Sarking dak: kosten, uitvoering en voordelen 

Hellende of schuine daken worden vaak aan de binnenkant van de woning geïsoleerd. Is dit bij jou niet mogelijk of wenselijk? Dan is een sarkingdak een goede oplossing. Het isolatiemateriaal bevindt zich aan de buitenzijde van het dak. In dit artikel bespreken we de prijs, installatie en voor- en nadelen van een sarkingdak. Ook leggen we enkele aandachtspunten uit bij de constructie van een sarkingdak. Wil je liever info of advies op maat van specialisten? Vul dan ons offerteformulier in. 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met een expert

Wat is een sarkingdak? 

De meeste hellende of schuine daken isoleer je van binnenuit. Deze methode is het veiligst en vraagt het minste werk. De dakbedekking buiten kan dan blijven liggen, maar de binnenkant van je woning krijgt een vernieuwd plafond met enkele lagen isolatie. Hierdoor is er wel ruimteverlies. Daarom is binnen isoleren niet in alle woningen mogelijk. 

Gelukkig bestaat er nog een andere manier om een hellend dak te isoleren: een sarkingdak. De isolatieplaten worden niet binnenshuis aangebracht, maar komen bovendaks op de kepers of de dakconstructie terecht. 

Stijve, drukvaste isolatieplaten van PUR, PIR of een ander soort hardschuim zijn hiervoor ideaal. Deze hebben namelijk een tand en groef waardoor ze gemakkelijk aan de kepers of spanten vastgeschroefd kunnen worden. De (eventuele) naden bij de nok van het dak worden met purschuim gevuld. 

Kortom: Met een sarkingdak blijft de binnenzijde van je dak onveranderd en kan je dus ook je oude isolatie gewoon laten zitten. Maar van buitenaf isoleren betekent dat je dakpannen eerst weggehaald moeten worden. Hou hier rekening mee. 

sarking dak

Hoeveel kost een sarkingdak? [Prijs] 

De prijs van een sarkingdak is van heel wat factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van je dak, het soort isolatiemateriaal, het type dakbedekking en welke werken er precies nodig zijn.

Onderstaande tabel geeft een overzicht. 

Soort werken Richtprijs
Sarkingdak isolatie 40 tot 60 euro per vierkante meter 
Oude dakbedekking verwijderen / Sarkingdak isolatie plaatsen / Nieuwe dakbedekking aanbrengen Vanaf 75 euro per vierkante meter 

Deze prijzen verschillen per vakman en zijn bovendien afhankelijk van de marktprijzen van de gebruikte materialen. Wil je een exacte prijs kennen? Vul ons offerteformulier in en krijg meerdere prijsvoorstellen op maat van specialisten uit je regio. 

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Een sarkingdak isoleren: werkwijze 

Een sarkingdak heeft een isolatielaag aan de buitenkant van de dakconstructie. Dit proces volgt een vaste werkwijze. We leggen het stappenplan hieronder voor je uit. Zo kan je eventueel zelf een sarkingdak plaatsen. 

Stap 1: bestaande dakbedekking verwijderen 

Wanneer je een bestaand dak met een sarkingdak wil isoleren, is het noodzakelijk om eerst de dakbedekking en pan- en tengellatten te verwijderen. Het is namelijk de bedoeling dat de dakconstructie bloot komt te liggen. Verwijder dus de dakpannen, leien of andere dakbedekking voordat je aan de opbouw van het sarkingdak begint. 

Stap 2: dampscherm op dakspanten plaatsen 

Nu de dakconstructie zichtbaar is, breng je het dampscherm aan. Dit scherm leg je bovenop de dakspanten. Het houdt de vochtige lucht van binnenuit tegen en beschermt bijgevolg de isolatielaag tegen condensvorming. Dit is belangrijk om de levensduur van je isolatie te verlengen. 

Stap 3: harde isolatieplaten op dampscherm monteren 

Vervolgens monteer je op het dampscherm de harde isolatieplaten. Je hebt een ruime keuze aan isolatiematerialen. Het is verstandig om voor isolatie te kiezen die goed tegen vocht bestand is. Denk dan bijvoorbeeld aan PUR, PIR of resol

Stap 4: onderdak op de isolatie aanbrengen 

Nu de isolatielaag geplaatst is, is het belangrijk om ook een onderdak boven de isolatie te monteren. Dit onderdak bestaat uit een dampopen folie die bovendien wind- en waterdicht is. 

Het belangrijkste doel van dit onderdak is om de isolatielaag bijkomend te beschermen tegen regen en wind. De dampopen folie zorgt ervoor dat het eventuele vocht in het isolatiemateriaal nog naar buiten kan verdampen. 

Stap 5: (nieuwe) dakbedekking als afwerking 

Tot slot werk je het sarkingdak af door een (nieuwe) dakbedekking aan te brengen. De lange schroeven van de tengellatten schroef je minimaal 6 centimeter in de keperbalken vast. Vervolgens plaats je de panlatten en de dakbedekking. 

