Dak isoleren met PIR platen: prijs, soorten en voordelen

Wil je jouw dak isoleren met PIR platen? Dit artikel geeft je een overzicht van hoeveel isolatie je nodig hebt en wat de ideale dikte is. Krijg hier wat meer inspiratie over en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Wat zijn PIR isolatieplaten?

PIR isolatieplaten zijn heel geschikt voor de isolatie van daken, vloeren of spouwmuren. De thermische eigenschappen en het isoleren met geringe dikte maakt dat ze beter zijn dan andere isolatieproducten om een schuin dak te isoleren.

Deze PIR platen bestaan uit harde schuimstof die heel erg lijken qua structuur op PUR platen. Als je kijkt naar de brandveiligheid zien we dat PIR een streepje voor heeft op PUR omdat er bij verhitting veel minder schadelijke rookgassen vrijkomen.

Zo’n PIR-platen worden vaak gebruikt bij het isoleren van platte daken, hellende daken, vloeren en spouwmuren. Mede door zijn goede thermische eigenschappen kan je deze platen toepassen in geringe diktes. De isolatiewaarde van PIR isolatieplaten gaat van 0.023 tot 0.026 W/mk, wat een heel goede score is.

PIR platen gebruiken bij dakisolatie

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat kost PIR dakisolatie?

De kostprijs van PIR dakisolatie platen hangt af van de dikte van de plaat. We sommen hier een aantal diktes met bijhorende prijzen op, allemaal exclusief btw en inclusief plaatsing:

 • PIR isolatieplaten van 6 cm dik: € 25 per vierkante meter.
 • PIR isolatieplaten van 8 cm dik: € 30 per vierkante meter.

Deze prijzen gelden voor standaard PIR isolatieplaten toegepast op een hellend dak.

Wil je de exacte prijs weten voor jouw dak, muur of vloer? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.

Kom hier jouw exacte prijs te weten

PIR isolatieplaat kopen: drie soorten

Er zijn 3 verschillende soorten PIR isolatieplaten die je kan gebruiken voor de isolatie van je dak, muur of vloer:

 1. Platen met een dampdichte laag.
 2. Combinatieplaten.
 3. PIR plaat met gips afwerking.

We bespreken deze 3 soorten hieronder in meer detail voor jou.

1. Platen met dampdichte laag

De grootste hoeveelheid PIR platen zijn aan twee zijden voorzien van een dampdichte laag. De platen kunnen hierdoor snel verwerkt worden en een apart dampscherm is daarbovenop overbodig. Het blijft wel noodzakelijk dat de naden tussen de platen goed afgedicht worden met tape.

2. Combinatieplaten

Combinatieplaten zijn PIR platen die voorzien worden van een ander soort isolatiemateriaal zoals bijvoorbeeld glaswol of rotswol. De platen hebben dan aan één zijde een dunne laag minerale wol, speciaal aangebracht om oneffenheden op te vangen in het dak-, vloer- of muuroppervlak.

Combinatieplaten worden vaak gebruikt bij spouwmuren omdat deze vaak ruwer zijn afgewerkt.

3. PIR plaat met gips afwerking

PIR platen afgewerkt met een gipslaag zijn makkelijk te plaatsen en kunnen snel afgewerkt worden. Ze zorgen daarbovenop voor een goede thermische en akoestische isolatie, ook bij een geringe dikte van de plaat.

Tip: Welke soort PIR isolatieplaten kies je het best? De meest geschikte isolatieplaat voor jou hangt af van je eigen situatie en de toepassing ervan. Heb je bijvoorbeeld een plat dak dat je langs de buitenzijde van het dak wilt isoleren, kies je best voor platen met een dampdichte laag. Wil je een spouwmuur met PIR platen isoleren? In dit geval zijn combinatieplaten de beste keuze.

dak isoleren met PIR platen

Krijg je graag advies op jouw maat, voor jouw specifieke situatie van vakmannen in jouw buurt? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand offerteformulier.

Contacteer vakmannen in jouw buurt

Voordelen en nadelen van PIR isolatie voor schuine (hellende) en platte daken

PIR isolatie heeft zoals elke andere soort isolatie ook voor- en nadelen. We bespreken deze hieronder in meer detail als het gaat over dakisolatie. Het gaat hierbij dan over het isoleren van schuine (hellende) of platte daken.

Hoe goed isoleren PIR platen?

