XPS isolatieplaten: prijs, eigenschappen en toepassingen

Op zoek naar inzicht in XPS isolatieplaten? Leer meer over hun prijs, eigenschappen en toepassingen. Van binnenmuur tot dakisolatie, ontdek hoe XPS platen bijdragen aan jouw project.

Vind isolatiespecialisten en ontvang gratis offertes

Wat zijn XPS platen (geëxtrudeerd polystyreen)? 

XPS, oftewel geëxtrudeerd polystyreen, wordt vervaardigd uit een restproduct van aardolie. XPS ontstaat in de vorm van hardschuim isolatieplaten via een proces waarbij styreen met behulp van drijfgas wordt omgezet. Deze platen hebben een cellulaire structuur die lucht insluit, wat een uitstekende isolatiemethode vormt. 

Tand en groef (kliksysteem) 

XPS isolatie komt in de vorm van platen. De meeste van deze platen zijn voorzien van een tand- en groefsysteem, waardoor ze gemakkelijk te bevestigen zijn. Dit systeem zorgt voor een optimale vasthouding van warmte. Daarnaast zijn XPS isolatieplaten verkrijgbaar in diverse types en kleurschakeringen.

Verschillende afmetingen en diktes 

XPS isolatieplaten bieden een ruime keuze aan afmetingen en diktes, waardoor ze een veelzijdige oplossing vormen voor een breed scala aan isolatieprojecten. Of je nu een kleinere ruimte wilt isoleren of een groter bouwproject voor ogen hebt, de diverse beschikbare formaten en diktes van XPS isolatieplaten stellen je in staat om nauwkeurig af te stemmen op specifieke eisen. 

XPS isolatieplaten

Wat kost XPS isolatie? [Prijs] 

Overweeg je om isolatiewerken uit te laten voeren met XPS platen? Voor een gemiddelde dikte van 14 cm, kan je rekenen op een prijs van ongeveer € 19 per vierkante meter, exclusief plaatsing en inclusief btw.

Een handige tip is om offertes aan te vragen bij verschillende vakmensen. Op die manier krijg je niet alleen inzicht in de prijzen, maar ook in adviezen, uitvoeringstermijnen, werkmethodes en meer.

Vind specialisten bij jou in de buurt

Waar gebruik je XPS isolatieplaten voor? 

XPS isolatieplaten zijn veelzijdig inzetbaar en bieden een efficiënte oplossing voor diverse isolatietoepassingen. Hieronder ontdek je waar je ze kunt gebruiken:

1. Binnenmuur- en kelderisolatie 

De platen worden vaak gebruikt voor interieurisolatie, zoals binnenmuren en kelderwanden. Ze worden met lijm stevig aan de dragende binnenmuur bevestigd. Belangrijk is dat de muur volledig droog en vrij van vochtproblemen is.

De isolatieplaten kunnen makkelijk op maat gesneden worden. Plaats ze goed tegen elkaar om kieren te vermijden. Voeg optioneel een dampscherm toe voor bescherming tegen vochtige binnenlucht.

Voor verdere afwerking zijn diverse opties mogelijk, zoals betegeling of het gebruik van gipskartonplaten.

2. XPS plaat voor spouwmuurisolatie 

Het plaatsen van XPS isolatieplaten in spouwmuren volgt vergelijkbare stappen als bij isolatieplaten van andere materialen.

Ze worden geplaatst nadat het binnenste spouwblad is geconstrueerd. Het binnenste spouwblad moet vóór plaatsing van de isolatieplaten perfect schoon en vlak zijn, zodat de platen goed tegen de muur kunnen worden gedrukt.

Druk tijdens het plaatsen de isolatieplaten niet alleen goed tegen het spouwblad, maar ook goed tegen elkaar. Kieren tussen de platen kunnen het isolerende vermogen verminderen

XPS isolatieplaten kunnen niet zonder breekwerk in bestaande spouwmuren worden aangebracht. Ze worden doorgaans gebruikt bij nieuwbouw of grote renovatieprojecten.

3. Plat dak 

XPS isolatieplaten zijn geschikt voor zowel platte daken als hellende daken. De meeste XPS platen zijn ontworpen voor de isolatie van platte daken. Deze isolatie kan zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant worden aangebracht.

Meestal heeft het de voorkeur om de isolatie aan de buitenkant te plaatsen, omdat op die manier ook de draagconstructie wordt geïsoleerd.

