Hoe dik moet dakisolatie zijn: minimum Rd-waarde + hoe zelf berekenen? 

Dakisolatie is een goede manier om te besparen op je energieverbruik. Het is bovendien verplicht in Vlaanderen door de Vlaamse dakisolatienorm. Maar hoe dik moet dakisolatie zijn om in aanmerking te komen voor een premie? Hoeveel bedraagt deze premie? En wat zijn de vereiste diktes per isolatiemateriaal? In dit artikel beantwoorden we alle vragen. Door ons offerteformulier in te vullen, kan je extra info en advies op maat van specialisten ontvangen.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met een expert

Wat is de Vlaamse dakisolatie norm in 2024? 

De Vlaamse Dakisolatienorm bestaat sinds 1 januari 2015 en geldt voor alle woningen (zowel eengezinswoningen, appartementen als studio’s) in Vlaanderen. Enkel kamers en daken kleiner dan 2m² moeten geen verplichte dakisolatie hebben.

Als een woning niet aan de verschillende isolatie-eisen voldoet, krijgt het strafpunten. Eenmaal een huis 15 strafpunten heeft, kan het als ongeschikt verklaard worden.

Dit systeem speelt vooral een belangrijke rol voor mensen die hun woning willen verhuren of verkopen. Het aantal strafpunten toont eventuele huurders of kopers namelijk hoe energiebesparend de woning is.

hoe dik moet dakisolatie zijn

De minimum Rd-waarde voor een premie 

De isolatiewaarde van een materiaal wordt in een Rd-waarde uitgedrukt. Dit is de warmteweerstand van een materiaal. Met andere woorden: het toont hoe goed een materiaal de warmteverliezen kan tegenhouden. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal de warmte kan binnenhouden.

Wil je in aanmerking komen voor dakisolatie premies? Dan moet je Rd-waarde minimaal 4,5 m²K/W bedragen. Het isolatiemateriaal en de dikte ervan mag je zelf kiezen, zolang het voldoet aan deze minimale Rd-waarde.

Hoe beter je dak geïsoleerd is, hoe meer energie je kunt besparen. Als je beslist te isoleren, loont het dus om een goede isolatielaag aan te brengen.

Premiebedrag 

Hoeveel de premie bedraagt, hangt er vanaf of je de isolatiewerken zelf uitvoert of door een specialist laat gebeuren. Onderstaande tabel geeft het premiebedrag per vierkante meter weer.

Wie de isolatiewerken uitvoert Premiebedrag per m²
Doe-het-zelf3 euro 
Specialist 6 euro

De vergoeding verdubbelt wanneer je de dakisolatiewerken door een aannemer laat uitvoeren. De eindfactuur van de werken mag bij de premieaanvraag maximaal 1 jaar oud zijn. 

Ben je benieuwd wat de exacte prijs is voor jouw isolatieproject? Vul ons offerteformulier in en krijg offertes met prijsvoorstellen van meerdere specialisten uit jouw regio. Zo kan je tarieven en advies van meerdere vakmannen vergelijken.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Welke soort dakisolatie kiezen? 

Een Rd-waarde van 4,5 m²K/W is noodzakelijk om in aanmerking te komen voor een premie dakisolatie. Hoe dik de dakisolatie moet zijn om deze waarde te behalen, hangt niet alleen af van het type isolatie, maar ook van de lambda waarde van het materiaal.

De lambda waarde is de warmtegeleidingscoëfficiënt. Het geeft weer in welke mate een materiaal warmte geleidt. De regel is: hoe lager de lambda waarde, hoe beter de thermische isolatie van het materiaal is.

Hieronder geven we voor drie soorten isolatiemateriaal weer hoe dik je moet isoleren om aan een Rd-waarde van 4,5 m²K/W te komen.

Krijg vrijblijvend advies op maat voor jouw woning

1. Dikte dakisolatie minerale wol 

Wil je een hellend of schuin dak isoleren met minerale wol zoals glas- of rotswol? Dan is een dikte van 16 tot 21 cm (dit verschilt per lambda waarde) noodzakelijk om de vereiste Rd-waarde te bereiken.

Een dikke isolatielaag is sowieso een verstandig idee: je verdient je investering sneller terug door de hogere energiebesparing. Ook de waarde van je woning neemt toe door de verbeterde EPC-score.

Een leuk weetje: Rotswol bestaat uit vulkanisch materiaal en glaswol uit gerecycleerd glas en zand. Deze twee minerale wollen kan je in rollen aankopen en zijn bovendien gemakkelijk op maat te snijden. Zo kan je ze gemakkelijk op je dak aanbrengen.

dikte dakisolatie minerale wol

2. Dikte dakisolatie met papiervlokken of cellulose 

Ook bij een dakisolatie met cellulose vlokken of halfstijve platen hou je best een laagdikte aan van 16 tot 21 centimeter dik aan. De laagdikte hangt opnieuw af van de lambda waarde van het isolatiemateriaal. Hoe lager de lambda waarde, hoe dunner je kunt isoleren.

Een nadeel aan papiervlokken is dat vocht de isolatiewaarde van het materiaal kan aantasten. Een specialist kan je met zekerheid zeggen of dit isolatiemateriaal voor jouw woning een goed idee is. Cellulose is een van de milieuvriendelijkste isolatiematerialen.

deskundige brengt papiervlokken of cellulose aan

3. Dikte dakisolatie PUR en PIR (stijve platen en schuim) 

PUR (polyurethaan) en PIR (polyisocyanuraat) hebben een lage lambda waarde (0,025 – 0,03), wat betekent dat ze een dak thermisch goed kunnen isoleren.

