Beste dakisolatie: hoe kies je de beste dakisolatie? Overzicht belangrijke criteria

Door je dak van isolatie te voorzien, bespaar je heel wat op je energiefactuur. Maar wat is de beste dakisolatie voor jouw dak? Bij je keuze hou je best met verschillende criteria rekening. In dit artikel leggen we deze criteria uitgebreid uit. Zo kan je makkelijker een keuze maken. Wil je professioneel advies op maat van meerdere specialisten? Vul ons offerteformulier dan in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat is de beste manier voor dakisolatie?

Wanneer je van plan bent je dak te laten isoleren, wil je natuurlijk de beste dakisolatie kiezen. Maar die keuze is niet altijd even simpel.

Er zijn namelijk verschillende criteria waar je best rekening mee houdt, zoals de toepassing (langs binnen of buiten isoleren?), de prijs, de uitvoering en de isolatiewaarde van de materialen.

Onderstaand overzicht geeft alles duidelijk weer. Zo ontdek je zelf de beste dakisolatie voor jouw situatie.

Wil je ook graag de persoonlijke aanbevelingen van betrouwbare specialisten?

Vul dan ons offerteformulier in. Meerdere deskundigen zullen je vervolgens prijsvoorstellen en adviezen op maat geven. Hun kennis en ervaring zijn waardevol.

1. Op vlak van de soort toepassing

Een eerste criterium is de toepassing: wil je jouw dak aan de binnen- of buitenkant van je dakconstructie laten isoleren? Of misschien is een zoldervloerisolatie in jouw situatie interessanter? We bespreken de opties hieronder.    

Isolatie aan de binnenzijde van het dak/binnenuit plaatsen

Ben je niet van plan je volledige hellende dak te renoveren? Dan is langs binnen isoleren de ideale optie voor jou. De werken verlopen snel, zijn goedkoper en je huidige dakbedekking kan gewoon blijven liggen.

Je plat dak langs binnen isoleren, is geen goed idee: je dakconstructie zit dan niet in de isolatieschil. Hierdoor is het erg gevoelig voor temperatuurschommelingen, wat na verloop van tijd tot vochtproblemen kan leiden.

De beste dakisolatie voor de binnenkant zijn isolatiedekens uit minerale wol, harde isolatieplaten of PUR-schuim. Harde platen en halfzachte dekens zijn ideale materialen om tussen de balken van de dakconstructie te klemmen. Vooral minerale wol is hier perfect geschikt voor.

Heb je niet voldoende ruimte tussen de balken of spanten van je dak? Dan is PUR-schuim de beste optie.

Beste dakisolatie

Dak aan de buitenzijde isoleren

Als je wel van plan bent je volledige dak te isoleren, dan is langs buiten isoleren ideaal. Niet alleen bespaar je ruimte aan de binnenkant van je woning, je bent bovendien zeker dat je een doorlopende, goede isolatieschil hebt zonder koude- of warmtebruggen.

De beste dakisolatie voor de buitenkant zijn harde en drukvaste isolatieplaten uit PUR, PIR, XPS of andere kunststof materialen.

Deze platen hebben een hogere isolatiewaarde dan dekens uit minerale wol. Aan de hand van het tand- en groefsysteem zijn de panelen bovendien gemakkelijk naadloos te installeren.

Vloer zolder isoleren

Gebruik je de zolder van je woning niet als een leefruimte, maar vooral als opbergruimte? In dat geval is het isoleren van de zoldervloer ook een goede keuze.

Zo moet je minder ruimte in je huis verwarmen en bespaar je bijgevolg op je energiefactuur. Bovendien is een zoldervloer isoleren sneller, makkelijker en heb je minder isolatie nodig.

De beste isolatie voor je zoldervloer hangt vooral af van het type ondervloer en de staat ervan. Een massieve zoldervloer isoleert een isolatiespecialist vooral met harde isolatieplaten of PUR-schuim. Voor een houten roostering zijn vooral dekens of halfstijve platen uit minerale wol geschikt.

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt

2. Volgens de prijs

Een tweede criterium waar je best rekening mee houdt, is de prijs van je dakisolatie. Verschillende factoren zoals het type isolatiemateriaal, de bereikbaarheid van je dak en de totale oppervlakte beïnvloeden de uiteindelijke kosten. Hieronder geven we de richtprijs per soort isolatiemateriaal weer.

