Na isoleren dak: mogelijkheden en kosten voor hellende en platte daken

Een dak na-isoleren maakt je woning energiezuiniger. Hierdoor bespaar je ook op je energierekening. Er bestaan verschillende isolatiemethoden afhankelijk van het type dak (hellend of plat dak). In dit artikel bespreken we alle mogelijkheden samen met de kostprijs. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul dan ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat betekent een dak na-isoleren?

Na-isoleren betekent dat je een reeds geïsoleerd dak bijkomend isoleert. Er bestaan verschillende mogelijkheden afhankelijk van je type dak.

Als je dak niet voldoet aan de meest recente isolatienormen, is het verstandig een na-isolatie uit te laten voeren. Zo verlies je minder warmte via je dak. Met de huidige energieprijzen is dat zeker interessant. 

na-isoleren dak

Wat kost een na-isolatie voor je dak?

De prijs voor na-isoleren is afhankelijk van jouw type dak. Hieronder geven we een tabel met de richtprijzen voor zowel hellende als platte daken. 

Wil je een exacte prijs kennen? Door ons offerteformulier in te vullen, kan je de kosten beter inschatten. Je krijgt dan namelijk offertes met prijsvoorstellen op maat van specialisten. 

1. Hellende daken

Bij hellende of schuine daken is de prijs erg afhankelijk van de manier waarop je isoleert. Breng je de isolatie langs binnen aan? Dan kost dit minder dan wanneer je het isolatiemateriaal langs buiten aanbrengt. De exacte kosten hangen natuurlijk af van situatie tot situatie. 

Isolatiemethode Gemiddelde prijs
 Langs binnen € 20 – € 40
 Langs buiten € 40 – € 60

Snel en gratis offertes vergelijken?

2. Platte daken

Platte daken kan je op drie manieren isoleren. Ook hier verschilt de prijs aanzienlijk naargelang de isolatiemethode. 

 Isolatiemethode Gemiddelde prijs
 Langs buiten: warm dak € 70 – € 100
 Langs buiten: omgekeerd dak € 45 – € 50
 Langs binnen: koud dak € 25 – € 40

Hoe Hellend dak na-isoleren?

Een schuin dak isoleer je langs binnen of langs buiten. Hieronder bespreken we de verschillende mogelijkheden. 

1. Schuin dak langs binnen na-isoleren

Isolatiewol

Een schuin dak van binnenuit isoleren, kan gemakkelijk met isolatiewol. Een specialist plaatst de wol tussen een houten raamwerk. Achteraf brengt hij een dampwerende folie aan.

Deze isolatiemethode is eenvoudig en goedkoop, maar zorgt wel voor het meeste plaatsverlies binnenshuis.

Een snelle isolatiemethode die bovendien weinig ruimte inneemt, is een dakisolatie met isolatieplaten. Ondanks de dunnere dikte, behalen de platen toch een degelijke isolatiewaarde

Gespoten dakisolatie

Gespoten dakisolatie kan zowel rechtstreeks op de pannen aangebracht worden als tussen een nieuw houten frame. Het voordeel van deze isolatiemethode is dat je de kans op kieren, gaatjes of spleten verkleint.

Zo zorg je voor een waterdichte isolatie die bestand is tegen koudebruggen. Bij deze methode is een dampscherm niet noodzakelijk.

Let op vochtproblemen door het bestaande dampscherm

Door bij een hellend dak extra isolatie toe te voegen aan de binnenzijde, kan het zijn dat je extra aandacht moet besteden aan het bestaande dampscherm. Als je bovenop de oude folie een nieuw dampscherm met isolatie plaatst, kan vocht gevangen raken. Dit zorgt voor natte isolatie die op den duur haar effectiviteit verliest.

De oplossing is simpel: Verwijder de oude dampwerende laag door erin te prikken. Zo kan het vocht via de oude folie en het onderdak ontsnappen.

schuin dak na-isolatie

2. Schuin dak aan de buitenzijde na-isoleren

Een hellend dak langs binnen isoleren is enkel een optie voor wie een onderdak heeft. Dit onderdak bevindt zich tussen de dakbedekking en de isolatie. Het zorgt voor een bescherming van het isolatiemateriaal tegen vocht.

Wanneer er geen onderdak aanwezig is, isoleer je het best langs buiten. Hieronder bespreken we twee mogelijkheden. 

Sarkingdak

Bij een sarkingdak komt de isolatie aan de buitenkant van de dakconstructie te liggen. Je hebt dan een continue isolatielaag die goed bestand is tegen koudebruggen. Bovendien verlies je geen binnenruimte onder het dak: de specialist brengt het isolatiemateriaal op het dak aan. 

Het enige nadeel is dat de bestaande dakbedekking eerst verwijderd moet worden: enkel de dakbalken blijven over. Een sarkingdak is vooral handig wanneer je al van plan was om het volledige dak te vervangen. 

Dakelementen

Isolerende dakelementen zijn gepersonaliseerde panelen waarin isolatie, dakspanten, onderdak en interne afwerking verwerkt zitten.

Deze panelen strekken zich uit over de volledige dakhoogte. Een specialist plaatst ze op de verticale balken en bevestigt ze vervolgens als puzzelstukken aan elkaar. Zo is het volledige dak mooi met isolatie afgesloten. 

Omdat alle benodigde componenten in één paneel verwerkt zijn, is de installatie eenvoudig en snel. 

