Nadelen EPS isolatie: aandachtspunten, valkuilen en isolatiewaarde

EPS kent als isolatiemateriaal heel wat voordelen. Maar bij je keuze is het belangrijk om ook met de nadelen van EPS-isolatie rekening te houden. In dit artikel bespreken we alle aandachtspunten en valkuilen. Zo ben je op de hoogte van zowel de positieve als negatieve eigenschappen van EPS. Wil je liever meer info van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Graag op maat gemaakt advies? Contacteer hier een isolatiespecialist

Wat zijn de nadelen van EPS isolatie?

Hieronder geven we een handig overzicht van de nadelen van EPS-isolatie.

1. Op vlak van vochtgevoeligheid

EPS-isolatie heeft van nature waterafstotende of vochtbestendige eigenschappen. Toch kan je niet zeggen dat het materiaal volledig waterafstotend is: een lange blootstelling aan vocht zorgt ervoor dat EPS uiteindelijk vocht begint op te nemen. Op lange termijn raakt het isolatiemateriaal aangetast en beschadigd. Daarom is het belangrijk dat EPS zo weinig mogelijk met vocht in contact komt.

2. Op vlak van milieuvriendelijkheid

Omdat EPS recycleerbaar is, denken veel mensen dat het ook milieuvriendelijk is. Dit is echter niet het geval. Het basismateriaal van EPS is namelijk kunststof, een product dat op basis van chemische onderdelen gemaakt is.

Meer info en advies nodig?

3. Op vlak van gezondheid

Het incorrect verwijderen van EPS kan voor gezondheidsklachten zorgen, bijvoorbeeld door het vrijkomen van kleine stofdeeltjes bij ondeskundige verwijdering. Er komen namelijk kleine stofdeeltjes vrij die in de lucht blijven rondhangen. Wanneer je deze inademt, kan je last krijgen van lichamelijke ongemakken zoals een geïrriteerde huid, hoesten en andere allergische reacties.

Is EPS veilig?

EPS is veilig en is geschikt voor verschillende isolatietoepassingen in de bouwsector. Het materiaal is niet schadelijk voor de gezondheid zolang je het op een correcte en veilige manier installeert.

Witte en zwarte EPS parels.

Wat is een beter isolatiemateriaal: EPS of PIR?

Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. Welk materiaal je best kiest, is in de eerste plaats afhankelijk van de soort werkzaamheden.

PIR is een goed materiaal voor de isolatie van platte daken. EPS is een veelzijdiger isolatiemateriaal: het is geschikt voor de isolatie van vloeren, muren, kruipkelders… Bovendien is het relatief goedkoop.

Beide materialen zijn echter goede isolators en dragen bij tot een lagere energierekening.

Nadelen EPS versus PIR isolatie

Het grote nadeel van PIR-isolatie is de prijs: het materiaal is duurder dan de meeste andere isolatiematerialen. Bovendien is PIR gevoelig voor UV-straling. Het heeft een degelijke bescherming nodig en mag niet aan te veel zonlicht blootgesteld worden.

Een ander belangrijk verschil is dat PIR over het algemeen een betere isolatiewaarde heeft dan EPS. Dit betekent dus dat je een dikkere laag EPS nodig hebt om hetzelfde isolatieresultaat te boeken.

Grijze EPS platen

Alle aandachtspunten op een rijtje

Om zo lang mogelijk van EPS-isolatie te genieten, is het belangrijk dat je het correct onderhoudt. Hieronder bespreken we enkele aandachtspunten die je best in je achterhoofd houdt.

Krijg vrijblijvend advies op maat voor jouw woning

1. EPS parels

  • Vochtgevoeligheid: voorkom dat het materiaal langdurig aan vocht of water wordt blootgesteld. Vochtige ruimtes tasten het materiaal na verloop van tijd aan. Zorg er bovendien voor dat de EPS-parels op een correcte manier geplaatst worden.
  • Zware belasting: wanneer EPS-parels te zwaar belast worden, kan het beginnen inzakken. Zorg daarom voor een goede ondersteuning en vermijd overbelasting.
  • Gezondheid: zorg ervoor dat je tijdens het verwijderen van het materiaal over de juiste beschermende uitrusting beschikt. Draag ook handschoenen, een veiligheidsbril en een masker. Zorg tot slot voor voldoende ventilatie.

Tip: EPS installeren of verwijderen is complex. Het is verstandiger om de klus aan een isolatiespecialist over te laten. Hij beschikt over voldoende kennis, ervaring en vaardigheden om de installatie vlot en correct te laten verlopen. 

EPS parels als bodemisolatie

Wanneer je een bodem isoleert met EPS-parels is het belangrijk dat je met enkele factoren rekening houdt.

Ten eerste heeft een kruipruimte vaak weinig beweegruimte en licht. Dit maakt de installatie complexer. Bovendien is het lastiger om een goede afdichting aan te brengen.

Ten tweede hebben EPS-isolatieparels een dikke laag nodig om een degelijk isolatieresultaat te bekomen.

EPS parels als vloerisolatie

Omdat een vloer dagelijks meerdere keren belopen wordt, is het belangrijk om de parels van extra ondersteuning te voorzien. Zo voorkom je vervorming en geniet je bovendien van een langere levensduur.

EPS parels als spouwmuurisolatie

Hou rekening met de dikte van de spouwmuren. EPS-parels of platen hebben in vergelijking met andere isolatiematerialen een lagere isolatiewaarde. Om goede isolatieresultaten te bereiken, heb je een dikkere isolatielaag nodig.

Als de spouwmuren maar een beperkte breedte hebben, is het daarom verstandiger om voor een isolatiemateriaal met een betere lambda-waarde te kiezen.

Zorg dat je goed voorbereid aan de installatie begint: maak de spouwmuren schoon en verwijder vuil en losse cementstukjes. Brokstukjes kunnen namelijk voor een ongelijke verdeling van de parels zorgen. Dit leidt vervolgens tot een slechte isolatie.

2. EPS platen

EPS-isolatieplaten hebben een lage flexibiliteit en zijn daarom lastig om tussen bouwdelen te installeren. Bovendien hebben de platen een lichtgewicht waardoor ze bij overbelasting makkelijk beschadigd raken.

Tip: Controleer voor de aankoop of de platen aan de bouwvoorschriften voldoen

Ook interessant voor jou:

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind de beste vakman in jouw regio

Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kom je in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij sturen je gratis vrijblijvende offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat op.

Zo kan je meerdere adviezen en tarieven met elkaar vergelijken en de voordeligste optie voor jouw situatie vinden. Tot slot garandeert een erkend deskundige bovendien dat de werken op een correcte en veilige manier uitgevoerd worden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.