Gevelisolatie steenstrips: kosten en stappenplan

Een nieuwe gevelbekleding van steenstrips is een populaire keuze. Nog beter is om deze te combineren met je gevelisolatie zodat de renovatiewerken in een klap zijn afgerond. Hier lees je meer over de kosten en plaatsing van een gevelrenovatie en hoe je deze combineert met een afwerking van steenstrips.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Wat kost een gevelrenovatie met steenstrips?

De prijs voor steenstrips is afhankelijk van verschillende factoren.

Ten eerste zijn er in België drie verschillende soorten steenstripsystemen verkrijgbaar (E-Board, E-Brick en Iso-Façade) en hangt de prijs af van de geveloppervlakte. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per m2 zal zijn voor het plaatsen van steenstrips

Ook de isolatiemethode en het isolatiemateriaal bepalen de prijs van je renovatie. Kies je voor een gevelrenovatie met steenstrips zonder isolatie, dan ligt het prijskaartje op ongeveer € 150 tot € 200 per m2.

Wil je echter de steenstrips en gevelisolatie combineren met een spouwmuurisolatie en/of dikker isolatiemateriaal, dan loopt de prijs eerder tegen € 200 tot € 250 per m2 aan.

Daarnaast zijn de voorbereidende werken een belangrijke factor. De prijs zal hoger zijn in het geval dat de gevel beschadigd of oneven is en het spouwmuurblad nog uitgebroken moet worden. De uurtarieven bij verschillende vakspecialisten variëren ook voor deze (bijkomende) werken. 

In tegenstelling tot een gevel van traditionele bakstenen, bespaar je met steenstrips wel op een extra fundering. 

Je kunt ook aanspraak maken op verschillende premies en een verlaagd btw-tarief mits je aan de voorwaarden voldoet.

Daarnaast kom je in aanmerking voor de isolatiepremie als de gevel van buiten wordt geïsoleerd of als de bestaande spouwmuur wordt geïsoleerd. Ook in dit geval moeten de werken wel door een specialist worden uitgevoerd.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat

Redenen om voor gevelisolatie met steenstrips te kiezen

Met een combinatie van gevelisolatie en steenstrips kan je echt alle kanten uit. Hier zetten we kort de voordelen op een rij:

  1. Plaatsing: het installeren van steenstrips is eenvoudig en snel. De strips kunnen gemakkelijk op maat worden gezaagd en zijn daarna meteen klaar om aangebracht te worden.
  2. Dikte en gewicht: steenstrips zijn heel wat dunner dan traditionele bakstenen met een gemiddelde dikte van 2 cm. Ook wegen ze heel wat minder dan bakstenen. De steenstrips bestaan meestal uit verzaagde bakstenen en kunnen nagenoeg elke gevel bekleden zonder beperkte draagkracht.
  3. Combinatie met isolatie: steenstrips zijn goed te combineren met isolatiewerken en kunnen rechtstreeks op isolatiepanelen worden gelijmd. Ook bestaan er steenstripsystemen waarbij de isolatieplaten reeds met steenstrips bekleed zijn. Op deze manier kun je in één dag tijd je gevel isoleren en bekleden!
  4. Authentieke uitstraling: wanneer de steenstrips op de gevel zijn aangebracht, zie je geen verschil met traditionele bakstenen. Verder bespaar je ook heel wat ruimte en tijd met steenstrips. 
  5. Variatie: steenstrips zijn beschikbaar in allerlei materialen en uitvoeringen. Meestal worden ze van baksteen gemaakt, maar je vindt ze ook terug in keramische tegels of natuurstenen zoals leisteen, graniet of zandsteen. Bovendien kan je kiezen voor een uitvoering met of zonder voeg als je respectievelijk minder of meer oneffenheden wil. In België kan je kiezen uit E-Board of E-Brick steenstrips van Vandersanden en Iso-Façade steenstrips van Nelissen.
  6. Duurzaam materiaal: steenstrips uit verzaagde baksteen gaan, mits een correcte plaatsing en voldoende onderhoud, net zolang mee als bakstenen (meer dan 100 jaar!). Steenstrips uit kunststof gaan iets minder lang mee.
  7. Onderhoudsvriendelijk: steenstrips vragen weinig onderhoud. Je kan ze eenvoudig reinigen en je hebt hiervoor geen specialist nodig. 
gevelisolatie met steenstrips

Wat voor isolatie kies ik best voor de buitengevel?

De ideale isolatie voor je buitengevel hangt af van de dikte. De gemiddelde isolatiedikte voor een buitengevel ligt tussen de 8 en 13 cm en is afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal.

Een dikkere laag aan isolatiemateriaal is over het algemeen efficiënter dan een dunnere laag. Indien de isolatie van je buitengevel niet dik genoeg is, kan je de buitengevelisolatie ook nog combineren met binnenmuurisolatie en spouwmuurisolatie om een hogere isolatiewaarde te bekomen.

