Cellulose isolatie: eigenschappen, voordelen en toepassingen

Wil je meer weten over cellulose isolatie? Dit artikel geeft je een overzicht van de eigenschappen, voordelen en toepassingen. Ontvang advies op maat van specialisten uit jouw buurt via ons offerteformulier.

Krijg advies op maat van jouw woning

Wat is cellulose isolatie nu precies?

Cellulose isolatie is een type isolatie dat een aanzienlijke hoeveelheid cellulose bevat. Cellulose is een bestanddeel van papier; hierdoor worden cellulosevlokken ook papiervlokken genoemd.

De vlokken worden gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Ze worden machinaal versnipperd en er worden additieven, zoals boorzout, aan toegevoegd. Deze maken het papier geschikt als isolatie. Hierdoor wordt het materiaal brand- en schimmelwerend.

Na deze hele machinale procedure krijgt cellulose isolatie een wattenstructuur, waardoor het makkelijk samenhecht. Ze zijn klaar om als isolatiemateriaal te dienen en worden in polyetheen zakken verpakt. Deze zakken zijn eveneens recyclebaar.

Papiervlokken aanbrengen

Eigenschappen van papiervlokken

Cellulose vlokken of papiervlokken hebben een aantal specifieke eigenschappen. We sommen ze hier even voor je op:

  • Goede warmte-isolatie: 0.040 W/mK.
  • Ecologisch verantwoord materiaal.
  • brandveilig en schimmelwerend: door toevoeging van boorzout.
  • Goede geluidsisolerende werking.
  • Ademend product.
  • Niet geschikt voor permanent vochtige omstandigheden.
  • Snelle plaatsing.
  • Vochtregulerende eigenschappen indien voldoende ventilatie.

Is het inblazen van cellulose isolatie brandveilig of brandgevaarlijk?

Door de toevoeging van boorzout in het productieproces krijgt cellulose brandwerende eigenschappen. Cellulose isolatie is dus niet brandgevaarlijk, maar bevordert de brandveiligheid van jouw woning.

Wil je weten of cellulose isolatie nuttig is voor jouw woning? Vraag dan advies op maat aan experten in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.

Vraag gerust advies en ontvang prijzen op maat

Hoe worden cellulose vlokken gemaakt?

Cellulose of papiervlokken worden gemaakt uit gerecycleerd krantenpapier. Dit oud papier is de grondstof van het isolatiemateriaal, waardoor het wordt beschouwd als milieuvriendelijk materiaal.

Het krantenpapier wordt versnipperd en er worden additieven zoals lignine, hars, en boorzout aan toegevoegd. Hierdoor krijgt de cellulose brandwerende en schimmelwerende eigenschappen. Na deze toevoegingen vormt de cellulose een soort vlokken, een structuur die op watten lijkt.

De vlokken worden meestal direct ingespoten, maar je kan ze ook verwerken tot platen of dekens. Dit wordt echter wel minder gedaan.

Alle voordelen en nadelen van cellulose isolatie op een rijtje

Cellulose isolatiemateriaal heeft heel wat voordelen, maar zoals elk type isolatie, ook een aantal nadelen. We bespreken zowel de voor- als nadelen gedetailleerd hieronder.

Voordelen

  • Duurzaam en milieuvriendelijk: het wordt beschouwd als een ecologisch alternatief voor traditionele isolatiematerialen. Doordat het van gerecycleerd krantenpapier wordt gemaakt is het duurzaam en dus milieuvriendelijk.
  • Goedkoop: je hebt geen materiaalverlies omdat de papiervlokken worden ingeblazen bij het isoleren. De plaatsing gebeurt daarbovenop heel snel waardoor de arbeidskosten niet hoog oplopen. Je bent over het algemeen het goedkoopst af met papiervlokken isolatie, in vergelijking met andere materialen.
  • Goede thermische en akoestische eigenschappen: door de isolatie blijft de binnentemperatuur constanter. Daarbovenop werkt de cellulose isolatie ook geluiddempend.
  • Vochtregulerend: cellulose kan een bepaalde hoeveelheid vocht opnemen zonder dat het zijn isolatiewaarde verliest. Het vocht dat werd opgeslagen, wordt nadien gelijkmatig terug afgegeven. Door de vochtopname capaciteit van de papiervlokken wordt er een gezonder woonklimaat gecreëerd.
  • Brandwerend: de cellulose isolatie is langer bestand tegen hogere temperaturen bij brand in vergelijking met andere types isolatie. De brandbaarheid van cellulose zelf kan je vergelijken met die van glaswol.
  • Zonwerend: het is bestand tegen hogere temperaturen en net hierdoor houdt het in de zomer de hitte beter tegen. Woonruimtes blijven ook tijdens warme zomermaanden veel koeler.
  • Geschikt voor ruimtes met onregelmatige vorm: de isolatie is heel flexibel en neemt de vorm aan van de ruimte waar het wordt ingeblazen. Deze naadloze aansluiting zorgt voor een perfecte afdichting. Dit heeft een goede invloed op de thermische en akoestische eigenschappen van het materiaal.

