Dakisolatienorm: wat houdt de Vlaamse dakisolatienorm precies in?

De Vlaamse dakisolatienorm is een richtlijn die is opgesteld door de Vlaamse overheid om de energieprestatie van daken te verbeteren. De norm stelt eisen aan het isoleren van daken van woningen in Vlaanderen. Door de dakisolatienorm in acht te nemen, kunnen eigenaars van een woning hun energieverbruik verlagen en hun energierekeningen verlagen.

Krijg advies op maat van jouw woning

Wat is de Vlaamse dakisolatienorm?

De Vlaamse dakisolatienorm, ingevoerd sinds 2020, legt de verplichting op dat alle daken van woningen en huurwoningen die vóór 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, moeten worden voorzien van isolatie.

Deze norm is van toepassing op alle zelfstandige woningen, inclusief studio’s, appartementen en eengezinswoningen, met uitzondering van kamers en daken kleiner dan 2m².

Dakisolatienorm

Voor wie?

De Vlaamse dakisolatienorm, ingevoerd sinds 2020, is van toepassing op twee hoofdcategorieën van woningen. Allereerst zijn alle huur- en koopwoningen die vóór 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet verplicht om dakisolatie te hebben.

Deze verplichting geldt voor zowel eigenaren als huurders van deze oudere woningen en heeft als doel de energie-efficiëntie van deze oudere gebouwen te verbeteren en het energieverbruik te verminderen.

Ten tweede, in het geval van nieuw gebouwde woningen die na 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, voldoen deze over het algemeen al aan de normen voor dakisolatie. Hierdoor zijn ze meestal vrijgesteld van de verplichting om extra dakisolatie toe te voegen.

Minimumnorm voor de isolatie van daken

Bij het beoordelen van de effectiviteit van dakisolatie, wordt gebruikgemaakt van de R-waarde, die de warmteweerstand van het isolatiemateriaal aangeeft.

Met andere woorden, het laat zien hoe goed het materiaal warmteverlies kan tegengaan. Een hogere R-waarde betekent betere isolatieprestaties.

Deze waarde wordt berekend door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door zijn lambda-waarde, die de warmtegeleiding van het materiaal aangeeft. Een lagere lambda-waarde duidt op betere thermische isolatie.

Als minimumnorm voor dakisolatie geldt een R-waarde van 0,75m² K/W. Dit komt overeen met een isolatielaag van ongeveer 3 à 4 centimeter, afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal.

Het isolatiemateriaal zelf moet een lambda-waarde hebben van maximaal 0,10 W/mK, wat wijst op een goede thermische isolatiekwaliteit.

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van aannemers in jouw buurt

Controle dakisolatienorm: energieprestatiecertificaat (EPC)

Om te beoordelen of een woning aan de Vlaamse dakisolatienorm voldoet, voert een woningcontroleur een controle uit op basis van het energieprestatiecertificaat (EPC).

Tijdens deze controle bekijkt de woningcontroleur of de woning over een geldig EPC beschikt. Dit kan worden geverifieerd via de EPC-databank van de Vlaamse overheid of door contact op te nemen met het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

De woningcontroleur onderzoekt de algemene energiescore en specifieke informatie over dakisolatie die in het EPC is vermeld.

Als de algemene energiescore in het EPC lager is dan de door de Vlaamse regering vastgestelde grenswaarde, bijvoorbeeld in het geval van een appartement met een energiescore van 400 kWh/m², en het EPC vermeldt een feitelijk vastgestelde R-waarde van minimaal 0,75 m² K/W voor de dakisolatie, dan markeert de inspecteur geen gebrek bij dakisolatie.

Wat als je dakisolatie niet voldoet aan de isolatienormen van de Vlaamse overheid?

Als de dakisolatie van een woning niet aan de Vlaamse normen voldoet, kan dit leiden tot strafpunten en zelfs een ongeschiktverklaring.

Een woningcontroleur markeert een gebrek bij dakisolatie als deze visueel ontbreekt. Eigenaren moeten de dakisolatie adequaat aantonen of een energieprestatiecertificaat (EPC) laten opstellen. De overheid moedigt investeringen in betere isolatie aan.

In appartementsgebouwen wordt elk gebrek nu individueel beoordeeld, niet meer voor het hele gebouw. Het naleven van de dakisolatienormen is van essentieel belang voor energie-efficiëntie en duurzaamheid.

