Crepi isolatie dikte: hoeveel isolatie heb je nodig?

Wil je de crepi isolatie dikte kennen die ideaal is voor jouw woning? Dit artikel geeft je een overzicht van hoeveel isolatie je nodig hebt en wat de ideale dikte is. Krijg hier wat meer inspiratie over en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Vergelijk tot 5 gratis offertes

De ideale dikte van crepi isolatie

Buitengevelisolatie wordt vaak beschouwd als één van de meest effectieve isolatiemethodes met heel wat voordelen. Je bespaart hierdoor flink wat op je energierekening.

Daarbovenop zal het ook je wooncomfort verbeteren in zowel de winter als de zomer. De woning wordt namelijk minder gevoelig aan temperatuurschommelingen.

Maar wat is nu de ideale dikte van crepi isolatie? We bespreken deze vraag hieronder in meer detail.

crepi isolatie

Hoe dik moet gevelisolatie met crepi zijn?

De dikte van gevelisolatie met crepi mag in tegenstelling tot wat veel mensen denken gewoon vrij bepaald worden. In de praktijk schommelt de dikte van deze gevelisolatie vaak tussen de 6 en de 12 centimeter.

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om bij de ramen en deuren dunne isolatielagen te gebruiken. De dagkanten kunnen daarbovenop ook deels worden afgeslepen.

Hoe dikker je de isolatie legt, hoe beter de energieprestatie van je woning natuurlijk. Voornamelijk wordt er gewerkt met isolatiepanelen, aangezien deze eenvoudig aan de bestaande gevel kunnen worden gelijmd, in allerlei diktes.

Kan 10 cm voldoende zijn?

De isolatiedikte van woningen en panden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning energieneutraal zijn.

Een goede isolatie is hierbij één van de vereisten. De muren, vloeren en daken dienen minimaal 15 centimeter isolatiemateriaal te bevatten. 10 centimeter is dus niet voldoende als je wilt voldoen aan de BEN-normen die vanaf 2021 gelden voor nieuwbouw.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Prijs crepi isolatie voor muur

De prijs van crepi isolatie voor je muur of gevelbepleistering is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Het aantal vierkante meter: hoe groter het oppervlak, hoe lager de prijs per vierkante meter.
  • Het soort crepi: mineraal of kunstharspleister.
  • Het soort isolatie.
  • De dikte van de isolatie.

De afwerking en de dikte van de afwerking. De moeilijkheidsgraad van het project: het type gebouw, het aantal schuine oppervlakken en hoeken,…

Afhankelijk van al deze factoren zal de prijs voor jouw specifieke gevelisolatie dus stijgen of dalen. Om je toch een idee te geven van het budget dat je hiervoor best vrijmaakt geven we je richtprijzen:

  • Crepi gevel zonder renovatie: 40 tot 80 euro per vierkante meter.
  • Crepi gevel met isolatie (15cm EPS): 100 tot 140 euro per vierkante meter.

Wil je graag de exacte prijs kennen voor jouw project? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.

Kom hier jouw exacte prijs te weten

Premies voor isolatie buitenmuur

Voor de isolatie van je buitenmuur kan je Mijn VerbouwPremie aanvragen om de kosten te drukken. Deze premie is een eengemaakte premie die de voormalige energiepremies van Fluvius en de renovatiepremie bundelt.

Wie komt er nu in aanmerking voor deze premie? Elke eigenaar of investeerder die buitenmuurisolatie aanbrengt komt voor de Mijn VerbouwPremie in aanmerking.

Hoeveel bedraagt deze premie? Het premiebedrag is afhankelijk van de aard van het gebouw en wie de premie aanvraagt. In de onderstaande tabel geven we hiervan een overzicht voor woningen.

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner laagste inkomenscategorie of verhuurder aan sociaal verhuurkantoor Tot 50% van de investering maximaal € 6.000 
Eigenaar-bewoner middelste inkomenscategorie Tot 35% van de investering maximaal € 4.200
Eigenaar-bewoner hoogste inkomenscategoriemaximaal 40% van factuurbedrag (exclusief btw)

Daarnaast zijn er ook beschermde afnemers.

Deze hebben recht op een verhoogde premie: 50% van de investering voor eigenaars of bewoners van de middelste inkomenscategorie en 35% van de investering voor eigenaars of bewoners van de hoogste inkomenscategorie.

