoopwaarde.
 4. Lagere CO2-uitstoot: met extra dakisolatie verbruik je minder energie. Dit resulteert niet alleen in lagere stookkosten, maar ook in een vermindering van je CO2-uitstoot. Dit is goed voor zowel je portemonnee als het milieu.
 5. Conformiteit aan de dakisolatienorm: sinds 2020 moeten de daken van alle (huur)woningen die vóór 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten, voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm. De minimumnorm is een warmteweerstand (R-waarde) van 0,75 m²K/W.

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten

Hier kun je kosteloos en vrijblijvend offertes en advies aanvragen over het dubbel isoleren van je dak en de installatie van isolatiemateriaal.

Op deze manier kun je jezelf nog beter informeren, prijzen eenvoudig vergelijken en de optimale oplossing voor jouw situatie vinden.

Profiteer van het vakmanschap van een erkende isolatiespecialist. Ontvang persoonlijk advies op maat over het dubbel isoleren en de installatie van isolatiemateriaal.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.