Is je oude dakbedekking nog van goede kwaliteit? Dan kan je deze zeker hergebruiken. Zo bespaar je heel wat op de kosten. Als je dakbedekking al in een slechtere staat was, is dit het ideale moment om het te vernieuwen. 

Uiteindelijk krijg je een dak dat van de binnenkant naar de buitenkant op de volgende manier is opgebouwd: 

  • Dakspant
  • Dampscherm 
  • Isolatie 
  • Onderdak 
  • Latten
  • Dakbedekking 
specialist installeert isolatie sarkingdak

Voordelen en nadelen van een sarking isolatie plaatsen 

Een sarkingdak is een van de vele manieren waarop je daken kunt isoleren. Daarom is het handig om de voor- en nadelen te kennen van een sarkingdak in vergelijking met andere isolatiemethodes.

Hieronder geven we een handig overzicht

Krijg vrijblijvend advies op maat voor jouw woning

Voordelen 

Een sarkingdak heeft de volgende voordelen

  • De dakconstructie bevindt zich aan de binnenkant van de isolatielaag. Dit zorgt ervoor dat het door de isolatie beschermd wordt en dus een langere levensduur heeft. 
  • Een sarkingdak is zeker interessant wanneer ook je dakbedekking vernieuwd moet worden. De dakbedekking moet namelijk eerst verwijderd worden voordat je de isolatie kunt aanbrengen. Na de plaatsing van de isolatieplaten kan je gemakkelijk een nieuwe dakbedekking installeren. 
  • Omdat er geen isolatie aan de binnenkant wordt aangebracht, is er binnen geen plaatsverlies
  • De isolatielaag ligt bovenop de dakconstructie waardoor het niet door de kepers van je dakgebinte onderbroken wordt. Dit zorgt ervoor dat je geen last hebt van koudebruggen. Isolatie op een dakconstructie zorgt voor een ononderbroken isolatieschild dat performanter is en voor een betere bescherming zorgt. 
  • De sarkingmethode heeft een geweldige thermische isolatie. Je kunt 30% tot 50% energie besparen. 
  • Een sarkingdak beschermt goed tegen verschillende weersinvloeden zoals vocht- en temperatuurverschillen. 
  • Vaak hebben de isolatieplaten een lichtgewicht waardoor het gebinte van je dak weinig belast wordt. Bovendien maken de harde isolatieplaten je dak sterker en verdelen ze het gewicht van je dakbedekking op een evenwichtige manier. De isolatie kan gemakkelijk op maat gemaakt worden. 
  • Een sarkingdak heeft een snelle plaatsing.  
  • De dakconstructie is binnenin zichtbaar. 

Nadelen 

Een sarkingdak heeft ook enkele nadelen:

  • Voor een sarkingdak worden vaak kunststof isolatiematerialen gebruikt die goed bestand zijn tegen vocht. Maar in vergelijking met traditionele isolatiematerialen zoals glaswol en rotswol zijn deze materialen een stuk minder akoestisch isolerend. Een oplossing is om de binnenkant van het sarkingdak extra te isoleren met glaswol of steenwol. Dit is zeker verstandig wanneer je langs een drukke baan woont of de zolderruimte als slaapkamer gebruikt. 
  • Omdat de dakbedekking verwijderd wordt en later weer volledig opgebouwd moet worden, is deze manier van isoleren duurder dan gewoon een bestaand dak langs de binnenzijde isoleren. 
  • Voor een sarkingdak heb je wel wat kennis en ervaring nodig. Ook koop je best het juiste gereedschap aan (bijvoorbeeld hoogtewerkers). 

Aandachtspunten bij de constructie van een sarkingdak

Wanneer je zelf een sarkingdak plaatst, hou je best met een aantal zaken rekening. We bespreken drie aandachtspunten waar je op voorhand best even over nadenkt. 

1. Dikte isolatielaag en minimale isolatiewaarden 

Een isolatielaag heeft een bepaalde isolatievermogen. Om in aanmerking te komen voor bepaalde premies van de overheid is het belangrijk dat dit vermogen hoog genoeg ligt. Bovendien is het gewoon verstandig om geen te dunne isolatielaag te hebben: het zou een zonde zijn van de kosten. 

De warmteweerstand of de mate waarin isolatie in staat is de warmte tegen te houden, geeft het isolerend vermogen van een isolatielaag weer in een Rd-waarde. Voor dakisolatie adviseert de overheid een Rd-waarde van minimaal 4,5 m²K/W. Daarvoor kijk je niet alleen naar de dikte van je isolatielaag, maar ook naar de lambda-waarde van het isolerend materiaal. 

