Kruipkelder isoleren: de voor- en nadelen

Het isoleren van de kruipkelder is belangrijk om een gebrekkige luchtcirculatie en ophoping van vocht te vermijden. Ook zorgt de isolatie ervoor dat het warmteverlies beperkt blijft. Hier lees je meer over de belangrijke functie van kruipkelder isoleren, de installatie ervan en hoeveel het gemiddeld kost. 

Wil je advies van een vakman of aannemer? Stel je vragen en ontvang direct meerdere prijsoffertes via onze offertepagina.

Ontvang gratis offertes van isolatiespecialisten

Het isoleren van een kruipkelder is nuttig

De kruipruimte of kruipkelder is een (lage) ruimte onder de begane grond van je huis. De ruimte kan je bereiken via een kruipluik en wordt gebruikt voor extra ventilatie en om water-, gas- en elektriciteitsleidingen onder te brengen.

Doordat de kruipkelder in nauw contact staat met de begane grond, is het belangrijk om deze goed te isoleren tegen het vocht en de koude lucht. Je kan zo niet alleen besparen op energiekosten, maar ook toekomstige vochtproblemen voorkomen.

Bespaar energiekosten

Door je kruipruimte te isoleren is er veel minder warmteverlies via de vloer van je huis en bespaar je zo 10 tot 15% op je energiekosten.

Voorkom problemen door vochtige kelder

Kruipkelder isoleren verlaagt je risico op vocht en op schimmels. Je hebt niet langer last van koudebruggen en je leefruimte is een stuk aangenamer. Ook verhoogt dit de waarde van je woning.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Heeft de kelderisolatie ook nadelen?

De kosten om een kelder te isoleren kunnen al snel oplopen en het warmteverlies is minder voelbaar dan wanneer je andere leefruimtes laat isoleren.

Toch is een kelderisolatie op langere termijn een goede en zelfs noodzakelijke investering. Door de vochtige aard van de ruimte loop je groter risico op vochtproblemen en koudebruggen die je woning kunnen beschadigen. Het is daarom financieel gunstiger om deze problemen te voorkomen met isolatie.

kruipruimte isoleren

Prijs kruipkelder isolatie

Indien je handig bent en de kosten wil drukken, kan je overwegen om de isolatie zelf uit te voeren vanaf € 10 per m2

Hiervoor heb je een boorhamer, isolatiepluggen en een montagekit nodig. Als je zeker wil zijn van de plaatsing is het altijd goed om eerst even te informeren bij je verkooppunt.

Met een verkeerde plaatsing riskeer je dat de isolatie langzaam los komt te hangen en er trekgaten ontstaan. 

Indien je liever een vakman inschakelt, kun je dit overlaten aan een gespecialiseerde installateur. Als je privéwoning ouder is dan 10 jaar, worden je kosten bovendien gecompenseerd met een verlaagd btw-tarief van 6%. Hiernaast heb je met professionele isolatiewerken ook recht op premies.

De resterende prijs om je kruipkelder te laten isoleren is afhankelijk van de isolatiemethode, het isolatiemateriaal, de arbeidskosten en het soort woning. We leggen al deze factoren even kort uit met voorbeelden:

Isolatiemethode 

Bodemisolatie is doorgaans goedkoper dan vloerisolatie aangezien het voornamelijk de vochtproblemen oplost en voorkomt. Voor bodemisolatie betaal je tussen de € 17 en € 25 per m2, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal.

Vloerisolatie pakt zowel vochtproblemen, koudebruggen als warmteverlies aan en is iets duurder. Je betaalt hiervoor tussen de € 25 en € 35 per m2, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal. 

Isolatiemateriaal

Voor een bodemisolatie van een kruipruimte met schelpen betaal je ongeveer € 28 per m2, met isolatiechips € 24 per m2, met EPS-parels € 22 per m2

Voor de isolatie van een betonvloer met PUR- of PIR-platen betaal je ongeveer € 30 tot € 35 per m2. Je hebt met beide platen de hoogst mogelijke isolatiewaarde. Gebruik je thermokussens, dan betaal je ongeveer € 22 per m2.

Voor de isolatie van een houten vloer met wol betaal je ongeveer € 25 per m2.

Arbeidskosten

De arbeidskosten hangen af van het bedrijf dat je huurt, de vochtigheid van je kruipruimte en de toegankelijkheid ervan. Hoe meer werkuren nodig zijn, hoe hoger je factuur zal oplopen. Raadpleeg hierom zeker een isolatiespecialist in jouw buurt om zicht te krijgen op de moeilijkheidsgraad van de werken.

isolatie kruipruimte

Soort woning

De kruipruimte onder een vrijstaande woning is groter dan die onder een rijhuis en gaat logischerwijs meer kosten.

Voor een kruipruimte van 45 m2 (rijhuis) betaal je tussen de € 900 en € 1.200.

Voor een kruipruimte van 50 m2 (hoekwoning) betaal je tussen € 1.000 en € 1.300.

En wanneer een kruipruimte onder een halfopen of open bebouwing ligt tot 70 m2 betaal je al snel tot € 1.800.

Premies in België

Tot 30 juni 2022 kon je van Fluvius een premie krijgen voor vloerisolatie of kelderplafondisolatie. Deze premie werd stopgezet en is sindsdien onderdeel geworden van Mijn VerbouwPremie (categorie vloer). 