Voordelen

PIR dakisolatie platen hebben een heel aantal voordelen:

 • Hoog isolerend vermogen: van alle isolatiematerialen heeft PIR de laagste lambda-waarde. Deze lambda-waarden schommelen tussen de 0.023 en 0.026 W/mK voor PIR platen.
 • Goede omgang met vocht: PIR neemt bijna geen vocht op waardoor je veel vochtproblemen op je dak kan vermijden. Als de PIR dakisolatieplaten goed afgesloten en dicht zijn, moet er geen dampscherm worden aangebracht. Daarbovenop zijn PIR platen op de markt altijd voorzien van een vochtwerende bekleding.
 • Verschillende toepassingen: je kan PIR platen gebruiken voor het isoleren van zowel hellende als platte daken. Daarbovenop kan je de PIR platen vinden met de gepaste bekleding voor jouw toepassing. Bij het isoleren van een plat dak vind je bijvoorbeeld PIR platen met een bitumen bekleding. Hierop kan meteen roofing gelegd worden.
 • Brandwerend: dit is enorm belangrijk voor je huis en de veiligheid van jezelf en andere bewoners. Je kan PIR beschouwen als verbeterd PUR-schuim met een betere brandbestendigheid.
 • Licht materiaal: hierdoor kan je er makkelijk mee werken en is het simpel te versnijden. Je kan PIR niet samendrukken maar wel makkelijk de gewenste afmetingen bekomen door het te versnijden.

Meer weten?

Nadelen

Naast de vele voordelen heeft PIR isolatie natuurlijk ook een aantal nadelen. We sommen ze hier even voor je op:

 • Niet samendrukbaar: PIR is een heel licht materiaal, maar zoals hierboven ook al gezegd kan je het helaas niet samendrukken. Bij glaswol of rotswol kan dit wel. PIR isolatieplaten moet je dus versnijden, wat er wel eens voor zorgt dat er veel afval achterblijft.
 • Synthetisch isolatiemateriaal: PUR als ook PIR isolatieplaten zijn synthetische materialen. PIR is wel iets milieuvriendelijker dan PUR, maar het bevat nog altijd schadelijke stoffen die gebruikt worden bij het productieproces. PIR is daarbovenop ook niet biologisch afbreekbaar.
 • Duur isolatiemateriaal: de verbeterde versie van PUR + een hoger isolerende vermogen zorgt ervoor dat de prijs van PIR platen omhoog gaat.
PIR platen

Wat isoleert beter: PIR of PUR?

Zoals hierboven bij de voordelen al vermeld en dus geen verrassing meer, isoleert PIR beter dan PUR. Het heeft een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid.

De isolatiewaarde van PIR platen schommelt tussen 0.023 en 0.026 W/mK, waardoor de platen behoren tot één van de beste materialen om te isoleren.

Hoe dik moet PIR dakisolatie zijn?

Door de goede isolatiewaarde van de PIR dakisolatieplaten heb je maar een minimale dikte nodig om de Rd-waarde te behalen. De minimale dikte van een PIR isolatieplaat bedraagt 10 centimeter.

PIR dakisolatie

Kan je PIR platen direct tegen het dakbeschot plaatsen?

Ja, PIR isolatieplaten kunnen onmiddellijk tegen het dakbeschot geplaatst worden door middel van PUR-schuim.

We geven je hieronder een kort overzicht van hoe je makkelijk PIR platen kan monteren tegen het dakschot:

 1. Maak de plaat op maat indien nodig.
 2. Zorg dat de plaat stofvrij is. Zo kan het lijmschuim goed hechten.
 3. Spuit het lijmschuim tegen de plaat in zig-zag vorm.
 4. Druk de plaat tegen het dakschot en houd deze een aantal seconden vast. Zo kan het lijmschuim uitharden.
 5. Plaat op de zijkant van de volgende PIR plaat een ril PUR-schuim en spuit lijmschuim op de achterkant van de plaat. Druk dit ook weer stevig aan.
 6. Werk de isolatieplaat tot slot af door plaatmateriaal zoals OSB of gips te schroeven op de balken of door de isolatieplaat in de latten.

Let op: Je laat dit best door een vakman doen. Zo ben je zeker dat alles goed geplaatst is en voorkom je problemen in de toekomst.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over het isoleren van je dak met PIR platen aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en inspiratie op te doen. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.