Nadelen cellulose isolatie

  • Gesloten, holle ruimte nodig: dit is het allergrootste nadeel van de cellulosevlokken. Je hebt altijd een half of volledig gesloten ruimte nodig. Je kan cellulose isolatie niet vrijhangend tussen kepers plaatsen zoals bijvoorbeeld glaswol.
  • Niet geschikt voor constant vochtige of natte ruimtes: cellulose kan 30% van zijn gewicht in water opnemen, maar het is niet geschikt om te gebruiken in een altijd vochtige ruimte. De cellulose zal zijn isolerende eigenschappen verliezen. Voor bijvoorbeeld de keuken of de badkamer met een goede ventilatie kan de cellulose isolatie wel dienen.
  • Samenwerking met een isolatiespecialist vereist: het is niet mogelijk om cellulosevlokken er zelf in te blazen.

Denk je dat cellulose isolatie de goede oplossing is voor jouw situatie? Neem dan zeker contact op met een expert in jouw buurt om samen te overleggen wat er moet gebeuren.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Toepassingen van papiervlokken

Cellulose vlokken worden ingeblazen in de wanden of tussen de balken van daken en muren. Na het inblazen worden de inblaasopeningen afgedicht. Op zoldervloeren worden cellulose vlokken ook vaak open geblazen.

Zo’n papiervlokken zijn ideaal voor onregelmatige oppervlakken, waar isolatieplaten niet zo ideaal zijn. Omdat de vlokken direct kunnen ingeblazen worden in de wanden en tussen de balken, is deze methode ook geschikt voor minder toegankelijke ruimten, zeker in bestaande woningen. De inblaastechniek wordt dan ook vaak toegepast bij houtskeletwoningen.

Het inblazen van deze cellulosevlokken is vakwerk. Zeker het bepalen van de densiteit en dikte behoort tot het specialistenwerk.

Cellulose isolatie

Wat kost cellulose isolatie in 2024?

De gemiddelde prijs voor cellulose voor een isolatiedikte van 20 centimeter bedraagt 14 tot 20 euro per vierkante meter. Cellulose is hierdoor één van de goedkopere isolatiematerialen.

De prijs hangt echter af van verschillende factoren zoals de grootte van de oppervlakte die moet geïsoleerd worden, maar ook voor welke premies je in aanmerking komt en het tarief en de verplaatsingskosten van de expert.

Hieronder bespreken we in detail welke premies en subsidies je kan aanvragen voor het isoleren van je woning. Zo kan je bijdragen aan een gezonder en beter leefmilieu.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Premies en subsidies nieuwbouw of bestaande woning

Een premie voor een nieuwbouwwoning bestaat jammer genoeg niet. Wel kan je onder bepaalde voorwaarden een vermindering van de onroerende voorheffing krijgen. De voorwaarden hangen samen met de energiezuinigheid van de woning. Dit kan een vermindering zijn tot wel 100 %. 

Premies en subsidies voor de renovatie van een bestaande woning bestaan er wel. Je kan aanspraak maken op de Mijn Verbouwpremie van de Vlaamse overheid, de EPC-labelpremie van netbeheerder Fluvius of premies uitgereikt door de gemeente, stad of provincie.

Daarnaast biedt de overheid een renovatiekrediet met rentesubsidie. De rente die je betaalt bij een renovatielening kan hierdoor 0% of zelfs negatief worden. En als laatste is er een verlaagd btw-tarief bij energiebesparende renovaties. 

Voorwaarden van de premies en subsidie zijn online terug te vinden op de site van de Vlaamse overheid of netbeheerder Fluvius.

Zelf cellulose plaatsen of specialist inschakelen?

Hoewel het materiaal handmatig kan worden aangebracht, is dit veel minder rendabel dan wanneer een specialist de isolatie plaatst. Wanneer je een specialist inschakelt om de isolatie in te blazen, kan je woning al in minder dan één dag tijd volledig geïsoleerd worden.

Een expert zorgt ervoor dat je er zeker van kunt zijn dat de isolatie correct is aangebracht, wat resulteert in lagere energiekosten.

Papiervlokken

Meer weten over cellulose isolatie? Raadpleeg specialisten in je buurt en ontvang offertes op maat

Neem gratis en vrijblijvend contact op met specialisten bij jou in de buurt. Ontvang gratis advies over de juiste isolatiematerialen voor jouw woning. Ontvang één of meerdere offertes, vergelijk de prijzen en bespaar kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.