Omdat isolatieplaten over het algemeen een goede warmteweerstand hebben, is een isolatielaag van ongeveer 10 à 15 centimeter in de meeste gevallen voldoende. 

harde platen isolatie close-up

2. Oude materialen hergebruiken? 

Bij een sarkingdak is het vereist om eerst de oude dakbedekking van het dak te halen voordat de isolatielaag geplaatst wordt. Daarna kan je in principe de oude dakbedekking weer op het dak leggen. Je houdt dan best wel met een aantal zaken rekening: 

  • Controleer of je oude dakpannen vorstschade hebben. Dit is niet altijd even goed zichtbaar, maar is wel belangrijk om te controleren. Vorstschade kan namelijk leiden tot barsten in de dakpannen. 
  • Hebben je dakpannen mossen en algen? Dan reinig je ze best allemaal. Dit zorgt voor extra kosten, waardoor het in sommige gevallen goedkoper is om gewoon nieuwe dakpannen te leggen. 
  • Zijn je dakpannen in een slechte staat? Dan vervang je ze best door nieuwe. 
  • Enkel wanneer je oude dakpannen nog een goede kwaliteit hebben, is het verstandig om ze te hergebruiken. Slechte dakpannen tasten op den duur je nieuwe isolatie aan. Dit is natuurlijk zonde. 

3. Luchtdichtheid 

Bij de constructie van een sarkingdak is de luchtdichtheid een gevoelige factor. Zeker de aansluitingen van het dak aan de zijmuren en ter hoogte van de kepers zijn plaatsen waar je extra op moet letten. 

Dit is een van de nadelen van een sarkingdak: je hebt expertise nodig om deze gevoelige plekken goed aan te pakken. Schakel daarom een ervaren dakwerker in om je sarkingdak te plaatsen. 

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt

Wanneer is een sarking opbouw interessant? 

Wanneer je jouw dak wil laten isoleren, kom je al snel voor veel keuzes te staan. Om het je wat makkelijker te maken, geven we hieronder drie situaties waarin een sarkingdak een verstandige keuze is:

  • Wanneer je dak aan de binnenzijde is afgewerkt of je gebruikt de zolder als een slaapkamer, dan is isoleren langs de binnenkant minder evident. Het is dan nodig om de volledige binnenbekleding te verwijderen. Bovendien verlies je door de plaatsing van de isolatie ook kostbare ruimte. Het is in dit geval eenvoudiger om je dak langs de buitenkant te isoleren. 
  • Spantendaken, zeker complexe spantconstructies, maken het moeilijk om de isolatie via de binnenzijde nauwkeurig luchtdicht af te werken. Een goede luchtdichtheid is belangrijk om inwendige condensatie te vermijden. In deze gevallen is via de buitenzijde isoleren vaak de beste en enige oplossing. 
  • Daken zonder onderdak of daken met asbesthoudende materialen isoleer je ook best langs de buitenzijde. Een dak zonder onderdak is niet volledig regen- en winddicht. Plaats je geen isolatie tussen of onder de draagstructuur, dan is de kans op vochtproblemen (houtrot, vochtige isolatie en andere) en slechte thermische isolatie groot. Een onderdak dat niet alleen voor regendichting zorgt, maar ook aflopend water naar de goten leidt, kan enkel langs de buitenkant aangebracht worden. Ersatz-onderdaken die langs de binnenzijde tussen de draagstructruur geïnstalleerd worden, zijn maar een tijdelijke oplossing met een korte levensduur en een slechte thermische isolatie. In dit geval bestaat er daarom geen andere goede oplossing dan de dakbedekking te verwijderen en het onderdak langs de buitenkant te plaatsen. 

Waarom is de installatie van een dampscherm belangrijk? 

Hierboven hebben we al aangehaald dat bij de installatie van een sarkingdak ook een dampscherm aangebracht moet worden.

Het voorkomt dat de warme, vochtige lucht van binnenin de woning begint te condenseren in de isolatielaag. Hierdoor verminderen de isolerende eigenschappen van het materiaal. Bovendien is een dampscherm ook een goed luchtscherm. 

In een woning is er altijd vocht aanwezig. Gewoon al door lucht uit te ademen, te koken of te douchen, creëer je vocht. Een gemiddeld gezin vormt zo’n 10 liter vocht per dag. Vaak is natuurlijke ventilatie met eventueel mechanische ventilatie voldoende om het grootste deel van deze waterdamp uit de woning te laten ontsnappen. 

Maar vocht dat in de woning blijft, kan beginnen condenseren: warme, vochtige lucht koelt af tegen een kouder oppervlak, bijvoorbeeld een hellend dak. Er komen dan waterdruppels op de isolatie van het dak terecht. Een dampscherm beschermt de isolatie tegen deze condensvorming. 

Heb je een vergunning nodig? 

Omdat het volume van je dak door een sarking opbouw toeneemt, is het in sommige gevallen nodig om een vergunning aan te vragen. Je kunt zowel bij je gemeente als een isolatiespecialist navragen of de geplande isolatiewerken een vergunning vereisen. 

vakman harde isolatieplaten sarkingdak

Meer weten? Vul het offerteformulier in en ontvang info, advies en offertes op maat van specialisten 

Heb je interesse in de plaatsing van een sarkingdak door ervaren dakwerkers? Of wil je extra info of advies op maat

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je vervolgens gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op.

Zo kan je meerdere offertes vergelijken en uiteindelijk de keuze maken die het beste bij jouw situatie past. Een erkend installateur zorgt met zijn kennis en ervaring voor een goede isolatie van jouw dak.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.