Isolatiemateriaal Prijs per m² (exclusief btw en plaatsing) 
Glaswol isolatiedekens 10 – 20 euro 
Houtwol isolatiedekens20 – 25 euro 
Rotswol isolatiedekens20 – 35 euro 
EPS-platen10 – 20 euro 
PUR-platen 20 – 25 euro 
PIR-platen 25 – 30 euro 
Gespoten PUR15 – 30 euro 
Gespoten glaswol 20 – 30 euro 
Papiervlokken (cellulose) 20 – 35 euro 

Beste optie: isolatiewol (meer bepaald glaswol) en EPS-platen

De beste keuze is glaswol of EPS-platen: ze kosten allebei gemiddeld 10 à 20 euro per vierkante meter (exclusief btw en plaatsing).

Glaswol kan je zowel op rol als in halfzachte platen aankopen. Bovendien kan je ze gemakkelijk op maat snijden. Ook EPS-platen komen in verschillende afmetingen en diktes voor.

Deze isolatiematerialen hebben kortom de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Maar let op: een goede dakisolatie kiezen is meer dan enkel de kosten in overweging nemen

Meerdere factoren spelen een belangrijke rol. Een specialist kan je dakconstructie bekijken en op basis van jouw wensen professioneel advies op maat geven. Via ons offerteformulier kom je in contact met meerdere deskundigen uit jouw regio. 

Tip: lagere prijzen aan de hand van premies en financiële ondersteuningen

Er bestaan heel wat financiële voordelen die je helpen de kosten voor dakisolatie te drukken. Zo kan je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor de premie dakisolatie (Mijn VerbouwPremie).

Is je woning minstens 10 jaar oud en voert een isolatiespecialist de werken uit? Dan heb je bovendien recht op het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Dit tarief geldt zowel op de arbeids- als materiaalkosten.

Hellend dak isoleren

3. Op basis van de isolatiewaarde: wat is het beste materiaal?

De lambda-waarde drukt de isolatiewaarde van je dakisolatie uit. Het geeft weer hoeveel warmte een bepaald product kan geleiden.

Hoe lager de lambda-waarde ligt, hoe beter het materiaal kan isoleren. De isolatiewaarde is daarom een van de belangrijke criteria bij je keuze dakisolatie.

Onderstaande tabel geeft de lambda-waarde per isolatiemateriaal weer.

Isolatiemateriaal Lambda-waarde (W/mK) Dikte isolatiemateriaal 
Glaswol isolatiedekens0,032 – 0,040 16 – 21 cm 
Houtwol isolatiedekens0,038 – 0,045 16 – 21 cm 
Rotswol isolatiedekens0,035 – 0,042 16 – 21 cm 
EPS-platen0,030 – 0,040 12 – 14 cm 
PUR-platen0,023 – 0,035 12 – 14 cm 
PIR-platen0,023 – 0,026 12 – 14 cm  
Gespoten PUR0,026 12 – 14 cm 
Gespoten glaswol 0,045 bij 12 kg/m³20 cm 
Papiervlokken (cellulose) 0,037 – 0,039 16 – 21 cm 

Beste optie: gespoten PUR en harde isolatieplaten (PUR en PIR)

PUR-schuim en harde isolatieplaten (PUR en PIR) hebben de laagste lambda-waarde. Dit betekent dat ze beter isoleren dan de meeste andere isolatiematerialen.

Een specialist spuit PUR-schuim tussen je dakconstructie. Vervolgens zet het materiaal uit en vult het alle kieren en naden. Isolatieplaten in PUR en PIR kunnen door hun hoge isolatiewaarde zelfs in relatief dunne platen een goede thermische isolatie bereiken.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

4. Volgens de uitvoering

De uitvoering is het laatste criterium dat je best in overweging neemt bij jouw keuze dakisolatie. Hieronder bespreken we de meest gekozen uitvoeringen van dakisolatiematerialen: isolatiedekens, isolatieplaten, spuitisolatie en inblaasisolatie.

Spuitisolatie

Isolatiedekens: hout-, glas- en rotswol

Isolatiedekens of halfzachte isolatieplaten van glaswol, rotswol en houtwol zijn ideaal als dakisolatie. De dekens zijn flexibel waardoor je ze gemakkelijk tussen de balken van het dak kunt klemmen.

