PUR-isolatie nadelen: Waarop letten bij PUR als isolerend materiaal?

PUR-isolatie is misschien niet de beste isolatiemethode voor jouw specifieke situatie vanwege zijn nadelen. Hier geven we een overzicht van de belangrijkste nadelen van PUR-isolatieplaten en –schuim, en enkele alternatieven voor PUR-spouwmuurisolatie.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Waarom geen PUR-isolatieplaten of schuim aanbrengen? [Overzicht nadelen]

PUR-isolatie heeft op het eerste zicht heel wat voordelen. Het heeft een hoge isolatiewaarde, is eenvoudig aan te brengen en relatief goedkoop.

Toch zijn er een aantal belangrijke nadelen aan PUR-isolatieplaten of -schuim verbonden waar je van bewust moet zijn. We zetten ze hier op een rij: 

1. PUR is een chemisch product: schadelijk voor het milieu

PUR-isolatie wordt gemaakt van twee chemische stoffen: polyol en isocyanaat. Deze worden tijdens het aanbrengen van je PUR-isolatie gemengd en veroorzaken een chemische reactie van schuim.

PUR-schuim is hierdoor zeer milieuonvriendelijk.

2. Kan voor gezondheidsklachten zorgen (gasvorming)

De twee bovengenoemde stoffen zijn bovendien ook giftig

Daarom wordt aanbevolen dat de vakman het huis verlaat tijdens de uitvoering van de PUR-isolatie en beschermende werkkleding, een mondmasker en handschoenen draagt.

Bovendien kunnen deze giftige stoffen ook na de plaatsing nog vrijkomen. In principe kan een beetje PUR-schuim geen kwaad, maar het hele huis isoleren met PUR zou wel gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

3. Vochtproblemen

In tegenstelling tot andere isolatiematerialen kan PUR redelijk wat vocht doorlaten.

Ophopend vocht verhoogt het risico op blijvende schade aan je woning, het ontstaan van onaangename geuren, schimmelgroei en de aanwezigheid van ongedierte.

4. Geen ventilatie

PUR zal zich behoorlijk uitzetten wat in principe goed is voor de isolatie van een ruimte, maar er ook voor zorgt dat de ruimte niet langer ventilatie heeft.

Het gebrek aan ventilatie kan leiden tot stilstaande lucht, wat ongezond kan zijn. Je kan door een gebrek aan ventilatie lichamelijke klachten opdoen, maar ook schimmels en ongedierte.

Nadeel: PUR isolatie zorgt voor gezondheidsklachten, gebruik veiligheidskledij

Meer info en advies nodig?

5. Belemmert ander onderhoud

Wanneer er in je kruipruimte een leiding of kabel moet worden vervangen of gerepareerd, kan dit zeer moeilijk zijn als de ruimte volgespoten is met PUR-isolatie.

6. Langdurige geur

De giftige gassen die vrijkomen tijdens het aanbrengen van PUR kunnen ook een langdurige geur achterlaten, wat tot ongemak of gezondheidsklachten kan leiden als er onvoldoende ventilatie is.

7. Moeilijk te verwijderen

PUR hecht zeer sterk aan de ondergrond, wat het later verwijderen ervan bemoeilijkt, indien nodig.

8. Relatief hoge prijs

Hoewel isolatiewerken op langere termijn worden terugverdiend door energiebesparingen, zijn de initiële kosten van PUR-isolatie relatief hoog.

Krijg advies op maat van jouw woning

Alternatieven voor PUR-spouwmuurisolatie (gespoten PUR of platen)

Ben je op zoek naar alternatieve materialen om je spouwmuur op te vullen? Hier geven we uitleg over de belangrijkste soorten en hun voordelen:

1. Glaswol

Glaswol bestaat uit gerecycleerd glas en wordt in de vorm van vlokken in de spouwmuur geblazen. Het is uitstekend voor zowel thermische als akoestische isolatie.

Verder is het recyclebaar, vochtwerend en brandwerend. Voor het isoleren van de spouwmuur met glaswol heb je wel een minimale spouwbreedte nodig van 50 mm.

2. Polystyreen korrels of parels

Polystyreen korrels of parels zijn lichte bolletjes uit kunststof die in de spouwmuur worden geblazen. Ze zijn geschikt voor dunnere spouwbreedtes vanaf 30 mm en zijn ook volledig recycleerbaar. Wel bieden ze een mindere goede dichting van kieren dan glaswol of PUR.

3. Steenwol, vlasisolatie, kurk en UF-schuim

Deze isolatiematerialen worden over het algemeen minder gekozen voor spouwmuurisolatie. Desalniettemin kunnen ze heel geschikt zijn afhankelijk van je voorkeuren en de afmetingen van je spouw.

Steenwol

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat

Wil je graag wat meer informatie over PUR-isolatie en de voor- en nadelen afwegen met een isolatiespecialist? Vraag hier gratis en vrijblijvend advies en prijsoffertes aan specialisten in jouw buurt.

Isolatiespecialisten hebben jarenlange ervaring met PUR-isolatiemateriaal en kunnen met zekerheid zeggen of het een geschikte keuze is voor jouw situatie. Bovendien krijg je meteen antwoord op al jouw vragen en kan je de prijsoffertes rustig vergelijken met elkaar.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.