Dak isoleren: wat zijn de mogelijkheden? 

Je dak isoleren: hét belangrijkste onderdeel van een goed geïsoleerde woning. Door een dakisolatie te plaatsen, kan je veel geld besparen op je energierekening. Er bestaan verschillende manieren om je dak te isoleren. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk om de juiste keuzes te maken voor jouw specifieke situatie. Ontdek hieronder alle verschillende manieren om een dakisolatie te plaatsen.

Ontvang gratis offertes

Wanneer je dak isoleren? 

Vanaf 2020 ben je verplicht om je dak te isoleren. Is dat nog steeds niet gebeurd? Dan heb je wat werk aan de winkel. Daarnaast kan je ook kiezen om de bestaande dakisolatie na te isoleren. Dat is vaak het geval bij daken die lang geleden geïsoleerd zijn of bij daken die niet meer voldoen aan de huidige isolatienormen. Dan is het een goed idee om je dak te voorzien van een nieuwe laag isolatie.

Er bestaat ook iets heel belangrijk in verband met je dak isoleren: de minimumnorm voor dakisolatie. Deze norm bepaalt dat het dak van elke woning in Vlaanderen, zowel een huis als een appartement of studio, voldoende geïsoleerd moet zijn. Deze norm is vastgelegd op 0,75m² K/W.

Voldoet jouw dak niet aan de minimumnorm? Dan kan jouw woning ongeschikt verklaard worden. Zo komt je woning terecht op de Vlaamse inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen (VIVOO). Dat wil zeggen dat je je woning ook niet meer mag verhuren.

Let op: Het gaat hier over een minimumnorm. Wil je meer voordeel uit je dakisolatie halen? Dan kies je best meteen voor een dikkere isolatielaag.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Hoeveel kost een dak isoleren? 

Graag je dak isoleren maar heb je geen idee hoeveel het zou kosten? Je dak laten isoleren, kost je gemiddeld tussen de 25 en 115 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

De exacte prijs hangt sterk af van een aantal factoren zoals het type dak (hellend of plat dak), de isolatiemethode (langs binnen, buiten of via de vloer), het isolatiemateriaal, enzovoort.

In onderstaande tabel vind je een handig overzichtje met alle prijzen. 

Type dakIsolatiemethodePrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Schuin dakLangs buiten40 – 60 euro
 Langs binnen20 – 50 euro
 Via zoldervloer25 – 35 euro
Plat dakLangs buiten70 – 115 euro
 Langs binnen30 – 40 euro
 Op bestaande dakbedekkingVanaf 50 euro

Wil je inzicht in exacte prijzen specifiek voor jouw situatie? Door het formulier (helemaal onderaan de pagina) in te vullen, ontvang jij tal van verschillende offertes die jij kan vergelijken. Zo scoor jij de beste deal voor jouw renovatieproject.

Tip: druk de kosten met premies 

Door premies aan te vragen, kan je een deel van de kosten recupereren en genieten van andere financiële voordelen. Enkele voordelen

  • Mijn VerbouwPremie.
  • De Totaalrenovatiebonus.
  • De EPC-labelpremie. 
  • Verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% op de materiaal- en arbeidskosten.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Mogelijke soorten dakisolatie per type dak [Overzicht] 

Welke verschillende soorten dakisolatie bestaan er nu eigenlijk? Ontdek het in onderstaand overzichtje.

1. Schuin of hellend dak 

Wil je graag een schuin of hellend dak (laten) isoleren? Een hellend dak kan je op twee manieren isoleren: langs binnen of langs buiten. 

Buitenzijde 

Wanneer je kiest om je dak langs de buitenzijde te isoleren, blijft de binnenkant van je woning onaangetast. Deze methode is ideaal wanneer je ook je dakbedekking wil veranderen. Zo betaal je slechts één keer de kosten voor de werken aangezien je de twee werken combineert. 

Hoe isoleert de dakwerker het hellend dak langs de buitenzijde? Eerst verwijdert de dakwerker de bestaande dakbedekking. Na de eerste stap plaatst hij het isolatiemateriaal op de kale dakconstructie. Op het isolatiemateriaal komt nadien een folie die het dak tegen weersomstandigheden moet beschermen. Als laatste plaatst de installateur de dakbedekking terug of plaatst hij een gloednieuwe dakbedekking. 

VoordeelNadeel
Geen risico op koudebruggen: er kan geen warmte verloren gaan aangezien je dak ononderbroken in de isolatieschil zit.Zeer ingrijpend: de dakbedekking moet (tijdelijk) verwijderd worden.
Mogelijke isolatiematerialen
Harde isolatieplaten van kunststof hardschuim – bijvoorbeeld: PUR-platen PIR-platen.