Bovendien zijn ze brandwerend, zetten ze niet uit, krimpen ze niet en kunnen ze geschrankt geïnstalleerd worden. Dit laatste zorgt ervoor dat alle kieren en naden goed gedicht kunnen worden.

Andere voordelen zijn:

 • Isolatiedekens zijn budgetvriendelijk.
 • Ze zijn eenvoudig op maat te snijden.
 • Ze dempen het geluid.
 • Ze zijn recycleerbaar.

Isolatieplaten: PIR, PUR, EPS en XPS

Harde en drukvaste isolatieplaten bestaan uit PIR, PUR, EPS of XPS. De isolatiewaarde van deze platen is beter dan die van isolatiedekens.

Dit betekent dat je minder dik kunt isoleren om dezelfde thermische isolatie te bereiken. De platen sluiten naadloos op elkaar aan. Zijn er toch nog kieren of naden te bespeuren? Dan vult een vakman deze op met bijkomend PUR-schuim.

Spuitisolatie: gespoten glaswol en PUR-schuim

Aan de hand van spuitisolatie is het mogelijk je dak heel nauwkeurig te isoleren: gespoten isolatie vormt zich namelijk naar zijn hechtingsoppervlakte. Isolatiedekens en -platen lopen al sneller risico op kiertjes en naden.

Heb je een ingewikkelde dakconstructie met moeilijk bereikbare plaatsen? Dan zijn gespoten glaswol en PUR-schuim goede keuzes.  

Andere voordelen zijn: 

 • De plaatsing verloopt vlot.
 • Spuitisolatie heeft een hoge isolatiewaarde.
 • Het isoleert naadloos.

Inblaasisolatie: papiervlokken of cellulose 

Inblaasisolatie wordt in de dakconstructie geblazen. Eerst plaatst de specialist een dak- of plafondafwerking. Dit zorgt ervoor dat de isolatie beter op zijn plek blijft zitten.

De papiervlokken vormen zich rondom eventuele leidingen en balken en zorgen zo voor een luchtdichte afwerking. 

Andere voordelen

 • Het is milieuvriendelijk.
 • Papiervlokken zijn recycleerbaar.
 • Het materiaal is brandvertragend.
Minerale wol binnenkant dak

Welke dakisolatie kies ik best? 

Welke dakisolatie het beste is voor jouw situatie, hangt van veel factoren af. Je overweegt best de volgende zaken

 • Toepassing. Isoleer je jouw dak aan de binnenkant? Dan zijn isolatiedekens van minerale wollen een ideale keuze wanneer ook je budget beperkt is. Harde isolatieplaten en PUR-schuim zijn ook mogelijk, maar hun kostprijs ligt hoger. Voor een dakisolatie aan de buitenkant zijn drukvaste en harde isolatieplaten gegarandeerd de beste optie.
 • Prijs. Ieder isolatiemateriaal heeft een ander prijskaartje. De goedkoopste isolatiematerialen zijn harde isolatieplaten uit EPS en dekens van glaswol. Maar ook de plaatsing zelf heeft een invloed op de prijs: PUR-schuim is duurder, maar de installatie ervan is eenvoudig. Dit betekent dat je serieus bespaart op de arbeidskosten.
 • De ruimte tussen de spanten. Dakisolatie mag je nooit tussen de spanten proppen. Doe je dit wel, dan isoleert het materiaal niet meer. Heb je niet genoeg ruimte om met isolatiedekens of -platen diep tussen de spanten te isoleren? Kies dan voor spuitisolatie. Een andere mogelijkheid is dat een isolatiespecialist de balken opdikt.
 • Oppervlakte. Is de oppervlakte niet egaal? Isoleer dan niet met harde isolatieplaten, maar met soepele isolatiedekens of spuitisolatie.

Ook interessant voor jou:

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Krijg je liever direct advies op maat van verschillende specialisten uit jouw regio? Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis en volledig vrijblijvend prijsvoorstellen en adviezen van professionele aannemers.

Een deskundige zorgt ervoor dat de dakisolatie op jouw situatie is afgestemd. Zo ben je zeker dat je de beste dakisolatie hebt laten installeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.