Dak isoleren langs binnen: wat zijn de mogelijkheden? 

Een dak isoleren langs binnen is goedkoper en makkelijker dan een dakisolatie aan de buitenkant. In dit artikel bespreken we de kosten, geschikte materialen en welke soorten daken je aan de binnenzijde kunt isoleren. Bovendien geven we enkele tips om vochtproblemen in je dakconstructie te voorkomen. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in. 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat kost dakisolatie plaatsen aan de binnenzijde? [Prijs]

De prijs voor het isoleren van een dak langs binnen hangt van meerdere factoren af. Denk bijvoorbeeld aan de totale oppervlakte, het gekozen isolatiemateriaal en de moeilijkheidsgraad van de werken. Onderstaande tabel geeft per type dak de richtprijs weer. 

Type dak Richtprijs per m² (zonder afwerkingslaag) 
Hellend of schuin dak Vanaf 20 euro per m² 
Plat dak Vanaf 25 euro per m² 

Wil je jouw dak langs binnen laten isoleren? Vul ons offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je offertes met prijsvoorstellen op. Zo kan je gemakkelijk meerdere tarieven en werkwijzen vergelijken. 

dak isoleren langs binnen

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Welke daken zijn geschikt om langs binnen te isoleren? 

Zowel hellende als platte daken kunnen aan de binnenkant geïsoleerd worden. Binnenisolatie is vaak eenvoudiger en goedkoper om te plaatsen dan buitenisolatie: er moeten namelijk geen dakpannen, stoftengels en/of panlatten van het dak verwijderd worden. Bovendien verandert de dakconstructie niet: het isolerende materiaal wordt van binnenuit met het dakbeschot verbonden.

1. Hellend of schuin dak 

Veel hellende of schuine daken hebben een keper- of spantenstructuur. Deze houten balken ondersteunen de bestaande dakconstructie.

Wanneer je een hellend dak langs de binnenzijde wil isoleren, moet het isolatiemateriaal tussen deze balken geplaatst worden. Glaswol is hiervoor bijzonder geschikt: het kan gemakkelijk op maat gesneden worden zodat het tussen de kepers past.

Soms is een extra houten raamwerk vereist om de isolatie steviger vast te zetten. Ook voor de afwerkingslaag komt dit raamwerk van pas: gipsplaten of kunststof panelen zijn dan makkelijker te bevestigen.

2. Plat dak 

Dakisolatie aan de binnenkant van een plat dak wordt ook wel een koud dak genoemd. De isolatie bevindt zich namelijk onder de dakbedekking van de dakconstructie. Specialisten passen deze manier van isoleren niet vaak toe omdat het bouwwerk dan erg onderhevig is aan temperatuurschommelingen.

Bij het isoleren van een plat dak ligt de isolatie tussen de balken onder het dakbeschot. Opnieuw is het mogelijk een houten raamwerk te installeren dat niet alleen de isolatie op zijn plaats houdt, maar ook de afwerking eenvoudiger maakt.

Mogelijke materialen voor de isolatie van een dak aan de binnenkant 

Er bestaan verschillende soorten isolatiematerialen voor een dakisolatie aan de binnenkant. Je kunt variëren in dikte en de vorm (rol of plaat) waarin je het materiaal koopt. Ook de prijs verschilt per isolatiemateriaal. Hieronder leggen we vier vaak gebruikte materialen voor je uit. 

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt

1. Minerale wol (rots- en glaswol) 

Minerale wollen zoals rots- en glaswol hebben een goede isolerende werking wanneer ze in een dikke laag aangebracht worden. Ze zijn niet alleen thermisch isolerend, ze hebben bovendien goede geluidsisolerende eigenschappen

Enkele eigenschappen en voordelen van glaswol zijn de volgende: 

  • Het materiaal wordt vooral als isolatie bij hellende daken gebruikt.
  • Het is zowel in een rol als plaat verkrijgbaar.
  • Het past goed in de kepers omdat het gemakkelijk op maat te snijden is. 
  • Je kunt variëren in dikte.
  • Het is goedkoop: ongeveer 5 à 6 euro per vierkante meter.
  • Het kent een eenvoudige plaatsing. Een nadeel is dat er tijdens de plaatsing heel wat vezels vrijkomen die je huid, ogen of longen kunnen irriteren. Draag beschermende kledij wanneer je deze werken zelf wil uitvoeren.

Enkele eigenschappen en voordelen van rotswol zijn: 

  • Het is een milieuvriendelijker materiaal dan glaswol.
  • Het is zowel in een rol als plaat verkrijgbaar.
  • Je kunt variëren in dikte.
  • Het is brandwerend, vochtwerend en heeft een goede geluidsisolatie.
minerale wol dakisolatie binnen

2. Dakisolatieplaten (PIR, PUR, EPS, XPS, Resol) 

Dakisolatieplaten kunnen uit verschillende materialen bestaan zoals PIR, PUR of EPS. In vergelijking met minerale wol hebben dakisolatieplaten niet zo’n dikke laag nodig om dezelfde Rd-waarde te bereiken.