Deze verhoogde premie geldt wel enkel en alleen voor facturen die dateren van voor 30 juni 2022 en de aanvraag moet ingediend worden tussen 1 oktober en 31 december 2022.

Daarbovenop moet de factuur minimaal 1.000 euro en maximaal 12.000 euro bedragen.

crepi gebruiken als gevelbekleding

Kenmerken van crepi isolatie

Een crepi gevelisolatie biedt een heel goede bescherming tegen doorslaand of optrekkend vocht. De crepi zorgt daarbovenop nog eens voor een extra waterafstotende laag.

Deze laag maakt het voor vocht en regen nagenoeg onmogelijk om door de muur heen te dringen. De crepi-laag voorkomt namelijk de absorptie van vocht door de gevels.

Crepi isolatie bestaat uit verschillende soorten, uit verschillende materialen. Deze materialen hebben elk hun eigen kenmerken. We bespreken ze hieronder in meer detail.

Op basis van siliconen

Crepi isolatie op basis van siliconen wordt ook wel een siliconenpleister of kunstharspleister genoemd. Deze crepi komt goed tot zijn recht in nieuwbouwwoningen.

De siliconencrepi bevat kunsthars waardoor deze crepi elastischer is en dus beter bestand is tegen vocht, krassen en scheuren.

Het nadeel van dit soort crepi is dat het een mindere ventilatie heeft. Hierdoor is hij dus minder gewild bij renovaties van oude, vochtige muren. Dit type crepi is wel de ideale combinatie van gevelisolatie en het past ook op quasi elke buitenmuur.

Op basis van mineralen

Crepi isolatie op basis van mineralen of minerale crepi bestaat uit zand, cement en kalk. Deze elementen breng je dan aan op de gevel van je woning.

Zeker bij renovaties en oudere gebouwen is deze soort crepi isolatie populair. De reden: oudere woningen of gebouwen zijn gevoelig aan vocht en kampen dus vaker met vochtproblemen. Met een minerale pleister of crepi isolatie worden deze problemen aangepakt en geminimaliseerd.

Wil je weten welke van deze 2 soorten crepi isolatie het meest geschikt is voor jouw woning? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.

Vind gevelspecialisten en ontvang gratis offertes

Hoeveel cm mag je over de rooilijn gaan bij isolatie van de gevel?

Indien er bij het aanbrengen van gevelisolatie de rooilijn wordt overschreden, kan er geen vergunning verleend worden, tenzij de overschrijding ten hoogste 14 centimeter bedraagt en je een gunstig advies van de wegbeheerder hebt gekregen.

Door het Vlaamse rooilijndecreet kan je bij het isoleren van je woning dus afwijken van de bouwlijn, zeker bij rijwoningen brengt dit heel wat voordelen met zich mee. 

Voor kleine renovatiewerken aan je gevel heb je geen vergunning nodig, maar voor grotere werken zoals een gevelisolatie van de buitenmuur heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig.

Bij gevelrenovatie 

Bij gevelrenovatie met crepi mag je de rooilijn met een maximum van 14 cm overschrijden zonder dat dit een reden hoeft te zijn voor het weigeren van de stedenbouwkundige vergunning. De overheid wil met deze regel zoveel mogelijk mensen aanzetten tot een investering in energiebesparing.

Deze nieuwe maatregel is ook ruimtelijk goed nieuws voor gevelrenovatie met crepi, aangezien binnenisolatie nu eenmaal veel ruimte in beslag neemt.

Bij nieuwbouw

Bij een nieuwbouwwoning is het verplicht om een minimale afstand van 5 meter tot de rooilijn te behouden. Hierdoor kom je voor je gevelisolatie nog ruim uit voor de rooilijn en overschrijd je deze dus niet bij een nieuwbouwwoning.

crepi gevelbekleding

Ook interessant voor jou:

Bestaan er alternatieven voor crepi?

Zeker! Er zijn alternatieven voor crepi isolatie. Je kunt kiezen uit opties zoals steenstrips, kaleien en gevelisolatiepanelen. Elk van deze heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de kosten die eraan verbonden zijn.

Interesse in crepi isolatie op jouw gevel? Vraag gratis offertes aan en bespaar

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over de dikte van crepi isolatie aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en inspiratie op te doen. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.