Dakkapel isoleren: wat zijn de mogelijkheden? Werkwijze en materialen

Wil je jouw dakkapel isoleren? Dit artikel geeft je een overzicht van de mogelijkheden, werkwijze en gebruikte materialen. Krijg hier wat meer inspiratie over en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes van meerdere isolatie-experten

Wat is een dakkapel?

Wat is een dakkapel nu precies? Een dakkapel is een stuk uitbouw in het schuine dakvlak. Bij nieuwbouw kan het ineens geïnstalleerd worden of bij een bestaande woning achteraf.

Een erg belangrijke reden om een dakkapel te installeren is om extra ruimte te creëren en meer licht binnen te laten in de kamer.

Zo’n dakkapel kan in elke vorm of maat gebouwd worden, maar over het algemeen bestaat een dakkapel uit 2 driehoekige zijwanden, een raam en een dak. Het dak kan ook verschillend zijn: een plat, zadel-, schild of lessenaarsdak.

Er bestaan tegenwoordig ook prefab moderne dakkapellen om een snelle plaatsing te garanderen. Deze zijn vaak gemaakt uit hout of kunststof.

Prefab dakkapellen worden op voorhand gemaakt in de fabriek en het plaatsen van zo’n dakkapel neemt meestal minder dan een dag tijd in beslag.

Dakkapel hout

Wat kost een dakkapel isoleren?

De prijs voor het isoleren van een dakkapel is afhankelijk van een aantal factoren:

Om je toch een idee te geven over wat je kan verwachten qua kosten, geven we je in de tabel een overzicht van de richtprijs voor isolatie langs binnen of langs buiten.

Soort isolatie Prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Dakkapel isoleren langs binnen€ 20 tot € 50 
Dakkapel isoleren langs buiten € 40 tot € 100 

Let op: De kosten variëren van specialist tot specialist. Wil je de beste prijs kennen voor jouw dakkapel isolatie? Neem dan contact op met experten in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.

Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes en bespaar tot enkele honderden euro’s

Bestaande dakkapel van isolatie voorzien: twee methodes

Hoe moet je nu precies een bestaande dakkapel isoleren? Om hogere stookkosten te vermijden wacht je hier best niet te lang mee. Er zijn 2 methodes waarop je een dakkapel kan isoleren:

 • Langs de binnenkant.
 • Langs de buitenkant.

We bespreken beide opties hieronder in meer detail.

1. Dakkapel aan de binnenkant isoleren

Een dakkapel langs de binnenkant isoleren komt heel vaak voor en gaat heel snel. De materialen die best gebruikt worden bij het isoleren langs de binnenkant zijn minerale wol of kunststof isolatieplaten.

Een installateur doorloopt vaak de volgende stappen:

 • Raamwerk plaatsen: tegen het plafond en langs de wanden van de kapel wordt er een houten of metalen raamwerk aangebracht. Het raster is op maat gemaakt en moet goed aansluiten op de aanpalende zolderisolatie.
 • Isolatiematerialen aanbrengen: de gekozen isolatiematerialen worden vervolgens geklemd tussen het raamwerk. Bij harde isolatieplaten worden ze naadloos in elkaar geklikt via een tand-en-groefsysteem. In het geval van isolatiewol wordt deze eerst op maat gesneden om daarna geklemd te worden tussen het raster.
 • Kieren en naden dichten: de naden worden in de isolatielaag dicht gemaakt met een aangepaste kit. Hierdoor ontsnapt er zeker geen tocht of vocht langs de kieren.
 • Dampscherm + afwerking plaatsen: boven de isolatie komt een dampscherm of dampremmende folie. Er dringt hierdoor geen condensatievocht van binnen in je isolatielaag. De dakkapel kan langs binnen verder afgewerkt worden met gipsplaten, OSB-platen, of andere platen.
Dakkapel isoleren

2. Dakkapel aan de buitenkant isoleren

De tweede mogelijkheid is het isoleren van je dakkapel langs de buitenkant. Gaat het om een grote dakrenovatie? Dan kan je de dakkapel zoals de rest van het dak isoleren.

De isolatie van een dakkapel langs de buitenkant wordt vaak als volgt gedaan:

 • Dakbedekking verwijderen en dampscherm plaatsen: de huidige dakbedekking wordt eerst verwijderd zodat de kale dakconstructie bloot komt te liggen. Hier bovenop wordt een dampscherm geplaatst om zo de isolatielaag niet te laten aantasten door vocht van binnenuit.
 • Isolatiematerialen aanbrengen: de makkelijkste manier om een dakkapel langs buiten te isoleren is het gebruiken van harde isolatieplaten. Je kan hierbij gebruik maken van PIR-platen die makkelijk met een tand-en-groefsysteem in elkaar worden geklikt.
 • Onderdakfolie plaatsen: onderdakfolie is erg belangrijk voor je dak. De folie houdt wind en regen tegen. De folie maakt het dak met andere woorden waterdicht. De isolatie en de dakconstructie kunnen hierdoor niet door vocht worden aangetast.
 • Afwerken met dakbekleding: de laatste stap is het dak en je dakkapel afwerken met nieuwe dakbedekking die je zelf hebt gekozen. De bekleding van je kapel hangt voornamelijk af van het type dakkapel: hellend of plat.