Binnenzijde 

Wil je graag je dak laten isoleren langs de binnenkant? Dat is de snelste en gemakkelijkste oplossing. Wanneer de schuine muren een keper- of spantenstructuur hebben, kan je de isolatie meteen tussen de balken aanbrengen.

Is dat niet het geval? Dan wordt er eerst een houten of metalen raamwerk aan de muur voorzien waar de isolatie in kan worden geplaatst. 

VoordelenNadelen
Relatief goedkoop: het zijn minder grote werken. Minder risico op vochtproblemen: aan het isolatiemateriaal wordt een dampscherm geplaatst.Plaatsverlies
Mogelijke isolatiematerialen
Isolatiedekens van minerale wol: glaswol, rotswol,…
Spuitisolatie: gespoten PUR, inblaasisolatie,…
Harde isolatieplaten: PUR-platen, PIR-platen
dak-isolatie

Zolder isoleren 

Wanneer je de zolderkamer niet gebruikt, kan je er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren in plaats van je dak. Op deze manier is de te verwarmen oppervlakte van je woning nog kleiner en kan je nog efficiënter verwarmen.

Is de zoldervloer nog niet gelegd? Dan kan de isolatie makkelijk tussen de vloerbalken geplaatst worden. Is dat wel al het geval? Dan kan de isolatie bovenop de vloer geplaatst worden. 

VoordelenNadelen
Geen plaatsverlies
Minder ingrijpend
Verlies van leefruimte: je kan de zolder niet gebruiken als leefruimte.
Mogelijke isolatiematerialen
Niet-massieve zoldervloer: minerale wol, minerale vlokken
Massieve zoldervloer: harde isolatieplaten

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

2. Plat dak 

Een plat dak isoleren kan je op drie verschillende manieren: langs buiten, langs binnen of op een bestaande dakbedekking. Hieronder vind je een kort overzicht van de verschillende manieren.

Langs buiten 

Je plat dak langs buiten isoleren? Hierdoor wordt de draagconstructie mee geïsoleerd met als gevolg dat het temperatuurverschil kleiner is en er minder kans is op scheuren.

Deze warme zijde functioneert als warmtebuffer voor je woning. Het slaat overdag warmte op en gebruikt de warmte wanneer het begint af te koelen.

Maar hoe doet een isolatiespecialist dat nu eigenlijk in de praktijk? Ten eerste brengt de isolatiespecialist een dampwerende laag aan op de dakconstructie.

Die laag zorgt ervoor dat het vocht niet kan condenseren in het isolatiemateriaal. Daarop worden isolatieplaten geplaatst waarop vervolgens de dakbedekking komt.

VoordeelNadeel
Optimale isolatieNieuwe dakbedekking nodig
Mogelijke isolatiematerialen
Harde isolatieplaten zoals XPS-platen, PUR-platen, PIR-platen of EPS-platen

Langs binnen 

Wanneer je je plat dak wilt laten isoleren langs binnen, spreken we over een koud dak. Dit wordt doorgaans enkel toegepast wanneer de isolatie langs buiten (warm dak) niet mogelijk is.

Het is hierbij zeer belangrijk om een goede dampwering te plaatsen om te voorkomen dat er condensatieproblemen optreden. Condensatie kan er namelijk voor zorgen dat de isolatie aan isolatiewaarde verliest. 

Een isolatiespecialist plaatst de isolatie tussen de balken van de dakconstructie. Boven de isolatielaag komt het dakbeschot en daarop komt de dakbedekking. 

VoordeelNadelen
GoedkoopDraagconstructie zit niet in de isolatieschil.
Risico op scheuren
Mogelijke isolatiematerialen
Isolatiedekens van minerale wol zoals glaswol en rotswol

Op bestaande dakbedekking 

Deze methode wordt vaak toegepast bij platte daken die ook dienen als dakterras of vaak belopen worden. Ook wanneer je je huidige dakbedekking graag wilt behouden, verkies je best een omgekeerd dak.

Het isolatiemateriaal plaatst een specialist bovenop de dakbedekking. De isolatielaag zelf wordt nadien afgewerkt met grind, hout of tegels. Bovendien blijft de dakconstructie volledig behouden.

VoordelenNadelen
Snel en kwalitatief
Goedkoper dan een warm dak
Extra gewicht: de dakconstructie moet stevig genoeg zijn.
Dikke isolatielaag nodig
Mogelijke isolatiematerialen
Drukvaste XPS-platen

Contacteer experts in jouw buurt

Wat is de beste isolatie voor platte en schuine daken? 