Welke isolatie is geschikt voor steenstrips?

Steenstrips worden bijna altijd gecombineerd met kunststof isolatieplaten. De meest gebruikte materialen zijn EPS, PUR en XPS panelen

Vergelijk nu 5 gratis offertes

Plaatsen van steenstrips met isolatie

Als je een handige klusser bent, kan je overwegen om steenstrips zelf te plaatsen. Het installeren van steenstrips op een bestaande gevel of isolatielaag is relatief eenvoudig, mits je de voorschriften nauwkeurig volgt.

Toch wordt het aangeraden om de werken door een vakman te laten uitvoeren om twee redenen.

Ten eerste ben je met een specialist zeker van een correcte en efficiënte plaatsing. Er bestaan verschillende methodes en de meest geschikte hangt af van de constructie, je persoonlijke voorkeuren en je budget.

Ten tweede kan je met een professionele plaatsing genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% op de renovatiewerken wanneer je woning ouder is dan 10 jaar

Hier geven we het stappenplan weer voor de plaatsing van steenstrips met isolatie:

Stap 1: gevel voorbereiden

Als eerste stap begint de specialist met het herstellen van een eventueel beschadigde gevel. Het is belangrijk dat de gevel in goede staat is en egaal wordt gemaakt om de steenstrips en het isolatiemateriaal aan te brengen. 

Stap 2: isolatie aanbrengen

De tweede stap is om het isolatiemateriaal aan te brengen op de gevel. Dit kan op twee manieren:

Op de gevel

Als je geen spouwmuur hebt, wordt de buitengevel afgewerkt met isolatieplaten van XPS of PUR. Deze panelen kunnen rechtstreeks op de buitenmuren worden gemonteerd met vijzen of lijm.

De raam- en deurprofielen van je huis worden ook afgewerkt. 

In de spouw

Als je woning wel een spouwmuur hebt die dik genoeg is om efficiënt te isoleren (minstens 5 cm), kan je een spouwmuurisolatie combineren met een gevelisolatie en steenstripbekleding van de buitengevel.

Wanneer je de spouw liever niet opvult of de spouw niet dik genoeg is, moet de spouwruimte volledig dichtgemaakt worden. Een vakman sluit alle openingen hermetisch af om luchtcirculatie in de spouw onmogelijk te maken.

De stilstaande lucht in je gesloten spouw biedt nog steeds een beetje isolatiewaarde aan de gebouwschil. 

Stap 3: steenstrips aanbrengen

Wanneer de platen gemonteerd zijn, brengt de specialist een speciale lijm aan op de platen. Aan de hand van een metselkoord worden de steenstrips vervolgens waterpas op de isolatieplaten aangebracht. 

Stap 4: afwerken

Wanneer de lijm is opgedroogd, kan de vakman de steenstrips afwerken met voegmortel. Na het voegen, uitdrogen en schoonmaken van de steenstrips is je splinternieuwe gevel klaar!

gevelrenovatie met steenstrips

Alternatieven voor gevelisolatie met steenstrips

Als je op zoek bent naar een alternatief voor gevelisolatie met steenstrips, zou je eens kunnen kijken naar kaleien of crepi-isolatie.

Kaleien is echt zo’n tijdloze techniek, die zowel bij oude gebouwen als bij moderne nieuwbouw prachtig staat. Het mooie is dat het je woning echt goed beschermt tegen allerlei weersomstandigheden.

En dan hebben we crepi-isolatie. Dit is echt een van de topmethodes als het om isolatie gaat en het brengt zoveel voordelen met zich mee. Je huis wordt er veel stabieler van qua temperatuur, wat natuurlijk super fijn is met al die temperatuurschommelingen tegenwoordig.

Bij crepi praten we over een dikte die meestal tussen de 6 en 12 centimeter ligt. Qua kosten ligt crepi wel wat hoger dan kaleien, je moet denken aan een prijs die schommelt tussen de 40 en 140 euro per vierkante meter.

Als je toch iets anders overweegt, kun je kiezen voor gevelisolatieplaten

Twijfel je nog over kaleien of crepi-isolatie? Overweeg dan gevelisolatieplaten als alternatief. Deze bieden veel voordelen: een aangenamer binnenklimaat, kostenbesparing, minder ecologische impact en ze nemen geen ruimte binnen in. In België zijn er verschillende soorten, zoals PUR– en PIR-platen, glaswol en rotswol. Voor de beste keuze voor jouw project, raadpleeg lokale specialisten voor advies.

Meer advies nodig? Vraag hier gratis en vrijblijvend advies aan professionals

Wil je graag een professional inschakelen voor de werken, maar heb je graag nog wat meer informatie of een overzicht van verschillende offertes? Dat kan je hier gratis en vrijblijvend aanvragen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.