Plat dak isoleren

Aantonen dat je dak de isolatienorm behaalt: drie mogelijkheden

Het aantonen dat jouw dakisolatie aan de vereiste normen voldoet, kan op diverse manieren worden gedaan:

  1. Postinterventiedossier (PID): het PID bevat gedetailleerde plannen van de woning, waaronder technische installaties en architectonische ontwerpen. Deze documenten kunnen de aanwezigheid en specificaties van de dakisolatie bevestigen.
  2. Bouwplannen, facturen, en meer: het gebruik van bouwplannen en facturen als bewijsstukken kan aantonen dat de vereiste isolatie is geïnstalleerd in je dak.
  3. Energieprestatiecertificaat (EPC): het EPC voorziet in informatie over de energie-efficiëntie van de woning, inclusief details over dakisolatie. De feitelijk vastgestelde R-waarde in het EPC moet hoger zijn dan 0,75m² K/W om te voldoen aan de normen.

Als er geen EPC beschikbaar is of als deze alleen een standaardwaarde vermeldt, kan de woningcontroleur ter plaatse onderzoek verrichten om de feitelijke situatie van de dakisolatie vast te stellen.

Het bezitten van een geldig EPC kan zowel jou als de controleur tijd en moeite besparen bij het aantonen van conformiteit aan de isolatienorm.

Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren professionals

Rd-waarde berekenen voor minimale dakisolatienorm [Formule]

De Rd-waarde, oftewel de warmteweerstand van isolatiemateriaal, speelt een centrale rol bij dakisolatie. De Rd-waarde geeft de isolerende werking van het materiaal aan en wordt uitgedrukt in m²K/W.

Je kunt de Rd-waarde berekenen door de dikte van het isolatiemateriaal (in meters) te delen door de λ-waarde, die de warmtegeleidingscoëfficiënt van het materiaal aangeeft.

Voor dakisolatie moet het isolatiemateriaal ten minste een Rd-waarde van 0,75m² K/W hebben om te voldoen aan de minimale norm.

Maar voor degenen die in aanmerking willen komen voor premies en subsidies, moet de isolatie zelfs een Rd-waarde van minimaal 4,5 m²K/W hebben.

Wil je weten welke dikte van isolatiemateriaal (uitgedrukt in meters) nodig is om een specifieke Rd-waarde te bereiken, zoals 4,5 m²K/W? Dan vermenigvuldig je eenvoudigweg de λ-waarde van het materiaal met de vereiste Rd-waarde.

De formule hiervoor is: Vereiste isolatiedikte [m] = λ-waarde [W/mK] * 4,5 m²K/W.

Het is essentieel om deze berekeningen zorgvuldig uit te voeren voor het ontwerpen en implementeren van isolatieprojecten op daken, om te garanderen dat ze aan de huidige regelgeving voldoen.

Tip: druk de kosten aan de hand van premies en subsidies

Het isoleren van daken wordt financieel aantrekkelijker dankzij de ondersteuning van de overheid via verschillende premies en subsidies.

Bovendien kunnen huiseigenaren bij woningen die ouder zijn dan 10 jaar profiteren van een verlaagd btw-tarief. Lees verder om meer te ontdekken over de voorwaarden en mogelijkheden om de kosten van dakisolatie te verlagen.

Hellend dak isoleren

Hoe dik moet isolatie zijn voor premie?

Om in aanmerking te komen voor een dakisolatiepremie met een vereiste Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W, hangt de benodigde dikte van de isolatie af van het type isolatiemateriaal en de lambdawaarde ervan. Hier is een beknopt overzicht per materiaal:

  • Minerale wol (glas- of rotswol) en cellulose: voor hellende daken met deze materialen moet je een dikte aanhouden van 16 tot 21 cm, afhankelijk van de lambdawaarde, om de vereiste Rd-waarde te bereiken.
  • Cellulose isolatie: ook hier is een laagdikte van 16 tot 21 centimeter nodig om een Rd-waarde van 4,5 m²K/W te behalen, afhankelijk van de lambdawaarde.
  • PUR en PIR: deze materialen hebben een lage lambdawaarde (0,025 – 0,03), waardoor dunner isoleren mogelijk is. Een laagdikte van slechts 12 tot 14 centimeter is voldoende om een minimale Rd-waarde van 4,5 m²K/W te bereiken.

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten

Wil je meer informatie, advies en prijzen ontvangen over de dakisolatienorm en de installatie van isolatie? Dan ben je op de juiste plek. Via het onderstaande formulier kun je gratis en vrijblijvend offertes en advies aanvragen bij specialisten.

Dit stelt je in staat om jezelf nog beter te informeren en eenvoudig prijzen te vergelijken. Zo vind je de beste oplossing voor jouw specifieke situatie.

Aarzel niet om experts te raadplegen en de eerste stappen te zetten naar een goed geïsoleerd dak en een energiezuinige woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.