Je kunt dus een dunnere isolatielaag aanbrengen in vergelijking met andere isolatiematerialen. Ze behoren tot de beste isolerende materialen.

Om de Rd-waarde van 4,5 m²K/W te bereiken, is een laagdikte van 12 tot 14 cm voldoende. Enkele andere voordelen van PUR en PIR zijn de volgende:

  • Omdat de dikte relatief dun is, heb je op zolder meer plaats over voor andere zaken zoals ingebouwde kasten. 
  • Over het algemeen zijn deze platen heel eenvoudig te plaatsen: ze hebben een vaste afmeting en kunnen gemakkelijk tegen elkaar gemonteerd worden. Dit zorgt voor een goede isolatie.
  • PUR en PIR zijn goed bestand tegen vocht, schimmel, rotting en eventueel ongedierte.
  • Is een van de platen na een bepaalde periode aan vervanging toe? Geen probleem: een PUR of PIR plaat kan gemakkelijk verwijderd en vervangen worden.
PUR-of-PIR-platen-dikte-laag-isolatie

Overzicht vereiste dikte dakisolatie per soort materiaal [Rd-waarden] 

Onderstaande tabel geeft weer hoe dik de dakisolatie moet zijn per soort materiaal (volgens de Rd-waarde). Zo kan je gemakkelijk aflezen welke dikte je nodig hebt. 

Lambda waarde (W/mK) Materiaal 3,5 Rd-waarde4 Rd-waarde4,5 Rd-waarde
0,035Minerale wol, Cellulose13 cm 14 cm 16 cm
0,04 Minerale wol, Cellulose14 cm 16 cm18 cm 
0,045Minerale wol, Cellulose16 cm 18 cm 21 cm 
0,025PUR of PIR9 cm 10 cm 12 cm 
0,03 PUR of PIR11 cm12 cm14 cm 

Hoe dikte dakisolatie zelf berekenen? [Formule] 

Hoe dik de dakisolatie moet zijn, kan je gemakkelijk zelf berekenen. Het enige gegeven dat je nodig hebt, is de lambda waarde van het specifieke materiaal.

Deze waarde geeft weer hoe goed een materiaal thermisch isoleert. Hoe lager dit getal ligt, hoe beter het de warmte kan behouden en des te minder isolatiemateriaal je dus nodig hebt.

Aan de hand van de lambda waarde kan je de dikte van het isolatiemateriaal eenvoudig zelf berekenen. Stel dat je een hellend dak wil isoleren met minerale wol die lambda waarde van 0,04 W/mK heeft. Omdat je in aanmerking wil komen voor een premie, beslis je voor een Rd-waarde van 4,5 m²K/W te gaan.

Vermenigvuldig de Rd-waarde met de lambda waarde om de dikte van de isolatielaag in meter te kennen. In ons geval vermenigvuldigen we 4,5 met 0,04.

Het resultaat is 0,18, wat betekent dat we 18 cm dik moeten isoleren om een Rd-waarde van 4,5 m²K/W te bereiken.

De lambda waarde wordt op het product vermeld of in de technische specificaties van de leverancier.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Juiste dikte dakisolatie bepalen: waarmee nog rekening houden? 

Wanneer je bepaalt hoe dik de dakisolatie moet zijn, is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Niet alleen de isolatiewaarde van het materiaal, maar ook andere factoren spelen een rol. We bespreken deze hieronder.

1. Bouwvoorschriften en normen 

Volg de bouwvoorschriften en isolatienormen in jouw regio of gemeente. Het kan zijn dat ze bijkomende specifieke eisen stellen aan de minimale dikte van de isolatie.

2. Beschikbare ruimte

Controleer of je voldoende beschikbare ruimte hebt in de dakconstructie. In sommige gevallen is er bijvoorbeeld te weinig ruimte door de aanwezigheid van andere constructie-elementen zoals een spouw. Het is belangrijk dat er voldoende luchtcirculatie is.

3. Energiebesparingsdoelen 

Als je jouw bestaande woning een stuk energiezuiniger wil maken, heb je waarschijnlijk bepaalde energiebesparingsdoelen opgesteld.

Een handige tip is om een dikker isolatiepakket te laten plaatsen. Zo bereik je een isolatiewaarde die hoger ligt dan het minimaal vereiste.

4. Type dak en isolatiemethode 

Ook je type dak en gekozen isolatiemethode kunnen de dikte van de isolatie beïnvloeden. Bij een hellend of schuin dak kan het zijn dat een luchtspouw, dakbeschot of andere constructie in de weg staat. Een specialist helpt je de juiste isolatiemethode en dikte voor jouw dak te kiezen.

Hoe dikker de isolatie, hoe beter? 

Dikker isoleren is altijd een verstandig idee. Want de regel is inderdaad: hoe dikker de isolatielaag, hoe beter de isolerende eigenschappen. Hoe dik je uiteindelijk isoleert, hangt af van je persoonlijke keuze, je budget en het materiaal zelf.

zolder aangebracht met dakisolatie

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat  

Een specialist helpt je de juiste soort dakisolatie en dikte voor jouw dak te kiezen. Door ons offerteformulier in te vullen, kom je in contact met meerdere vakmannen uit jouw regio. Zij geven je niet alleen advies op maat, maar sturen je ook gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op.

Zo kan je tarieven en voorstellen van meerdere deskundigen met elkaar vergelijken om tot de beste oplossing voor jouw dakisolatieproject te komen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.