Glaswolvlokken: soorten, prijs en stappenplan

Glaswolvlokken zijn razend populair in woningen en bedrijven. De vlokken kun je gebruiken om vloeren, muren, plafonds en zelfs buizen te isoleren. Er bestaan verschillende soorten glaswolvlokken met verschillende eigenschappen en prijzen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten, de prijzen en een handig stappenplan voor het isoleren met glaswolvlokken.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat zijn glaswolvlokken? 

Glaswolvlokken zijn gemaakt van gerecycled glas. Met glaswolvlokken kun je gebouwen en woningen isoleren om warmteverlies te verminderen.

Ze worden vaak gebruikt als isolatiemateriaal in muren, plafonds en vloeren om thermische isolatie te bieden en bovendien geluid te verminderen. De vlokken zijn over het algemeen duurzaam en bestand tegen vocht en schimmels.

Glaswolvlokken

Wat zijn de verschillen met EPS-parels?

Glaswolvlokken en EPS parels behoren tot de meest gebruikte methoden om je woning te isoleren. Als je wilt weten welk materiaal het meest geschikt is voor jouw situatie, is het handig om de belangrijkste verschillen vooraf te controleren:

  • EPS parels zijn gemaakt van polystyreen (piepschuim). Deze kleine bolletjes bevatten voor een groot deel lucht. Net als glaswol zijn ze zeer geschikt voor de isolatie van spouwmuren.
  • Bij de parels wordt een soort lijm toegevoegd om te voorkomen dat het materiaal inzakt, waardoor het materiaal gemakkelijk aan elkaar blijft kleven.
  • Een nadeel van de parels is dat ze niet goed bestand zijn tegen hitte en ook geen hoge geluiddichtheid bieden.
  • Bovendien is glaswol over het algemeen iets goedkoper dan EPS parels.

Meer info en advies nodig?

Alle eigenschappen van glaswolvlokken op een rijtje

Wat zijn de eigenschappen van glaswolvlokken?

  • Het grote voordeel van glaswolvlokken is dat ze zeer duurzaam en ecologisch zijn
  • De vlokken zijn niet vatbaar voor brand.
  • Ze zijn volledig geluidsabsorberend
  • Het inspuiten van de vlokken is niet altijd even makkelijk.
  • De isolatiewaarde van de glaswolvlok is vrij hoog: de lambda-waarde bedraagt 0,032 W/mK en de R-waarde is 6,25 bij een laag van twintig centimeter.

Ter info: Bij de lambda waarde staat een lage waarde gelijk voor een goede isolatie. Bij de R-waarde is dat omgekeerd: een hogere waarde staat voor een betere isolatie. 

Hoeveel en welke soorten glaswolvlokken bestaan er in België?

De twee grootste soorten glaswolvlokken die je in België kan vinden zijn Knauf Supafil en Isover Insulsafe Plus. We bespreken ze één voor één.

Knauf Supafil

Dit soort isolatiemateriaal is zeer populair voor spouwmuurisolatie. Knauf Supafil bestaat uit inblaaswol en kan op dezelfde manier worden gebruikt als glaswolvlokken.

Gerecycled glas, zand, kalksteen en soda zijn de belangrijkste componenten van Knauf Supafil. Maar wat is nu precies het verschil met glaswolvlokken? Het verschil zit in de productie van het isolatiemateriaal.

Bij glaswolvlokken wordt er bindmiddel toegevoegd wanneer de bestanddelen worden verhit, terwijl dat bij Knauf Supafil niet gebeurt. De inbrengmethode is hetzelfde als bij glaswol, namelijk via een spuitopening in de muur.

Isover Insulsafe Plus

Dit isolatiemateriaal is ook een variant van glaswolvlokken. Het kan worden gebruikt in muren, plafonds, houten vloeren en houten wanden.

Tijdens de plaatsing komt er zeer weinig afval vrij en kan er zeer schoon gewerkt worden. Bovendien zijn er aan Isover Insulsafe Plus geen chemische stoffen toegevoegd, wat beter is voor het milieu. Het grote voordeel van dit materiaal is dat alle hoeken en andere moeilijk bereikbare ruimtes gemakkelijk kunnen worden opgevuld.

Helaas kun je dit type isolatiemateriaal niet zelf installeren; Isover Insulsafe Plus wordt uitsluitend geïnstalleerd door gecertificeerde bedrijven.

Glaswol in spouw

Prijs isolatie inblazen (inblaaswol)

De prijs van inblaaswol hangt sterk af van een aantal factoren zoals het gekozen materiaal, de toepassing (vloeren, daken of spouwmuren) en de dikte van de isolatielaag.

Je kan er ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met de inblaaswol. Ga je graag zelf te werk? Dan kan je gemiddeld rekenen op een eindprijs tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter (incl. btw).

Opgelet: Als je zelf te werk gaat, moet je wel een speciale inblaasmachine huren. Geen ervaring mee? Neem dan zeker contact op met een expert. 

Liever onnodige kosten vermijden? Dan is een vakman raadplegen de juiste keuze. Bij een expert kan je rekenen op een gemiddelde prijs van tussen de 15 en 35 euro per vierkante meter (excl. btw en incl. plaatsing). Door samen te werken met een vakman kom je bovendien in aanmerking voor meerdere premies.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Waarom kiezen voor glaswolvlokken bij spouwmuurisolatie?

Glaswolvlokken bieden heel wat voordelen voor je spouwmuurisolatie. Ontdek ze hieronder.

Voordelen

  • Goede thermische en akoestische prestaties.
  • Geluiddempend en zeer brandveilig.
  • Goed voor het milieu: de vlokken bestaan uit gerecycleerd glas.
  • Waterafstotend.
  • Zuinig en proper.
  • Lange levensduur.

Stappenplan: hoe isoleren met glaswolvlokken?

Wil je graag zelf aan de slag gaan met glaswolvlokken? Met behulp van dit handige stappenplan bereik je het beste eindresultaat.

Let op: het isoleren van een spouwmuur is alleen mogelijk met glaswolvlokken als de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur minstens 4 centimeter breed is.

  1. Inspecteer op voorhand je gevel en de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur.
  2. Boor verschillende gaten van minstens 23 millimeter. 
  3. Blaas met behulp van de blaasmachine het materiaal in de muren.
  4. Maak de gaten opnieuw dicht en je huis is geïsoleerd.

Zorg ervoor dat je een aanzienlijke hoeveelheid materiaal gebruikt. Hierdoor ontstaat een hoge dichtheid, en er zullen geen gaten of kieren overblijven waardoor warmte kan ontsnappen.

Wil je na-isoleren met glaswolvlokken? Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten

Ben je helemaal overtuigd en wil je isoleren met glaswolvlokken? Of wil je meer informatie? Door het onderstaande formulier in te vullen, kan je in contact komen met verschillende experts in jouw buurt.

Zo kan je gratis en vrijblijvend meerdere offertes vergelijken om zo de beste deal te vinden. Werk altijd samen met vakmannen voor je renovatieproject. Zo voorkom je onnodige kosten en krijg je altijd advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.