Hierdoor bevindt de dakconstructie zich in de isolatieschil en is beschermd tegen temperatuurschommelingen. Bij een omgekeerd dak wordt de isolatie eveneens aan de buitenkant geplaatst, maar hier wordt de isolatie bovenop het bestaande dak gelegd.

Vervolgens plaatst de vakman een ballastlaag van grind, hout of tegels om de isolatie te beschermen. Deze methode wordt vaak toegepast bij dakterrassen, balkons en platte daken die regelmatig belopen worden.

4. Hellend dak 

Er zijn twee manieren om een hellend dak met XPS te isoleren, en de meest geschikte manier hangt af van jouw specifieke situatie en voorkeuren:

  1. Isolatie aan de buitenkant: een vakman plaatst XPS platen bovenop de bestaande dakconstructie. Dit bespaart ruimte aan de binnenkant van je dak en voorkomt koudebruggen. Het is een uitstekende keuze als je geen binnenruimte wilt verliezen, als de ruimte onder het dak mooi afgewerkt is, of als je van plan bent om je hele dak te renoveren.
  2. Isolatie aan de binnenkant: hierbij plaatst een vakman de isolatieplaten onder de bestaande draagstructuur. Deze methode is over het algemeen goedkoper en minder complex. Bovendien werkt het geluidswerend. Deze aanpak is ideaal als je dak nog in goede staat verkeert, de ruimte onder het dak niet is afgewerkt, of als je het dakgebinte wilt verbergen.

5. Vloerisolatie 

Met XPS vloerisolatieplaten heb je twee opties: je kunt je vloer langs boven of langs onder isoleren. Bij een nieuwbouw of een volledige vloerrenovatie met het uitbreken van de bestaande vloer, zijn XPS vloerisolatieplaten geschikt om langs boven te isoleren.

Ze zijn drukvast en meteen beloopbaar. Heb je beperkte opbouwhoogte en wil je problemen met deuren en plinten vermijden, dan zijn isolatieplaten van PUR of PIR wellicht geschikter vanwege hun hogere isolatiewaarde.

Is je vloer nog in goede staat en wil je isoleren zonder breekwerk? Dankzij hun vochtwerende eigenschappen zijn XPS vloerisolatieplaten uitstekend geschikt om tegen het plafond te worden geplaatst. Belangrijk is wel dat de kelder goed toegankelijk is en dat er geen leidingen over het kelderplafond lopen.

xps isolatieplaten

Vraag advies en vergelijk prijzen

Voordelen en nadelen van XPS isolatieplaten plaatsen 

XPS isolatieplaten bieden een veelzijdige oplossing voor diverse isolatieklussen, dankzij hun uitstekende eigenschappen. Er zijn echter ook wat nadelen aan verbonden.

Hieronder vind je enkele voor-en nadelen van XPS isolatieplaten:

Voordelen:

  • Breed inzetbaar: geschikt voor diverse isolatieklussen.
  • Waterafstotend: bestand tegen vocht, ideaal voor vochtige omgevingen.
  • Schimmel-, bacterie- en ongediertebestendig: biedt een gezondere binnenomgeving.
  • Drukvast: kan hoge belastingen weerstaan.
  • Goede vochtbestendigheid: belangrijk voor duurzame isolatie.
  • Lichtgewicht: maakt hanteren en plaatsen eenvoudiger.
  • Hoge dampdoorlatendheid: effectieve isolatie.
  • Efficiënte isolatiewaarde (Lambda): minimaliseert warmteverlies (0,032 – 0,035 W/mK).

Nadelen:

  • Brandbaarheid: hoewel de rook minder schadelijk is dan bij PUR, blijft het een brandbaar materiaal.
  • Niet milieuvriendelijk: de productie en afbraak van XPS hebben een impact op het milieu.
  • Kosten: XPS isolatie is niet de goedkoopste optie in vergelijking met andere materialen.

Is XPS waterdicht? 

XPS is één van de weinige isolatiematerialen met waterdichte eigenschappen, waardoor het ideaal is voor vochtige ruimtes zoals kelders, zwembaden, badkamers en sauna’s.

Deze isolatieplaten zijn niet alleen licht in gewicht, maar ook bijzonder sterk en beloopbaar. Dit maakt ze handig voor situaties waarbij er op gestaan moet worden tijdens het isoleren, zoals bij kelder- en platdakisolatie.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio 

Ontdek hier hoe je kosteloos en vrijblijvend offertes en deskundig advies kunt aanvragen voor XPS isolatieplaten en de installatie ervan. Op deze manier kun je goed geïnformeerd de beste oplossing voor jouw situatie vinden. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.