Krijg vrijblijvend advies op maat voor jouw woning

Plat dak van na-isolatie voorzien

Net zoals een schuin dak kan je een plat dak op twee manieren isoleren: langs binnen of langs buiten

1. Plat dak aan de buitenkant na-isoleren

Warm dak

Bij een warm dak brengt een specialist de isolatie aan op de draagvloer van het dak en onder de dakbedekking. Hierdoor zit ook de dakstructuur in de isolatielaag verwerkt.

Bovendien verhoogt het de levensduur van de dakconstructie en is het risico op scheurvorming in de dakvloer (als gevolg van temperatuurverschillen) kleiner. 

Deze methode is ideaal wanneer je dakbedekking aan vervanging toe is. Maar je kunt er ook voor kiezen om je oude dakbedekking te laten liggen. Dan kan het als een dampscherm dienen. 

Omgekeerd dak

Bij een omgekeerd dak komt het isolatiemateriaal op de bestaande dakbedekking te liggen. Daarna brengt de specialist een ballastlaag aan over het isolatiemateriaal, zodat het stevig vastligt en bestand is tegen temperatuurschommelingen.

Deze methode is duurder, maar heeft als voordeel dat je de bestaande dakbedekking kan behouden.

Duodak: dubbel isoleren?

Het is ook mogelijk om de twee bovenstaande methodes te combineren. Wanneer je platte dak als een warm dak is geïsoleerd, kun je het bijkomend isoleren volgens het principe van het omgekeerde dak.

Zo geniet je van de voordelen van beide methoden. Wil je weten of dit in jouw situatie mogelijk is? Vul ons offerteformulier in en kom in contact met een isolatiespecialist. Hij bespreekt alle mogelijkheden voor jouw dak.

plat dak na-isoleren

2. Plat dak aan de binnenzijde na-isoleren

Een koud dak houdt in dat je een plat dak aan de binnenzijde na-isoleert. We leggen hieronder uit wat dit precies betekent. 

Koud dak

Bij een koud dak zit de dakconstructie niet in de isolatieschil. Hierdoor is het dak gevoeliger voor beschadigingen en vochtproblemen zoals schimmel.

Een plat dak is namelijk dampdicht aan de buitenzijde, wat betekent dat het vocht moeilijk kan ontsnappen en het risico op interne condensatie groter is. Daarom is deze methode minder aan te raden.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Enkele aandachtspunten tijdens de na-isolatiewerken

Er zijn enkele valkuilen wanneer je je dak isoleert. Hieronder lijsten we enkele aandachtspunten op: 

  • Om vochtproblemen te voorkomen, moet je goed nadenken over de plaatsing van het dampscherm.
  • Kies het juiste materiaal voor jouw project.
  • De isolatie moet op de juiste manier aangebracht worden: enkel dan voorkom je condensatievocht en houtrot. 
  • Na-isoleren is een grote klus. Wie langs buiten isoleert, moet dakpannen en andere dakbedekking verwijderen voordat hij aan de isolatiewerken kan beginnen. 

Wil je zeker zijn van een correcte, veilige en kwalitatieve plaatsing? Dan is het verstandig om een deskundige te contacteren via ons offerteformulier

specialist isoleert met minerale wol

Waarom een (geïsoleerd) dak na-isoleren?

Je dak na-isoleren kan een interessante investering zijn. Verouderd isolatiemateriaal zorgt voor veel warmteverlies. Een nieuwe isolatielaag kan je serieus doen besparen op je energiefactuur. Het dak is een belangrijke plaats omdat warme lucht stijgt.

Je investering voor dakisolatie kan je binnen de vijf jaar terugverdienen. Daarnaast zorgt het na-isoleren van je dak ook voor een aangenamer leefklimaat in je woning. Tot slot verhoog je de waarde van je woning wanneer je in goede isolatie voorziet. 

Dakisolatie in 2024: 5 dingen die je moet weten

1

Verschillende opties

Als je nadenkt over huisrenovatie, is isolatie een onderwerp dat je niet mag overslaan. Er zijn zoveel opties, zoals XPS, EPS, glaswol, en natuurlijk de veelgebruikte PIR en PUR – elk met hun eigen voordelen.

2

Spantendak of gordingendak isoleren

Heb je een spantendak of gordingendak? Geen zorgen, beide kunnen prima geïsoleerd worden.

3

Oud dak isoleren

Nu, over het isoleren van een ouder dak gesproken, dit is echt een slimme zet. Het verhoogt niet alleen de energie-efficiëntie van je woning, maar draagt ook bij aan een beter milieu.

4

Dakisolatienorm

En dan is er nog de dakisolatienorm waarover je wellicht hebt gehoord. In Vlaanderen, bijvoorbeeld, is er sinds 2020 een regel dat alle daken van woningen en huurhuizen aangesloten op het elektriciteitsnet vóór 2006, geïsoleerd moeten zijn.
Je vraagt je misschien af: ‘Moet mijn dak geïsoleerd zijn als ik mijn huis verkoop?’ Nou, op dit moment is het geen verkoopsvoorwaarde, maar vergeet niet dat je als verkoper verplicht bent om een EPC-attest aan de koper te tonen. Dat is wel iets om in gedachten te houden!

5

Beste dakisolatie 2024

Ben je na dit alles te hebben gelezen geïnteresseerd in de beste dakisolatie? Het is altijd een goed idee om experts in de buurt te raadplegen. Zij kunnen je voorzien van advies op maat en helpen de perfecte isolatieoplossing voor jouw woning te vinden.

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat

Overweeg je om je dak na te isoleren? Het is verstandig om een isolatiespecialist te contacteren die voor een kwaliteitsvolle isolatie kan zorgen.

Via onderstaand offerteformulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Zo krijg je advies en prijsvoorstellen op maat en kan je de keuze maken die het beste bij jouw situatie past. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.