Voor een plat dak verkiezen wij isolatie langs de buitenzijde (warm dak). Hiermee behaal je een optimale isolatiewaarde. Kies enkel en alleen voor isolatie langs de binnenkant wanneer het langs de buitenkant niet mogelijk is. Gebruik je je dak als terras? Dan kies je best voor een omgekeerd dak. 

Heb je een schuin dak? Dan hangt de beste optie sterk af van een aantal persoonlijke factoren. Heb je een oude dakbedekking? Dan laat je best de buitenzijde van je schuin dak isoleren. Is je dak nog in goede staat? Dan kan je isoleren langs de binnenkant. 

plat dak isoleren

Enkele aandachtspunten bij het isoleren van een dak 

Overweeg je je dak te laten isoleren? Houd zeker rekening met de volgende aandachtspunten.

1. Isolatiewaarde 

Wanneer je op zoek bent naar het juiste isolatiemateriaal is het zeer belangrijk om te kijken naar de isolatiewaarde. De belangrijkste waarden zijn: 

  • Lambdawaarde: geeft aan hoeveel warmte een bepaald materiaal geleidt.
  • Rd-waarde: geeft aan hoe goed een materiaal thermisch isoleert bij een bepaalde dikte.

Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter het isoleert. Voor de Rd-waarde geldt het omgekeerde: hoe hoger de waarde, hoe beter de thermische isolatie.

2. Isolatiedikte 

Door rekening te houden met de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal weet je precies hoe dik je isolatielaag moet zijn. Sommige isolatiematerialen isoleren beter bij een geringe dikte dan andere. 

3. Dampscherm 

Plaats zeker altijd een dampscherm wanneer je je dak isoleert. Door een dampscherm te plaatsen, vermijd je condens- en vochtproblemen. Alleen zo zal je dakisolatie optimaal renderen.

4. Koudebruggen 

Zorg er steeds voor dat de dakisolatie overal goed aansluit. Wanneer de dakisolatie onderbroken is, ontstaan er koudebruggen waarlangs de warmte kan ontsnappen.

Het gevolg hiervan is dat je een lager rendement zal hebben. Een ervaren vakman weet hoe hij koudebruggen kan vermijden en installeert je dakisolatie kwalitatief. 

Graag advies op maat?

Waarom voor dakisolatie kiezen? 

Waarom zou je nu kiezen voor een dakisolatie? Er bestaan heel wat redenen waarom het de moeite waard is. We sommen ze hieronder voor je op.

1. Besparen op energiekosten 

Door je dak te isoleren, bespaar je honderden euro’s uit. De meeste warmte in je woning gaat verloren via je dak. Door te kiezen voor een dakisolatie beperk je dit warmteverlies en kan je gemiddeld maar liefst 30% op je energiefactuur besparen.

Je dak isoleren is dus een goede investering die je op relatief korte termijn vanzelf opnieuw terugverdient.

2. Beter wooncomfort 

Het binnenklimaat in je woning zal verbeteren nadat je het dak laat isoleren. De ruimte onder het dak zal in de winter veel langer warm blijven.

Hierdoor kan je de kamer ook gaan benutten als slaapkamer, hobbykamer of zelfs woonkamer. Bovendien zal de zolderkamer in de zomer de warmte grotendeels buiten houden waardoor de kamer minder snel oververhit zal worden. 

dakisolatie plaatsen

3. Verhoogt de waarde van je woning 

Door je dak te isoleren, neemt de energieprestatie toe en dat zorgt automatisch voor een betere energiescore op het energieprestatiecertificaat. Daardoor verhoogt de waarde van je woning en kan je het huis voor een hogere prijs verkopen. 

4. Milieuvriendelijk 

Nadat je dak geïsoleerd is, ga je fors minder energie verbruiken. Dat is niet enkel een voordeel voor je portemonnee maar ook voor het milieu. Betere isolatie zorgt ervoor dat de uitstoot van schadelijke broeikasgassen verminderd wordt. Kies je dus voor dakisolatie? Proficiat, jij denkt aan het milieu! 

Wat moet je nog weten over dakisolatie?

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm is het verplicht dat alle woningen die vóór 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten, voorzien zijn van dakisolatie. Daarnaast is het isoleren van een oud dak ook belangrijk, aangezien het helpt om je energierekening te verlagen.

Ook interessant voor jou:

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan vakmannen 

Je dak laten isoleren? Of wil je graag wat extra informatie? Door onderstaand formulier in te vullen, kom jij in contact met tal van installateurs bij jou in de buurt. Zo kan jij alle offertes vergelijken om de beste deal te scoren voor je project. Bovendien krijg je gratis en vrijblijvend advies op maat van erkende specialisten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.