Sommige isolatieplaten hebben al een dampscherm. Dit maakt de werken nog eenvoudiger.

Enkele voordelen van dakisolatieplaten zijn:

  • Ze zijn dunner dan isolatiematerialen op rol.
  • Ze zijn gemakkelijk te plaatsen en komen in verschillende maten voor.
  • De akoestische isolatie is uitstekend.
  • Ze kunnen in verschillende materialen vervaardigd worden zoals PUR, PIR, XPS, EPS en Resol. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.
  • De platen kunnen zowel op hellende als platte daken geïnstalleerd worden.
dakisolatieplaten isoleren langs binnen

3. PUR-schuim 

PUR-schuim is een snelle manier om je dak van binnenuit te isoleren. De kieren worden naadloos gedicht waardoor er geen warmteverlies plaatsvindt. Omdat het schuim van nature dampdichte eigenschappen heeft, is een dampscherm niet vereist. 

Enkele voordelen van PUR-schuim zijn:

  • In vloeibare vorm is het snel en gemakkelijk aan te brengen.
  • Het schuim krimpt of verzakt niet.
  • De uitharding gebeurt snel: na één dag kan je er al op stappen.
PUR-schuim isolatie binnenkant

4. Ecologisch verantwoorde alternatieven 

Vandaag bestaan er ook meerdere milieuvriendelijke alternatieven voor het isoleren van daken langs binnen. Denk bijvoorbeeld aan papiervlokken en houtwol. Papiervlokken bestaan uit hergebruikte kranten en houtwol wordt onder andere gemaakt uit Noord-Europees sparrenhout.

Enkele voordelen van papiervlokken en houtwol zijn:

  • Ze kosten niet veel.
  • Ze zijn brandvertragend.
  • De materialen hebben een goede vochtregulatie.

Naast papiervlokken en houtwol zijn ook schapenwol, hennep en kurk milieuvriendelijke isolatiematerialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen. Sommige zijn goedkoop, recycleerbaar, vochtbestendig en thermisch en akoestisch isolerend.

houtwol milieuvriendelijke isolatie

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Voorkom vochtproblemen door de plaatsing van een onderdak en dampscherm  

Een dak isoleren is meer dan enkel isolatiemateriaal plaatsen. Het is belangrijk om vochtproblemen zoveel mogelijk te vermijden. Vocht kan de isolatiewaarde van het materiaal serieus aantasten. Gelukkig kan je enkele preventieve maatregelen nemen zoals het plaatsen van een onderdak en dampscherm.

1. Onderdak 

Het onderdak is een beschermende en vochtbestendige laag die net onder de dakbedekking ligt. Het voorkomt dat regen, sneeuw of hagel voorbij de dakbedekking raken en zo in het isolatiemateriaal sijpelen. Is er toch vocht in de dakisolatie? Geen probleem: het onderdak is dampopen zodat eventueel water makkelijk naar buiten kan. 

Vandaag hebben daken standaard een onderdak, maar bij oudere huizen kunnen die nog ontbreken.

2. Dampscherm 

Het dampscherm bevindt zich aan de warme kant van de isolatie. Het zorgt ervoor dat het vocht van binnenuit de woning niet in het isolatiemateriaal komt. Daarom is het dampscherm in tegenstelling tot het onderdak dampdicht

Isoleer je een dak dat al isolatie met een dampscherm heeft? Dan moet dit dampscherm eerst verwijderd of doorprikt (perforaties) worden voordat je de nieuwe isolatie plaatst. 

Sommige isolatiematerialen (zoals enkele soorten dakisolatieplaten) hebben al een dampscherm. Het is van groot belang dat je een dampscherm aanbrengt en dat deze geen kieren of naden heeft.

Wat is de beste dakisolatie van binnenuit voor de zolder? 

De beste dakisolatie voor de binnenkant zijn isolatiedekens uit minerale wol, harde isolatieplaten of PUR-schuim. Welk materiaal precies het beste is, hangt eigenlijk af van jouw situatie.

Zowel harde platen als halfzachte isolatiedekens kan je tussen de balken van de dakconstructie monteren. Vooral minerale wol is soepel en eenvoudig op maat te snijden.

Als je weinig ruimte hebt tussen de spanten of kepers, is het verstandig om voor PUR-schuim te kiezen: de vloeibare vorm zorgt ervoor dat het de beperkte ruimte naadloos en goed dekkend kan vullen.

Ook interessant voor jou:

Extra info, advies op maat en concrete offertes van vakmannen ontvangen? Vul het offerteformulier in 

Via ons offerteformulier kom je in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op.

Zo kan je gemakkelijk meerdere tarieven met elkaar vergelijken. Bovendien zorgt een deskundige ervoor dat jouw dak op een veilige, correcte en kwaliteitsvolle manier geïsoleerd wordt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.