Je hebt recht op deze premie als je aan de volgende, cumulatieve voorwaarden voldoet: 

  • De vloer of het kelderplafond moet geïsoleerd worden met een Rd-waarde van minstens 2 m2 kilowatt. Indien de totale vloer in verschillende delen (met verschillende materialen of verschillende diktes) werd geïsoleerd, moet de laagste Rd-waarde en het daarbij horende materiaal ingevuld worden met de totale vloeroppervlakte van alle geïsoleerde delen.
  • Enkel isolatie van ruimtes die na het aanbrengen van de isolatie direct of indirect verwarmd worden, komen in aanmerking.
  • Het aanbrengen van de dekvloer (‘chape’) kan enkel in combinatie met vloer- of kelderplafondisolatie en de afbraak en opbouw van draagkrachtige funderingsplaten op het gelijkvloers. Dit moet in combinatie zijn met de fundering en behandeling van stabiliteitsproblemen.
  • Alle werkzaamheden die betrekking hebben op de afwerking van de vloeren (zoals vloertegels en vloerbekleding), de muren en de plafonds, met uitzondering van afwerklagen in kalkbepleistering en gips(karton)platen komen niet in aanmerking voor deze categorie.

Let op dat er geen premie wordt uitbetaald wanneer je beslist om zelf de kruipkelder te isoleren. 

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Hoe isoleer je een kruipruimte?

De kruipruimte kan geïsoleerd worden via vloer- of bodemisolatie afhankelijk van de toegankelijkheid van de ruimte, je budget en de moeilijkheidsgraad van de werken.

Vloerisolatie bij hoog plafond

Als het plafond van de kruipkelder minstens 50 cm bedraagt, is vloerisolatie de beste optie. Bij vloerisolatie wordt het isolatiemateriaal aangebracht aan de onderzijde of de bovenzijde van de vloer. 

Vloerisolatie aan de onderzijde van de vloer is het makkelijkst en het goedkoopste. De vakman brengt hierbij isolerend materiaal aan tegen de onderkant van de vloer. Via de bovenzijde is iets moeilijker aangezien er een dekvloer nodig is.

Materialen voor vloerisolatie zijn voornamelijk PUR-schuim, thermokussens en isolatieplaten.

Met vloerisolatie voelt je vloer niet langer koud aan. Bovendien isoleert het ook beter dan bodemisolatie.

Bodemisolatie bij laag plafond

Als het plafond van de kruipkelder laag en ontoegankelijk is (minder dan 50 cm), kan je enkel kiezen om de bodem van de kruipruimte te isoleren. In tegenstelling tot vloerisolatie, isoleert bodemisolatie iets minder goed en blijft de vloer hierdoor koud aanvoelen.

Isolatiemateriaal voor bodemisolatie wordt aangebracht op de bodem van de kruipruimte en kan bestaan uit isolatiedekens, isolatiechips, EPS-parels en schelpen.

Bodemisolatie is over het algemeen voordeliger dan vloerisolatie

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat is de beste isolatie voor een kruipruimte?

Kruipkelderisolatie gebeurt aan de hand van verschillende methodes en isolatiematerialen. Aangezien een kruipruimte vaak in nauw contact komt te staan met grondvocht, is het belangrijk om materiaal te kiezen dat geen vocht kan opnemen.

De beste isolatie voor een kruipruimte is via vloerisolatie en met gebruik van isolatieplaten of PUR-schuim. Voor een houten vloer kan je kiezen voor glaswol, steenwol en minerale wol

Isolatieplaten

Voor het isoleren van kelders wordt er vaak gekozen voor harde isolatieplaten van XPS, PUR, EPS of PIR. Deze isolatiematerialen zijn licht in gewicht en vochtbestendig.

De platen hebben een tand-en-groef systeem waardoor ze mooi op elkaar aansluiten en je een egaal geheel krijgt.

De platen kunnen aan het plafond van de kruipkelder worden bevestigd met isolatiepluggen, lijm of een combinatie van beide. Ook zijn isolatieplaten een goede keuze om een betonvloer te isoleren.

Isoleren met PUR schuim

Indien je kelderplafond over veel leidingen beschikt, zijn isolatieplaten minder optimaal. In dit geval kan je kiezen voor PUR spuitisolatie.

PUR schuim hecht zich volledig aan het plafond zonder een opening over te laten. Heel wat bedrijven verkiezen PUR schuim boven isolatieplaten door de snelle en efficiënte plaatsing

Verder heb je met een vlotte installatie ook minder kosten per m2. 

Isoleren met glaswol, steenwol en minerale wol

Wanneer je een houten vloer hebt, is het essentieel dat je een isolatiemateriaal kiest dat het vocht laat ontsnappen. 

Materialen zoals glaswol, steenwol en minerale wol zijn ideaal voor een kruipruimte onder een houten vloer. De wol wordt in grote stukken aangebracht tussen alle hoeken en balken van de kruipruimte om een optimale isolatie te verkrijgen.

Hoe dik isoleer je de kelder?

Vaak kiezen mensen voor een dikkere laag isolatie, omdat dit niet veel meer kost en het rendement hoger komt te liggen. Ook hangt de benodigde dikte om de Rd-waarde te behalen af van het type isolatiemateriaal.

De gemiddelde dikte voor isolatie in de kelder ligt tussen de 6 à 10 cm. Hiermee krijg je net dat tikkeltje meer rendement zonder de bank te breken.

Ga ook altijd na of de kelder bereikbaar blijft na het plaatsen van de isolatie. Het kan zijn dat er nieuwe leidingen moeten worden gemaakt, maar deze kunnen eenvoudig op de isolatie verankerd worden. 

lage kruipruimte isoleren

Benieuwd wat het kost om jouw kruipkelder te isoleren? Vraag hier gratis offertes aan

Ben je toch nog op zoek naar deskundig advies voor isolatiewerken in jouw kruipkelder? Aarzel dan niet om hier gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen bij vakmannen in jouw buurt. Zij kunnen met zekerheid zeggen welk soort isolatie het beste is voor jouw kelder en hoeveel dit zou kunnen kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.