Let op: Deze methode is voornamelijk bedoeld voor een volledige dakrenovatie. Langs buiten isoleren is bovendien ook duurder en meer arbeidsintensief.

Je kunt een expert vertrouwen om de beste methode voor jouw situatie te kiezen

Neem contact op met installateurs in jouw buurt via het offerteformulier.

Zijkant of zijwangen van een dakkapel isoleren

Alleen de dakkapel zelf isoleren is niet voldoende. Er kan dan nog warmte ontsnappen via de zijwanden of via het raam van de dakkapel. Hieronder geven we een stappenplan weer voor het isoleren van de zijkant van je dakkapel.

 • Stap 1: check of er geen tocht naar binnen komt en of de buitenbeplating luchtdicht is. Is dit niet het geval, moeten eerste de kieren en gaten luchtdicht gemaakt worden.
 • Stap 2: op de wand maak je een houten raamwerk waar de isolatie tussen geplaatst kan worden. Dit kan je maken met houten latten waarbij je best 60 centimeter ruimte behoudt tussen de latten. Voor de diepte van het raamwerk gebruik je de dikte van het isolatiemateriaal.
 • Stap 3: plaats het isolatiemateriaal in het houten raamwerk. Zorg er hierbij voor dat alles goed opgevuld is.
 • Stap 4: een dampremmende folie moet worden aangebracht over het isolatiemateriaal. Dit kan met een nietjesmachine, waarna je luchtdichte tape gebruikt om de naden dicht te plakken en eventueel ook de nietjes.
 • Stap 5: kit de aansluitende delen dicht met acrylaatkit.
 • Stap 6: werk het geheel af met gipsplaten.
Specialist inschakelen om jouw dakkapel te isoleren

Vraag advies aan experten en ontdek de beste optie voor jouw woning

Geschikte isolatiematerialen en hoe dik moet de isolatie zijn? 

In het stappenplan hierboven staat beschreven hoe een vakman te werk zou gaan bij het isoleren van jouw dakkapel. Maar welke materialen gebruikt hij? Welke materialen zijn het meest geschikt hiervoor?

De 3 meest geschikte materialen die je gebruikt voor het isoleren van je dakkapel zijn:

 • Harde isolatieplaten.
 • Minerale wol.
 • Schuimisolatie.

We bespreken deze 3 verschillende materialen hieronder in meer detail voor jou.

1. Harde isolatieplaten: kunststof zoals PIR, PUR, EPS en XPS

Harde isolatieplaten zijn één van de meest geschikte isolatiematerialen voor een dak in het algemeen. Hier zijn verschillende redenen voor:

 • De platen sluiten goed aan.
 • Gebruiksvriendelijk.
 • Hoge isolatiewaarde.

Je kan deze isolatieplaten verkrijgen in verschillende kunststoffen: PIR, PUR, EPS en XPS.

2. Minerale wol: glaswol, rotswol en houtwol

Er zijn verschillende soorten minerale wol beschikbaar in halfzachte isolatieplaten of op een rol als dekens. Deze 3 soorten zijn: glaswol, rotswol en houtwol.

Het materiaal is heel populair omdat het flexibel en soepel is. Daarbovenop hebben ze een goede prijskwaliteitverhouding.

3. Schuimisolatie: gespoten PUR

Schuimisolatie, ook wel gespoten PUR genoemd, is een heel goed materiaal om te gebruiken op moeilijk bereikbare plaatsen. Het is daarnaast de ideale aanvulling op harde isolatieplaten of minerale wol. Zo zorg je ervoor dat je isolatie perfect luchtdicht is.

Wil je weten welk materiaal het meest geschikt is in jouw situatie en voor jouw dakkapel? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via ons offerteformulier om contact op te nemen met isolatie-experten in jouw buurt.

Welke isolatie kies je best? Contacteer gratis experten uit jouw buurt voor advies

Waarom je (oude) dakkapel aan de buiten- of binnenzijde isoleren?

Waarom zou je er nu voor kiezen om jouw dakkapel te laten isoleren? Een nieuwe prefab dakkapel is vaak al automatisch geïsoleerd, maar bij een nieuw maatwerk dakkapel of een oude dakkapel is dit meestal niet het geval.

Door je dakkapel te isoleren geniet je van de volgende voordelen:

 • Verlaagde energiefactuur: bij een dakkapel zonder isolatie ontsnapt er enorm veel warmte waardoor je dus meer moet stoken en meer energie verbruikt. Door de isolatie van je dakkapel vermijd je deze hoge energiekost en krijg je dus een lagere energierekening.
 • Verhoogd wooncomfort: de isolatie van je dakkapel zorgt voor een hoger of geoptimaliseerd wooncomfort. Dit doordat de warmte op koude dagen niet kan ontsnappen en op warme dagen blijft de ruimte langer koel.
 • Goede geluidsisolatie: een optimale thermische isolatie is één voordeel van het isoleren van je dakkapel. Daarnaast is het een voordeel dat het een goede geluidsisolatie geeft. Op deze manier heb je geen last van storende omgevingsgeluiden.
 • Stijgende waarde van je woning: het al dan niet goed isoleren van je dakkapel beïnvloedt de waarde van het huis. De EPC-score verbetert na isoleren en een betere EPC-score maakt je huis veel aantrekkelijker voor potentiële kopers.
Dakkapel op bestaand huis

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over het isoleren van je dakkapel aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en inspiratie op te doen. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.